pieczenia - 22046 przepisów (strona:133/1470)

Ciasto migdałowo-miodowe z suszonymi owocami oraz orzechową praliną 236

odsączamy i osuszamy. Jeśli żurawina jest świeża i miękka możecie pominąć namaczanie. Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka, zmielone migdały, cynamon oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Pokrojone bakalie oprószamy delikatnie mąką i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy(...)średnicy około 21-22 cm. Pieczemy przez 25-30 minut.   W międzyczasie przygotowujemy pralinę orzechową. Masło rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy cukier oraz miód. Gdy masa będzie płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę. Masę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez około minutę. Po upływie 25-30 minut pieczenia wyciągamy tortownicę z piekarnika

Mania Gotowania
Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 143

tablespoons milk powder sok z połowy cytryny / juice of half a lemon szczypta soli / pinch of salt cukier puder /  powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem(...)waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do tortownicy formując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier

Projekty ze smakiem
Placki ziemniaczane z gruszką z piekarnika 129

chlapa, wichura i krótsze dni. A i na talerzu jakoś tak mniej ciekawie, no bo kończą się świeże owoce, a do zimy jeszcze trochę czasu, więc przecież, nie zaczniemy piec pierników. Na szczęście zawsze jest jakieś wyjście z każdej sytuacji. Tak jak z dzisiejszym przepisem, chciałam żeby było inaczej, może nie jest kolorowo, ale wyszło naprawdę smacznie :) Osobiście nie przepadam(...)dobrym pomysłem na pochmurne dni. Do tego nie zawierają tłuszczu! Wypróbujecie? " Składniki: 10 ziemniaków 6 gruszek 2 jajka 2 łyżki cukry waniliowego 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia śmietana 12% Sposób przygotowania: Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe oczka). Jajka ubijamy z cukrem  (ja to robię trzepaczką, ale można też mikserem), dodajemy

Słodkie Przyjemności
Pizza na grubym cieście 194

pokrojone pieczarki 400g sera żółtego Edamskiego szynka Litewska, Bankietowa albo Babuni Pokrojony na cząstki świeży ananas małe pomidorki plasterki papryki kukurydza  bazylia Rozwałkowane ciasto nakładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Boki zawijamy ze startym serem. Środek blatu smarujemy sosem , posypujemy startym serem i układamy na to ulubione dodatki, laby następni ponownie obsypać pizzę startym serem. Pizzę powinno się(...)przez 90 s. :) Ale w związku z brakiem takiego sprzętu ja piekłam w piekarniku rozgrzanym do 250`C , układając blaszkę na samym spodzie piekarnika. Pieczemy około 5-10 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sezamki korzenne 121

chwile gotujemy co jakiś czas mieszając, tak aby powstała złota lekko przyrumieniona masa. Gdy powstanie karmel dosypujemy do niego sezam i szybko mieszamy. Masę przekładamy na papier do pieczenia (ja nim wyłożyłam długą prostokątną blaszkę, jednak możecie po prostu rozłożyć go na blaszce do pieczenia) na wysokość około 4 mm równo ją rozprowadzając po papierze. Całość wstawiamy(...)około 5 minut.  Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki tworząc sezamki. Pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia a następnie przekładamy do pojemniczka razem z papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Szarlotka na cynamonowym spodzie 215

cukru 60 g mąki 50 g masła Masa owocowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy kruszonkę(...)odstawiamy na później. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Sernik bez sera z warstwą makową 175

łyżeczki przyprawy piernikowej łyżeczka cynamonu 100 g masła jajko żółtko łyżka śmietany 1,5 łyżki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą korzenną - mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajko, śmietanę i całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy(...)części - 4/5 i 1/5 - zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie ciasto (4/5 ciasta) rozwałkowujemy i wypełniamy spód kwadratowej formy do pieczenia. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut. Po upieczeniu na spód nakładamy masę makową  wymieszaną z dwoma ubitymi białkami i wyrównujemy

Słodkie Przyjemności
Truskawkowy tort bezowy 220

się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie? Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 żółtka 100 g cukru 100 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo 6 dużych białek 250 g cukru 300 g truskawek 100 ml sok truskawkowy słoik dżemu truskawkowego (weck) Sposób przygotowania: Mąkę razem z solą i proszkiem(...)pieczenia mieszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic. Ciasta wstawiamy do nagrzanego do 160`C i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i wykładamy do na blaszkę do wystudzenia. W tym czasie

Słodkie Przyjemności
Trochę inny makowiec 208

makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych. Składniki: 3 białka 170 g mąki 4 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki maku  garść suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego 3 łyżki mleka w proszku  50 g wiórków czekoladowych 50 g roztopionej czekolady Sposób przygotowania: Do wysokiego(...)ubite na sztywno białka. Ciasto przykładamy do klasycznej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.  Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed końcem przedstawiamy na pieczenie dolne) - pieczemy do suchego patyczka. Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 209

czosnek, miód, ocet i cukier. Gotujemy przez około 5-7 minut, na większym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę(...)tartą. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy rybę glazurą. Pieczemy jeszcze około 7-10 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Ważne aby nie przesuszyć ryby

Mania Gotowania
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 262

minut, aby sos się zredukował. Jeśli będzie zbyt rzadki dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze przez chwilę aby zgęstniał.   Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Migdały lekko rozgniatamy, aby uzyskać nieco(...)mniejsze kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 20-25 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Rybę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem. Jako dodatek do dania podałam pieczone ziemniaczki przyprawione solą, pieprzem, skórką pomarańczową otartą

Mania Gotowania
Pierniczki katarzynki 181

proszku do pieczenia * 2 łyżeczki kakao * 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Sposób wykonania Do większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze kleiło tylko będzie się rozsypywało dodać do niego najpierw jeszcze jedną łyżkę śmietany, a w razie potrzeby(...)drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu i wielkości jajka jakie akurat dodajemy. Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-7 mm i wykrawać pierniczki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec

Mix smaku
Sernik z malinami 174

kisiele ananasowe (lub inne) Sposób wykonania Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ucierając jajka, następnie dosypać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy(24/32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 180 stopni Maliny umyć, osuszyć.  Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć(...)kisiele i wszystko dokładnie utrzeć. Na koniec dodać pianę z białek, maliny i delikatnie wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 min w temp 180 stopni.  Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze

Mix smaku
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 246

Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut. W międzyczasie(...)oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy 15 minut. Bezę robimy ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na wierzchu tarty i pieczemy ok 10 minut. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Sernik z wiaderka na kruszonce 257

mąki ziemniaczanej -1 cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia - żurawina suszona Skworcu Najpierw z podanych składników przygotuj kruszonkę .   I wysyp na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij dobrze do dna. Odłóż blachę na bok. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy,masło, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia utrzeć na puszystą masę. Dodać twaróg, połączyć delikatnie mieszając(...)już nie miksować. Z białek ubic pianę na sztywno. Połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki. Przygotować żurawinę suszoną.  Mieszać w masę serową. Wyłożyć na kruszonkę. Piec w 180 stopniach około 80- 90 minut. Tak pisze na wiaderku. Ja piekłam godzinę i 10 minut.Wsytarczyło spokojnie. Na wierzch przygotować polewę. Jedna trzecią margaryny roztopic z dwoma łyżkami wody

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania