pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:27/100)

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu 73

Lekka surówka z włoskiej kapusty i marchewki do obiadu bez majonezu, czyli zdrowy, chrupiący dodatek do ryby, dań mięsnych oraz pieczonych ziemniaków. Przygotowanie surówki zajmie tylko kilka minut, a składniki, których potrzebujesz, to tylko posiekana włoska kapusta, starta marchewka i jabłko oraz pokrojona w plasterki cebula! Wszystkie produkty połączysz prostym, kremowym sosem na bazie jogurtu greckiego, jabłkowego octu oraz

Kuchnia Na Wypasie
Tort czekoladowy z wiśniami 157

bądź dużą łyżką. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia , a następnie z niskiej odległości od blachy przelewamy do niej ciasto . Biszkopt pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 25-30 minut , a następnie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia , a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i przekrawamy na dwie części , tworzące blaty. Krem(...)pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą Więcej przepisów na wegetariańskie słodkości znajdziesz tutaj . A może coś na słono? Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety

WegePrzepis
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym 135

pamiętam z czasów studenckich. Przepadają za nią dzieci, nastolatki, ale i dorośli. Nie sądziłam, że po latach będzie mi tak smakować. Najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz surówką (z marchewki, kapusty, rzodkwi, selera – jaką lubimy). Do kotlecików można też podać dowolny sos: keczup majonez, sos tatarski czy tysiąca wysp. Taki domowy fast food z zagrodowego

Poezja smaku
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ: przepis, do obiadu 238

Surówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska Przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty ze śmietaną do obiadu. Najlepsza surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem i śmietaną, doprawiona cukrem i sokiem z cytryny. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych lub smażonych mięs, a także potraw z grilla(...)surówki z kapusty można dodać namoczone rodzynki, jej smak będzie jeszcze lepszy. Jak zrobić tradycyjną surówkę z białej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zobacz sprawdzony przepis krok po kroku na prostą i szybką surówkę z kapusty.  Oto składniki i przyprawy na surówkę z białej kapusty . Surówka z białej kapusty fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę

Moja Książka Kucharska
Szybkie kotlety z zielonego groszku; Prize Winner of Defiance, Ohio 226

łyżek mąki kuku, doprawić do smaku, zblendować, i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Na zdjęciu: kotlety, ziemniaki po węgiersku , fasolka, surówka z kiszonej kapusty z żurawiną i olejem lnianym, sałatka z pieczonych buraków z oliwą i rozmarynem. The prize winner of Defiance, Ohio (2005, Jane Anderson) - Evelyn Ryan znajduje ciekawy pomysł na utrzymanie swojej dwunastoosobowej rodziny

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia 141

kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać. Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie(...)podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę. doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki. Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia. piec ok 20 min w temp 180 st. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka z pomidorami. 18025

oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut. Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami*: Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pomidora oliwa  sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka ziemniaków Kapustę pekińską tarkujemy na dużych oczkach, pomidorka kroimy

Moje-pitraszenie
Kluski śląskie 188

Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć

Kolizje Smaków
Szybka surówka z kapusty pekińskiej do obiadu 172

obiadu, gotową w 5 minut to ta na pewno się sprawdzi. Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Pauje do kurczaka, schabowych, pieczeni... Do wyboru, do koloru :) Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duża marchewka kwaśne jabłko pół cebuli sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki śmietany 12%  (może być również jogurt naturalny) Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć

ChilliJemy
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 184

wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut. Podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Łosoś zapiekany z migdałami 157

wierzch sypiemy płatki migdałowe Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią łososia i zamykamy folię Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut Zrobiłam sobie do tego poszatkowaną kapustę pekińska z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Kolacja lekka, bez ziemniaków i jasnego pieczywa :) Na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kiszka kartoflana pieczona 326

godzinę. Włączyłam też dodatkowe górne dopiekanieKiszka powinna być brązowa z chrupiącym flakiem. Aby uniknąć pękania, po ok 10 min od rozpoczęcia pieczenia należy kiszkę ponakłuwać. Podawać np.  z kiszoną kapustą. Smacznego!*Sposób przygotowania dotyczy tradycyjnych osłonek (jelit) zabezpieczonych solą lub solanką. Jeśli te z których korzystasz są innego rodzaju, postępować zgodnie z instrukcją producenta.Odciąć potrzebną ilość jelit

Stare Gary
ZASMAŻANA KAPUSTA KISZONA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ 123

zasmażana kapusta kiszona z wędzonym boczkiem i cebulą.  Idealnie pasuje do ziemniaków i każdego rodzaju mięsa, począwszy od kotletów po różnego rodzaju pieczenie i mięsa duszone. Moja rodzinka zajada zawsze z apetytem :) Składniki: * 500 g kapusty kwaszonej z marchewką (użyłam  Orzech ) * 1 nieduża cebula * 100 g boczku wędzonego * 2 liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * 1 płaska łyżeczka

Zrób to smacznie
Tartaletki z kapustą kiszoną pod grzybową kruszonką 126

babeczki wypełnione farszem z kiszonej kapusty schowanej pod grzybową kruszonką. Doskonała przekąska na każdą okazję, zarówno jako dodatek do czerwonego barszczu, jak i jako samodzielna przekąska. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przygotowania tych tartaletek można także wykorzystać pozostałości wigilijnej kapusty z grzybami lub grochem.  Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybową kruszonką Składniki: Ciasto(...)Następnie osączamy na sitku. Gdy kapusta będzie już osączona, siekamy ją nożem. 2.    Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka, a następnie dodajemy ją do posiekanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. 3.   Przygotowujemy ciasto na tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojone na kawałki zimne

Na kulinarnym poligonie
Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu 182

chleb, który robił na mnie wielkie wrażenie, to ten pieczony na chrzanowym liściu. Dla ,,miastowego" dziecka domowy wypiek chleba był bardzo tajemniczym zajęciem. Siedziałam przy piecu chlebowym, cierpliwie czekając co też babcia z niego wyjmie. Nie mogłam się nadziwić jak to się dzieje, że chleb jest liśćmi oklejony?  Pieczenie chleba na liściach miało praktyczne znaczenie - chroniły spód chleba(...)Łuczaja .    Mój wypiek jest inspirowanym babcinymi wypiekami, ale nie taki sam. Do pieczenia liściach formowano bochenki, a ja wykorzystałam formę, którą wyłożyłam liśćmi. Jeśli zechcecie wykorzystać mój pomysł, to najlepiej użyć cienkich liści chrzanu. Do formy nie nadają się liście kapusty, bo są dosyć grube i upieczony chleb miałby zakalcowaty spód. Skła dniki zaczynu: 2 łyżki startera, czyli

Codziennik Kuchenny