obejrzymy, a ciasto już się chłodzi. SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny(...)pianę. Dodawać po trochę cukru i ciągle ubijać. Jak cukier w pianie będzie już mało wyczuwalny dodać żółtka i rozmiksować je z pianą. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Dosypywać stopniowo mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę ( piekłam w blasze o wymiarach 25x30) i piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia w opałachweekend wspólnie z innymi blogerkami piekłyśmy [ dzięki za wspólne pieczenie] ciasto z orzechami ..u mnie jakoś krucho z wolnym czasem i nie miałam kiedy zrobić coś innego..no ale ciasto z orzechami jest ..proste do zrobienia ...nawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek(...)szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle i śliwki, mix keksowy, orzechy ] 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Dodać bakalie i cukier.Wymieszać i odstawić na 1 godzinę, aż jabłka puszczą sok.Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem ,wsypać do jabłek. Dodać jajka i wszystko wymieszać łyżką
Moje domowe kucharzenieczekolady POZOSTAŁE: 1 kg śliwek 40 ml wódki powidła śliwkowe cukier 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 60 g gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając(...)następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy i wystudzić. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki
Passions hobbies lifewymieszać, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do masy z białek dodać najpierw żółtka, później masę czekoladową, delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo wymieszaną ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać i gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnej masy zrobić wałek(...)pociąć na równe kawałki, lub odrywać ciasto ręcznie. Zrobić kulki i każdą obtoczyć w cukrze pudrze. Piec w zależności od wielkości kulek. Przy małych starczy 12 minut, większe lepiej piec około 17 minut (kulki nie mogą być mokre i za miękkie
Passions hobbies lifesię kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze, bo później straci się dużo czasu na czekanie, aż całość zacznie tężeć. Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać(...)momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Galaretka z owocami
Passions hobbies lifecukrem na gładką masę. 2. Ciągle mieszając dodajemy jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczenie: 1. Z masy formujemy kulki(...)rozpłaszczamy je delikatnie (mokrą ręką). 2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Mi ciastka zajęły prawie dwie blachy, myślę, że mogłam je ułożyć ciaśniej, ale raczej na jednej i tak by się nie zmieściły) Grzałka: góra - dół Temperatura: 180 stopni Czas: 15 min Kaloryczność: Kcal na 100g: ok. 570 kcal / 100 g Jedno średnie ciastko: ok. 155 kcal
Malowane smakiemkokosowych 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru Blaszka o wymiarze 24/24 Wykonanie : Mąkę wysypać na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać nożem. Dodać jajka , proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna jest trochę większa od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę , dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę kokosową , na masę kokosową zetrzeć resztę ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut ( każdy piekarnik jednak piecze inaczej więc sprawdzajmy nasze ciasto, ma być złociste i chrupiące z wierzchu. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliupieczenia tego chlebka!!! nawet zepsuta, tuż przed pieczeniem, dolna grzałka w piekarniku nie popsuła mi szyków. Lekki, smaczny chlebek, choć zdecydowanie najlepszy tego samego dnia. Polecam. O Styczniowym Pieczeniu informacje znajdziecie TUTAJ :) No i dziękuję wszystkim piekącym za współudział! fajnie jest razem piec! Pan Rustico STARTER 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych(...)Formujemy bochenek i nacinamy go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut by porządnie wyrósł. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Piekłyśmy w poniższym składzie :) Akacjowy blog Bajkorada Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka
Dzieje kuchennej Wiewióryserowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc. Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka wody) Masa(...)szklanki cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 jajek 100 g rodzynek WYKONANIE Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i wykładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut. Rodzynki opłukujemy, sparzamy, osuszamy
Zofianatakiego nie macie, możecie maczać ciasteczka w kawie. Dzięki temu, że piecze się je dwukrotnie, są bardzo chrupiące. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego (ale można użyć białego) 250 g migdałów (ja użyłam ze skórką, ale powinno się bez) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób przyrządzenia(...)Jajka ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy z przesianą mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy ciasto i formujemy wałki o średnicy około 2 cm. Przecinamy wałki w kilku miejscach, by zmieściły się na blasze. Wałki ciasta układamy na papierze do pieczenia i smarujemy żółtkiem z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po tych
upichciczrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta. Piernik wyśmienity - 1/2 kostki masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki miodu - 2 łyżki powideł śliwkowych - 4 łyżeczki przyprawy do piernika(...)było w niej grudek mąki. Masę wylać do foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W moim piekarniku piernik był upieczony już po 30 minutach, więc proponuję sprawdzać po tym czasie drewnianym patyczkiem. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Wyjąć z piekarnika
Kuchcik gotujejest dyniowy i na wszelki wypadek nie będzie go próbował... Cóż jego strata:) SKŁADNIKI ciasto 1 cała pomarańcza 250 gram pieczonej dyni 5 jajek 125 gram brązowego cukru' 400 gram mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta kardamonu, cynamonu i soli krem 150 ml śmietany kremówki 150 gram serka mascarpone 1 łyżka cukru(...)dodaję po łyżce pomarańcz z dynią ciągle miksując na mikserem na niskich obrotach. POd koniec dodaję powoli olej. Na końcu dodaję na dwa razy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszam sylikonową łopatką do całkowitego połączenia składników. Powstałą masę wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję górę ciasta i wkładam na 50 minut do piekarnika
Magiczna kuchnia Dariipieczenia szczypta soli 1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, migdały) PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy(...)gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy prażonymi orzechami i migdałami. Smacznego
kulinarnyJa160g cukru białego 190g kaszy mannej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5kg kwaśnych jabłek 2 łyżki cynamonu 140g masła + kawałek do wysmarowania boków blachy papier do pieczenia na dno formy Sposób przygotowania: W misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub pokrojone w ćwiartki, pozbawione gniazd(...)ścieramy na tarczy z grubymi oczkami w malakserze. Z miski odlewamy nadmiar soku. Dodajemy cynamon i mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wycinamy koło z papieru do pieczenia wielkości dna formy. Boki smarujemy dokładnie masłem. Na dno formy wysypujemy 140g mieszanki suchej. Wyrównujemy ją łyżką. Na mieszankę kładziemy połowę startych jabłek wymieszanych z cynamonem. Wyrównujemy. Posypujemy równomiernie kolejną warstwą
W kuchni wieczoremfolią spożywczą i wstawcie do lodówki, niech czeka do następnego dnia. Następnego dnia przekładamy kurczaka na blachę do pieczenia pokrytą najpierw srebrną folią, a na niej papierem do pieczenia. Niech folia ma podwinięte boki do góry, żeby soki, które wydobędą się w trakcie pieczenia nie spłynęły pod jej spód. Kawałek po kawałku przekładajcie kurczaka, zdejmując z niego(...)nadmiar marynaty. Resztę marynaty dodamy do sosu. Pieczemy kurczaka na najwyższej półce w temperaturze 250-270 stopni (maks jaki macie w swoim piekarniku) aż się zarumieni, ok. 15 minut, może więcej - obserwujcie. Kiedy kurczak się piecze na patelni, na klarowanym maśle podsmażamy cebulę aż zmięknie. Dorzucamy imbir i czosnek. Podsmażamy dalej aż zmiękną. Dodajemy przyprawę garam masala i pieprz cayenne
W kuchni wieczorem