 Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 232
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 232części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe. Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy(...)kolejną godzinę. Marchewkę trzemy a cebulę kroimy w półplatserki. Wkładamy razem z pieczenią do rękawa, lub brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakąś godzinę. Odrobinę mąki zasmażamy na oleju, dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Dodajemy warzywa z pieczeni i łyżkę musztardy. To będzie nasz sos. Resztki marchewki, cebuli, "wczorajszych" ziemniaków i innych rzeczy, które przyjdą
Kryzysowa Książka Kucharska SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki 298
SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki 298dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Surówka colesław - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Surówka colesław to wyjątkowo smaczny i popularny na całym świecie dodatek do obiadu. Surówka świetnie komponuje się z pieczonym lub smażonym mięsem. Idealna sałatka do mięs z grilla, do burgerów i hot dogów(...)niewielka główka białej kapusty 1/2 cebuli sałatkowej 1 mała marchewka 1 małe jabłko sos do surówki colesław: 5 łyżek majonezu 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka chrzanu 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Surówka colesław - przepis krok po kroku: Krok 1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Główkę
Moja Książka Kucharska Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka 171
Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka 171żeberek w jednym pasku 1 kg kapusty kiszonej garść suszonych jabłek pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula kminek sól pieprz pieprz ziołowy na marynatę; szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko(...)wody, gdyby kapusta była zbyt sucha. Okryć brytfankę folią aluminiową. Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki, przepłukać zimną wodą. Dodać 3 łyżki oleju, szczyptę rozmarynu, sól, pieprz, i przeciśnięty przez praskę czosnek, Wymieszać ziemniaki z przyprawami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać ok 0,5 szkl wody . Okryć folią aluminiową. Obie brytfanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec przez godzinę
Gotowanie jest łatwe Przepisy niskowęglowodanowe na cały dzień! Ponad 20 pomysłów 102
Przepisy niskowęglowodanowe na cały dzień! Ponad 20 pomysłów 102mocy z mąki kokosowej i tahini, jajka faszerowane serem feta, ciecierzyca pieczona w przyprawach. Zobacz również 15 przepisów na FIT desery – https://viagusto.pl/fit-desery-15-przepisow/ PRZEPISY NISKOWĘGLOWODANOWE Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Orzeszki ziemne w przyprawach – PRZEPIS Przepis na słodko-ostre pieczone orzeszki ziemne! Ta prosta i zdrowa przekąska świetnie sprawdzi się(...)świeża. Oprócz brukselki znajdziesz w niej… ZOBACZ PRZEPIS Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Prosta sałatka warstwowa, którą możesz zrobić w wersji z tofu lub z kurczakiem. Sałatka jest lekka, a smaki składników idealnie… ZOBACZ PRZEPIS Pieczone pieczarki w marynacie – pieczarki do obiadu Pieczone pieczarki w marynacie to pomysł na szybki dodatek
Via Gusto Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką 123
Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką 123Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką to bardzo łatwy obiad wypełniony aromatycznymi przyprawami i warzywnymi smakami. Kiedyś nie widziałam nic o kuchni afrykańskiej i teraz pewnie jest to jeszcze zaledwie parę procent, ale jest ona moim zdaniem bardzo ciekawa i może nawet bardziej podobna do kuchni polskiej niż mogłoby nam się wydawać. Przepis jest wegański i może być też(...)rodzinę), ale też zamrozić i przechowywać na wypadek braku czasu na gotowanie. Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką Chlebek: Dojrzały zakwas (opcjonalnie)* 40 g Drożdże (świeże) 5 g Woda* 50 ml Cukier 1/3 łyżeczki Sól 1/3 łyżeczki Ocet jabłkowy 1 łyżeczka Proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki Potrawka: Oliwa 20 g Czosnek 4 ząbki Imbir kawałek wielkości kciuka Chili
rabarbarowo ZAPIEKANA RYBA Z CEBULKĄ I SEREM 225
ZAPIEKANA RYBA Z CEBULKĄ I SEREM 225blaszkę z rybą. Na podpieczonych kawałkach ryby układamy podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut aż ser się rozpuści. Rybę podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką z kapusty kiszonej SMACZNEGO
Mała w garnku miesza 37 najlepszych przepisów na listopad 193
37 najlepszych przepisów na listopad 193Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi
Moja smaczna kuchnia Gołąbki z makrelą. 235
Gołąbki z makrelą. 235środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście kapusty, a na nie ciasno jeden obok drugiego gołąbki, a następnie zalewamy rosołem i przykrywamy liśćmi oraz pokrywką. Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek
Symfonia smakowa Indycza golona pieczona. 225
Indycza golona pieczona. 225pieczone golonki indycze. Aromatyczne, soczyste mięso, a w dodatku zdrowe. Składniki: 3 golonki indycze 3-4 duże ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Umyte golonki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do nasłonienia na całą noc. Pieczemy w prodiżu do rumianej miękkości. Jeśli takiego sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną(...)wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka z kapusty pekińskiej Golonki zostały przygotowane przez moją Mamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Ma jednak drobną wadę - skostniałe, igłowate ścięgna, na które trzeba uważać przy jedzeniu niczym w rybie na ości. Mimo tej drobnej niedogodności warto się
Kuchnia po mojemu 3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 371
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 371Przepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako
Smakowy Raj Podsumowanie października 221
Podsumowanie października 221skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia ..A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt z jabłkami i pianką
Moje domowe kucharzenie Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 400
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 400zalewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy na termoobiegu jeszcze 15 minut.Tak przygotowanego kurczaka podałam z ryżem z dodatkiem koperku oraz z surówką z kapusty pekińskiej.Smacznego!:) Oryginalny przepis
Czerwona Porzeczka Gołąbki z łososiem i sosem cytrynowo-śmietanowym. 234
Gołąbki z łososiem i sosem cytrynowo-śmietanowym. 234pieprzem i solą. Folię zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Mięso łososia rozdzielamy widelcem i mieszamy z ryżem. Cebulkę dymkę kroimy drobno i dodajemy do łososia z ryżem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty przelewamy wrzątkiem, Wycinamy zgrubiałe części. Na brzegu liścia układamy farsz i zawijamy jak normalne gołąbki
Miksturownik Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym 367
Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym 367sezonowych produktów, to właśnie czas na młodą kapustę i aromatyczny świeży koperek, który wykorzystałem w dzisiejszej potrawie. Od kiedy pamiętam, w moim domu rodzinnym przygotowywało się gołąbki. Najczęściej przyrządzała je moja babcia. Do dziś jest mistrzynią w tej dziedzinie. Swoje sztandarowe gołąbki przyrządza z mięsno-ryżowym farszem i są pieczone w sosie pomidorowym. Pojawiają się przy każdej(...)brytfanny) wyścielamy pozostałymi liśćmi kapusty, na niej ściśle układamy zwinięte gołąbki i odstawiamy na bok. Na patelni po smażeniu farszu wlewamy 2 szklanki przegotowanej wody. Zagotowujemy i dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy i dodajemy śmietanę i posiekany koperek . Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze gołąbki. Gołąbki w sosie pomidorowym pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym
kulinarnyJa