Pierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z
Ala piecze i gotujeczerwonej kapusty kilka nerkowców (lub sezamu albo innych pestek/orzechów) kilka plasterków szalotki/czerwonej cebuli i ostrej papryczki (opcjonalnie) dressing jogurtowy: 2 – 3 łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego, spora garść listków kolendry, skórka otarta z 1 limonki, 1/3 ząbku czosnku (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku Batata obrać, pokroić na niedużą kostkę, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sporą(...)łyżką oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron), wymieszać (najlepiej palcami) tak, by kawałki batata były równo pokryte przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 15 – 20 minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę, szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić
Even Better FoodSurówka z kiszonej kapusty - szybki przepis. Surówka z kiszonej kapusty do obiadu. Klasyczny przepis na surówkę z kapusty i marchewki. Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek to pyszny dodatek do każdego obiadu. Surówka doskonale pasuje do pieczonych, smażonych i duszonych mięs oraz do dań rybnych. Surówka z kapusty kiszonej jest jeszcze lepsza z dodatkiem posiekanej
Moja Książka Kucharskanajlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy na najmniejszym(...)kapusty, razem z piwem, koncentratem, cząbrem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, gotujemy znowu 1,5 godziny. Pod koniec gotowania spróbujcie czy wszystko gra. Jeżeli jest mało słony – dodajcie sól, za mało kwaśny – dodajcie sok z kiszonej kapusty, itd. I pilnujcie go podczas gotowania, żeby się nie spalił. W razie potrzeby dolewajcie wody. Podobne przepisy: Bigos staropolski Pieczony
Kardamonovyprzekładam na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje w plastry przesmażam na suchej patelni, dodaje do kapusty z mięsem. Mieszam
Kuchnia z widokiem na ogródkoniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy 1-2 łyżki masła klarowanego. Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową
Moniki SmakołykiDzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois, francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia. Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na wszystkich stołach w północnej Francji, skąd wywodzi się zwyczaj jego przygotowywania. Ta pyszna tarta wypełniona słodkim, maślano-migdałowym kremem należy do rodziny ciast upamiętniających przybycie Trzech Króli do Betlejem(...)nią przemiły rodzinny rytuał, o którym opowiem Wam poniżej. P.s. Czy wiedzieliście, że tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli
Chilli Czosnek i Oliwacebulką. Bardzo smaczna i zdrowa Pasuje do mięs (smażonych, duszonych, pieczonych) oraz dań obiadowych. Propozycje na obiad: ** Karkówka duszona w Karmi ** Curry z mięsem mielonym ** Pałki z kurczaka pieczone w boczku ** Kurczak pieczony w sosie barbecue (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki czerwonej kapusty (około 400 g) większa marchew jabłko mała cebula
Kulinarny S.O.S.SKŁADNIKI: 1,7kg kapusty białej 300g makaronu łazanki 3-4 cebulki szalotki 300g boczku pieczonego firmy DUDA 2-3 łyżki masła sól pieprz WYKONANIE: 1. Makaron łazanki ugotować. 2. Kapustę pokroić na ćwiartki, ugotować, odcedzić. 3. W dużym garnku rozgrzać masło, kapustę pociąć w drobne paski i smażyć. 4. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę, dodać do kapusty
Dziś Ja gotujesmakuje podany z młodymi ziemniaczkami. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pulpety w sosie pomidorowym Golonka pieczona w piwie Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Schab duszony w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuwczorajszym obiedzie pozostało mi sporo pieczonego kurczaka, zachodziłam więc w głowę jak go wykorzystać, aby się nie zmarnował. Gdy więc w markecie zobaczyłam czerwoną kapustę pekińską doznałam olśnienia i pomyślałam o kolorowej tortilli. Smakowy sukces tejże potrawy dopełnił sos, który nadał tortilli charakteru i pikanterii. Tak więc zapowiadała się kulinarna nuda, bo resztki(...)obiadowe nie zawsze da się pysznie przerobić, jednak tym razem wyszło super danie. 4 tortille 1/4 główki czerwonej kapusty pekińskiej (oczywiście może być zwykła, biała) ok. 200 g mięsa z pieczonego kurczaka 3/4 szklanki oliwek 150 g pomidorków koktajlowych 1 szalotka 1/2 opakowania sera feta sos: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN
Jadło i czytadłoGołąbki kto ich nie lubi ręka do góry , ja uwielbiam , tym razem gołąbki pieczone , super smak , jak smakowały , tak szybko się rozeszły , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki Kapusta włoska 250 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 torebka ryżu 1 jajko 1 duża cebula sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)pomidorowy , rozpuszczona kostka wołowa , wymieszać wszystko i zalać gołąbki ) . Kiedy mamy zalane gołąbki , przykrywamy liśćmi pozostałymi ,nakrywamy pokrywką z naczynia żaroodpornego i pieczemy wszystko , około 1, 5 godziny na 160 stopni , od czasu do czasu sprawdzając czy kapusta jest już miękka , kiedy kapusta jest miękka , danie mamy gotowe do podania
Mój Smakkapustą, więc gotuję je wcześniej i mrożę. Zostało mi trochę farszu z kapusty i grzybów, więc pomyślałam, że upiekę drożdżowe pierogi z kapustą. To danie ma wiele nazw. Ja po prostu nazywam je drożdżowymi pierogami z kapustą. Uwielbiam farsz na pierogi. Zawsze przyrządzam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię kiedy jest kwaśny, więc zbytnio nie płuczę kapusty. Wystarczy(...)solą i oregano. Pierogi piekłam na kamieniu ale blaszka do pieczenia również spełni swoją rolę. Nadziewane pierogi na słono to popularne danie w mojej rodzinie. To takie wytrawne bułeczki drożdżowe, które szybko zaspokoją głód. Kiedy moje starsze dzieci chodziły do szkoły zawsze miałam takie delikatesy w zamrażalce. Moje najmłodsze też lubi drożdżowe pierogi, dlatego chętnie piekę takie pierożki np. zamiast
codojedzeniaKulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako(...)łyżeczka soli białko Wykonanie: Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka. Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy. Przygotować ciasto: Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić cukier i drożdże i odstawić
Mama GotujeBardzo smaczna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej, ogórków, papryki i marchewki zakwaszona zdrowym winnym octem jabłkowym , polecana do różnych pieczonych mięs, kotletów czy jako dodatek do smażonej ryby. SKŁADNIKI: 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka ½ świeżego ogórka wężowego 3-4 ogórki konserwowe 1 marchewka 2 łyżki octu winnego jabłkowego 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy
Wanilia i Kardamon