pieczenia - 22046 przepisów (strona:973/1470)

Piernikowe Choineczki 214

Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy gwiazdki. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, mniejsze elementy 4-5 minut, większe natomiast 8 minut. Studzimy. Pierniczki najlepiej odstawić na kilka dni do zmięknięcia Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru

Czerwona Porzeczka
Confit z kaczki 183

przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić i wykorzystać przy kolejnym confit propozycja podania potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego  tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca - podawać z sałatą

Stare Gary
Confit z kaczki z soczewicą 169

mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn. Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min. Parę minut  przed końcem gotowania  dodać do soczewicy  pokrojony szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet ziół a ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić

Stare Gary
Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą 221

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 min.  Pierwsze pół godziny muszelki nakryć folią , ostatnie 10 min wstawić pod grill. Jeżeli nie mamy funkcji grill, pieczemy bez przykrycia

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane 220

małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem  odsmażyć na gęsim smalcu ,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać

Stare Gary
Sos pieczarkowy szybki 198

Sposób na szybki sos, na przykład , do pieczeni rzymskiej . Użyłam pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych. składniki (na 2 porcje) ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki  1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, rozgniecione garść siekanej natki pietruszki masło 150 ml bulionu 100 ml śmietany 18% sól, pieprz przygotowanie na patelni rozgrzać

Stare Gary
Chleb orkiszowy na drożdżach 359

Moje Wypieki  . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim  tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest

Stare Gary
Ślimaczki z cynamonem czyli ciastka błyskawiczne 254

lornetki).Pokroić w "plasterki" grubości ok 1,5 cm. Każdy plasterek ciasta położyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozwałkować ma grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę , piec 15 min w temperaturze 200 st.C.  Smacznego

Stare Gary
Cykoria duszona w piekarniku 206

końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni i  dopiero takim polać cykorię

Stare Gary
Zakwas na żurek 211

Chleb piekę od paru lat. Zakwas stoi w lodówce od paru lat. A dopiero w tym roku wymyśliłam, że nie muszę kupować gotowego barszczu.  Dlaczego dopiero teraz? Sama nie wiem składniki 1 litr wody (używam niegazowanej butelkowej) szklanka mąki żytniej razowej  (typ 2000) 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu

Stare Gary
Tarta z szynką i cebulą 253

rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć. Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną.  Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem.  Piec w piekarniku nagrzanym do  180 st C przez ok 25 min albo dopóki masa się nie zetnie . Smacznego

Stare Gary
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 170

Frittaty są najsmaczniejsze  ciepłe, krótko po wyjęciu  z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam! Przepis pochodzi ze strony  The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

Stare Gary
Jagnięce kotleciki z kością 208

mięsem w folię i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa) Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego  przepisu) i sałatą . Smacznego

Stare Gary
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 196

nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, parmezan, masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 30 min lub do czasu aż masa się zetnie - sprawdzać wykałaczką . Smacznego

Stare Gary
Domowy smalec z wolnowaru 419

Wiem, że za oknem wiosna (podobno) i  należy jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze  się  sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania