pieczenia - 22046 przepisów (strona:136/1470)

Truskawkowy tort bezowy 199

się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie? Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 żółtka 100 g cukru 100 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo 6 dużych białek 250 g cukru 300 g truskawek 100 ml sok truskawkowy słoik dżemu truskawkowego (weck) Sposób przygotowania: Mąkę razem z solą i proszkiem(...)pieczenia mieszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic. Ciasta wstawiamy do nagrzanego do 160`C i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i wykładamy do na blaszkę do wystudzenia. W tym czasie

Słodkie Przyjemności
Trochę inny makowiec 183

makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych. Składniki: 3 białka 170 g mąki 4 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki maku  garść suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego 3 łyżki mleka w proszku  50 g wiórków czekoladowych 50 g roztopionej czekolady Sposób przygotowania: Do wysokiego(...)ubite na sztywno białka. Ciasto przykładamy do klasycznej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.  Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed końcem przedstawiamy na pieczenie dolne) - pieczemy do suchego patyczka. Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 193

czosnek, miód, ocet i cukier. Gotujemy przez około 5-7 minut, na większym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę(...)tartą. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy rybę glazurą. Pieczemy jeszcze około 7-10 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Ważne aby nie przesuszyć ryby

Mania Gotowania
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 238

minut, aby sos się zredukował. Jeśli będzie zbyt rzadki dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze przez chwilę aby zgęstniał.   Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Migdały lekko rozgniatamy, aby uzyskać nieco(...)mniejsze kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 20-25 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Rybę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Jako dodatek do dania podałam pieczone ziemniaczki przyprawione solą, pieprzem, skórką pomarańczową otartą

Mania Gotowania
Pierniczki katarzynki 161

proszku do pieczenia * 2 łyżeczki kakao * 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Sposób wykonania Do większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze kleiło tylko będzie się rozsypywało dodać do niego najpierw jeszcze jedną łyżkę śmietany, a w razie potrzeby(...)drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu i wielkości jajka jakie akurat dodajemy. Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-7 mm i wykrawać pierniczki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec

Mix smaku
Sernik z malinami 151

kisiele ananasowe (lub inne) Sposób wykonania Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ucierając jajka, następnie dosypać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy(24/32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 180 stopni Maliny umyć, osuszyć.  Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć(...)kisiele i wszystko dokładnie utrzeć. Na koniec dodać pianę z białek, maliny i delikatnie wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 min w temp 180 stopni.  Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze

Mix smaku
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 229

Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut. W międzyczasie(...)oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy 15 minut. Bezę robimy ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na wierzchu tarty i pieczemy ok 10 minut. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Sernik z wiaderka na kruszonce 241

mąki ziemniaczanej -1 cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia - żurawina suszona Skworcu Najpierw z podanych składników przygotuj kruszonkę .   I wysyp na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij dobrze do dna. Odłóż blachę na bok. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy,masło, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia utrzeć na puszystą masę. Dodać twaróg, połączyć delikatnie mieszając(...)już nie miksować. Z białek ubic pianę na sztywno. Połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki. Przygotować żurawinę suszoną.  Mieszać w masę serową. Wyłożyć na kruszonkę. Piec w 180 stopniach około 80- 90 minut. Tak pisze na wiaderku. Ja piekłam godzinę i 10 minut.Wsytarczyło spokojnie. Na wierzch przygotować polewę. Jedna trzecią margaryny roztopic z dwoma łyżkami wody

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawne muffiny w dwóch odsłonach 183

łyżki stopionego masła - 0,5 papryki - 3 plastry szynki konserwowej - 10 dag żółtego sera tartego - pieprz, chilli - 2 szczypty soli Przygotowanie:  W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i żółtym serem. W drugiej misce łączymy jajka, mleko i masło. Masę jajeczną przelewamy do mąki, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojoną w kwadraciki lub paski(...)nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Muffiny z serem feta i oliwkami   Potrzebujemy: - 15 dag mąki pszennej - pół szklanki mleka - 2 jajka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżki stopionego masła - 0,5 papryki - 3/4 szklanki oliwek zielonych - 10 dag sera feta - pieprz, zioła prowansalskie - 2 szczypty soli Przygotowanie: Mąkę, sól i proszek do pieczenia

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik z nutą piernika 261

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru wanilinowego + rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina (można dodać bakalie według uznania) WYKONANIE: Przesiać mąkę do plastikowej miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Następnie masło pokroić w kostkę i dodać do mąki - połączyć składniki. Następnie dodać jajko i ugnieść gładkie ciasto.  Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć(...)masy serowej i dokładnie zmiksować. Do masy serowej dodać bakalie. Do zrobienia tego sernika wykorzystałam formę w kształcie kwadratu o boku 25 cm. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i przekroić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i równo ułożyć na spód formy, następnie przełożyć masę serową i na samą

Serce zamknięte w formie pyszności
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 336

które Wam się uda spełnić w nadchodzącym 2015. Do siego roku !  Wytrawnie Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą(...)Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety

Kulinarne przygody Gatity
Ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną 177

skłoniła mnie do przetestowania przepisu, i ciasta. Ode mnie tylko dodam, ze składniki muszą mieć temperaturę pokojową.   Składniki: - 200 g jogurtu naturalnego - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ opakowania cukru wanilinowego (dałam 1,5 łyżki cukru z wanilią) - 250 g cukru - 150 ml oleju - esencja waniliowa - cukier puder do posypania     Zgodnie z podanym przepisem(...)jajka z cukrami ubiłam mikserem na puszystą masę. Dodałam jogurt i olej, wymieszałam. Do masy dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową, wszystko dokładnie połączyłam. Na koniec dodałam 2 garście zamrożonej żurawiny i ponownie wymieszałam, ale tym razem już szpatułką. Ciasto przełożyłam do dużej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Budyniowiec śmietanowy z figami 145

Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj - 2 szklanki mąki tortowej - 1 ¼ szklanki drobnego cukru - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki octu - 4 łyżki oleju Składniki na masę budyniową: - 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - 1/2 litra mleka(...)octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 40 minut w 180°C. Gotujemy budyń z ½ litra mleka, 6 łyżek cukru i 3 opakowań budyniu bez cukru. Gorący (wychodzi bardzo gęsty) przykrywamy folią

mojewypiekiinietylko
Żeberka w piekielnej marynacie z coli 174

żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki coli dodajemy szklankę ketchupu „Z piekła rodem” – dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane żeberka. Dokładnie rozprowadzamy marynatę. Zamarynowane żeberka odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy żeberka z marynatą do worka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Worek nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia worek rozcinamy, aby żeberka się podrumieniły. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również posiekany koperek). Wszystkie składniki mieszamy. Celowo nie podaję ilości przy składnikach

mojewypiekiinietylko
Sernik tęczowy 377

180g herbatników - 75g roztopionego masła   Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Jak poprzednio, użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się(...)równe porcje. Ilość zależy od ilości barwników. Miałam 4 (niebieski, zielony, żółty i czerwony), jako piąty wykorzystałam konfiturę jagodową uzyskując jasny fiolet. Barwimy podzielone masy. Zabezpieczoną workiem do pieczenia tortownicę wstawiamy do szczelnej brytfanki i na spód z herbatników wlewamy pierwszą masę fioletową. Następnie na środek wlewamy masę niebieską. Kolejno – zieloną, żółtą i czerwoną. I teraz następuje część

mojewypiekiinietylko