pieczenia - 22046 przepisów (strona:997/1470)

Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami 368

składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.  Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie

Słodka Strona
Spody do Babeczek 392

dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.  Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach.  Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni.   Moje posty

Słodka Strona
Babeczki z Masą Budyniową i Owocami 547

dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.  Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni.  Studzimy.   Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz

Słodka Strona
Czekoladowo-Orzechowe Babeczki Ferrero Rocher 183

środek każdej z nich wykładamy ok. łyżeczkę Nutelli i "wbijamy" do każdej po jednym całym orzechu laskowym.  Babeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. Studzimy. Krem: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, aż czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna. Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami

Słodka Strona
Domowa Pizza Hawajska 291

pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością oregano. Następnie wykładamy plastry szynki oraz pokrojonego ananasa, posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni.  Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty

Słodka Strona
Sos Pomidorowy do Pizzy 270

pizzy. Dopełnieniem takiej domowej pizzy jest własnoręcznie przygotowany sos pomidorowy.  Nadaje on niezwykłego, charakterystycznego smaku, który sprawia, że każda nasza pizza znika  tuż po wyciągnięciu jej z pieca. ;)     Sos Pomidorowy do Pizzy - Składniki: puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku duża cebula ok. 6 łyżek oleju bazylia suszona oregano suszone słodka papryka

Słodka Strona
Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami 512

pieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy.   Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy startym serem.  Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 3-5 minut (lub więcej) do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe zapiekanki podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Moje posty

Słodka Strona
Najlepsza Domowa Pizza 458

wykładamy ulubione składniki i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.     Moje posty

Słodka Strona
Najlepsze Ciasto na Pizze 6060

pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Zobacz także: Najlepsza Domowa Pizza Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, przyprawy, ulubione dodatki oraz ser. Spody na pizzę pieczemy ok. 7-9 minut w zależności od grubości ciasta w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia.            Moje posty

Słodka Strona
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 215

soli. Następnie posypujemy startą mozzarellę, wykładamy pokrojony serek brie oraz kurki (jeżeli używamy mrożonych, należy je wcześniej na moment zanurzyć w ciepłej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi).  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.    Moje posty

Słodka Strona
Krakersy solone 178

Dodać sól. Wyrabiać zwarte ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto musi być zwarte, żeby się nie kruszyło. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krakersiki (kształt można dobrać wedle swojego gustu).  Piec 15-20 minut do zrumienienia w 180 st. C. Najlepiej smakują po schłodzeniu, a stygną momentalnie. Udanych wypieków

Moje pyszne gotowanie
Szybka napoleonka z masą grysikową 279

Ciasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą

Moje pyszne gotowanie
Proziaki (chlebek sodowy) 200

Proziaki, czyli placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej  ( "proza" - soda oczyszczona ). Pochodzą z Podkarpacia. Kiedyś pie czone na blasze przy piecach kafl owych, opalanych węglem. Dzisiaj smażone raczej na patelni, jak naleśniki. Mogą być okrągłe, lub czworokątne. I takie oto proziaki mam dla was dzisiaj ja :). Przypomniało mi się o nich, kiedy po wypiekach pozostało mi kwaśne mleko. Więc

Moje pyszne gotowanie
Wafle domowe owocowo - cynamonowe 177

A więc tak jak już pisałam, po babeczkowych wypiekach, został mi słoik kaimaku. W drodze powrotnej z pracy kupiłam wafle. Postanowiłam zrobić przekładane andruty. Jednak kiedy

Moje pyszne gotowanie