Zobacz przepisy na drożdżówki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, a także jako dodatek do kawy. Nic nie pobudza zmysłów tak jak zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego wypełnionego aromatycznym nadzieniem. Dlatego właśnie przygotowałam zestawienie dziesięciu najlepszych przepisów na te pyszne wypieki, które zachwycą Twoje podniebienie! Wśród dziesięciu propozycji znajdziesz zarówno tradycyjne, klasyczne smaki, jak i oryginalne, nowatorskie połączenia. Od miękkich(...)drożdżówek z makiem, po dyniowe bułeczki z gruszką – każdy znajdzie coś dla siebie. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem czy początkującym kucharzem, te przepisy zapewnią Ci łatwą i przyjemną przygodę w kuchni. Sprawdź również przepisy na domowe bagietki czosnkowe – https://viagusto.pl/miekkie-bagietki-czosnkowe-bez-jajek/ Sprawdź przepisy na drożdżówki Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) Przepis
Via GustoPuszysta drożdżówka to prawdziwa uczta dla podniebienia, niezależnie od tego, czy jest z kruszonką czy obficie posypana owocami. Ta delikatna i rozpływająca się w ustach kombinacja miękkiego wnętrza z chrupiącym wierzchem jest doskonałym wyborem na śniadanie, deser lub podwieczorek. Rytualna drożdżówka Kiedy ja wgryzam się w puszystą i świeżo upieczoną drożdżówkę, doświadczam prawdziwej rozkoszy. Pachnąca nuta drożdżowego ciasta w połączeniu(...)maślaną kruszonką lub soczystymi kawałkami owoców sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowym doznaniem. Znam osoby, które uwielbiają drożdżówki i jedzą je niemal codziennie. Jest też kilka wyjątków, dla których drożdżowe może nie istnieć, co dla nas, którzy je uwielbiają, jest być może ni do końca zrozumiałe. No bo jak to nie można lubić drożdżówki! Nie ma nic równie zadowalające
codojedzeniaPuszyste drożdżówki ze śliwkami i czekoladą, a także kruszonką to doskonałe połączenie smaków! Te drożdżówki będą świetną opcją jako deser, a także drugie śniadanie, czy podwieczorek. Jak długo powinno wyrastać ciasto na drożdżowki? Ciasto drożdżowe na drożdżówki powinno wyrastać do momentu podwojenia swojej objętości – zwykle zajmuje to od 1 do 1,5 godziny. Po uformowaniu drożdżówek należy je pozostawić(...)jeszcze na 30 minut do drugiego wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe podczas wyrastania powinno być przykryte ściereczką i pozostawione w ciepłym miejscu. Czy można zrobić drożdżówki z suszonymi drożdżami? Tak, ciasto drożdżowe na drożdżówki możesz przygotować również z suchymi drożdżami. W poniższym przepisie użyłam 15 g świeżych drożdży – zamiast tego możesz użyć 6 g drożdży instant (suszonych). Jeśli użyjesz drożdży suszonych
Via GustoOstatni przepis na drożdżówki zamieściłam na blogu już jakiś czas temu, dlatego poprawiam się i poniżej zapraszam na drożdżówki ze śliwkami . Te drożdżowe bułeczki piekłam w ubiegły piątek, zaraz po tym jak zakupiłam w sklepie śliwki. Zdecydowałam się na przygotowanie dość sporych rozmiarów bułek, które po upieczeniu udekorowałam lukrem. Jeśli ktoś nie przepada za lukrem, to bułeczki oprószyć można cukrem(...)pudrem bądź przed upieczeniem posypać kruszonką. Pracę nad drożdżówkami zaczynam od rozpuszczenia drożdży w mleku, przesiania mąki oraz cukru pudru do miski. W momencie, w którym drożdże mi wyrastają, rozpuszczam sobie masło w mikrofali i oczyszczam śliwki. Śliwki najpierw myję, potem osuszam na durszlaku, albo za pomocą papierowego ręcznika i usuwam pestki. Kiedy drożdże są już gotowe łączę ze sobą
MeCooksWytrawne drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym to wypiek, który śmiało podać można na śniadanie , kolację, a także jako dodatek do zup. Przygotowanie tych drożdżówek jest bardzo proste. Cały proces zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Jest to ciasto drożdżowe do wykonania, którego używam wody, a nie mleka bądź jogurtu. Ciasto po zarobieniu odkładam, aby mi wyrosło i w tym czasie pracuję(...)nadzieniem. Nadzienie, którym wypełniam drożdżówki to nadzienie serowo-ziemniaczane i jego przygotowanie zaczynam od ugotowania ziemniaków, a później ich wystudzenia. Do ugotowanych ziemniaków dodaję żółty ser, mleko, cebulkę oraz przyprawy. Kiedy ciasto mi wyrośnie dzielę je na kilka części, formuję w kulki i wypełniam nadzieniem. Tak przygotowane drożdżówki odkładam do wyrośnięcia, wyrośnięte smaruję jajkiem i piekę przez ponad 30 minut
MeCooksDobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)rabarbarem… Drożdżówki z rabarbarem Składniki: 500-550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży (u mnie 2 opakowania suchy/instant, każde po 7g) 250 ml tłustego mleka 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru Kruszonka: 100 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 50 g miękkiego masła Dodatkowo: 3-4 szklanki pokrojonego drobno rabarbaru lub innych owoców
UgotujmyTo.plJeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się(...)budyń, żeby było bardziej tradycyjnie, ale zapewniam Was, że ten pomysł z dodatkiem mascarpone to strzał w dziesiątkę - smak obłędny! Drożdżówki możecie nadziewać według uznania, pole do popisu macie tu szerokie, od twarożku po dżemy, powidła czy ulubione owoce. W sezonie skorzystajcie ze świeżych truskawek, przez resztę roku zaś śmiało używajcie tych mrożonych, wtedy wyśmienitymi drożdżówkami z truskawkami będziecie mogli
Słodko-Słony Świat IlonyPuszysta drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami to pyszny wypiek drożdżowy , świetny zarówno na śniadanie jak i na deser . Jak to bywa w przypadku ciast drożdżowych , samo przygotowanie ciasta jest w miarę szybkie, natomiast jego wyrastanie zajmuje nieco czasu. Przygotowanie drożdżówki zaczynamy od usmażenia jabłek. Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się miękkie, winne w smaku jabłka. Usmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia(...)mąką, odstawiamy do wyrośnięcia po czym łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, wypełniamy jabłkami i formujemy w roladę. Drożdżówkę pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy i studzimy. Najlepiej smakuje podana tego samego dnia, zaraz po wystygnięciu. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na pyszną drożdżówkę z jabłkami i życzę smacznego
MeCooksOkrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką. Tradycyjne drożdżówki z budyniem. Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką Te drożdżówki z budyniem, kruszonką, to najlepsze drożdżówki jakie robiłam kiedykolwiek. Niezawodny przepis pochodzi od Ania Gotuje. Wykonanie drożdżówek z budyniem jest niezwykle proste. Uwielbiam je robić kiedy szykuje się długi wyjazd, choćby dlatego, aby zaoszczędzić na kupowaniu w cukierniach, ale i dlatego(...)wiem co jem! Drożdżówki z budyniem i kruszonką są dla małych i dużych łasuchów. Zapiszcie ten przepis, będziecie do niego bardzo często wracać. Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką Składniki na drożdżówki z serem i kruszonką: - 500 g mąki pszennej typ 450- 500 - 240 ml mleka - 40 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
Z Kuchni Do KuchniZawijane drożdżówki z truskawkami bez jajek to przepis na miękkie i delikatne bułeczki – truskawkowe rollsy. Drożdżówki przygotujesz ze świeżymi truskawkami. Jak zrobić bułeczki ze świeżymi truskawkami? Przygotowanie drożdżówek z truskawkami rozpoczynamy od wyrobienia drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a następnie przechodzimy do zwijania drożdżówek i upieczenia ich. Wystudzone drożdżówki polewamy roztopioną czekoladą. Przepis na drożdżówki(...)truskawkami krok po kroku Zawijane drożdżówki z truskawkami bez jajek Via Gusto Zawijane drożdżówki z truskawkami bez jajek to przepis na miękkie i delikatne bułeczki – truskawkowe rollsy. Drożdżówki przygotujesz ze świeżymi truskawkami. Jak zrobić bułeczki ze świeżymi truskawkami? Przygotowanie drożdżówek z… Drukuj Proporcje na: 7-8 szt. Czas pieczenia/gotowania: 30 min. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki
Via GustoDrożdżówki z aronią... Pyszne, drożdżowe ciasto. Wnętrze pełne słodko-kwaśnych aronii. Polane słodkim lukrem. Komu jedną? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 75 g margaryny; 250 ml mleka (u mnie 0,5%); 4 - 5 łyżek syropu powstałego z duszenia aronii; 25 g świeżych drożdży; 30 g białego cukru; 500 g mąki; Szczypta soli. Nadzienie: 300 g aronii; 100 g białego cukru(...)wody. Lukier: 125 ml cukru pudru; 1,5 łyżki gorącej wody; 1 kropla aromatu śmietankowego. Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania drożdżówek po wierzchu. Sposób przygotowania: Aronię włożyć do niewielkiego garnka, dodać cukier, zalać wodą i gotować przez około 30 minut na niewielkim ogniu, aż owoce zaczną pękać i puszczać sok. Aronię po ugotowaniu odcedzić. Margarynę rozpuścić (ja rozpuszczam w mikrofalówce
Gospodyni MiejskaPrzepis na tradycyjną drożdżówkę z kruszonką! Ciasto przygotujesz w keksówce. Drożdżówka pięknie wyrasta – jest puszysta, miękka i po prostu przepyszna. To proste ciasto drożdżowe w keksówce najlepiej smakuje świeże, tuż po wystygnięciu. Sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie, dodatek do kawy, a także jako ciasto na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi. Drożdżówkę możesz zjeść z ulubionym dżemem(...)prostu samą! Jak zrobić ciasto drożdżowe w keksówce? Drożdżówkę z kruszonką zrobisz w kilku prostych krokach: Zrób rozczyn – drożdże wymieszaj z odrobiną mleka, mąki i cukru, po czym odstaw do podrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem. Masło rozpuść. Wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i pozostałe składniki (oprócz masła) wyrabiaj przez 10 minut. Do ciasta dodaj rozpuszczone, letnie masło i wyrabiaj jeszcze
Via GustoDrożdżówka to słodki wypiek z mąki, jajek, tłuszczu, drożdży oraz mleka. Ciasto drożdżowe jest dość proste i łatwe do przygotowania, jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Czas zajmuje wyrastanie ciasta, a potem jego pieczenia, ale ten czas oczekiwania wykorzystać można na zrobienie czegoś innego. Najprostsza drożdżówka , to taka, która bazuje tylko i wyłącznie na cieście drożdżowym(...)sobie dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na odrobinę owoców lub czekolady, to ich kawałki dodać można do ciasta drożdżowego lub wypełnić nimi ciasto drożdżowe, formując całość roladę. Słodka drożdżówka z mlekiem skondensowanym to puszysta i sycąca bułka drożdżowa , która poza wymienionymi przeze mnie powyżej składnikami, zawiera również odrobinę mleka skondensowanego. Mleko skondensowane sprawia, iż ciasto drożdżowe jest słodkie, delikatne, wilgotne
MeCooksprzez myśl wiele przepisów, które powinnam przygotować w związku z nadchodzącymi Świętami…. Jednak tylko przez chwilę… Tak naprawdę jednak miałam ochotę na coś prostego… na drożdżówkę! Nie było więc dla mnie innej opcji jak przygotować drożdżówki z makiem a właściwie z masą makową. Wyszły obłędnie lekkie i wilgotne. Również drugiego i trzeciego dnia wspaniale smakowały… Zapraszam(...)pyszne drożdżówki z makiem..:) Drożdżówki z makiem Składniki: 500 g mąki pszennej 100 ml mleka 60 g serka mascarpone 80 g masła 60 g drobnego cukru 7 g suchych drożdży 1 cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej 2 jaja – lekko roztrzepane widelcem szczypta soli olej rzepakowy 1 puszka masy makowej Lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny
UgotujmyTo.plWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę pomęczyć aby zaskoczyć domowników i podać im na przykład na śniadanie pyszne i pięknie pachnące domowe drożdżówki. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania drożdżówek będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 10 drożdżówek na ciasto(...)żółtko otarta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie możemy nie dodawać) oraz jagody na kruszonkę : 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki schłodzonego masła 2 łyżki cukru 1 białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki z serem i jagodami Przygotowanie: Nadzienie serowe jak i kruszonkę możemy przygotować w czasie gdy wyrasta ciasto. Masa serowa: Do miski przekładam
Uwaga Babcia Piecze ChlebDrożdżówki z serem to chyba coś co zna każdy lubiący drożdżowe wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach jest to, że za każdym razem mogą być niby takie same, ale jednak inne: z rodzynkami, waniliowe, śmietankowe, z miksem bakalii... Co tylko do głowy przyjdzie. Przepisu na dobre drożdżówki z serem szukałam długo(...)wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę je dla nich, będą im smakować :) Składniki ciasta
Codzienna kuchnia niecodzienna