Dzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem :) a bardziej zdjęciem jego części i oczywiście przepisem. Dzisiaj na naszym stole gościła pierś z kurczaka faszerowana suszoną śliwką pieczona w rękawie. Co ciekawe, pomysł znalazłam w jadłospisach Ewy Chodakowskiej ! Ja zrobiłam i podałam dzisiaj trochę na swój sposób, może trochę mniej FIT, ale można przecież kombinować :) Co do przepisu. Wybierając pierś(...)łyżkę oleju i łyżkę wody. Zamknęłam i wsadziłam do nagrzanego piekarnika na ok 180-200 st. Piekłam ok 30 min. Wyszła krucha, soczysta. Pokrojoną w plastry podałam z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki oraz z ziemniakami. Kiedyś połączyłam ją też z pieczonym bakłażanem i kaszą jęczmienną. Zupełna dowolność, pasuje do wielu dań. Na zdjęciu z pomidorami
Justa próbuje gotowaćKapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula
Ugotowaćprzepisy z kuchni staropolskiej, i właśnie tam znalazłam przepis na kulebiaka, ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cukru(...)kapustę. Duś wszstko razem około 15 minut aż kapusta przestanie chrupać. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Ułóż na jednej połowie farsz i złóż ciasto na pół. Zlep boki, zawiń pod spód i odstaw do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na max 30 minut. Dla bajeru możesz porobić jakieś wzorki np. widelcem. Piecz 40 minut w temp
greenscarftutaj . Dla tych co nie znają szarych klusek, są to drobno starte surowe ziemniaki z dodatkiem mąki oraz jajek i ugotowane we wrzątku. W Poznaniu koniecznie podawane z gotowaną kapustą kiszoną oraz skwarkami. W mojej wege wersji ze smażoną cebulką Przepis na szare kluski Składniki 2 kilogramy ziemniaków (najlepiej mączystych) jajko 2-3 szklanki mąki pszennej (280-420 g) pół(...)powstaje około 8 porcji po 300 g. Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla
WegePrzepisSurówka z czerwonej kapusty to idealna surówka do obiadu. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, pieczonego schabu, czy też smażonych kotlecików w panierce. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Surówka z czerwonej kapusty pr The post Surówka z czerwonej kapusty appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojetymianku 1/2 szklanki piwa 0.5 kg kapusty kiszonej Sól,pieprz Sposób: Jak zawsze przy mięsie Doradzam umyć,oczyścić i Zamarynowac na całą noc w wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając w lodówce. Rozgrzewamy piekatnik do 200C Wkładamy nasze mięso do naczynia żaroodpornego. Wczesniej posypujemy majerankiem ,pieprzem i tymiankiem. Pieczemy, zmniejszając temperaturę do 180C około(...)minut .(pamiejatajmy o przywróceniu mięsa w połowie czasu) Nie przykrywamy musimy zapiec nasze mięso . Następnie wyciągamy mięso i przykrywamy kapustą kiszona z obu stron ,całość podlewamy piwem. Przykrywamy naczynie, i pieczemy następne 45 minut do godziny. Smacznego
Viola cooks with passionkoniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy (między i na wierzch) słoninę pokrojoną w cienkie plastry. Przykrywamy liśćmi
Moniki SmakołykiZapiekanka Wiejski Kociołek to przepis na smaczny obiad z piekarnika, który nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec przez godzinę w piekarniku. Taka zapiekanka ziemniaczana z kapustą, kiełbasą i boczkiem jest bardzo smaczna i syci na długo. Potrawa jest inspirowana pieczonkami czy prażonkami, które przygotowuje się w kociołku na ognisku. Ponieważ jednak(...)plasterki. Marchew również obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, boczek w paski, a kapustę drobno szatkujemy. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy i układamy na nim 1/3 ziemniaków, następnie po połowie kapusty, marchewki, cebuli, boczku i kiełbasy. Składniki posypujemy przyprawami. Następnie nakładamy kolejną porcję ziemniaków i kolejno resztę składników. Znowu posypujemy je przyprawami
e-PrzepisyKulinarneZimą kiedy ilość krajowych warzyw jest znacznie ograniczona, polecam czerwoną kapustę. Z jej pomocą można wyczarować wiele pysznych dań. Pieczoną z serem pleśniowym można podawać jako osobne danie lub jako część większego posiłku. Zaskakująco smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. mała główka czerwonej kapusty niebieski ser pleśniowy ( wasz ulubiony ) sos ze zredukowanego balsamico
Polska ZupaZimą kiedy ilość krajowych warzyw jest znacznie ograniczona, polecam czerwoną kapustę. Z jej pomocą można wyczarować wiele pysznych dań. Pieczoną z serem pleśniowym można podawać jako osobne danie lub jako część większego posiłku. Zaskakująco smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. mała główka czerwonej kapusty niebieski ser pleśniowy ( wasz ulubiony ) sos ze zredukowanego balsamico
Polska ZupaZimą kiedy ilość krajowych warzyw jest znacznie ograniczona, polecam czerwoną kapustę. Z jej pomocą można wyczarować wiele pysznych dań. Pieczoną z serem pleśniowym można podawać jako osobne danie lub jako część większego posiłku. Zaskakująco smaczna i bardzo prosta w wykonaniu. mała główka czerwonej kapusty niebieski ser pleśniowy ( wasz ulubiony ) sos ze zredukowanego balsamico
Polska ZupaBardzo lubię takie pieczone mięsa. Idealne do obiadu pokrojone w plastry i polane sosem. Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który i Wam polecam(...)piórka, czosnek w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, plasterki czosnku, ułożyć mięso wraz z marynatą. Całość podlać wodą. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 h . łopatka wieprzowa pieczona
O kuchni z uczuciemjest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych w piekarniku. The post Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystkie pozostałe składniki poza kapustą, a następnie dobrze wymieszaj. Kapustę dobrze odsącz i wypłucz , tak aby nie była w ogóle kwaśna i drobno posiekaj albo potraktuj ją przez chwilę blenderem. Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem foremki (okrągłej o średnicy ok. 25 cm albo prostokątnej ok. 20×10 cm) i piecz w 180 stopnia przez 25-30 minut, aż włożony(...)kwaszona!) zawiera dużo pożytecznych bakterii i bardzo zalecamy jej jedzenie. Niestety w przypadku tego ciasta to nie ma żadnego znaczenia, bo podczas pieczenia wszystkie bakterie zginą. Ale pamiętaj, by podczas przygotowywania wypić wodę, którą odsączysz z kapusty ! Ciasto to mieści się w diecie SCD i można je uznać za niskowęglowodanowe (jak na ciasto czekoladowe), bo ma niecałe 9 g węglowodanów
PaleoSMAKogórki kiszone 3-4 szt · kapusta pekińska · keczup Bułki przekrawamy na pół, do środka wkładamy po jednej parówce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż bułeczki lekko zarumienią. Następnie układamy pokrojoną drobniutko kapustę pekińską oraz pokrojone w plasterki ogórki. Całość polewamy keczupem
przepisy- Milki