zbita przełożyć masę mięsną do foremki wysmarowanej tłuszczem piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę Gotowe :-) Tak prezentuje się mięsko po wyjęciu z piekarnika :-) Pieczeń jest doskonała zarówno na ciepło podana z młodą kapustą, jak i na zimno podana z pieczywem np. z tymi bułeczkami :-) paleo bułki, które zawsze się udają Zapraszam do wypróbowania
Marta próbujeZ pewnością znacie i lubicie surówkę z białej kapusty "jak u chińczyka". Ja pokusiłam się również na zrobienie tej surówki z czerwonej kapusty i powiem wam
Ala piecze i gotujeWypróbowałam już kilka przepisów na surówkę z białej kapusty. Jednak zawsze problemem było, żeby ją do smakować gdyż podane proporcje np pół główki kapusty czy sól
Ala piecze i gotujeduża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1 mała główka kapusty włoskiej Kaszę ugotować na sypko z odrobiną soli. Kapustę ponacinać przy głąbie, tak aby łatwo było później odcinać liście, wrzucić do wrzątku i obgotować przez 15 min na średniej mocy palnika. Wyjąć, przestudzić, odciąć liście(...)lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony
moj przepis nasyty obiad, który w zasadzie robi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 200 g kapusty kiszonej duża marchew cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka w płatkach ziele angielskie 2 łyżki oleju zielona cebulka Mięso umyć i pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKapustę posiekać, wrzucić na wrzątek, zagotować i odcedzić. Zalać bulionem dodać startą na tarce marchewkę. Cebulę przysmażyć razem z drobno pokrojoną kiełbasą, dodać do kapusty . (ja dodałam jeszcze ok 2 łyżki tłuszczu z pieczeni) Dodać przyprawy i gotować ok godzinę. Na koniec dodać koncentrat i mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody ok 150 ml. Ponownie zagotować, ciągle mieszając
Gotowanie jest łatweKalafior jest odmianą kapusty. Powstał prawdopodobnie w wyniku mutacji uprawianego brokuła i nie występuje na stanowiskach naturalnych. Jadalną częścią kalafiora jest kwiatostan. W Polsce kalafiory
W SMAKkwasu,a następnie szatkujemy tasakiem lub kroimy ostrym nożem na deseczce. Pokrojoną kapustę wsypujemy do miski,dodajemy cukier i mieszamy wszystko dokładnie razem. Gotową kapustę podajemy do nań mięsnych np. kotletów,klopsów czy pieczeni
Przepisy i porady kulinarnemarchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się(...)mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone
Smakowity Blog Kulinarnyulubionych jesienno-zimowych dań. Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat wrzucam do garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych(...)mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę posiekać, zalać wodą (poziom wody nie musi być wyższy niż poziom
Smakołyki AsiRozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić(...)papryka + ketchup, musztarda 6 boczek 7 pieczarki + sól, pieprz 8 ziemniaki + ketchup, sól, pieprz, papryka, ketchup, musztarda, masło Na koniec kładziemy liście kapusty na wierzch i zamykamy brytfannę. Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy przez 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeżeli tak, zostaje już tylko konsumpcja Przed podaniem można utrzeć ser żółty aby każdy mógł
Kulinarna Patilogiasztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy(...)sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać przyprawę do bigosu, dodać mrożone podgrzybki, śliwki suszone i wymieszać. Na wierzchu położyć żeberka wieprzowe odmrożone, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować z 45 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar, żeberka wyjąc na talerz, wsypać cukier, pieprz mielony kolorowy
W Mojej Kuchni Lubięsurówka - u nas kapusta kiszona * u mnie zioła włoskie w młynku - 5 przekręceń Przygotowanie Ziemniaki dobrze myjemy (nie obieramy!) i kroimy w ćwiartki, mniejsze można ukroić na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. W miseczce łączymy olej z pieprzem cytrynowym, słodką papryką i ziołami włoskimi. Ziemniaki po obgotowaniu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (u mnie dwie(...)minut. Po tym czasie obracamy naszą kiełbasę na drugą stronę, zwiększamy ilość stopni na 220 i dopiekamy całość kolejne 20 minut. Pieczone ziemniaczki z kiełbasą idealnie smakują same lub z ulubioną surówką, np. kapustą kiszoną. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkimniejsze łodygi selera naciowego, 300 g drobniej pokrojonej kapusty pekińskiej W moździerzu rozgnieść nasiona kozieradki i pieprz seczuański, przesypać następnie do miseczki do której wcześniej umieściliśmy resztę przypraw i dodać olej. Tak powstałą marynatą natrzeć wcześniej przygotowaną kaczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. dwóch - dwóch i pół godzin.* Wystudzoną kaczkę podzielić(...)posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki, ale możemy je również po prostu dodać do farszu i wymieszać z posiekanym mięsem kaczki. Jeśli
Plate of Joypora na tradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól, pieprz- ok. 3 łyżki słodkiej śmietany- koper Z kapusty ściągamy
mojewypiekiinietylkomieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia. Po ugotowaniu(...)kroimy, po czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka
Smakowy Rajwięc mam dla was parę nowości. Pierwszy przepis jest na paszteciki krucho drożdżowe, z dwoma farszami, pierwsze z soczewicą i pieczarkami, drugie z kapustą i pieczarkami. Smakowały mi oby dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza. Ale do barszczyku… znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny(...)Farsz z soczewicy: 0,5 szklanki zielonej soczewicy 250 g pieczarek 2 cebule Sól, pieprze, papryka słodka, zioła prowansalskie Olej czosnkowy Dodatkowo: olej do smażenia Farsz z kapustą i pieczarkami: 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodajemy pokruszone drożdże, śmietanę
Mój pomysł nawynalazki” zajadam z wielkim apetytem. Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku mój dzisiejszy wymysł Składniki: – 100g kapusty białej – 1 jajko – 120g jogurtu naturalnego typu greckiego – 25g mąki ryżowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, czubryca żółta, pieprz, oregano) – dodatki wg uznania ( u mnie
Smaki Armine