pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:134/267)

Pomysł na sałatkę: Panzanella z pieczonymi warzywami 173

artysta miał ładne kulinarne nazwisko, które po polski oznacza dorada, w sensie ryba, a nie wujek dobra rada:) Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Panzanella w nowym wydaniu My zrobiliśmy panzanellę w trochę innej wersji – ze składników świeżych i pieczonych, żeby dodatkowo wzmocnić smaki i walory odżywcze. Jeśli nie macie czasu na pieczenie

Niedzielny kucharz
Warstwowa sałatka śledziowa – szuba. Śledzie pod pierzyną 281

godzinach wymienić na nowe. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Następnego dnia wymoczone śledzie osuszamy na papierowych ręcznikach, a następnie kroimy w poprzek na 0,5cm kawałki. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą i albo gotujemy je do miękkości, albo do miękkości pieczemy (ja wolę tą drugą metodę, buraki zostają słodsze i bardziej soczyste). Po upieczeniu lub ugotowaniu – buraki

Karo in the Kitchen
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 17.06.2016r. 150

Monika Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb    Justyna Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli   Marzena   Jajko z szynką i szparagami   Magdalena Zdrowa sałatka z pestkami dyni   Angelika Lody malinowe   Joanna Dietetyczne naleśniki z serem,wanilią i bananami   Iwona Pieczone ziemniaczki   Aga Sałatka makaronowa a'la caprese   Agnieszka

Magiczne Życie Marty
Paluchy wiedźmy Thermomix 202

Przepisy Thermomix. Paluchy wiedźmy. Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 200 g masła 400 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 1

Themo przepisy
Ryba w sosie pomidorowym 225

Dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy w nich rozpuszczalne, to przemawia, aby spożywać ryby, zwłaszcza morskie, przyrządzajmy je, w podany poniżej sposób na przykład: Składniki

kgwjanczewo
Świąteczny czerwony barszcz z ziołami 182

Świąteczny czerwony barszcz z ziołami Kto lubi czerwony barszcz? Przyznam Wam szczerze, że będąc dzieckiem omijałam go szerokim łukiem. Dla mnie w święta istniała wówczas tylko ryba Ale teraz… teraz jest zupełnie inaczej i nie wyobrażam sobie Świąt czy przyjęcia bez czerwonego barszczu. Do tego oczywiście paszteciki, uszka czy pierożki… Ach, po prostu pysznie A jak barszcz(...)smak, ta piękna zieleń… Coś cudownego Uwielbiam świeże zioła Jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na czerwony barszcz, to polecam Wam spróbować ten Pyszny świąteczny barszcz na pieczonych buraczkach z dodatkiem świeżych ziół. Pamiętajcie, że barszcz najlepiej smakuje następnego dnia Składniki: 1 opakowanie suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki lub mieszanka) (40 g) 2 szklanki wody 4 średniej wielkości

Słodkie okruszki
Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, fasolką i groszkiem 160

pieczonymi ziemniakami, groszkiem i fasolką. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Dressing w roli głównej Z czymkolwiek nie podalibyście sałatki nicejskiej, dressing na bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby(...)naprawdę warto (a do tego mała puszeczka starcza na długo). Sałatka nicejska w wersji warszawskiej Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 215

pieczonymi ziemniakami, groszkiem i fasolką. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Dressing w roli głównej Z czymkolwiek nie podalibyście sałatki nicejskiej, dressing na bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby(...)naprawdę warto (a do tego mała puszeczka starcza na długo). Sałatka nicejska w wersji warszawskiej Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby

Niedzielny kucharz
Pasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką – Lubelski Kociołek 283

Lubicie pasty kanapkowe? Ja do tej pory nie przepadałam. Jadłam mało chleba więc i z pastami było mi nie po drodze. Jednak odkąd zaczęłam sama piec pieczywo stałam się i fanką zdrowych past kanapkowych. Pastą kanapkową z konserwy rybnej z marchewką poczęstowała mnie ostatnio koleżanka i rozsmakowałam się w niej. Jest genialna. Takie niby proste połączenie smaków a efekt niesamowity(...)Pasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką 1 puszka filetów rybnych w pomidorach (może być śledź lub makrela) mała marchewka pół jabłka 1-2 łyżki majonezu pół małej cebulki Rybę przekładamy do miseczki. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach a jabłko na oczkach grubszych. Cebulkę drobno kroimy. Dodajemy majonez. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie ucieramy widelcem na gładką pastę

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka z łososia – Angie gotuje – odc. 2 181

pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę zmiksować z jajkami i śmietaną, najlepiej w blenderze z końcówka do rozdrabniania. Zmiksowaną rybę wymieszać z koperkiem, resztą pokrojonej w kostkę ryby i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Liście kapusty umyć, a następnie kilka minut zanurzyć we wrzątku. Gdy zmiękną, odcedzić i trochę osuszyć. Można(...)masy rybnej. Piec jakieś 20-25 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). W międzyczasie ugotować kaszę pęczak według przepisu na opakowaniu (100g kaszy zalać 250-300ml wrzątku, posolić do smaku i gotować na niewielkim ogniu do wchłonięcia przez kaszę wody). Pokroić pomidorki koktajlowe i szczypior, jako dodatek warzywny do dania. Upieczoną w kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze

Dietolog
Zupa krem z pieczonej papryki 296

Jesień to moja ulubiona pora roku :) Kiedy już tylko zaliczę pierwsze wrześniowe lub październikowe przeziębienie (zapewne spowodowane przesileniem jesiennym) - potem jestem zdrowa jak ryba. Mój organizm tylko potrzebuje się przestawić na ciut niższą temperaturę i mniejszą ilość słońca. A zdrowie zapewniają mi jesienne warzywa i owoce. Wiecie, że papryka ma dużo więcej witaminy C niż owoce cytrusowe(...)łyżki jogurtu naturalnego 100 g sera feta (opcjonalnie)1 łyżka słodkiej paprykisól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.   Paprykę przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, układamy na blasze do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200°C. Pieczemy do czasu, aż skórka z wierzchu się zarumieni.2.   Wyciągamy ostrożnie paprykę z piekarnika, wkładamy do foliowego

W kuchni Katie
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu w lodówce 112

pojemnikach ze względu na wydobywający się aromat warto trzymać: wędliny, sery, wędzonki, ryby, przekrojoną na pół cebulę, ugotowane jajka. W kolejnym kroku w lodówce możemy położyć naturalne preparaty, które „wyciągną” czy też zniwelują brzydkie zapachy: rozsypana na talerzyku soda oczyszczona rozsypany na talerzyku proszek do pieczenia rozsypana na talerzyku kawa świeżo mielona cytryna przekrojona na pół kapusta rozkrojona

Dorota Smakuje
Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT 112

Dziś mam dla Was kolejny świetny przepis na obiad do lunchbox’a. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu

Be Fit Be Strong
Fińskie wigilijne smakołyki 131

Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy w papier do pieczenia, a następnie układamy na tacy z wysokim rantem i obciążamy ciężarem około

Cztery Fajery
Fińskie wigilijne smakołyki 203

Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy w papier do pieczenia, a następnie układamy na tacy z wysokim rantem i obciążamy ciężarem około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata