Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy gwiazdki. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, mniejsze elementy 4-5 minut, większe natomiast 8 minut. Studzimy. Pierniczki najlepiej odstawić na kilka dni do zmięknięcia Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru
Czerwona Porzeczkaprzechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić i wykorzystać przy kolejnym confit propozycja podania potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą
Stare Garymieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn. Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min. Parę minut przed końcem gotowania dodać do soczewicy pokrojony szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet ziół a ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić
Stare GaryWstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 min. Pierwsze pół godziny muszelki nakryć folią , ostatnie 10 min wstawić pod grill. Jeżeli nie mamy funkcji grill, pieczemy bez przykrycia
Stare Garymałym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem odsmażyć na gęsim smalcu ,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać
Stare GarySposób na szybki sos, na przykład , do pieczeni rzymskiej . Użyłam pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych. składniki (na 2 porcje) ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, rozgniecione garść siekanej natki pietruszki masło 150 ml bulionu 100 ml śmietany 18% sól, pieprz przygotowanie na patelni rozgrzać
Stare GaryMoje Wypieki . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest
Stare Garylornetki).Pokroić w "plasterki" grubości ok 1,5 cm. Każdy plasterek ciasta położyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozwałkować ma grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę , piec 15 min w temperaturze 200 st.C. Smacznego
Stare Garykońcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni i dopiero takim polać cykorię
Stare GaryChleb piekę od paru lat. Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu. Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem składniki 1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej) szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu
Stare Garyrozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć. Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 25 min albo dopóki masa się nie zetnie . Smacznego
Stare GaryFrittaty są najsmaczniejsze ciepłe, krótko po wyjęciu z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam! Przepis pochodzi ze strony The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Stare Garymięsem w folię i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa) Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego przepisu) i sałatą . Smacznego
Stare Garynożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, parmezan, masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 30 min lub do czasu aż masa się zetnie - sprawdzać wykałaczką . Smacznego
Stare GaryWiem, że za oknem wiosna (podobno) i należy jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze się sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek
Stare Gary