żeby nie wysychało). Wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godzin. Bochenek przełożyć na łopatę, naciąć i wyłożyć na gorący kamień/nagrzaną blaszkę. Piec 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni i potem jeszcze bez pary 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014 Post Chleb dyniowy
UgotujmyTo.plczłowiek zacznie piec sam chleb albo robić domową wędlinę to potem żadna ze sklepu już nie smakuje…. Na blogu można już znaleźć kilka propozycji domowych wędlin: https://ugotujmyto.pl/domowe-wedliny/ Ale od dłuższego czasu zachwycałam się rówinież domowymi wędlinami przygotowanymi w szynkowarach. Wreszcie kiedy i ja zostałam szczęśliwą właścicielką szynkowara to z ogromną radością zabrałam się do wędlinarskich eksperymentów
UgotujmyTo.plmąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera). Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonytego taki, że każdy może je bez problemu szybko i sprawnie przyrządzić. Najczęściej podaję je z puree ziemniaczanym bądź frytkami. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto! SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżki
Słodko-Słony Świat Ilonysoli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut. Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę pozostaw w ścierce do ostygnięcia. KREM: Składniki na krem
Słodko-Słony Świat Ilonymąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę. Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej okręgi, możesz zrobić to "niestarannie", wtedy beza będzie miała bardziej artystyczne kształty. Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C , a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę
Słodko-Słony Świat Ilonysolą i sodą oczyszczoną, dodaj cynamon, przyprawę korzenną i gałkę muszkatołową. Całość przesyp do masy marchewkowej i bardzo dokładnie wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1,15 h do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. KREM: W misce utrzyj miękkie masło do białości. Dodaj do masła serek, ziarenka wanilii, startą
Słodko-Słony Świat IlonyDziś coś dla ochłody i osłody:) Tort w zupełnie wyjątkowej wersji:) Możecie się nim zajadać do woli! Jeśli dbacie o linię, żeby pięknie prezentować się w
Słodko-Słony Świat IlonyPomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że
Słodko-Słony Świat Ilonycałość. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiej przez sitko i wsyp delikatnie do ubitych jajek. Wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Przełóż bardzo delikatnie gotową masę do tortownicy i piecz biszkopt około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu biszkoptu zetnij równiutko jego górę, żeby wyrównać całość. KOKOSOWA MASA SERNIKOWA: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj
Słodko-Słony Świat IlonyMożna jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku
Słodko-Słony Świat Ilonykażdym dodaniu. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiej przez sitko i dodaj ostrożnie do masy jajecznej, mieszając powoli drewnianą łyżką albo szpatułką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 60-70 cm na podłogę. Odstaw
Słodko-Słony Świat IlonyTo kolejny smak mojego dzieciństwa... Jogurtowo-serowa kostka z galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że
Słodko-Słony Świat Ilonyparmezanu (lub innego startego sera) wymieszanego z mozzarellą. Powtórz wszystkie czynności jeszcze 4 razy - do wyczerpania składników (na samej górze nie kładź jednak mięsa). Zapiekankę wsadź do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Jesli góra po pewnym czasie będzie za bardzo sie spiekała możesz przykryć ją folią aluminiową. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyformę do tary (ja użylam takiej o średnicy 24 cm ) wysmaruj porządnie masłem, dno i boki. Na dnie ułóż nadzienie jabłkowe i posyp je równomiernie kruszonką. Piecz całość około 40 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie możesz jeszcze zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiec przez 10 minut kruszonkę na złoty kolor. Crumble najlepiej smakuje z lodami
Słodko-Słony Świat Ilony