pieczenia - 22046 przepisów (strona:1004/1470)

Golonka gotowana 280

duża łyżka soli peklowej -2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku -kilka listków laurowych -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno ) Solankę przygotowujemy jak do mięs pieczonych. Z golonki usuwamy kość a mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie.    Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny

Maminek kulinarny
Konserwa mięsna domowa 231

domowe wyroby. Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie. Składniki: -ok. 1 kg łopatki -golonka o wadze ok. 1 kg -solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych -pieprz    Z golonki usuwamy kość i skórkę. Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy do solanki

Maminek kulinarny
Kiełbasa biała z pieczarkami 210

kiełbaski.    Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i zdejmujemy pokrywę naczynia. Pieczemy kolejne 15 minut.    Rumiane kiełbaski są gotowe do podania. Smacznego

Maminek kulinarny
Chleb z ziarnami 231

wyrośnięcia.    Wyrośnięte nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę na 180 st. C. Pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie smarujemy przygotowanym gęstym krochmalem i wstawiamy do piekarnika  na kolejne  5 minut. Chlebek jest piękny a kromeczka z upieczoną wcześniej szyneczką rozpływa się

Maminek kulinarny
Karczek składany z farszem 206

marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia. Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy. Pięknie upiekło się. Możemy jeść obiadek z dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 176

wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę 160 st. C. Pieczemy 35-40 minut. Babka pięknie upieczona.    Wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania. Smacznego

Maminek kulinarny
Pizza domowa 282

minut.   Wyjmujemy z piekarnika a następnie posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera.    Wyjmujemy z pieca, kroimy, nakładamy świeży ogórek i pomidor, polewamy sosem  i zajadamy się. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 200

Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ciasto jest upieczone.    Wyjmujemy z formy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kaszanka zapiekana w cieście 206

obrane  z osłonek, zalewamy pozostałym ciastem i odstawiamy na 10 minut.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę 180 st. C. Pieczemy ok. 35 minut. Ciasto kaszankowe gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Karpatka 189

minut.    Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.    Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte z blaszki studzimy.    Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. W piekarniku

Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 202

rozcięciem do góry.    Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę na 160 st. C. Pieczemy ok. 20-25 minut.    Odrywamy kawałek i delektujemy się smakiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Kolorowa zapiekanka z serem feta 192

Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok). Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Szybkie ciasto z truskawkami 303

mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i szybko mieszamy. Przygotowujemy formę do ciasta. Ja używam silikonowej formy do tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem ani smarować tłuszczem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni. W czasie gdy ciasto nabiera rumieńców przygotowujemy budyń i galaretkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt wyjmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Jegomość Kurczak! 290

godziny. Po tym czasie do wnętrza kurczaka wkładamy gałązki ziół i nakładamy "jegomościa" na otwartą butelkę z piwem. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy około godziny, aż kurczak będzie miękki, a skórka rumiana

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 264

wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny