Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą Dziś zapraszam Was na przepis na prostą, pyszną i lekko zaskakującą wersję surówki z czerwoną kapustą. Dlaczego zaskakującą? Gdy pierwszy
Słodkie okruszkiŚwiąteczne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi… ich nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycyjne, pyszne, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Dziś dzielę się z
Słodkie okruszkiminut, ostudzić, obrać ze skórek, zmielić. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem. Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić. Warstwa owocowa: 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja) 3 łyżki galaretki gruszkowej Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą(...)powinna być dość twarda, pokroić w cienkie plastry (2-3mm), np. za pomocą obieraczki do warzyw albo szatkownicy do kapusty. Każdy plaster obtoczyć w cukrze, ułożyć na blasze (wyłożonej papierem lub silikonową matą), wstawić do nagrzanego piekarnika (170stC). Piec ok 5 minut, odwrócić na drugą stronę, piec jeszcze ok 5 minut, znów odwrócić, podpiec, żeby karmel zaczął lekko się
Obiad gotowypaszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej,250g margaryny,100g świeżych drożdży,szklanka mleka,pół łyżeczki soli. Mleko podgrzać, troszkę odlać i rozpuścić(...)Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo:jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25-30 min w temp. 200st
Z miłości do słodkościczasie kiedy ciasto wyrasta, można przygotować nadzienie. Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10-15 min, uważając, aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odsączyć na sicie i pozostawić do wystygnięcia. Na patelni rozpuścić łyżkę margarynę Optima i usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Połączyć razem z twarogiem i odciśniętą kapustą. Wszystko doprawić dobrze koperkiem, pieprzem i solą. Wyrośnięte(...)ciasto przez środek. Gotowe krokiety układać na blachę do pieczenia i odstawić na 20 min. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu mlekiem z rozpuszczoną margaryną. Piec przez 25 min w 190 *C. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Na specjalne okazje , Pieczywo , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , kapusta , twaróg
https:KKuchniaMniammąki pszennej- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżychdodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.FARSZ - kapusta kiszona 1kg (pisałam o tym tu klik)- grzyby suszone garść - sól, pieprz- ziele angielskie- kolendra w ziarnie lub mielona- liść laurowySPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać(...)Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.- Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem.Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu- do kapusty dodajemy przyprawy, ja przyprawy układam
Basia w kuchniostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową tahini(...)krewetek, parzę je na sicie żeby pozbyć się lodu. Nacinam od szerszego końca do połowy- wrzucone na gorący wywar rozwiną się na kształt podobny do łabędzia. Drobno kroję kawałek kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej. Jeśli mam akurat kawałek boczku- wrzucam go na patelnię, żeby skarmelizował się z każdej strony. Nie ma boczku? Nie szkodzi, zostało pół wczorajszego wołowego steka, pokroję
Karo in the Kitchenstoi na przeszkodzie (a nawet wskazane jest) żeby podawać ją także do mięs na grillu lub pieczonych. Może mieć wiele wariantów. Dzisiaj przedstawiam Wam lekką wersję z dodatkiem młodej marchewki, cebulki i sporą dawką zieleniny. Polecam :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki miodu 1-2 marchewki pęczek koperku 1 mała młoda cebulka 2 łyżki
Pełny talerzłyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 50 g suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz ziołowy Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem Przygotowanie farszu - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia: Suszone grzyby zalej wodą i zostaw
Walijskie PichcenieMożna zrobić ją z samych warzyw lub dodać do niej element mięsny, np. wędlinę, czy pieczonego kurczaka z obiadu. Kolejnym atutem jest to, że sprawdzi się idealnie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i dodatek do kolacji. Możliwości są nieograniczone! Sałatka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska duża marchewka papryka czerwona ogórek zielony duży pomidor puszka kukurydzy 2 łyżki
PatiGotujeBardzo lubię to ciasto do pizzy. Piekę na nim już od kilku lat. Kiedyś natknęłam się na nie na blogu Moje Wypieki. Wiele razy je już modyfikowałam i zawsze byłam zadowolona z efektu. Na moim blogu widzieliście pizze w różnych wydaniach, zawijane, nadziane bułeczki i wiele innych. Tym razem postanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli(...)połowę ciasta wyłożyłam warstwami starty na grubej tarce ser żółty, na to kilka warstw cienkich plastrów pastrami, na to kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy i wstawiłam do nagrzanego na 220 stopni piekarnika i piekłam około
Blondynka Gotujesię ostatnio złożyło, że z chęcią sprawdzam różne mięsa pieczone w niskich temperaturach. Po rostbefie przyszła kolej na kaczkę. Niewątpliwą zaletą tak pieczonego mięsa jest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację. Metodę z solanką podawała Magda Gessler(...)czas podlać piwem i dodatkowo ptaszka ponakłuwać. Na ostatnią godzinę pieczenia zwiększyłam temperaturę do 180 st.C. aby ptak pięknie się zrumienił. Ponieważ kaczka piecze się na ruszcie nie ma potrzeby żeby ją odwracać. Pięknie upiekła się ze wszystkich stron. Jedliśmy jako bardzo późną kolację, z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi. Smacznego!Uwagi: Kaczka wyszła bardzo soczysta! Mięso
Stare Garydodać do nich łyżkę oliwy oraz przyprawę do frytek, wymieszać. Frytki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni grzanie góra-dół, piec przez 25 minut. Po upływie czasu delikatnie pomieszać frytki i piec jeszcze przez 15 minut z termoobiegiem do uzyskania złocistego koloru. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni do czasu zarumienienia. Przygotować(...)Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki bądź ćwiartki, ogórka i cebulę pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską drobno posiekać. Składniki na sałatkę wymieszać. Gotowe frytki ułożyć na dnie foremek, następnie wyłożyć na nie gotowe mięso i posypać serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do momentu rozpuszczenia sera. Foremki wyjąć z piekarnika, polać ketchupem, następnie wyłożyć na niego
Przepiski.plDżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę(...)Hajduczek naturalnie KAPUSTA Kapusta kiszona z kminkiem autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw
Weekendy w domu i ogrodzieDodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków. Polecam też kotlety siekane z kurczakiem w różnych wersjach: Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty Kotlety siekane z botwinki i kurczaka Musztardowe kotlety z kurczakiem Placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią Składniki: 3 duże jajka 3 łyżki
Kuchnia MagdaLenyroztłuczone, klasycznie panierowane to mięso, które podasz przez cały rok. Kotlety schabowe smakują z potrawami z ziemniaków, np. puree, ziemniakami pieczonymi, kopytkami lub kluskami śląskimi. Mięso podaj z mizerią , surówką z pora lub bigosem – w sezonie młodą kapustą , będzie pysznie. Kotlety schabowe SKŁADNIKI: 600 g schabu – 8 plastrów o szerokości ok. 1 cm 2 szklanki mleka ½ szklanki
Zasmakuj Kuchniprzepisy na sałatki: Sałatka szwajcarska Kolorowa sałatka meksykańska Sałatka meksykańska ananasem Sałatka z awokado i jajkiem Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów Sałatka z kaszką kuskus i mango Sałatka z kuskusem i cukinią Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Sałatka ze świeżym ananasem
Kulinarne przygody Gatityzbytnio nie ubolewam. Pizza przypomina jest mocno wypieczona, bo piekłam ją na kamieniu. Pisałam o kamieniu do pizzy całkiem niedawno, piekę na nim niemalże całe moje pieczywo. Pizza na pieczona na kamieniu jest wspaniała! Oczywiście piątek z pizzą nie może się obejść bez surówki z białej kapusty . Przepis na pizzę Składniki: na 3 pizze Ciasto na spód
codojedzeniaok.3 mm), wykrawamy krążki za pomocą szerokiej szklanki (moja miała średnicę 9 cm). Na środku krążka nakładamy po łyżce kapusty, składamy na pół i mocno sklejamy brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem, wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pieprzem. Pierożki pieczemy w 185°C ok. 15 min. Przekładamy
Moniki SmakołykiPierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli
królestwo garówgrzybami 1 jajko czarnuszka Przygotowanie: Ciasto rozwijamy na blacie. Dzielimy na równe kwadraty. Na każdy, na środek nakładamy farsz z kapusty i grzybów. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Zamykamy ciasto, tworząc trójkąt. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką. Rożki pieczemy przez 15 minut w temp. 200 st. C. Smakują dobrze na ciapło i na zimno
Moja smaczna kuchniapotrzeby należy dodać więcej przypraw. Blaszkę o wymiarach 26 cm posmarowałam olejem i wysypałam tartą bułką. Przełożyłam do niej pasztet. Piekłam przez około godzinę w 180 stopniach. Smacznego! Polecam również inne pasztety: PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI DOMOWY PASZTET
potrawyregionalneZazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie. Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą
Kuchnia Vikiprzyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i paprykę. Następnie zalewamy marynatą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ojczyzną brukselki jest Belgia. Ta mała kapusta zawiera dużo witamin - z grupy B, A, C, E, H, K. Jest bogata w beta-karoten, błonnik i kwas foliowy. W brukselce
My Chcemy Jeśćprzygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli - 150 g szynki wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę, dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz(...)ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone
SMYKWKUCHNI