pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:38/100)

Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem 67

docisnąć dobrze palcami lub widelcem. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem i pędzelkiem posmarować wierzch rożków. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15-20 minut (do zrumienienia). Polecam wypróbować przepis na sakiewki z kapustą i pieczarkami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem pochodzi

Danka Pichci
Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka 80

wydanej przez Powiat Lubaczowski. Gołąbki z ziemniakami i kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1,5 kg surowych ziemniaków 5 większych ziemniaków ugotowanych 150 g surowego lub wędzonego boczku 2 cebule 100 g kaszy jęczmiennej (może być np. krakowska) sól, pieprz W kapuście wycinamy głąb i obgotowujemy ją w dużym garnku, odcinając i wyciągając w trakcie gotowania kolejne(...)stron zakładamy liść do środka i składamy pakiecik. Gołąbki układamy w gęsiarce albo naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty. Kiedy wszystkie gołąbki ułożone są w garnku, nakrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty i podlewamy posoloną wodą, rosołem albo wodą z oliwą. Naczynie przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1,5 godziny. Jeśli możemy zostawić gołąbki w piekarniku

Trzeci talerz
Kaszanka z kapustą z grilla 65

jakie podpatrzyłem ostatnio na imprezie firmowej, to dwa z pozoru nudne składniki, ale które razem ciekawie się uzupełniają. Składniki: - kaszanka - kapusta kiszona Wykonanie: Kaszankę i kapustę kiszoną układamy na folii aluminio0wej, którą szczelnie zawijamy. Kładziemy na grilla i pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Styczeń... nowości i zaległości 181

pierogi z sandaczem i koperkiem, śledzie w pomidorach oraz sałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona przygotowałam pulled porka , pieczone ziemniaki z rozmarynem, czosnkiem i cytryną, a także surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień Świąt w porze bardziej kolacyjnej odwiedził nas mój brat przygotowałam cudownie lekką i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żeberka w sosie cebulowym. 227

wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Żeberka keczupowo-miodowe z kaszą owsianą 163

czasie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze ok 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby mięso się przyrumieniło. Podawać z kaszą i surówką z kapusty lub ogórkami kiszonymi

Smakołyki Asi
Karkówka z cebulą 177

zauważyliście, mięsnych przepisów jest najwięcej. Jednak nie tylko takie przepisy znajdziecie, ale wiele innych. Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką   , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Surówka z kiszonej kapusty z ananasem 117

kiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki posiekana natka pietruszki Kapustę odsączamy, drobno szatkujemy. Ananasa drobno kroimy. Łączymy kapustę i ananasa z natką pietruszki. Podawać np. ze schabem faszerowanym śliwką i pieczonymi ziemniakami

Atlas Smaków
Rzymska zapiekanka 434

mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions

dom-agi.pl
Gołąbki tradycyjne 99

odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę. Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok  1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę

W kuchennym oknie Ewy
Schab w kapuście kiszonej 171

kolor, wymieszać z cebulą, chwilę poddusić. W naczyniu żaroodpornym, układać warstwami, kapusta, kotlety, do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być kapusta. Posypać wierzch kapusty bazylią i oregano, polać śmietaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec ok.60 minut

Kuchnia Danusi
Tilapia w cytrusach 179

pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą

Buniabaje w kuchni
dziczyzna 148

żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana z dzikiem comber z zająca potrawka z zająca pasztet z zająca   bażant bażant w miodzie kuropatwa pieczona przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki w ziołach przepiórki z foie gras

królestwo garów
Surówka do ryby smażonej 897

Surówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 164

razu na dwa kulebiaki, w wigilię zagryzaliśmy nim kremową zupę z pieczonych buraków, a dziś był dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta francuskiego: 500 g kapusty kiszonej (polecam ekologiczną z Lidla) 250-300 g pieczarek 1 duża cebula(...)bajeru możesz delikatnie naciąć wierzch w krateczkę. Piecz w temp. 190-200 C przez 25-30 minut. Podawaj z podprażonymi orzechami włoskimi, laskowymi lub płatkami migdałowymi i świeżym rozmarynem. Smacznego! ps. Smakuje na ciepło i na zimno, a przechowywany w lodówce wytrzyma kilka dni.   Artykuł Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Tradycyjny bigos myśliwski 388

dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)  puszka(...)łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie. Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut, następnie wylewamy wodę. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem

głodny alergik
Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną 166

małe jajko, 1 -2 łyżki bułki tartej, ponadto: mąka razowa do podsypania, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto

Moniki Smakołyki
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 204

ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem./NA FARSZ:- Indyk, 1,5 kg- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- czarny pieprz, do smaku- pieprz ziołowy, opakowanie- ziele angielskie, 4- pieprz ziarnisty kolorowy,- liść laurowy.+ Czarny Sezam(...)pożądanej wielkości paszteciki. 5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy Czarnym Sezamem.6. Resztę wyrabiamy identycznie. /PIECZENIE:1. Paszteciki układamy na podsypanej mąką blaszce,2. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy.3. PIECZEMY w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg) przez 20 minut//Z 600 g mąki wychodzą 3 pełne blaszki pasztecików!/CZARNY SEZAM:Maleńkie, równie niepozorne jak same paszteciki ziarenka sezamu mają delikatnie

Wypisz Wymaluj
Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie! 163

mąki pszennej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - sól 1/2 łyżeczki - 1/4 łyżeczki kurkumy - łyżka lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce. FARSZ DO KULEBIAKÓW: - 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki - 2 jajka - 150 g młodej kapusty kiszonej - 150 g suszonych prawdziwków - pęczek natki(...)rozmaryn Mięso wraz z jajkami zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj posiekaną kapustę, natkę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj masę. Ciastem wylep dno i brzegi foremki, włóż masę do środka, wierzch udekoruj ciastem. Możesz przygotować piękne warkocze z ciasta. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Kulebiaki pieczemy przez 45 minut w temp 175 stopni C.  SMACZNEGO! PRZEPIS ZGŁASZAM

SMYKWKUCHNI
Ser jajeczny – kuchnia podkarpacka 96

jajeczny – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu często podajemy dania, które udają coś zupełnie innego – kasza udająca mięso, masa ziemniaczana pieczona w formie do słodkich bab, barszcz czerwony zakwaszany kwaśnymi jabłkami czy ziemniaki udające kiszoną kapustę, to tylko kilka przykładów. Ser jajeczny to kolejne tego typu danie. Ten regionalny specjał przygotowany z jajek ściętych w gotującym się mleku ser przypomina przede(...)Rosji. W Finlandii ser jajeczny nosi nazwę munajuusto i przygotowuje się go podobnie jak w Polsce, z odrobiną soli, choć na koniec posmarowany jajkiem podpieka się w piecu na złoty kolor. Podobno w fińskiej tradycji kulinarnej danie to przyrządza się z jaj dzikiego ptactwa. Estoński ser jajeczny nazywa się podobnie do fińskiego, munajuust , i podobnie jak w Finlandii jajka ścina

Trzeci talerz
Koperty z kapustą i pieczarkami 70

pewnością zachwycą każdego gościa. KOPERTY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS Składniki 1 płac ciasta francuskiego 1 żółtko czarnuszka 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 250 g pieczarek 1 marchewka 1 pietruszka sól pieprz papryka ostra/chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę przepłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby przykryła kapustę i postawić na gaz. Gotować(...)zlepić ze sobą tworzyć tak zwaną kopertę. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wysmarować żółtkiem. Następnie posypać czarnuszką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut, grzanie góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Koperty z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Hot dogi śniadaniowe w bułkach pszennych 148

/hot-dogi-sniadaniowe-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/hot-dogi-sniadaniowe-480x270.jpg"],"description":"Pomys\u0142 na domowe hot dogi \u015bniadaniowe z wykorzystaniem tradycyjnych bu\u0142ek pszennych, kapusty kiszonej, par\u00f3wki i pra\u017conej cebulki.","keywords":["bu\u0142ka","cebula","kapusta","ketchup","par\u00f3wka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-07T19:01:50+01:00","prepTime":"PT5M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT15M","recipeCategory(...)osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadanie Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Gotowanie i Pieczenie 10 min. Kalorie 240 kcal Pomysł na domowe hot dogi śniadaniowe z wykorzystaniem tradycyjnych bułek pszennych, kapusty kiszonej, parówki i prażonej cebulki. Składniki: 4 niewielkie bułki pszenne 4 parówki dobrej jakości 8 łyżek kiszonej kapusty 4 łyżki smażonej cebulki DODATKOWO ketchup

ProstePesto.pl
Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule 69

środek. Następnie przygotowujemy farsz – ugotowany ryż mieszamy z pieczarkami, jajkami i całość doprawiamy. Na koniec nadziewamy cebule i robimy sos, którym zalewamy danie. Cebule zapiekamy, a pod koniec pieczenia posypujemy żółtym serem. Cebula faszerowana – przepis krok po kroku Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami Via Gusto Cebula faszerowana ryżem zapiekana w sosie pieczarkowym to propozycja na pyszny obiad(...)nadziewane cebule Lekki sernik z galaretką z jogurtów Skyr – sernik z winogronami Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Ranking: Polecana wódka na wesele w 2022 Deser GÓRA LODOWA – przepis na prosty deser bez pieczenia Historia zapachu Black Opium

Via Gusto
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 252

bardzo lubię. Ze względu na luźną konsystencję farszu nakłada się go nieco inaczej niż ryż. Rozsmarowuje się go od nasady liścia kapusty po jego środek, a liść zwija się w rulon, lub składa w pakiecik. Ziemniaki podczas pieczenia nieco przybierają na objętości. Gołąbki piecze się w piekarniku. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Przepis, który dzisiaj proponuję(...)mogą się one zrobić szare, dlatego surowe ziemniaki zaparzyłam gorącą cebulką, dzięki czemu pozostały jasne i apetyczne. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1 kg ziemniaków surowych 500 g ziemniaków ugotowanych 2 cebule 1/2 litra wywaru 2 łyżki smalcu 1-2 jaja sól pieprz Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją w osolonej

Trzeci talerz
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 177

boczku. Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko. Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy mięso jest miękkie. żeberka duszone w kapuście kiszonej

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 88

sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście, wycinamy z niej głąb i wkładamy kapustę do dużego garnka z gorącą wodą i gotujemy około 10-15 minut, po tym czasie wyjmujemy kapustę i delikatnie zdejmujemy z niej liście. 2.     Przygotowujemy farsz do gołąbków: 1)    Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę(...)gołąbki jeden przy drugim, polewamy je sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Pod koniec pieczenia gołąbki posypujemy startym serem żółtym.  *na spód naczynia żaroodpornego można ułożyć także zewnętrzne liście kapusty, które nie były wykorzystane do gołąbków Smacznego! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Dodaj smaku z Gallo

Na kulinarnym poligonie

Proponowane wyszukiwania