roku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W tym roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego. Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem(...)Keks z żurawiną składniki 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej 150 g mąki 3 jajka 100 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Przysmaki Karolkibyć to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbować Zaczynamy Składniki: 300 gr self raising mąki* 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)drobnego cukru-caster superfine sugar 250 gr masła 6 jaj ok 150 ml miodu 5 gruszek, obranych, przepołowionych na pół *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, jajka , cukier I masło ubijamy na płynną masę, 5-7 min. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia
Smaki Edytymąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110 gr drobnego cukru-caster superfine 110 gr masła 3 jajka dżem truskawokowy płatki migdałowe *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Składniki na bezę 3 białka 110 gr drobnego cukru-caster superfine(...)Wykonanie: Mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka I masło- miksujemy do bezgrudkowej masy. Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min. Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia. Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia. Wykonanie bezy: Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier
Smaki Edytyłyżki oleju białka ubić na pianę , wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka i olej. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia formie w 180'C Beza : 5 białek ubić na pianę , dodać pół szklanki cukru pudru i nadal ubijać ,aż masa będzie lśniąca i zdecydowanie sztywna, Wsypać(...)dwie łyżki mąki ziemniaczanej , wlać 2 łyżki soku cytrynowego , Wymieszać i wylożyć na blachę. Piec w 140'C ok 45 min. Masa cappucino : 1 kostka masła 2 szklanki mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej ok. 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 6 -7 łyżek cappucino w ulubionym smaku ( u mnie śmietankowe) 1 szklankę mleka zagotować
Malinowa KawiarenkaDzisiaj wyjątkowy wpis. I wyjątkowa akcja. Pomysł na wspólne pieczenie był mój, razem z Pauliną dogadałyśmy szczegóły i razem podjęłyśmy się całej organizacji. Zaprosiłyśmy inne blogerki i piekłyśmy wczoraj różne wariacje szarlotek. Każda z nas miała wolną rękę i mogła wybrać przepis , byle to było ciacho z jabłkami. Jesteście ciekawi co z tego wyszło ? Jesteście ciekawi jaki przepis wybrałam(...)temat szarlotki Jabłkowa Fantazja Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe bez cukru * litr mleka * 3 łyżki cukru * cukier waniliowy Masa śmietanowa : * pół litra słodkiej
Magiczne Życie Martyprzygotowanie domowego pieczywa. Naoglądałam się i naczytałam różnych przepisów, opinii; dużo z Was pisze, że to proste, a produkty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu. No dobrze, pomyślałam, pieczemy bułki! Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam(...)pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny - piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dole postawić naczynie z wodą, które będzie tam stało przez cały okres pieczenia - wyrośnięte ciasto podsypać lekko mąką i zagnieść, podzielić na 6 części i formować bułki - bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, posmarować je z wierzchu wodą
Smakołyki BerenikiMoje przygotowania do Wigilii rozpocznę już jutro, choć jeśli chodzi o słodkości, zbliżające się święta sprawiają, że od kilku tygodni ciągle coś piekę i ustalam przepisy, które wykorzystam. Wczoraj piekłam trzecią turę pierniczków, tym razem obdaruję nimi najbliższych. Nie byłabym jednak sobą, gdybym przy okazji "pierniczkowania" nie upiekła jeszcze jakichś ciasteczek. Oto przepis na ciasteczka migdałowo-czekoladowe. Ciasteczka migdałowo-czekoladowe(...)oprószenia migdałów i czekolady i do podsypywania ciasta 50g margaryny 40g cukru 1 żółtko 20g czekolady deserowej 10-15g migdałów 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić i obrać, posiekać na drobne kawałki - czekoladę pokroić w drobną kostkę - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
Smakołyki Berenikipiankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej, dzięki temu ciasto wyrasta równo, nie pęka i niewiele opada. Mój sernik z jogurtu greckiego został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm, jej wysokość wynosi około 6,5cm, jednak ja podniosłam jej brzeg o 2cm papierem, gdyż sernik podczas pieczenia(...)wyrównać - na dół piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, para wodna ułatwi sernikowi równe wyrastanie oraz zapobiegnie pęknięciom - wstawić sernik i piec przez 60-80 minut w 160-170 stopniach, nie otwierając piekarnika przez pierwszą godzinę pieczenia - po pierwszej godzinie można sprawdzić, jaki jest stan upieczenia sernika (konsystencja będzie bardziej galaretowata niż przy normalnym serniku, lecz zauważymy
Smakołyki Berenikimasła* (nie margaryny! moja zmiana) łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka szczypta soli czubata łyżka kwaśnej śmietany** (moja zmiana) szklanka cukru Obydwie mąki, sól i proszek do pieczenia przesiewam razem. Dodaję miękkie masło i rozcieram dokładnie w palcach, aby powstała sypka mieszanka przypominająca wilgotny piasek. Dodaję pozostałe składniki, wszystko dokładnie zagniatam. Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha(...)włoskiego. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3cm odstępach - ciasteczka rosną. Piekę je w 160 stopniach przez 14 minut (termoobieg). Po upieczeniu zaraz wyciągam z pieca i odstawiam do wystygnięcia. * Masło (np. Osełka) dodaje maślanego smaku i zapachu. Ciasteczka są zdecydowanie smaczniejsze. ** śmietana nadaje ciasteczkom delikatności, powoduje, że nie twardnieją po upieczeniu, a dodatkowo
W kuchni Karmel-itkiszczyptę soli, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie drewnianą łyżką, dosypuję żurawinę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę napełniam ciastem. Piekę 45 minut - godzinę w 180 stopniach, uważając by nie przypalić wierzchu. Drugą szklankę żurawiny namaczam dzień wcześniej. Podczas pieczenia ciasta wrzucam do rondelka wraz z powstałym płynem, wsypuję 1/2 szklanki cukru i zagotowuję, redukuję płyn(...)sposób powstaje nam świetna konfiturka do podania. Po wyjęciu z pieca studzę ciasto całkowicie, a kiedy jest zimne, lukruję. SAMCZEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisoku typu Kubuś (900 ml + mały 300 ml) 4 budynie waniliowe (proszek) 1 - 1,5 szklanki cukru kruszonka: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia jajko Margarynę siekam z mąką i proszkiem, dodaję cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię i na 30 minut odkładam do lodówki(...)Tortownicę smaruję delikatnie margaryną, wylepiam ciastem spód i boki. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam ciasto, podpiekam przez 10 minut, aż się nieco zezłoci. Wyjmuję z pieca. W tym czasie zagniatam kruszonkę, tak samo, jak ciasto kruche. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Sok marchewkowy ( 900 ml - duża butelka ) wlewam do rondelka, wsypuję cukier. Zagotowuję
W kuchni Karmel-itkimąki pszennej 120 g cukru pudru łyżeczka ekstrakty waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiej margaryny 1 jajko Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia mieszam i następnie rozcieram na sypką substancję, przypominającą konsystencją wilgotny piasek. Następnie wbijam jajko, dodaję ekstrakt waniliowy i całość zagniatam na gładkie ciasto. Posypuję stolnicę mąką (u mnie(...)rozwałkowanego ciasta wycinam kółka szklanką i robię wzorek stemplem do ciastek (można oczywiście wyciąć różne inne kształty). Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Piekę 8-10 minut w 180 stopniach, aż ciasteczka zaczną ładnie się rumienić. Nie należy piec ich dłużej, bo będą twarde. Zachowują świeżość nawet do dwóch tygodni, oczywiście przechowywane w jakimś szczelnym
W kuchni Karmel-itkisoli Składniki na krem: - 500 gram twarogu chudego lub półtłustego - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki masła Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać(...)ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać twaróg (ja go wcześniej rozgniotłam widelcem, można też zmielić). Miksować, aż masa będzie gładka. Po 35 minutach wyjąć ciasto i odstawić
Zgrabne Gotowanieekstraktu z wanilii lub z migdałów 100 g migdałów w płatkach 70 g drobno posiekanej suszonej moreli Wykonanie: Jajko ubić z cukrem, dodać ekstrakt. Następnie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Obsypując dłonie mąką uformować podłużny chlebek. Ułożyć(...)blaszce oprószonej mąką, bo ciasto jest lepiące. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć i lekko ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem piłką na 1 cm kromeczki na ukos. Ułożyć każdą kromkę na blaszce i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę) - pieczemy około
Blondynka Gotujepszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki blanszowanych migdałów 3 jajka Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, migdały. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Cisto podzielić na dwie równe części i ponownie zagniatamy. Z każdej części formujemy wałek, lekko go spłaszczamy, przekładamy na blachę(...)pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do160 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasta z piekarnika, studzimy tak aby dało się je dotykać i oba kawałki kroimy na kromeczki o grubości około 5 mm. Plasterki układamy na blaszce i wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 25 minut, aż Biscotti będą chrupiące. SMACZNEGO
Blondynka Gotuje