pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:29/100)

Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 208

Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna(...)Aromatyczny pasztet z  Kotlety z kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba po grecku w wersji odchudzonej Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Potrawy

Codziennik Kuchenny
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 127

warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam michę coleslawa z białej kapusty, z marchewką i natką pietruszki. Do zapiekanki można też dodać jogurt naturalny. Zapiekanka piecze się godzinę, w tym czasie można iść na spacer – do parku albo lasu. Wzrost apetytu gwarantowany. Druga opcja to spacer po jedzeniu(...)mięsem. Dodać pęczak, śliwki, wodę i resztę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, piec pod przykryciem przez 60 minut (ew trochę dłużej, żeby mięso i pęczak były miękkie). Podawać z surówkami ( u mnie coleslaw z białej kapusty i marchewki). 3.5.3226 The post Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kurczakiem gyros 281

Przygotowanie : Filet myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzana patelnie i pieczemy około 8-10 minut (kurczak ma być upieczony i złocisty). Kapustę pekińska szatkujemy, przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i oliwki przekrojone na pół, następnie dodajemy kurczaka, mieszamy. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach i maśle 129

jeśli szukacie innych przepisów na polędwiczki, to polecam również: polędwiczki miodowo-musztardowe polędwiczki w sosie kurkowym polędwiczki w boczku i sosie śliwkowym   Te pieczone polędwiczki w folii podałam z ziemniakami i czerwoną kapustą. Jeśli zrobicie tych polędwiczek więcej i zostaną na drugi dzień, to wystarczy pokroić w plastry i podgrzać w tym samym sosie na patelni(...)skrapiamy sokiem z cytryny i nakładamy kawałki masła (zdj. nr 4).  Polędwiczki zawijamy w folię, zostawiając trochę miejsca u góry. Przekładamy na blaszkę (zdj. nr 5). Etap IV - pieczenie  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.  Wkładamy blaszkę z polędwiczkami i pieczemy 20-25 minut.  Przekładamy polędwiczki do naczynia, w którym będziemy je podawać. Polędwiczki polewamy masełkiem

bistro mama
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 176

selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka

karmelowy
Pasztet kapuściano-fasolowy 122

maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, odcedzoną fasolę i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać nasiona sezamu, słonecznika, mielony len i posiekaną natkę pietruszki. – Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. – Masę przełożyć do natłuszczonej keksówki lub jednorazowej, aluminiowej. – Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez

To co kocham
Bigos staropolski 857

dostał od Adama Mickiewicza. Bigos staropolski. Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek(...)grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta kwaszona) – dodajemy partiami do garnka i mieszamy

mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami 93

który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś lepszego? Przekonajcie się, że nie Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki(...)pieczenia i przenosimy w dłoniach bułeczki, układając je łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Żółtko łączymy z łyżką mleka i taką mieszanką smarujemy każdą bułeczkę, a na koniec posypujemy sezamem. Odstawiamy na 30 minut i w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Pieczemy przez około 30-35 minut do czasu, aż się zrumienią. Smacznego! Artykuł Bułeczki drożdżowe pełne kapusty

Be Fit Be Strong
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z JABŁKIEM I CEBULĄ 119

kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli, doprawiona cukrem, odrobiną chili i kiełkami. Surówka fantastycznie pasuje do smażonej ryby, do mięs pieczonych i z grilla. Świetna surówka do hot dogów lub domowych burgerów. Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej, jabłka i cebuli - wypróbowany, tradycyjny przepis, składniki i przygotowanie. Czasem wystarczy kilkanaście minut i  pyszny obiad dla całej rodziny

Moja Książka Kucharska
Kotlet de volaille [Kotlet po kijowsku] 111

nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Ta czynność upewni nas w tym, że mięso będzie dokładnie upieczone. Z czym podawać de volaille? Z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Doskonałym dodatkiem będzie surówka z kapusty, groszek z marchewką lub fasolka szparagowa. Kotlet devolay Klasyczny kotlet devolay lub devolaj, to spolszczona nazwa, która często występuje również w języku pisanym. Za naszą zachodnią

Kuchnia Na Wypasie
Gołąbki z kaszą gryczaną 69

duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1 mała główka kapusty włoskiej Kaszę ugotować na sypko z odrobiną soli. Kapustę ponacinać przy głąbie, tak aby łatwo było później odcinać liście, wrzucić do wrzątku i obgotować przez 15 min na średniej mocy palnika. Wyjąć, przestudzić, odciąć liście(...)lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę,  której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony

moj przepis na
Pieczeń z mielonego mięsa - low carb, LCHF 156

zbita przełożyć masę mięsną do foremki wysmarowanej tłuszczem piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę Gotowe :-) Tak prezentuje się mięsko po wyjęciu z piekarnika :-) Pieczeń jest doskonała zarówno na ciepło podana z młodą kapustą, jak i na zimno podana z pieczywem np. z tymi bułeczkami :-)  paleo bułki, które zawsze się udają Zapraszam do wypróbowania

Marta próbuje
Surówka z czerwonej kapusty ala chińczyk 2391

Z pewnością znacie i lubicie surówkę z białej kapusty "jak u chińczyka". Ja pokusiłam się również na zrobienie tej surówki z czerwonej kapusty i powiem wam

Ala piecze i gotuje
Surówka na wodzie mineralnej 159

Wypróbowałam już kilka przepisów na surówkę z białej kapusty. Jednak zawsze problemem było, żeby ją do smakować gdyż podane proporcje np pół główki kapusty czy sól

Ala piecze i gotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną 143

duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1 mała główka kapusty włoskiej Kaszę ugotować na sypko z odrobiną soli. Kapustę ponacinać przy głąbie, tak aby łatwo było później odcinać liście, wrzucić do wrzątku i obgotować przez 15 min na średniej mocy palnika. Wyjąć, przestudzić, odciąć liście(...)lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę,  której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony

moj przepis na
żeberka duszone w kapuście kiszonej 138

syty obiad, który w zasadzie robi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi  bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 200 g kapusty kiszonej duża marchew cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka w płatkach ziele angielskie 2 łyżki oleju zielona cebulka Mięso umyć i pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bigosik z białej kapusty 126

Kapustę posiekać, wrzucić na wrzątek, zagotować i odcedzić. Zalać bulionem dodać startą na tarce marchewkę. Cebulę przysmażyć razem z drobno pokrojoną kiełbasą, dodać do kapusty . (ja dodałam jeszcze ok 2 łyżki tłuszczu z pieczeni)  Dodać przyprawy i gotować ok godzinę. Na koniec dodać koncentrat i mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody ok 150 ml. Ponownie zagotować, ciągle mieszając

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania