rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić. A taki chleb zajmuje i czas, i myśli(...)razem sięgnęłam do książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Miałam trochę ryżu z obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki zwyczajny, z szałwiową nutą. Zamiast gotować ryż na mleku, użyłam obiadowych resztek. Dodałam szałwię, bo miałam, i byłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowszem. Jest to pierwsze ciasto, które upiekłam w tym roku, na sam koniec stycznia. Miałam sporo jabłek, i ogromną chęć na coś słodkiego. Szukałam, szukałam, aż w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2013, znalazłam. I teraz uprzedzam - słowo niemal jest tutaj kluczowe. Bo szarlotka obiektywnie dietetyczna nie jest, ale stosunkowo jak najbardziej. W porównaniu do większości ciast(...)się rozpuści, dodać jabłka, dobrze wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kwadrat o boku 25 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciasto. Nakłuć ciasto widelcem. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Marcepan utrzeć z jajkiem na gładką masę. 2 białka ubić na sztywno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszło. W najlepszym razie dochodziłam do otwarcia strony i gapienia się w biały, pusty ekran... A często nawet tam nie udało mi się znaleźć. Najpierw piątek, kiedy pół dnia piekłam bułeczki i ciasteczka na sobotę, na wieczór panieński siostry C. Bezlaktozowa i bezglutenowa dieta Connie zawsze jest dla mnie dużym wyzwaniem, tym razem jednak poszło gładko, a efekt przeszedł moje(...)lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi na wysokość 4-5 cm. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyjąć z formy z kulki i papier. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych, zielonych jalapeno. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać. Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego(...)każdym placku układać po kilka plastrów papryczki chili i jalapeno. Docisnąć je dłonią, aby się przykleiły do placków. Wierzch każdego placka można delikatnie oprószyć solą. Placki piec oddzielnie na blasze wyłożenej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 8 - 10 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Marynowane, krojone, zielone papryczki jalapeno
Gospodyni Miejskasklejać. Gotowe, nafaszerowane kule, układać ściśle obok siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Buchty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Margarynę(...)wyjać z zamrażalnika bezpośrednio przed nadziewaniem bucht. Owoce można zastąpić marmoladą lub dżemem. Czas pieczenia buchty zależy od ich wielkości (większe zwykle pieką się dłużej) oraz od nadzienia (ciasto z mrożonymi owocami wymaga dłuższego pieczenia). Drożdże suche (instant) można zastąpić 20 g świeżych drożdży, przy czym przed dodaniem ich do ciasta należy przygotować rozczyn. Źródło przepisu: Kalejdoskop
Gospodyni Miejskamiejsce, aby trochę podrósł. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód. Wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwag i do przepisu: Czas pieczenia może się różnić w zależoności(...)minut (piekarnik elektryczny). Kończę piec, gdy skórka jest rumiana. Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość
Gospodyni Miejskawyłożyć nim formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt. Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 12 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasol(...)piec ciasto kolejne 8 minut, aż do zarumienienia. Upieczone ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie masę kajmakową z orzeszkami. Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z rozpuszczonej czekolady. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskanagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną (3 półka) i piec kolejne 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, a w pozostałych przypadkach po wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać zawinięty w czystą(...)ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Łączny czas pieczenia chleba wynosi 45 - 50 minut. Zamiast oliwy, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, mleka lub rozmąconego jajka. Ilość czosnku można dowolnie modyfikować. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie
Gospodyni Miejskapiekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec chleb przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do upieczenia chleba(...)zastąpić oliwą a suche drożdże - 25 g świeżych. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagrzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 około 750 g bochenki chleba. Jest to przepis na 2 keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Szklanka = 240 ml. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie(...)żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu
Gospodyni Miejskaciasto kruche - mąki pszennej 350g - masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka - sól 1 łyżeczka - jajo 2szt - woda 25ml SPOSÓB WYKONANIA : - Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać nożem aż masło przerodzi się w mini kawałeczki ( można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z jajami i wodą. Składniki należy szybko wyrobić(...)zrobić to pomiędzy folię spożywczą, koło z ciasta robimy większe niż nasza foremka - wkładamy do tortownicy dociskamy do dna i nakłuwamy widelcem - odcinamy kawałek papieru do pieczenia, wkładamy do tarty i obciążamy np fasolką( zapobiegnie to unoszeniu się ciasta - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10 -13 min - - między czasie przygotowujemy
Basia w kuchnicukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do masy z żółtek i masła dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj blachę lekko masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut(...)góra-dół. Dla pewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie o 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy już ciacho jest zimne zrób krem : - 400-500 g śmietany kremówki - trochę więcej niż pół szklanki cukru pudru - 1 cukier wanilinowy - 1 śmietan fix opcjonalnie , jeżeli ciasto ma postać kilka dni. Śmietanę z cukrem
Pasje Jolkijabłka były bardziej słodkie możecie dodać więcej) 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki. Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie. Gotowe ciasto(...)gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia. Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 10 minut, aż ciasto leciutko się zarumieni. Drugą część
Mania Gotowaniaczęsto piekę torty, przeważnie robię je na biszkopcie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od zawsze, ja dostałam go od mojej babci i zostałam mu wierna bo biszkopt pięknie rośnie i nie opada. Składniki: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 częsci 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielamy od zółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. Studzimy RADA: Jeśli chcemy mieć ciemny biszkopt, razem z mąką mieszamy 3 lub nawet 4 łyżki ciemnego
Z Majeczką w kuchniKorzystajmy póki są...pyszniutkie śliweczki- i pieczmy pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jest Składniki: 20 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka aromatu waniliowego kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60 dag śliwek węgierek kruszonka: 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru(...)łyzki margaryny Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochu do masy jajecznej, mieszamy( nie miksujemy). Do prodiża wkładamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto, połówki sliwek wciskamy w ciasto.Z podanych składników ucieramy kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta.Ciasto pieczemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchni