Papryki przekrawamy na połówki. Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C i pieczemy ok. 20 min. Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz. Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyciągamy i zajadamy jeszcze ciepłe
Ostra na SłodkoJajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, mak, mąkę i sodę. Dokładnie mieszamy. Formujemy z ciasta kuleczki ściskając masę w dłoni. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180C przez 10 minut
Ostra na Słodkomożemy zmasakrować je wałkiem do ciasta ). Wkładamy do papilotek tworząc podstawę serniczków. Obydwa serki mieszamy z mąką i białkiem. Dodajemy cukier i olejek , mieszamy. Masę wykładamy na pokruszone ciasteczka. Pieczemy w 120C przez ok.20 min. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy ciasteczkami wg.własnego pomysłu! Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami – u mnie mus ze świeżych
Ostra na SłodkoUwielbiam ryby ! Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie. SKŁADNIKI: - filet z dorsza
Ostra na SłodkoSkręcamy kawałki z parówką na prawą i na lewą stronę , tak by tworzyły ” choinkę „ Układamy na blasze wysmarowanej masłem i podsypanej mąką. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy do suchego patyczka i uzyskania złotego koloru w temp
Ostra na Słodkoobiad! Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie! Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika. Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem. Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI: – filet z kurczaka – 2 szt - jabłka – 3 szt - miód – 2 łyżki - czerwone
Ostra na Słodkoplasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem. Napełniamy masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i zajadamy! Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem
Ostra na SłodkoZrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku, które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoMasło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka. . Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy i siekamy orzechy. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ciasteczka na kratce i dekorujemy czekoladą i orzechami
Ostra na SłodkoZapewne wiecie , że mam w domu wielbicielkę wszystkich serników , serniczków na zimno i ptasich mleczek! W związku z czym najczęściej na zadane przeze mnie pytanie : ”
Ostra na Słodkomieszamy z usmażonymi pieczarkami. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na szerszą częśc trójkątów i zwijamy rogaliki. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 15 minut
Ostra na Słodkosię do powstawania kolejnych smakołyków! I tym sposobem spod naszych rąk wyszła : - ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „ ( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) ) - ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „ - ” Surówka z buraczków „ - ” Surówka z marchewki i pora „ - ” Surówka z selera „ ( zrobione przez Mamę i Ewelinę ) - „Leniwa baba z żurawiną
Ostra na Słodkokukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia. CAŁOŚC: Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone
Ostra na SłodkoTym razem pokażę Wam obłędnie wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach jojo! Kropkę
Ostra na Słodkokruszonki. Na ciasto nakładamy rabarbar. Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem. Pieczemy tak ok. 20 min. Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone
Ostra na Słodko