drożdżówki - 4205 przepisów (strona:2/281)

Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 248

Drożdżówki z serem to chyba coś co zna każdy lubiący drożdżowe wypieki. Delikatne w swojej strukturze z pysznym twarożkiem o różnych smakach. Fajne w takich drożdżówkach jest to, że za każdym razem mogą być niby takie same, ale jednak inne: z rodzynkami, waniliowe, śmietankowe, z miksem bakalii... Co tylko do głowy przyjdzie. Przepisu na dobre drożdżówki z serem szukałam długo(...)wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę je dla nich, będą im smakować :) Składniki ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 271

Tradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na  nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę pięć minut wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało(...)wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest taka jeszcze trochę ciepła. Najszybciej znika w towarzystwie kawy lub przy kubku ciepłego mleka. Jestem jedną z tych co wyjada kruszonkę a potem zabieram się za resztę ciasta:)) SKŁADNIKI : 1 szklankę mleka

Basia w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem 276

Sezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi pięć dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek. Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki(...)chyba że są to stare łodygi z grubą skórką lub jest ona uszkodzona, wtedy możemy się jej pozbyć. Warto zwrócić uwagę na kolor rabarbaru, najładniej będzie prezentował się w drożdżówkach rabarbar czerwony, więc najlepiej wykorzystać tylko te części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć rabarbar przed położeniem na cieście. Drożdżówki z rabarbarem Składniki: ciasto drożdżowe 250g + 1 łyżeczka mąki

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka z kruszonką 153

Bardzo puszysta, lekka i pyszna w smaku drożdżówka z kruszonką to wypiek drożdżowy , który z powodzeniem serować można zarówno na deser jak i na śniadanie . Ta bułka drożdżowa smakuje pysznie podana sama bądź posmarowana masłem, kremem czekoladowym lub dżem. Przygotowanie ciasta drożdżowego na drożdżówkę z kruszonką nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednakże dość długo czekać musimy na jego wyrośnięcie. Warto(...)jest się zatem zdecydować na zrobienie tejże bułki drożdżowej przy weekendzie, czy to piątkowym popołudniem czy też w sobotę rano. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na drożdżówkę z kruszonką i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Drożdżówka Składniki na drożdżówkę z kruszonką. 8 g drożdży instant 700 g mąki pszennej

MeCooks
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 271

Miałam mnóstwo truskawek i brak pomysłu na deser... Znalazłam też resztkę drożdży i pyszny przepis na drożdżówki w najnowszej gazetce "Polska Gotuje". Troszkę go przerobiłam i wyszły obłędne drożdżówki ze słodkimi truskawkami... Możecie użyć dowolnych owoców, jednak truskawki nadają się idealnie, bo puszczają odpowiednią ilość soku i są wystarczająco słodkie. Pasują zarówno na śniadanie jak i na deser, ale warto(...)też zabrać ze sobą na piknik:) Z podanych składników otrzymamy 12 drożdżówek Składniki: 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 25g świeżych drożdży, jajko, 60g masła lub margaryny, szczypta soli, 3 łyżki drobnego cukru, 1/2 szkl. ciepłej wody, 250g świeżych truskawek.   W ciepłej wodzie rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i owocami 246

Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce, które lubisz lub właśnie masz pod ręką. Drożdżówki z serem i owocami Via Gusto Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze(...)nadzienie. Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiel w maszynce, a następnie wymieszaj z jajkami, cukrem oraz cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Teraz możesz przejść do formowania drożdżówek. Kształt drożdżówek zależy od Ciebie. Moje bułeczki przygotowałam w następujący sposób. Ciasto rozwałkowałam na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i podzieliłam go na 8 podłużnych prostokątów. Następnie wzdłuż

Via Gusto
Drożdżówki z jeżynami 187

Dzisiaj kolejny wpis z rodzaju "idealne wypieki". Tym razem drożdżówki z owocami - u mnie z jeżynami - pomysłu Liski. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik!< . Piekąc te drożdżówki przypomniały mi się czasy szkolne i cukiernia znajdująca się tuż przy szkole. Podczas przerw wypełniała się po brzegi grupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :) Zaletą bułeczek(...)owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione. te drożdżówki naprawdę są w środku puszyste Moje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z truskawkami 225

sezon na owoce trwa w najlepsze, a ja nie byłabym sobą gdybym poprzestała na tylko jednym przepisie. Za bardzo lubię truskawki a jeszcze bardziej domowe drożdżówki. To jest właśnie przysmak, którego ciężko mi odmówić. Zapraszam więc do wykorzystania przepisu i oglądania zdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki(...)czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je delikatnie. Wykrawamy z niego krążki, (wielkość zgodnie z uznaniem)  i układamy na środku każdego krążka po kilka truskawek. Przekładamy drożdżówki na blaszkę.  Masło rozpuszczamy a w misce mieszamy cukier z mąką. Wlewamy do mąki masło i mieszamy aż powstaną lepki grudki. Wysypujemy je na wierzch drożdżówek i pieczemy około

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 194

Szał na rabarbar trwa - tym razem zrobiłam drożdżówki. W oryginale były same truskawki, a u mnie jest jeszcze rabarbar. Duet bardzo udany, bo drożdżówki są naprawdę świetne! Polecam! Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypania) - w oryginale mąka chlebowa 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 2 małe jajka (lub 1 jajko i 1 żółtko) 1/4 łyżeczki soli(...)rozpuszczonego masła 12 g świeżych drożdży 200 g rabarbaru 200 g truskawek Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru + 1 jajko do posmarowania drożdżówek Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn - połowę letniego mleka mieszamy z 1 łyżką cukru i jedną łyżką mąki, odstawiamy, przykrywamy ściereczką, rozczyn powinien podwoić swoją objętość. 2. W misce mieszamy mąkę, resztę cukru

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z jagodami i serem 229

Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód 50 g masła sól(...)sera twarogowego 1 małe jajko (troszkę rozbełtanego jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 1/4 szklanki cukru - może być cukier puder 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego + ok. 1 szklanka jagód Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z czereśniami i serem 214

sądziłam, że drożdżówka z czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na bazie tego przepisu . Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód(...)masła sól Ser: 200 g sera twarogowego 1 małe jajko (troszkę rozbełtanego jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 1/4 szklanki cukru - może być cukier puder 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego + ok. 1 szklanka wydrylowanych czereśni Sposób przygotowania: 1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę

Kuchnia domowa Ani
Domowe drożdżówki z konfiturami 253

Zapach domowych drożdżówek to nie to samo co pieczywo z piekarni. Pulchne, drożdżowe, obsypane cukrem pudrem i z ulubioną konfiturą. Do porannej kawy, a może na podwieczorek?, drożdżowe wypieki są idealne na każdą porę dnia! Ogromnym ułatwieniem w wypieku drożdżówek jest odpowiednia blaszka firmy Guardini dostępna na stronie homemert.pl , oraz cała gama kuchennych akcesoriów.  Składniki na ok 20 sztuk(...)ślimaczkowych drożdżówek: 1 kg mąki pszennej 16 dag masła lub dobrej jakości margaryny 1/2 litra mleka 2,5 g suchych drożdży 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 16 dag cukru kryształu 1 jajko do posmarowania  słoik konfitury lub dżemu Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i suche drożdże, wymieszać. Masło roztopić, rondel zsunąć z ognia, wlać

Apetyczna babeczka
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 271

Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na te owoce, to warto wypróbować przepis na taką zakręconą drożdżówkę. Drożdżówka: 400 g mąki pszennej (2 i 4/5 szklanki) 100 g masła (pół standardowej kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Masa makowa

Poezja smaku
Drożdżówki z budyniem pyszne i puszyste 147

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne drożdżówki z budyniem, które mało tego że są bardzo smaczne to i pięknie wyglądają. Do przygotowania drożdżówek będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 10 drożdżówek   na budyń: (można użyć budyniu z torebki)  250 ml mleka  2 żółtka  40 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżki z górką(...)około 2 łyżek mąki pszennej  około 1 łyżki cukru kryształ około 1 łyżki masła o temperaturze pokojowej   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Drożdżówki z budyniem Przygotowanie: Najpierw przygotuję budyń: Do miseczki przelewam około połowy mleka, dodaję do niego pozostałe składniki na budyń i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko wlewam do rondelka i zagotowuję

Uwaga Babcia Piecze Chleb