pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:27/100)

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 226

Pieczona polędwiczka wieprzowa jest delikatna i krucha. Lekkiej słodyczy nadaje jej suszona żurawina, która wypełnia jej środek. Wspaniale smakuje z duszoną, czerwoną kapustą, która z kolei jest lekko kwaskowata. Całość dopełniły kopytka z kaszy kukurydzianej w wersji bezglutenowej, bo takie miało być całe danie. Przygotowane z myślą i dbałością o osobie będącej na tej specyficznej diecie. Danie jest lekkie(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Jeżeli polędwiczki są bardzo małe, to czas pieczenia skrócić do 20 min. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min i pokroić w plastry. Wyłożyć na talerz gorącą kapustę, polędwiczki i podsmażone na maśle kopytka. Udekorować natką pietruszki i podawać. Smacznego :) Zadbaj o swoich bliskich i przygotuj danie przy

https:KKuchniaMniam
Pieczone filety z mintaja 231

Przepis jest naprawdę prosty. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z domowym czerwonym barszczem lub w formie tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kiszoną kapustą. Spróbujcie. Szykując się do świątecznych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia. Ja polecam produkty marski Stella Składniki: 5 filetów z mintaja bez skóry (u mnie mrożone płaty) 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki(...)koniec pieczenia na każdy kawałek nakładam wiórki masła (można pominąć ten etap, wówczas unikniemy dodatku tłuszczu), piekę jeszcze chwilę. Przed podaniem można oprószyć całość zielonym koperkiem. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z czerwonym barszczem lub podana w formie obiadu z kiszoną kapustą i ziemniakami. Smacznego

Słodkie okruszki
Rolada z młodej kapusty z pastą łososiową 59

ząbki czosnku pół szkl mleka pieprz ziołowy sól 4 jajka 150 g  mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia Nadzienie; 250 g serka kremowego lub zmielonego twarogu łosoś podwędzany 100 g 2 łyżeczki tartego chrzanu sól, pieprz Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przesmażamy chwilę z czosnkiem, wkładamy do głębokiego naczynia , dodajemy mleko i żóltka oraz sól i cukier.  Blendujemy

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z młodej kapusty 193

Próbowaliście kiedyś ugotować gołąbki zamiast je piec? Ja ostatnio wypróbowałam ten sposób i przypadł mi do gustu. W smaku może tylko nieznacznie się różnią. W dodatku z młodej kapusty są wg. mnie najlepsze a przy okazji szybsze w przygotowaniu ;) Składniki na ok 25 sztuk: 2 główki młodej kapusty 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 400-500 g ryżu białego

Ze smakiem i z pasją
Pierś z kurczaka z kapustą włoską. 147

białym pieprzem, solą oraz natką pietruszki odstawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut. Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kapustę i dusimy 15 minut. po tym czasie doprawiamy solą

Moje-pitraszenie
Boczek gotowany na obiad i na kanapki 90

domowa wędlina na kanapki. Uważamy, że to jeden z najlepszych sposobów przyrządzania boczku gotowanego. Boczek jest miękki, delikatny, soczysty i bardzo aromatyczny. Jest też z pewnością zdrowszy niż boczek pieczony lub boczek smażony. Jako mięso na kanapki bez wątpienia zaskoczy wszystkich wyglądem. Do złudzenia przypomina bowiem boczek wędzony niemarynowany. Jak zwykle zachęcamy, aby pochylić się nad jakością mięsa(...)Dieta Moja Pasja. Boczek gotowany przepis, który polecamy również jako doskonały pomysł na mięso na obiad. Najlepiej podać go z klasycznymi dodatkami, czyli ziemniakami (najlepsze pieczone), oraz sosem pieczeniowym i surówką z kiszonej kapusty. Jeśli szukasz zatem pomysłu na wieprzowinę na kanapki lub do obiadu, to u nas znajdziesz godny uwagi przepis. Jak ugotować boczek do chleba? oraz

Kuchnia Na Wypasie
Czerwona kapusta duszona 38

zasmażana lub duszona. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na czerwoną kapustę w tym przepis na modrą kapustę , szybką kapustę zakwaszaną , surówkę z czerwonej kapusty i rzepy , surówkę z czerwonej kapusty z sosem satay , surówkę z czerwonej kapusty i papryki oraz wiele innych przepisów, w których króluje czerwona kapusta. Czerwona kapusta duszona to danie bezmięsne na ciepło, które świetnie komponuje się(...)niemalże każdym rodzajem mięsa. Fenomenalnie sprawdza się podana na obiad jako dodatek do rolad wołowych, pieczonej kaczki, pieczonej karkówki oraz całego mnóstwa innych dań mięsnych. Przepis na czerwoną kapustę duszoną , którym dzielę się poniżej, to przepis na prostą do przygotowania kapustę z jabłkiem, cebulą i żurawiną. Ta czerwona kapusta na ciepło jest aromatyczna, mięciutka i pięknie prezentuje się

MeCooks
Domowa lemoniada 169

Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kapusta i grzybami 170

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe(...)kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi). Składniki: 500 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko farsz: 35 g suszonych grzybów 300 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku   Przepis

Gotowanie-uk
Kapusta po góralsku 171

jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu  liść laurowy, ziele angielskie odrobina

Mechanik w kuchni
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 161

Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli 1 całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 1 duża cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, czarny pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto bezglutenowe Mąki wymieszaj(...)pokryj nim formę na tartę. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 20 minut w 180ºC. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Farsz z kapusty kiszonej Z kapusty kiszonej odciśnij sok (zostaw go na później). Kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Odcedź

Food Square
Shoarma z kurczaka 51

należy smażyć na dość dużym ogniu, aby z zewnątrz się zarumieniło, a w środku szybko się ścięło. Shoarma z kurczaka najlepiej smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej. Dopełnieniem całości jest też pikantny sos czosnkowy. Shoarma z kurczaka to danie idealne na obiad, ale dobra też będzie na ciepłą, rodzinną kolację. Shoarma

Danka Pichci
Surówka z kapusty włoskiej do obiadu 47

Lekka surówka z włoskiej kapusty i marchewki do obiadu bez majonezu, czyli zdrowy, chrupiący dodatek do ryby, dań mięsnych oraz pieczonych ziemniaków. Przygotowanie surówki zajmie tylko kilka minut, a składniki, których potrzebujesz, to tylko posiekana włoska kapusta, starta marchewka i jabłko oraz pokrojona w plasterki cebula! Wszystkie produkty połączysz prostym, kremowym sosem na bazie jogurtu greckiego, jabłkowego octu oraz

Kuchnia Na Wypasie
Tort czekoladowy z wiśniami 111

bądź dużą łyżką. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia , a następnie z niskiej odległości od blachy przelewamy do niej ciasto . Biszkopt pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 25-30 minut , a następnie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia , a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i przekrawamy na dwie części , tworzące blaty. Krem(...)pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą Więcej przepisów na wegetariańskie słodkości znajdziesz tutaj . A może coś na słono? Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety

WegePrzepis
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym 88

pamiętam z czasów studenckich. Przepadają za nią dzieci, nastolatki, ale i dorośli. Nie sądziłam, że po latach będzie mi tak smakować. Najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz surówką (z marchewki, kapusty, rzodkwi, selera – jaką lubimy). Do kotlecików można też podać dowolny sos: keczup majonez, sos tatarski czy tysiąca wysp. Taki domowy fast food z zagrodowego

Poezja smaku
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ: przepis, do obiadu 201

Surówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska Przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty ze śmietaną do obiadu. Najlepsza surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem i śmietaną, doprawiona cukrem i sokiem z cytryny. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych lub smażonych mięs, a także potraw z grilla(...)surówki z kapusty można dodać namoczone rodzynki, jej smak będzie jeszcze lepszy. Jak zrobić tradycyjną surówkę z białej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zobacz sprawdzony przepis krok po kroku na prostą i szybką surówkę z kapusty.  Oto składniki i przyprawy na surówkę z białej kapusty . Surówka z białej kapusty fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę

Moja Książka Kucharska
Szybkie kotlety z zielonego groszku; Prize Winner of Defiance, Ohio 197

łyżek mąki kuku, doprawić do smaku, zblendować, i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Na zdjęciu: kotlety, ziemniaki po węgiersku , fasolka, surówka z kiszonej kapusty z żurawiną i olejem lnianym, sałatka z pieczonych buraków z oliwą i rozmarynem. The prize winner of Defiance, Ohio (2005, Jane Anderson) - Evelyn Ryan znajduje ciekawy pomysł na utrzymanie swojej dwunastoosobowej rodziny

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia 117

kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać. Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie(...)podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę. doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki. Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia. piec ok 20 min w temp 180 st. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka z pomidorami. 18005

oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut. Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami*: Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pomidora oliwa  sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka ziemniaków Kapustę pekińską tarkujemy na dużych oczkach, pomidorka kroimy

Moje-pitraszenie
Kluski śląskie 160

Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć

Kolizje Smaków
Szybka surówka z kapusty pekińskiej do obiadu 142

obiadu, gotową w 5 minut to ta na pewno się sprawdzi. Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Pauje do kurczaka, schabowych, pieczeni... Do wyboru, do koloru :) Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duża marchewka kwaśne jabłko pół cebuli sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki śmietany 12%  (może być również jogurt naturalny) Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć

ChilliJemy
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 154

wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut. Podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Łosoś zapiekany z migdałami 133

wierzch sypiemy płatki migdałowe Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią łososia i zamykamy folię Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut Zrobiłam sobie do tego poszatkowaną kapustę pekińska z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Kolacja lekka, bez ziemniaków i jasnego pieczywa :) Na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com