pozostawic do napuszenia kolejne 30 minut. W miedzyczasie piekarnik rozgrzac do 230°C.Przed wlozeniem do piekarnika bulki posmarowac zoltkiem rozbeltanym z mlekiem i posypac makiem.W 230°C bulki piec 5 minut,nastepne 10 minut w temperaturze 200 °C.Studzic na kratce.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dopiero po 2-ch miesiacach osiagnie pelnie aromatu. Dojrzaly ma barwe mocnej herbaty.Co jakis czas mozna dorzucic puste straki i w miare zuzywania dolewac nowej wodki. Nawet jesli rzadko pieczecie ciasta warto zrobic extrakt waniliowy,bo mozna go naprawde bardzo dlugo przechowywac. Mam nadzieje, ze sie skusicie,bo naprawde warto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!make i kakao,na koniec wrzucic posiekana czekolade i migdaly.Migdaly obtoczylam w 1 lyzce maki,zeby nie opadly na dno. Wymieszac do polaczenia skladnikow.Przelac mase do natluszczonej keksowki i piec okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.Sprawdzic patyczkiem,czy juz upieczony. Po wystudzeniu piernik przeciac na dwie warstwy , posmarowac powidlami i ponownie zlozyc w calosc. Polewe zrobilam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozciagajac je na boki ,tak by powstal dookola rowny waleczek.Srednica zaglebienia powinna wynosic 3-4 mm.Bulki posmarowac przy pomocy pedzla woda.W kazde zaglebienie nalozyc po lyzeczce cebulowego farszu.Obsypac sezamem. Piec w temperaturze 250°C 8-10 minut.Cebulaki powinny sie pieknie zrumienic. Zapach cebuli polaczy sie z bogatym zapachem pieczywa,glownie w zestawie ze swiezym maslem.Spozywanie ich na cieplo to prawdziwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardziej aromatyczny niz suszony.Dodatkowo zachowuje kolor i ksztalt slicznych galazek.Czesc galazek obieram z zielonych igielek i drobno siekam,takze zmrazajac,by pozniej juz tylko uzyc do potraw np. ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem. Jest styczen,a moj rozmaryn dalej rosnie w ogrodzie.Absolutny rekord,bo ani zimy,ani mrozow na widoku. Moze po raz pierwszy przetrwa do wiosny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis. Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej 2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ZYCZE SMACZNEGO ! Tak przygotowane pieczarki stanowia znakomita goraca przekaske.Moga rowniez stanowic odrebne danie Podalam na obiad z kasza gryczana i pieczonymi malymi pomidorkami koktajlowymi.Pycha
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut przykryte sciereczka kuchenna wlaczyc piekarnik i nagrzac do 200°C wyrosniete chalki posmarowac mlekiem i naciac ostrym nozem(tylko w przypadku,gdy nie zaplatamy chalki w warkocz ).Piec 20 minut w 200°C.Studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!C.Wyrosniety chleb posmarowac woda i posypac ulubionymi ziarnami.Posypalam nasionami sezamu.Wstawic do piekarnika i zaparowac go.Piec 15 minut w 240°C,nastepnie zmniejszyc temperature do 210°C i piec kolejne 30 minut.Studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gesta. ser wymieszac z masa daktylowa,tahini i mlekiem kokosowym przy pomocy miksera.Dodac maczke kukurydziana przesiana przez sitko i esencje waniliowa mase serowa wylozyc na przygotowany spod piec w temperaturze 140-150°C 1 godzine studzic na kratce przygotowac polewe czekoladowa .Wszystkie skladniki umiescic w garnuszku i mieszajac malutka trzepaczka balonowa doprowadzic do wrzenia.Zagotowac.Gdyby byla za gesta dodac odrobine
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Schab pieczony w rekawie i schab duszony w poczciwym mleku krowim to dwa bardzo udane przepisy na zawsze soczysty,miekki i kruchy schab.I wydawaloby sie,ze lepszego efektu juz nie da sie uzyskac.A jednak! Podjelam eksperyment z mlekiem kokosowym,ktore od dawna juz kroluje w mojej kuchni i jak dotad jego dodatek sprawdza sie idealnie w kazdym przepisie.I tu efekt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sztywno piane z bialek z dodatkiem soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maczki ziemniaczanej,dodac namoczone wiorki,delikatnie,ale dokladnie wymieszac lyzka,wylozyc na lekko zrumienione ciasto piec w temperaturze 180-190°C 20 minut ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znalazlam jego prawidlowa nazwe-sos polski.Jest przepyszny,a swoim smakiem uswietni swiateczne sniadanie ,obiad i kolacje.Nadaje sie bowiem idealnie do jajek,wedlin i mies na zimno,a takze do pieczonych warzyw.Nieslychanie prosty do przygotowania,w czasie Wielkanocny wrecz blyskawiczny,bo jajka na twardo tylko czekaja na zagospodarowanie.Jesli nie znacie tego przepisu,musicie koniecznie sprobowac. Skladniki: 2 jajka ugotowane na twardo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodac jajka,krotko mieszajac tylko do polaczenia skladnikow. Masa wypelnic foremke i wlozyc do nagrzanego uprzednio piekarnika.Piec 15 minut w 175 stopniach, nastepnie zmniejszyc temperature do 140 stopni i piec jeszcze 60 minut.Dzieki temu sernik nie rosnie, ale tez nie opada i nie peka.Jest idealnie rowniutenki.Po upieczeniu nie wyjmowac go gwaltownie,a pozostawic w lekko uchylonym pierkarniku na oklo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!