pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:126/267)

Filet halibuta z młodymi ziemniaczkami i groszkiem 211

moich ulubionych ryb jest Halibut. Jest to delikatna, tłusta (ale to ten zdrowy rybi tłuszcz) ryba oraz to, że ma dość duże ości, które jest łatwo wyjąć. W Lidlu w końcu trafiłam na fileta bez ani 1 ości! Polecam serdecznie pieczonego halibuta na maśle, z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, z groszkiem i rzodkiewką :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Spaghetti z dorszem 168

Przepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;) Źródło : czasopismo(...)jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pomidory z brokułami i posypujemy żółtym serem

Różne smaki w kuchni
Zapiekanka z dorszem i makaronem 194

Naczynie do zapiekania smaruję masłem, wykładam do niego makaron, na to śmietanę i mieszam. Na makaron układam rybę, a na nią brokuły z marchewkę i polówki pomidorków koktajlowych. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam około 30 minut. Prze końcem pieczenia posypuję serem. Przed podaniem posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Łosoś z peperonatą i pieczonymi ziemniakami 176

pochodzi z książki Ryby Są Super. Ci, którzy lubią łososia będą zachwyceni, gdyż w tym wydaniu ryba tylko zyskuje w smaku. Delikatnie doprawiona kolendrą, znakomicie współgra z lekko pikantnym sosem na bazie papryki, pomidorów i czosnku. Koniecznie podajcie je jak, z pieczonymi ziemniaczkami w marynacie czosnkowo-kuminowej. Składniki na 2 porcje: Ziemniaki: 400g małych ziemniaków 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki

Fabryka pomysłów
Cytrynowa ryba w winie 136

dnie naczynia żaroodpornego układamy rybę. Zalewamy przygotowaną mieszanką. Pozostałą cytrynę kroimy w półplasterki. Wkładamy między kawałki ryby. Orzechy drobno siekamy. Czosnek przeciskamy za pomocą praski. Orzechy mieszamy z bułką, czosnkiem, ziołami. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy danie. Obkładamy wiórkami masła. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania 1h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Testowanie Eterno. 191

herbaty, napojów orzeźwiających – lemoniad, ale także do sporządzania drinków. Mogą służyć jako dodatek do potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych

Sama słodycz i szczypta chili
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 178

szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce z ciemnego pieczywa

Karo in the Kitchen
Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier 206

piwa Witbier, króre serwowane jest temperaturze 6 C.  Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak  kwaśno-cierpki.  Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin.  Składniki: 500 gram mielonego

AZgotuj!
Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 217

jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole,  z wielu powodów min.  bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy na parze zawsze wychodzi idealna. Nie pozostaje  mi nic innego

SMYKWKUCHNI
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 254

ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek ryby i zawijam, zlepiając dokładnie z każdej strony. Postępuję tak ze wszystkimi pasami ciasta. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na dużej blasze wykładam papier do pieczenia, układam sakiewki  w odstępach od siebie (ciasto urośnie). Jajo rozbełtuję i wszystkie porcje smaruję nim z wierzchu

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti z dorszem 160

jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pomidory z brokułami i posypujemy żółtym serem

Słodkości i nie tylko
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 226

seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba:  Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej patelni ułożyć część masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę odrobinę masła klarowanego. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry(...)ziemniaki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą zimną wodą. Smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temperaturze 140 stopni. Puree z pieczone selera:  Seler kroić w mirepoix (nieregularna duża kostka) i wstawić do pieczenia na brązowy kolor w temperaturze 220 stopni. Następnie przełożyć do rondla, dodać śmietanę i masło. Gotować do miękkości, odcedzić i blenderować - powoli dodawać

Plate of Joy
ZIOŁOWE ZIEMNIACZANE ŁÓDECZKI 174

Pieczone ziemniaczane łódeczki, nie wymagające wcześniejszego obgotowywania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką, bardzo aromatyczne. Znacznie zdrowsze od gotowanych czy smażonych. Smakują jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięs i ryb. SKŁADNIKI / 6 porcji 800 g ziemniaków 2-3 łyżki oliwy po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oregano, słodkiej papryki w proszku i granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka(...)miseczce mieszamy sól z przyprawami. Przesypujemy do miski z ziemniakami i potrząsamy tak, aby każdy ziemniak dokładnie pokrył się przyprawami. Układamy na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) jedną warstwą, zachowując odstępy. Pieczemy około 30-40 minut, w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków. W połowie czasu pieczenia mieszamy. Wykładamy na duży talerz, opcjonalnie posypujemy gruboziarnistą solą morską i słodką

cool and minty
Świeże figi z szynką 175

pewnego czasu przygotowuję sałatki, w których owoce łączę z warzywami i wędliną, czy też rybą, czasami też jest tam ser np. pleśniowy, czy mozzarella, doskonały też do sałatek jest ser kozi!  Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem(...)limonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory. Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską   składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś na parze 183

Aktualnie jestem po operacji (usunięcie woreczka żółciowego) i muszę utrzymywać dietę (nie można jeść dań ciężkostrawnych, czosnku, cebuli, pieczonego mięsa itp.). Ale kto powiedział, że jedzenie na diecie nie może smakować? Po jedzeniu na okrągło gotowanego kurczaka, byłam zachwycona tym, jak wspaniale smakuje łosoś zrobiony na parze. I taką propozycję obiadu chcę Wam przedstawić: łosoś gotowany na parze(...)zioła prowansalskie WYKONANIE: Filet z łososia umyć, przełożyć do głębszego talerza lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć na łososia, a pozostałe pół pokroić w  krążki i ułożyć na rybie. Całość owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu ryby z lodówki poobracać ją w cytrynie, tak żeby była nią dobrze nasączona. Następnie posypać pieprzem

Passions hobbies life