pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:121/267)

Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 212

sól -biały pieprz -tymianek Wszystkie składniki mieszamy i smarujemy z każdej strony rybę pędzlem, wkładamy do lodówki na 3h. Czatnej paprykowy: -papryka czerwona i zielona -dwie szczypty cynamonu -papryka słodka sypka -pieprz -cebula czerwona -sól -oliwa -kolendra -ocet balsamiczny -szczypta cukru Paprykę skropioną oliwą, pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku na papierze około 15 minut na termoobiegu w temperaturze

BaRepas
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 297

słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy

Kulinarne przygody Gatity
WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. 213

Przestało w końcu padać. Niebo wypłakało swoje smutki, dziś uśmiecha się do mnie zza okna.Wielkanocne tematy są na piedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny czas

W kuchni Karmel-itki
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 1300

sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła znaleźć ujście. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego!     RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone

MarcinChef
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 232

uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe ciemne koryntki(...)najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym

Ciastka - domowe słodkości
Kulebiak z rybą i ryżem 184

Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka i oddzielamy mięso ryby od skóry, skórę wyrzucamy. Kawałki łososia wrzucamy do miski z ryżem i cebulą, pieczarkami i marchewką, delikatnie mieszamy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto francuskie rozkładamy, na połowę ciasta, nakładamy farsz zostawiając wolne 2 cm od drugiego(...)spód. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C na ok. 40-45 minut. Ciasto ma być rumiano złote. Smacznego! The post Kulebiak z rybą i ryżem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowanie - czas grillowania 431

odpocząć" :) przepisy:    Wołowina i kurczak z grilla Kurczak: Udka kurczaka : potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grilla Czas pieczenia to 25-30 min. Skrzydełka kurczaka: Czas pieczenia to 15-25 min - w zależności od wiekości skrzydełek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni.  Od czasu do czasu przewracamy je. przepisy:     Skrzydełka kurczaka z grilla(...)Szaszłyki:  Z ryby i drobiu : Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min.  przepisy:   Szaszłyki z łososia i kurczaka                  Szaszłyki z grilla   szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch

Smaki Edyty
DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 200

ryba musi być nudna? :) Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku.  SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g.  olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki  sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g.  cebula 1 szt.  masło 2 płaskie łyżki olej 1 łyżka śmietana kremówka 30 % 300 ml.  przyprawa(...)olejem i wymieszać. Na blaszce wyłożyć podwójnie folię aluminiową. Ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż będą złote.  Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą do ryb z obu stron. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ułożyć kawałki ryb i lekko przyrumienić. Odłożyć

Kuchnia Paulettes
Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie 243

Filety z łososia pieczone w piekarniku z akcentem z soku z cytrusów i słodkim miodem. To świetny i bardzo prosty przepis na łososia pieczonego w cytrusach . Idealny na świąteczny obiad.. wspaniały na Sylwestra! - świetny pomysł na szybki obiad - rozpływający się w ustach smak ryby - idealnie dobrane dodatki i przyprawy

AniaGotuje.pl
Turbot zapiekany 134

nacięcia włożyłem rozgnieciony czosnek i posiekana natkę pietruszki oraz plasterki cytryny. Rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok.20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem aż pomidorki lekko popękały. Podałem z ziemniakami pieczonymi w ziołach

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 103

Składniki: (4 porcje) 700 g. mniejszych ziemniaczków (waga po obraniu) 300 g. filetów białej ryby morskiej bez skóry (u mnie morszczuk) 1 duża łyżka masła 2 średnie cebule 250 g. młodej zielonej cukinii (ze skórką) 280 g. bakłażana (ze skórką) 180 g. śmietanki 30% 80 g. sera grana padano 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 2 jajka sól czarny pieprz odrobina(...)odstępach od siebie połowę ilości kawałków ryby. Rozłóż drugą połowę masy bakłażanowej i wyrównaj. Na wierzchu ułóż znowu zachodzące na siebie plasterki ziemniaków. Między plasterki ziemniaków powkładaj pozostałe kawałki ryby. Całość oprósz grubo mielonym czarnym pieprzem i posyp 1 łyżką pozostałego startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 45 minut

Delicious Place
Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki 213

Kolorowa, sycąca sałata. Miękkie, pieczone, naturalnie słodkie warzywa przełamane cytrynowym dresingiem. Plus krewetka – wisienka na torcie Czas: 1 h 15 minut (w tym 1

Niedzielny kucharz
Kotlety z jajek i wędzonej makreli 172

coś wyjątkowo pysznego.. nie myśląc zbyt długo zabrałam się do pracy. Kilka jajek ugotowanych na twardo, wędzona ryba, natka pietruszki doprawione solą i pieprzem... uformowałam z tej masy kotleciki, obtoczyłam w amarantusie ekspandowanym* i wyłożyłam na blachę do pieczenia. Po kilkunastu minutach były gotowe. Wiecie... moje wrażenia smakowe to jedno, ale gdy słyszę szczere komplementy z ust innych osób

Kuchnia Ellie
Pstrąg łososiowy w migdałach z sałatką z oliwą truflową 177

osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli to koniecznie - oczyścić z ości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego Nastawić piecyk na 200 stopni Rybę skropić oliwą z oliwek, doprawić solą morską, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem Całość obsypać płatkami migdałowymi Wstawić do nagrzanego piecyka i piec 20 minut Przygotować sałatkę : sałatę ułożyć na talerzu, pomidor pokroić w ćwiartki Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą truflową i polać

Szczęśliwa kuchnia
Pstrąg łososiowy w migdałach z sałatką z oliwą truflową 183

osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli to koniecznie - oczyścić z ości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego Nastawić piecyk na 200 stopni Rybę skropić oliwą z oliwek, doprawić solą morską, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem Całość obsypać płatkami migdałowymi Wstawić do nagrzanego piecyka i piec 20 minut Przygotować sałatkę : sałatę ułożyć na talerzu, pomidor pokroić w ćwiartki Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą truflową i polać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Książki kucharskie 2 143

środku znajdziecie 2000 (tak, dwa tysiące!) przepisów na dania kuchni włoskiej. Od makaronów, przez sałatki, mięsa i ryby aż po genialne desery. Kupcie, gotujcie i rozkoszujcie się smakami Italii. Jeffrey Hamelman – „Chleb” – język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba

ladykitchen
Ryba pieczona z warzywami 175

solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec 40 minut, funkcja góra-dół

Monia miesza i gotuje
Ziołowy okoń pieczony 145

Jeziorem Topiele. Ja oczywiście robiłam zdjęcia to uwielbiam widoki nad jeziorem. A potem to ja skrobię i patroszę ryby, ale nie chcę się chwalić idzie mi to ekspresowo. Ale wracając do tytułu wpisu, będzie o okoniu. Taki świeżutki okoń pieczony jest bardzo smaczny i soczysty. Jeśli uda Wam się go zdobyć to polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pieczona dorada z pomidorkami i czosnkiem. 123

oliwe z oliwek i ocet jabłkowy. Dorade nadziać czosnkiem i zieloną pietruszką. Po wierzchu delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Ryby przełożyć do naczynia. Obłożyć pomidorkami pokrojonymi na pół , zieloną pietruszką i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec około 25- 30 min. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczony łosoś z pieczarkami. Bez laktozy, bez jajek, bez glutenu 107

Pieczony łosoś z pieczarkami Składniki: 300 g łososia 400 g pieczarek 1 duża czerwona cebula 4 łyżki oliwy z oliwek tymianek estragon koperek sól makaron

nietadieta
Karp w kukurydzianej panierce 159

obsmażyć najpierw z jednej strony, potem z drugiej. W przypadku grubych kawałków można je obsmażyć również z boku. Rybę wyłożyć na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło. Zapraszam również na pieczonego karpia: Karp pieczony - najlepszy

Trzeci talerz
Zapiekanka rybna z warzywami 197

mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę ziemniaków. Kremówkę mieszamy z jajkami, startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy ok. 35 minut

Pobite gary Barbary
Kalafior w arabskim stylu 212

pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach. Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą pewnością  jego smak i aromat Was zaskoczy, bo mnie zaskoczył

Smakowity Blog Kulinarny
Karp pieczony – najlepszy 199

ryba równo przechodzi smakiem marynaty. Duże płaskie naczynie wyłożyć folią aluminiową z takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne 5-10 minut

Trzeci talerz
Pieczone ziemniaki z rozmarynem 168

smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Coś bardzo smacznego i bardzo prostego. Coś co dzięki smalczykowi zyskało zupełnie nowe oblicze – pieczone ziemniaki z rozmarynem. Uwielbiam takie ziemniaczki z zsiadłym mlekiem, ale też często są u nas dodatkiem do różnych mięs i ryb. Zazwyczaj robiłam je z rozmarynem, teraz po dodaniu smalczyku z ziołami mają zdecydowanie bogatsze walory smakowe. O pozytywnych wrażeniach

Wiem co jem
Tortilla z dorszem 120

łyżeczka oleju rzepakowego tortilla pszenna 1 pomidor 1 mały por 1 jabłko 1 łyżka majonezu tymianek Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, zamoczyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni ( z kawałkiem papieru do pieczenia położonego na rozgrzanym oleju). Gdy rybka jest już rumiana z obu stron ściągamy ją z patelni. Pora i jabłko kroimy

Wielki apetyt
Pieczony filet z pstrąga alpejskiego 168

Oprószyć solą i pieprzem. 3. Naczynie żaroodporne lub folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć krążki cebuli. Ułożyć rybę. Na rybie ułożyć gałązki rozmarynu, pokrojony czosnek i całość skropić sokiem z cytryny. Na wierzch ułożyć kawałki masła. 4. Przykryć folią i piec 30 minut w 180 st. C. Po tym czasie uchylić folię i piec jeszcze 10-15 minut. Smacznego!!! Źródło: Facet

Kuchnia domowa Ani
RISOTTO BURACZANE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, PODANE NA Z BLANSZOWANYM SZPINAKU Z SOSEM SZAFRANOWYM 177

oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą drugą majonezem. Owinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach 25-30 minut.  W garnku po szpinaku wymieszać składniki na sos i zagotować.  Podawać warstwami: ryż, szpinak, ryba, sos.  Smacznego

pieprzny smaczek
FILET Z PSTRĄGA W PAPILOTACH 126

solą i pieprzem. Tak powstałe masło ziołowe, dobrze wymieszać. Z każdego fileta zrobić dwie porcje. Mięso oprószyć przyprawą do ryb i posmarować masełkiem ziołowym. Na wierzchu położyć po plasterku cytryny. Każdy kawałek fileta, oddzielnie i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia i związać jego końce. Papiloty przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, na 10 - 12 minut

Kuchnia w opałach
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z MAKRELĄ 208

wypełnione po brzegi super farszem z wędzonej makreli. Wiadomo – połączenie nie dla każdego , ale wielbiciele ryb z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 0,5 szkl * mleko – 1 szkl * jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczy[pta * olej – 3 łyżki FARSZ: * wędzona makrela – 1 szt * cebula

Ostra na Słodko
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 148

pieprzfolia aluminiowaPłotki umyć i osuszyć. Folię porwać na kwadraty i układać na każdym po jednej płotce. Do środka ryby włożyć zioła, dodać 1/4 łyżeczki masła, posolić i popieprzyć. Na wierzch ułożyć po dwa plasterki cytryny i zawinąć jak cukeirek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175`C przez 30 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami z pary. Smacznego!Płotki

Słodkie Przyjemności