pieczenia - 22046 przepisów (strona:999/1470)

Puree z dyni 191

dyni obranej i bez miąższu Wykonanie: Dynie rozkroić, wyjąć miąższ i obrać. Następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą dyńkę ok. 30 minut. Czas może się trochę wydłużyć, albo skrócić. Zależy na jakie kawałki ja pokroicie. Wyjmujemy ją jak będzie miękka. Następnie zmiksować za pomocą blendera

Moje pyszne gotowanie
Kule drożdżowe z serem i marmoladą 196

Dokładnie zlepiamy tworząc kule. Układamy na blachę natłuszczoną odrobiną masło. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Kapelusze wiedźmy - ciasteczka dyniowe 154

mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nieduże porcje ciasta i formujemy czapeczki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego Halloween

Moje pyszne gotowanie
"Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie) 224

wyczerpiemy zapas ciasta. Bułki układamy na blachę. I odstawiamy, aby wyrosły. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy. Smacznego :) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje pyszne gotowanie
Różyczki drożdżowe z marmoladą 178

nasz krążek. Dolepiamy do spodu. Na brytfankę. Następnie odkładamy, aby wyrosły.     Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 minut. Wyciągamy na talerzyk i studzimy. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka dyniowe z powidłami 133

ciasta i formujemy kuleczki. Rozpłaszczamy je paluchami i nakładamy odrobinę powideł. Następnie dokładnie zlepiamy.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nasz ciasteczka układamy na delikatnie nasmarowane tłuszczem blaszki i pieczemy 15-20 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Amoniaczki 188

blaszkę, nasmarowaną tłuszczem. Smarować białkiem i posypywać cukrem. Ciasteczka nakłuć widelcem w wielu miejscach. Ze składników wyszły mi 3 duże blachy.  Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec na jasno złoty kolor. Przepis zaciągnięty  z książki "Kuchnia Polska" z 1989 r. Książkę dostałam od cioci, naprawdę super

Moje pyszne gotowanie
Rurki cynamonwo - imbirowe z kremem piernikowym 227

robić dłuższe grubsze paski. Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania) Następnie obwijać paskami sreberko. Piekarnik na 200 stopni i piec rurki 20-25 minut. Wyjąć rurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia. Krem Kremówkę zmiksować dać serek i przyprawę oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać. Za pomocą

Moje pyszne gotowanie
Przekładaniec Świąteczny, czyli piernikowy mini torcik okraszony krówką 223

miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować na średnich obrotach. Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka. Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół. Nasączyć likierem migdałowym. Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który

Moje pyszne gotowanie
Ucierany amoniaczek przekładany powidłami 260

masy. Następnie pokrojone w kosteczkę masło. Podzielić na dwie części. Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut. Tak też zrobić z drugą częścią ciasta, Po upieczeniu zdjąć z papieru i studzić. Na dolny blat nałożyć powidła i rozsmarować. Przykryć drugim blatem. Docisnąć i odstawić

Moje pyszne gotowanie
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 411

Roladki ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut. Doskonale smakują z sosem grzybowym. W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek

Kulinarny karnet Christophera
Nocny drożdżowiec 367

zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę. Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół). Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego Smacznego

upichcic
Ciasto z gorzką czekoladą a'la brownie 233

tabliczki czekolady. Studzimy. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę. Do całości wlewamy roztopioną czekoladę z masłem. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach

upichcic
Pudding z chałki 202

minut aby chałka nasiąkła. Na koniec wierzch posypujemy łyżką imbiru oraz 2 łyżkami brązowego cukru, w ten sposób po zapieczeniu powstanie fajny kolor i taka delikatna skorupka. Pudding pieczemy 45 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zetnie i trochę urośnie. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odstawić na około 10 minut, a potem już tylko się zajadać

upichcic
Chlebki pita 158

czasu każdą kulkę wałkujemy na dość grube placki i znowu pozostajemy na 20 minut. W tym czasie możemy włączyć piekarnik, by nagrzał się do temperatury 200 stopni. Chlebki pita pieczemy do momentu uzyskania delikatnie brązowego koloru, około 10 minut. Po wystygnięciu nacinamy je z jednej strony, by uzyskać kieszonkę, do której nakładamy dowolny farsz. W moim przypadku było to chili

upichcic