pieczenia - 22046 przepisów (strona:147/1470)

Chleb wileński żytni 225

totalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam w sklepie internetowym  Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę  z ich mieszanek, ale ten wyjątkowo podbił moje serce, a właściwie moje podniebienie... Co ważne mieszanki nie zawierają konserwantów, GMO ani GMM. Chleb wileński jest chlebem w 100% żytnim, dodatkowo(...)wodą przez 5 sekund. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejszamy ją do 180 stopni. Chleb studzimy na kratce. Żytni chleb jest najsmaczniejszy gdy pokroimy go następnego dnia po upieczeniu. Chleb możemy też upiec w automacie do pieczenia chleba

Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek 157

tygodniu z cyklu  Wypiekanie na śniadanie   pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas   Małgosia , a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue. Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła się(...)Ciasto pieczemy 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Podajemy pokrojone w kwadraty, tuż po wyjęciu z pieca, lub gdy lekko przestygnie. Razem ze mną piekli: Justyna z  Gotowanie i pieczenie Paweł z  Marder & Marder manufacture Dorota z  Mojego małego czarowania Iwona z   Ivka w kuchni Kinga z  Małych kulinariów

Kulinarne przygody Gatity
Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) 158

wyjmujemy z miski, odgazowujemy je i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu z ciasta formujemy bochenek i wykładamy go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania polewy. W tym czasie wszystkie składniki polewy miksujemy, polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak aby nie ściekała(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dnie umieszczamy miseczkę z wodą. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia nagrzewamy go w piekarniku. Chleb pieczemy około 60 minut. Studzimy na kratce.  Zajrzyjcie również do: Kingi z  Małych kulinariów Aliny z  Ala piecze i gotuje Doroty

Kulinarne przygody Gatity
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 208

Dzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli    Czerwcowa piekarnia   organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga  Zacisze kuchenne . Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach(...)siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej chrupiący. Pomagałam sobie ręką zwilżoną zimną wodą, wtedy

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 162

Gotuje bo lubi .  Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto bananowe z cynamomem i kokosem 374

przejrzałych bananów. Nie cierpię tych mocno dojrzałych, plamisto-żółtych, papkowatych w środku - bleh! Chociaż wiem że są ich zagorzali koneserzy i fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;)  Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU ).  Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z uwagi

Grunt to przepis!
Wuzetka, czyli ciasto W-Z 256

wykonanie ciasta jest bardzo proste a ciasto niezwykle smaczne... Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście koniecznie wypróbujcie! Wilgotne ciasto, powidła i śmietana... niebo w gębie! Biszkopt:  6 jajek,  2/3 szklanki cukru,  2/3 szklanki mąki pszennej,  2/3 szklanki kakao,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać(...)wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 30-40 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Dodatkowo: 260g powideł śliwkowych,  4 łyżki rumu.  Powidła wymieszać z rumem. Posmarować dolny biszkopt

Z miłości do słodkości
Torcik z bananami 249

Składniki: Biszkopt: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 4 jajka 50g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz(...)ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę i olej. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej kakao, cynamon, proszek do pieczenia i czekoladę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy ręcznie, aby zachować puszystość. Średniej wielkości tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to powstałą masę i wkładamy

Kolizje Smaków
Sernik z jogurtów greckich 2988

sernik który im tak smakował  nie jest z twarogu a z jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa jogurtowa 3 jogurty greckie(...)szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty, budynie i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach 70 minut. Blacha 34*25 cm.  Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników

Ala piecze i gotuje
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 178

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)około 1-1,5 h. Zdjąć folię, powierzchnię chleba zwilżyć wodą i posypać ziarnami sezamu. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą, nagrzać do 240 stopni. Włożyć ciasto i piec przez 15 minut, później zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce najlepiej przez całą noc. Forma

Ala piecze i gotuje
Szarlotka Zosi 173

Składniki : 2 - 3 jajka , jak małe to właśnie 3 1/2 szklanka cukru 1 kostka tłuszczu do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła - koniecznie 1/2 szklanki kwaśnej śmietany około 1/2 kg mąki              Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto tzn. wpierw posiekać zimny tłuszcz, łyżke masła, dodać mąkę(...)ostrożnie wyjąć blaszkę i wyłożyć na ciasto ciepłą jeszcze masę jabłkową- rozsmarować Drugą część pozostawionego ciasta rozwałkować Wierzch przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta Teraz najlepiej wyłączyć w piekarniki dół pieczenia , a załączyć tylko górę Gdy wierzch będzie rumiany , ciasto tez będzie upieczone- cały cykl pieczenia trwa około 55 min.  Smacznego

Proste Potrawy
Mazurek orzechowy 206

trudności :)  W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie; Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę(...)zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje  oryginalne ciast

Proste Potrawy
Katarzynka 1678

pieczenia 6 jaj , 6 łyżek oleju Przygotowanie : Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku Zmieszane mąki  z proszkiem do pieczenia wsypywać do masy jajecznej i ucierać nadal, dodawać po jednej łyżce oleju - ucierać Masę przelać do foremki  (25 x 32 ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około(...)temp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :) Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier. Przekroić na 2 części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak. Składniki na masę : 500 g śmietany tortowej 36 % czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru z wanilią 2 paczki ciastek Katarzynek Przygotowanie masy : Żelatynę rozpuścić w kilku

Proste Potrawy
Ciasto z makiem i kokosem 221

pyszne i bardzo ładnie się prezentuje. Przepis jest bardzo stary, trochę zapomniany. Dawniej piekło się to ciasto w moim domu prawie na każde święta. Teraz wraca do łask. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę(...)zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Warstwa makowa: 20 dag maku 2 łyżki miodu 2 jajka 3-4 łyżki cukru olejek migdałowy i waniliowy Mak sparzyć, osączyć na sicie, dwukrotnie zmielić. Następnie dodać miód, cukier, żółtka i pianę z białek. Warstwa kokosowa: 6-7 białek 20 dag cukru 20 dag kokosu Białka

Praktyczna pl
Rolada z jagodami i budyniem 142

budyniem waniliowym. Łatwa w przygotowaniu i mało pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje jej studzenie. Potrzebujemy: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 duże(...)opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 litra mleka) ok. półtorej szklanki jagód Cukier puder do posypania Jajka ubić z cukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia

Praktyczna pl