drożdżówki - 4205 przepisów (strona:4/281)

Drożdżówki z Malinami, Mleczną Czekoladą i Migdałami 196

zeszłym roku piekłam Drożdżówki z Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak w lodówce była tylko mleczna czekolada - czemu nie? Wyszło pysznie. Smak tych drożdżówek naprawdę pozostaje w pamięci jako niesamowite wspomnienie smaku. Sprawdźcie moje słowa i zróbcie je w domu, a potem czekam na komentarze ;) Składniki(...)duży prostokąt, który posypałam czekoladą, migdałami i na to maliny, całość posypałam na koniec cukrem z wanilią. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z jagodami 278

Pyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony .  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru(...)odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut. Następnie dno szklanki oprószyć mąką i zrobić wgłębienia w każdej kulce i umieścić w nim jagody. Boki drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką*. Drożdżówki włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 ºC  na 20-25 minut, aby się zarumieniły. Gdy drożdżówki przestygną polać lukrem. *moim zdaniem kruszonki

Zabawa smakiem
Jagodzianki – najlepsze! 95

przepisie znajdziesz najlepsze, mega maślane drożdżówki, bez zbędnej ilości ciasta ale za to z mega dużą ilością pysznych jagód w środku. Ciasto tylko z 370 g mąki a aż 450 g jagód do nadziewania! Polecam Ci też przepisy: Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem –  drożdżówki z serem –  drożdżówki z serem i rabarbarem –  brioszki(...)ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy –  Drożdżowy wieniec pizzowy –  Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką JAGODZIANKI Przygotowanie:  około

nietylkopasta.pl
Drożdżówki z budyniem waniliowym 103

Proste w wykonaniu pachnące domowe drożdżówki z budyniem waniliowym to propozycja na pyszny słodki deser. Bułki drożdżowe z budyniem uwielbiamy chyba wszyscy. Większości z nas kojarzą się zapewne z dzieciństwem, często ze szkołą i szkolnym sklepikiem. Smak i zapach tamtych bułeczek pamiętam do dzisiaj. Drożdżówki z budyniem to bez wątpienia przepis ponadczasowy. Bułeczki drożdżowe z budyniem przepis, który lubią dorośli(...)dzieci. To idealny dodatek do kawy, kakao oraz gorącego mleka. Jak zrobić drożdżówki z budyniem? Przygotowujemy klasyczne ciasto drożdżowe, z którego formujemy bułeczki. Po wyrośnięciu w każdej tworzymy zagłębienie, które wypełniamy budyniem. Bułeczki z budyniem pieczemy w piekarniku kilkanaście minut i gotowe. Jeśli chcesz, drożdżówki możesz posypać kruszonka. Należy to zrobić przed wstawieniem do piekarnika. Bułeczki na drożdżach lubią też

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżówki zwijane z makiem – lepsze niż z cukierni 120

Dziś przepis na pyszne drożdżówki zwijane z masą makową wykonane z mojego przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Są niesamowicie miękkie, puszyste i lekkie jak piórko. To chyba najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu, a ich wykonanie nie jest wcale trudne ani bardzo pracochłonne. Masę makową możecie zastąpić innym wybranym przez siebie dodatkiem, na przykład serem, dżemem czy nutellą. Czas przygotowania(...)Czas oczekiwania: ok. 60 min Czas pieczenia: 13 min (jedna partia)   Składniki: (na 20 szt. średnich drożdżówek) Masa makowa: 100 g suchego maku mielonego 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru * Możesz użyć gotowej masy makowej (ok. 400 g). Ciasto drożdżowe

Słodki Blog
Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 133

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką to kolejny przepis z ciasta drożdżowego, który można znaleźć na stronie. Ciasto drożdżowe jest świetne, bo można je wykorzystać w przepisach na słono jak i na słodko. Uwielbiamy słodkości, drożdżówki, pączki, ciasteczka. Domowe drożdżówki do przepyszny dodatek do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie, jabłka pięknie pachną cynamonem a kruszonka jest(...)wyjątkowo chrupiąca. Nie można się im oprzeć! Do tego z przepisu wychodzi około 18 drożdżówek, więc spokojnie starczy ich na kilka dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis a nie wrócisz już do sklepowych drożdżówek. Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką – Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 500 gram mąki pszennej 250 ml letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 80 gram cukru

To Musisz Wiedzieć
Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą 155

Jeśli myślisz, że drożdżówki to bułki, które zrobić można tylko na słodko to muszę cię wyprowadzić z błędu. Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą Oczywiście te najbardziej znane i popularne drożdżówki z serem czy z jabłkiem są oczywiście na słodko. Coraz częściej jednak w sklepach znaleźć można drożdżówki z serem czy cebulą. Osobiście przepadam bardzo za drożdżówkami w wersji wytrawnej(...)Uwielbiam te słodkie też, absolutnie nie mówię że nie, jednak coraz częściej kupuję czy robię w domu właśnie drożdżówki, które bazują na sosie pomidorowym, wędlinie i serze. Drożdżówki wytrawne możecie wykorzystać na przyjęciach. Wystarczy zrobić kilka okazów o średniej wielkości i wyłożyć na talerzyk. Znikną w mgnieniu oka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się

mecooks
Drożdżówki ze Śliwkami – Ciasto Drożdżowe z Olejem 218

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki ze śliwkami. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami a ciasto drożdżowe pomimo że z olejem a nie z roztopionym masłem jest bardzo smaczne i puszyste. Polecam wypróbować przepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka(...)łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli około 200 g śliwek na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła - dobrze schłodzonego 2 łyżki cukru kryształ 1 roztrzepane białko do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki ze śliwkami Przygotowanie: Dokładnie umyte śliwki, przekrawam na pół i usuwam pestkę. Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub maszyną: Najpierw przygotuję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżówki z budyniem i borówkami 151

wyrabiać ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami. Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki. Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 185

psem grzejącym stopy, z książką, na którą się miało ochotę od dawna, a tylko piękna pogoda powstrzymywała przed rozpoczęciem lektury.  Dzisiaj mam dla Was troszkę specjalne drożdżówki, bo na mące orkiszowej, z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Skąd taką mąkę wziąć? Podobno można kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo najdroższych supermarketach. Można też kupić zwykłą ciecierzycę (suchą(...)ziarnko - nikt nie chce przecież stracić zęba. Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki.  Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie. A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 177

zrobić kilka rzeczy. Mam plany kuchenne i upiększające (jedne z drugimi niezwiązane) - zobaczymy, ile mi się uda z tego zrealizować. W każdym razie dzisiaj mam dla Was najpyszniejsze chyba drożdżówki, jakie kiedykolwiek upiekłam. Ostatnio mam melodię na tego typu wypieki - doskonale sprawdzają się w roli piknikowych przekąsek czy drugiego śniadania do szkoły czy pracy. Mogą też być wspaniałym podwieczorkiem, szczególnie(...)naprawdę pyszny. I kiedy zaglądałam do lodówki, na półce wyżej zauważyłam drożdże. Od razu w mojej głowie pojawił się pełen obraz tego, co przygotuję. Zawsze mam problem, czy wybrać drożdżówkę z budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z budyniem i malinami 196

Dobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę. Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować je już dziś. Składniki: Ciasto:   3,5 szklanki mąki pszennej   20 g drożdży 3 łyżki cukru około  1 szklanki letniego mleka   100 g masła  1 całe(...)szklankę mleka doprowadzić do wrzenia, dodając 3 łyżki cukru. Na wrzące mleko wlać rozprowadzony budyń - ugotować. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z łyżką masła - najlepiej tuż przed wypełnianiem drożdżówek. W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając  cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.   Wyrośnięty zaczyn

kolorowotorcikowo
Drożdżówki z budyniem 153

Drożdżówki z kremem budyniowym najlepsza przekąska do pracy i do szkoły Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To kolejne moje comfort food z czasów szkolnych i studenckich. Czasami kilka drożdżówek z budyniem lub serem zastępowało mi posiłki przez cały dzień. Puszyste słodkie bułeczki z budyniem nadal bardzo lubię i piekę(...)najmniej kilka razy w roku, na przemian z naszymi ulubionymi cynamonowymi ślimaczkami, na które przepis znajdziecie w linku Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls Drożdżówki z kremem budyniowym można przygotować w nieskończonej ilości wariantów. Najsmaczniejsze są oczywiście z domowym budyniem waniliowym lub śmietankowym czyli creme patissiere, ale jeśli brakuje Wam czasu możecie użyć budyniu z torebki. Gwarantują, że drożdżówki z budyniem znikną

Cztery Fajery
Ekonomiczne drożdżówki ze śliwkami 154

Ekonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :) Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek marcepanu- początkowo- był tu przypadkowy (kończyła się data przydatności), jednak po spróbowaniu drożdżówki nie wyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :))) Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym(...)lubi :) 8 sztuk: Drożdżówki: * mąka pszenna- 300 g * drożdże suszone- 7 g (1 saszetka) * cukier- 1/2 szklanki * olej- 1/3 szklanki * woda ciepła- 2/3 szklanki Dodatkowo: * jajko- 1 szt. * śliwki * masa marcepanowa- 120 g Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik

Kraina Miodem Płynąca
DROŻDŻÓWKI Z RUMOWYM NADZIENIEM 164

Puchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków smakowych :) Pewnie jestem monotematyczna z tym drożdżowym ciastem,  ale co ja za to mogę, że ... je uwielbiam!:))) Składniki : ( na 14 sztuk) 500g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego(...)czubate łyżki cukru szczypta soli Ponadto: 100g rodzynek kieliszek rumu 2 budynie czekoladowe 38g 1 rozkłócone jajko do posmarowania drożdżówek Wykonanie:  Rodzynki zalewamy rumem, moczymy je ok 1h. Jeśli nie mamy rumu lub za nim nie przepadamy pomijamy tę czynność. Budynie gotujemy w połowie mleka przewidzianego na opakowaniu, studzimy. Namoczone rodzynki odciskamy, dodajemy do budyniu. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych

Walijskie Pichcenie