 Biała kiełbasa po góralsku 139
Biała kiełbasa po góralsku 139duże cebule 500 g kiszonej kapusty ( waga po odsączeniu) 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka majeranku suszonego olej rzepakowy do smażenia sól i mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Odsączamy kapustę i przekładamy do garnka. Zalewamy 1 szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę na małym płomieniu przez około 35 minut(...)przekładamy do garnka z kapustą i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dno wkladamy ugotowaną kapustę i smarujemy ja 3 łyzkami kwaśnej śmietany. Na wierzchu układamy biala kiełbasę i trochę ją wciskamy w kapustę. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. z funkcją góra – dół bez termoobiegu. Wstawiamy naczynie z kiełbasa do piekarnika i piec około 50- 60 minut
Olcia gotuje! Rolada ze schabu z pieczarkami i kolorowym pieprzem 171
Rolada ze schabu z pieczarkami i kolorowym pieprzem 171Delikatna, pikantna i smaczna rolada ze schabu z pieczarkami i kolorowym pieprzem. Czas przygotowania : 90 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena
karolgotuje Co zrobić z resztek jedzenia ze Świąt 190
Co zrobić z resztek jedzenia ze Świąt 190blogu w zakładce „ z resztek „. TARTA Z KAPUSTĄ WIGILIJNĄ Co można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. PIZZA Z RESZTKAMI PIECZONEGO LUB GOTOWANEGO MIĘSA Pizza – to idealny sposob na powtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby
Niedzielny kucharz Zapiekanka gołąbkowa 234
Zapiekanka gołąbkowa 234sosu i równomiernie go rozsmarowujemy *** *** Następnie wykładamy kolejną warstwę kapusty, na to resztę mięsa i na koniec ostatnią część kapusty *** *** Na wierzch wylewamy równomiernie resztę sosu *** *** Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Zapiekankę pieczemy przez 60 minut, następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 10 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KEBABOWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Blog z Apetytem Bułki na kapuście – poliźniki 201
Bułki na kapuście – poliźniki 201wlać mleko, resztę cukru i sól. Wymieszać z rozczynem, wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć liście kapusty, na nich nałożyć łyżką ciasto, rozłożyć równomiernie i przykryć drugim liściem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15-20 minut. Po upieczeniu usunąć liście i skropić bułeczki roztopionym masłem wymieszany z cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchnia Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 268
Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 268dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie przyrumieni) Smacznego :) Zapraszam również na stronę Kobiece
Swojskie jedzonko Surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem 367
Surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem 367Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pyszną surówkę obiadową z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem. Prostota i smak. Idealnie nadaje się do obiadu
Słodkie okruszki Najprostsze gołąbki 218
Najprostsze gołąbki 218oleju. Do miski przekładamy poszatkowaną kapustę, suchy ryż, mielone mięso, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Formujemy okrągłe gołąbki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone gołąbki układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni
kgwjanczewo Ciasto z kapusta i boczkiem 155
Ciasto z kapusta i boczkiem 155posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku. Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto i piec 30 min w 200st
Camilla w kuchni ZRAZY KRÓLEWSKIE 168
ZRAZY KRÓLEWSKIE 168naczynia żaroodpornego, oprószyć papryką i piec pod przykryciem 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 5 minut, by mięso jeszcze bardziej się zarumieniło. Swoją wersję podałam z leśnymi grzybami, kopytkami i surówką z kapusty pekińskiej. Polecam i życzę smacznego
Kuchnia w opałach Pulled pork. Wyczesana wieprzowina - wersja pikantna 257
Pulled pork. Wyczesana wieprzowina - wersja pikantna 257naszą pulled pork jako domowy fast food chociaż raczej powinnam powiedzieć slow food bo przecież długo i powolutku się piecze. Dla mnie jest to na pewno comfort food. Podane w pysznych, domowych bułkach i z dodatkiem łagodnej sałatki z kapusty pekińskiej smakowało naprawdę wspaniale a mięso po prostu rozpływało się w ustach. Można też podać je po prostu z ziemniakami
Smaczna Pyza Latawice też muszą jadać - czyli coś gotowego 1180
Latawice też muszą jadać - czyli coś gotowego 1180można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki ) --15 zł + do sałatki 4 gorące paluch drożdżowe Punktualnie
Buniabaje w kuchni Przekąska z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i pieczarkami 282
Przekąska z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i pieczarkami 282Przyprawiamy kolendrą, słodzimy miodem i dusimy na wolnym ogniu przez ok.15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz z kapusty studzimy.Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy do wysmarowanej masłem formy mufinkowej. Nadziewamy farszem i brzegi zakładamy do środka. Pieczemy przez 30 minut w 200°C. Można serwować na ciepło jak i na zimno
Delicious Titbits Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1977
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1977wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć je z wody i posiekać na kawałki.Kapustę opłukać, posiekać, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju na złoty kolor.Do usmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby. Wrzucić liść laurowy. Wlać na patelnię ok. 50ml wody, przykryć wieczkiem i dusić kilka(...)rulonik.Pokroić nożem na ok. 4-5cm kawałki, ułożyć je na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać makiem.Piec w 180C przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia).Podawać z barszczem. Zobacz przepis: Wigilijny barszcz czerwony The post Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje Surówka z kiszonej kapusty 146
Surówka z kiszonej kapusty 146Surówka z kiszonej kapusty to mój kryptonit. Kocham kiszoną kapustę, potrafię zeżreć ilości dowolne. Sama myśl o kiszonej kapuście uruchamia we mnie niezdrowe emocje, a w ustach nadmierną produkcję śliny. Surówka z kiszonej kapusty to niby banał, ale podrasowana surówka z kiszonej kapusty jest absolutnym jednorożcem. Podstawą surówki jest kiszona kapusta. Dobra kiszona kapusta, a nie jakieś wynalazki, które(...)kwaśne i na dodatek kapusta nie chrupie, tylko jest glutem obrzydliwym. Ohyda. Oczywiście nie wymagam, żeby wszyscy mieli kiszoną kapustę własnej roboty. Dobrej jakości kapustę kupicie bez problemu na bazarkach, w lokalnych warzywniakach, a w tym sklepie na L, co to w sobotę rampampampam, jest kapusta z Charsznicy i jest genialna. Surówka z kiszonej kapusty zyskuje przed dodatki
ladykitchen Mus z mintaja z sosem paprykowym 95
Mus z mintaja z sosem paprykowym 95kapusty włoskiej Sos paprykowy ? 1 szalotka ? 1 ząbek czosnku ? 1 papryka czerwona ? 1 łyżka masła ? 1/2 szklanki śmietany 30% ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Mintaja pokroić w kostkę, dodać jajko, śmietanę, przyprawy i zmielić w blenderze. ? Kapustę wrzucić do posolonego i posłodzonego wrzątku i chwilę blanszować, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Grube żyłki odkroić. ? Liście kapusty rozłożyć na folii(...)długość roladki. ? Nałożyć rybną masę formując prostokąt. ? Na środku wzdłuż ułożyć szyjki rakowe, zrolować pomagając sobie folią spożywczą. ? Uformować zgrabny rulon w formie cukierka. Dodatkowo zawinąć w folię aluminiową. ? Piec zanurzone w kąpieli wodnej w 175 st.C przez 40 minut. Sos paprykowy ? Na maśle przesmażyć posiekaną szalotkę i czosnek. ? Paprykę pokroić w kostkę, dodać do szalotki i poddusić. ? Wlać śmietanę
To co kocham Mus z mintaja z sosem paprykowym 180
Mus z mintaja z sosem paprykowym 180przelać zimną wodą. Grube żyłki odkroić. • Liście kapusty rozłożyć na folii spożywczej z jednego brzegu, na długość roladki. • Nałożyć rybną masę formując prostokąt. • Na środku wzdłuż ułożyć szyjki rakowe, zrolować pomagając sobie folią spożywczą. • Uformować zgrabny rulon w formie cukierka. Dodatkowo zawinąć w folię aluminiową. • Piec zanurzone w kąpieli wodnej
To co kocham Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 246
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 246gotujemy na małym ogniu 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Lekko pieprzymy. Kapustę przekładamy do naczynia do zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki i kurczaka. Całość dość szczelnie zamykamy folią aluminiową i wstawiamy na środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200⁰C przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy z wierzchu pokrywkę(...)pieczemy przez kolejne 30 minut. Danie podajemy gorące. Jeśli macie ochotę na dobre wino, to do tego obiadu świetnie pasują białe wina oparte na szczepie Gewürztraminer (np. Gewürztraminer Zinnkoepflé Grand Cru) albo pinot gris. SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka z wolnego wybiegu (lub 4 podudzia albo 6 pałek) 400g drobnych ziemniaków typu użytkowego A lub B 500g kapusty kiszonej
Karo in the Kitchen