pieczenia - 22046 przepisów (strona:143/1470)

Szybkie ciasto z jabłkami. 453

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie:  Jaja miksujemy z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem do połączenia składników. Po tym dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy i połowę ciasta przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i pieczemy przez ok. 7 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W między czasie(...)myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę jabłka.  Na upieczoną pierwszą część ciasta układamy jabłka, posypujemy cynamonem, wlewamy drugą część ciasta i pieczemy kolejnych 50-55 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kruchy placek ze śliwkami i budyniową pianką 258

śmietankowe 400 g malin lub śliwek- może być więcej, ja dałam śliwki-placek ze śliwkami jest genialny ! szczypta soli Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta(...)proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki na co najmniej 30 minut. 3Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę . Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut w 180 st.C. Odstaw do wystygnięcia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując wsyp najpierw budynie

Z Kuchni Do Kuchni
Babeczki czekoladowe z malinami 197

Pychota! Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut  + 20 minut pieczenia Składniki: 160g cukru 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g mąki pszennej 2 jajka ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru waniliowego 150g malin Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Składniki mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy(...)puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki ręcznie, by ciasto zachowało puszystość. Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy dokładnie ręcznie. Na końcu delikatnie dodajemy maliny. Do formy od muffinek wkładamy papilotki i  uzupełniamy powstałą masą ( do 2/3 wysokości

Kolizje Smaków
Czekoladowe Muffiny Aleksa 196

już sam je piecze i w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Te, które widzicie na zdjęciach upiekł sam osobiście mój czternastoletni syn Aleks. Ja tylko podpowiedziałam mu aby zamiast ekstraktu waniliowego użyć syropu waniliowego ETERNO, pomysł okazał się bardzo trafny - polecam :)  Składniki suche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy maksymalnie 20 minut. Najwygodniej piec do tak zwanego suchego patyczka. Z podanych składników wychodzi około 21 sztuk. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA i ALEKS

Blondynka Gotuje
Tarta biszkoptowa z masą jogurtową 224

wygląda..ale mąż zje ze smakiem jak wróci z pracy.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i ubijać. Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki(...)Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Blachę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 galaretka 1/2 szkl wody 650 ml gęstego jogurtu  Galaretkę rozpuścić w goracej , gotowanej wodzie  i zostawić do lekkiego stężenia, następnie wlać  jogurt

Moje domowe kucharzenie
Sernik dyniowy z orzechami 351

podpiec przez 20 minut w 180 stopniach - po wyjęciu z piekarnika ostudzić PURÉE Z DYNI - dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec w 180-200 stopniach do zmięknięcia kawałków (40-60 minut w zależności od rodzaju dyni) - upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić - kawałki dyni wydrążyć łyżeczką, a wydrążony(...)jajka, po każdym krótko miksując, tylko do połączenia się składników - dodać purée z dyni, cukier waniliowy oraz cynamon, ponownie krótko zmiksować - masę serową przełożyć na kruchy spód, wyrównać - sernik piec z parą wodną (na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą) - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75-85 minut lub do momentu ścięcia

Smakołyki Bereniki
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 215

było na blogu przepisu na chleb, pora więc to nadrobić, tym bardziej, ze chleb piekę co najmniej raz w tygodniu i zawsze staram się moje przepisy jakoś urozmaicać. Ten przepis jest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym(...)się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa szarlotka z bezą 179

moim domu wszyscy uwielbiamy szarlotki. Piekę z rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą(...)Zimowa szarlotka z bezą Proporcje na formę 30 x 24 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 243

mówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)ziarnem orkiszu ,  wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie . Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego lub gotowy zaczyn, odłożony z poprzedniego pieczenia do lodówki 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 90 g siemienia lnianego 250 g mąki pszennej chlebowej 125 g mąki razowej żytniej

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 209

Wypiekanie na śniadanie  piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie  Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z  Chleb na zdrowie .  A  przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować  kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę(...)Matka wariatka Jola z  Nasze życie od kuchni Iza ze  Smacznej pyzy Alina z  Ala piecze i gotuje Daria z  Breakfast Grażyna z  Grażyna gotuje Dorota z Mojego małego czarowania Justyna  z Gotowania i pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Chleb wileński żytni 261

totalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam w sklepie internetowym  Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę  z ich mieszanek, ale ten wyjątkowo podbił moje serce, a właściwie moje podniebienie... Co ważne mieszanki nie zawierają konserwantów, GMO ani GMM. Chleb wileński jest chlebem w 100% żytnim, dodatkowo(...)wodą przez 5 sekund. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejszamy ją do 180 stopni. Chleb studzimy na kratce. Żytni chleb jest najsmaczniejszy gdy pokroimy go następnego dnia po upieczeniu. Chleb możemy też upiec w automacie do pieczenia chleba

Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek 187

tygodniu z cyklu  Wypiekanie na śniadanie   pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas   Małgosia , a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue. Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła się(...)Ciasto pieczemy 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Podajemy pokrojone w kwadraty, tuż po wyjęciu z pieca, lub gdy lekko przestygnie. Razem ze mną piekli: Justyna z  Gotowanie i pieczenie Paweł z  Marder & Marder manufacture Dorota z  Mojego małego czarowania Iwona z   Ivka w kuchni Kinga z  Małych kulinariów

Kulinarne przygody Gatity
Chleb tygrysi (Dutch crunch bread) 200

wyjmujemy z miski, odgazowujemy je i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu z ciasta formujemy bochenek i wykładamy go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania polewy. W tym czasie wszystkie składniki polewy miksujemy, polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak aby nie ściekała(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dnie umieszczamy miseczkę z wodą. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia nagrzewamy go w piekarniku. Chleb pieczemy około 60 minut. Studzimy na kratce.  Zajrzyjcie również do: Kingi z  Małych kulinariów Aliny z  Ala piecze i gotuje Doroty

Kulinarne przygody Gatity
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 239

Dzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli    Czerwcowa piekarnia   organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga  Zacisze kuchenne . Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach(...)siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej chrupiący. Pomagałam sobie ręką zwilżoną zimną wodą, wtedy

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 188

Gotuje bo lubi .  Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka

Kulinarne przygody Gatity