pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:135/267)

Cukinia nadziewana ricottą i tuńczykiem 149

Szybkie zapiekane danie, które fajnie rozgrzewa, więc przyrządzam je w chłodniejsze dni. A, że takich w maju nie brakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe

Mienta blog
Pierogi z karpiem 260

natkę i część korzenia pietruszki. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości, drobno szarpiemy i łączymy z warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem lub przetartymi pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu

MarcinChef
Zapiekane roladki schabowe FIT 822

Bardzo lubię zdrowe, szybkie i pyszne przepisy obiadowe, a ten należy właśnie do nich! Co prawda, samo pieczenie roladek trwa 40 minut, ale ich przygotowanie zajmuje

Be Fit Be Strong
Miruna z tymiankiem pieczona 199

miruny ze skórką ok 500-600 g tymianek oliwa sól pieprz ocet winny Rybę rozmrozić, posypać tymiankiem, pieprzem i solą, skropić oliwą i octem winnym, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok 2 godziny. Filety zwinąć w rulon , można spiąć by się nie obróciły w pieczeniu. Piec ok 30 min w temp 180 st Podawać surówką  Ja podałam

Gotowanie jest łatwe
Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 252

czasie płaty odsączamy z marynaty (może być przy użyciu ręcznika papierowego). Porcje ryby równomiernie obsypujemy solą. Obtaczamy w mące wymieszanej z małą ilością bułki tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju - dosłownie po kilka minut z każdej strony. Podajemy w ulubionym towarzystwie. U nas tym razem: pieczone talarki ziemniaczane i "na prędce" przygotowany sos chrzanowy . Sandacz pyszny. Ma tak dobre

Kuchnia po mojemu
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 206

Za : kuchnia.wp.plNazywany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem. Cukier brzozowy, inaczej ksylitol, ma taki sam smak i konsystencję co zwykły cukier. Odkryto go pod koniec XIX

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 232

minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić rybę. Połączyć rozdrobnione mięso ryby, duszony por, starte ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Stek z warzywami 227

polewamy stek, robiąc tzw. pastowanie. Nota bene takie pastowanie dobrze robi też rybie, ale o tym kiedy indziej. Zrumieniony i wypastowany stek kładziemy na ruszcie bądź warzywach. Na warzywach układamy też całą główkę czosnku przeciętą wzdłuż na pół i polaną oliwą. Wsadzamy do nagrzanego do 120 stopni pieca na 15 min. Jeśli nie lubicie różowych soków z mięsa(...)wysmażony. Palce stykamy lekko, nie dociskamy do siebie. Po pieczeniu stek musi koniecznie odpocząć, dajemy mu 10 minut. Soki w środku przestaną się gotować i krążyć i tym sposobem nam nie uciekną przy krojeniu. W międzyczasie, jak stek odpoczywa, robimy sos. Do jogurtu dodajemy kilka ząbków (zależy od upodobań) pieczonego czosnku, startego ogórka, posiekany koperek i łyżeczkę chrzanu, doprawiamy

ladykitchen
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 207

spiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć(...)sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić z czerstwym, suchym chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców

WojnaNaSmaki.pl
Tłuszcze 164

pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem ryb oraz olej kokosowy. Tłuszcz, który można znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczakach czy produktach mlecznych takich jak śmietana, masło to wszystko są tłuszcze nasycone, powinny stanowić nie więcej niż 10% kalorii dostarczanych w diecie człowieka dorosłego.Tłuszcze trans możemy je znaleźć w smażonych, pieczonych, przetworzonych potrawach, ciastkach i cukierkach(...)będziemy musieli wietrzyć całego mieszkania.. A teraz trochę dietetycznie: ;) Z punktu widzenia diety szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe nienasycone. Występują przede wszystkim w olejach roślinnych oraz rybach. Powinny stanowić przynajmniej 2/3 wszystkich spożywanych tłuszczów. Zapotrzebowanie na tłuszcz w ciągu dnia to ok. 1 g na 1 kg wagi ciała, a 25 - 35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Należy

NaKońcuJęzyka
Smażone filety z gładzicy 330

Występuje, między innymi, w północnym Atlantyku. Jest ceniona za wyjątkowe walory smakowe oraz odżywcze. Jej mięso charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, delikatną konsystencją i wyraźnym zapachem jodu. Można je piec, dusić w winie lub jarzynach, gotować na parze, smażyć na patelni. Przyrządza się na niej aromatyczne zupy oraz wywary. Smażone filety z gładzicy. Składniki: - filety z gładzicy - różowa sól himalajska(...)oliwę z dodatkiem masła. Filety smażymy krótko, z obu stron na złoty kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre

mojewypiekiinietylko
Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 212

kolorowego pieprzu i owoców kolendry w dużej mierze odpowiadają za bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak i aromat dania. Podane z odrobiną staranności może też wyjątkowo atrakcyjnie wyglądać. Złocista skórka ryby oraz kontrast pomarańczy z jasno zielonymi listkami fenkułu są bardzo miłe dla oka i zachęcają do jedzenia. Chociaż w naszym kraju karp kojarzy się głównie z wigilią Bożego Narodzenia, jest(...)wrzeć, układamy na nim kawałki ryby, które bezpośrednio przed tym posypujemy mąką. Smażymy krótko, 2-3 minuty, ale intensywnie i ze wszystkich stron, aby „zamknąć” mięso i zarumienić skórę. Obsmażonego karpia wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby. Karpia podajemy od razu

Kulinarna Pokusa
Inny Wymiar w sercu Warszawy 187

wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł).  Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego(...)mamy również ryby oraz gulasz z dzika (42 zł). Wszystkie danie podane są w niebanalnym towarzystwie takim jak tłuczony tapinabur czy puree z pasternaku.  Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny

Wylizany Rondel
Pieczona dynia z masłem szałwiowym 226

Pieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą

Korniszonki