pieczenia - 22046 przepisów (strona:133/1470)

orzechowo makowe----- di nocciola papavero 448

Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka ubić z cukrem, a następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku. Wlać olej, i dalej miksując dodawać przesiana mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę podzielić na 3 części: Do I części dodać surowy mak,wymieszać do połączenia składników Do II części zmielone orzechy, i wymieszać do połączenia składników(...)części- kakao,wymieszać do połączenia składników Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poszczególne części ciasta nakładać łyżką do blachy. Najpierw masę z kakao,następnie masę z makiem i masę z orzechami.. Ciasto piec przez 15 minut,- w piekarniku nagrzanym do 160 ° C następnie zwiększyć jego temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 15- 20 minut. Po upieczeniu chwilę

w mojej kuchni
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 181

były tradycji pieczenia domowego chleba. Zawsze kupowało się świeży bochenek w pobliskiej piekarni, aby następnie ze smakiem go spałaszować.     Jednak w pewnym momencie nabyliśmy maszynę do pieczenia chleba, wtedy już byłam blogerką, choć raczkującą, nie lubiącą się tak nazywać. Zresztą, nigdy nie uznawałam tytułów. Blogerka - brzmi dumnie, przynajmniej dla mnie. W każdym razie, maszyna zajęła honorowe(...)szmatką, aby podwoiło objętość. Następnie ponownie zagniatam ciasto, najlepiej rękoma posypanymi mąką, by aż tak bardzo się nie kleiło do nich.  Keksówkę ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam ciasto i wstawiam do pieca nagranego do 180 stopni. Piekę około 30-40 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Murzynek Siostry Anastazji 18312

napiszę na samym końcu w uwagach. Siostra Anastazja piecze na blaszce o wymiarach 23x38 cm, zaś ja użyłam tutaj blaszki 25x30. SKŁADNIKI Na biszkopt 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę 500 ml śmietany kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru(...)galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody   WYKONANIE Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku zagotować wodę, margarynę, kakao i cukier. Zostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wymieszać. Delikatnie połączyć masę kakaową z białkami

Passions hobbies life
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 174

zdumieniem stwierdzam, że nie ma tu jeszcze przepisu na ciasto bananowe? Jak to możliwe?! Toż to podstawowe ciasto wszystkich wegan, a na pewno tych, którzy po wegańsku dopiero zaczynają piec cokolwiek ;) Szczerze mówiąc myślałam, że to ciasto znają już WSZYSCY, ponieważ w różnych wersjach i pod różnymi postaciami krąży po sieci od lat ALE, jak się okazuje, ciągle jeszcze(...)babeczek najbardziej orkiszową - możecie zdobyć ją drogą kupna  np. tutaj :)  - dobrze sprawdzi się też mąka orkiszowa pół na pół z otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj  proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1140

przepis z tej strony - pączki pieczone w piekarniku postanowiłam jednak spróbować. Próba z połowy porcji wypadła znakomicie,zatem z czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują(...)kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu.Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru.Jako nadzienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka z mąki migdałowej, czyli rzecz będzie o migdałach oraz jak smacznie wykorzystać produkt uboczny produkcji mleka migda 159

produkcji mleka powstaje pulpa migdałowa, którą po wysypaniu na papier do pieczenia suszę w piekarniku. Temperatura nie może być za wysoka, bo migdały mogły by się przypalić, ja piekę około pół... Ciasteczka z mąki migdałowej, czyli rzecz będzie o migdałach oraz jak smacznie wykorzystać produkt uboczny produkcji mleka migdałowego. is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Pieczone ćwiartki ziemniaków 1417

stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem.Pyszne,lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu.Niewiele przy nich pracy,bo nie wymagają obierania,a efekt znakomity.Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych.Zima to najlepsza pora na ten ziemniaczany specjał. Składniki: po kilka ziemniaków na osobę gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku 2-3 łyżki oleju(...)ćwiartki,większe w ósemki.Umieścić w misce i dokładnie wymieszać z ziołami ,olejem i przyprawami.Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 30 minut.W trakcie pieczenia ziemniaki można przemieszać podawać z ulubionymi dodatkami ŻYCZĘ

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z prażonymi jabłkami 290

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, dusimy w garnku z paroma łyżkami wody, aż się rozpadną. Dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki(...)trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy zetrzeć na tarce. Wyjmujemy wieksza część (2/3) ciasta z zamrażalnika. Ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy papierem i obciążamy fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika, podpiekamy 15 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy bez przykrycia. Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ponownie

Mia Cucina Sofieta
Piernik staropolski 170

emaliowanego lub kamiennego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce. Pieczemy na tydzień przed świętami. Ciasto można piec na dwa sposoby: - w keksówkach - 2-3 placki w dużej blaszce (czas pieczenia to ok. 15-20 min. w zależności od grubości i wielkości). Po przestygnięciu upieczonego ciasta przekładamy go ciepłymi powidłami śliwkowymi. Jak ktoś lubi(...)może do powideł dodać bakalie. Następnie przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i czekamy do świąt, aż skruszeje. Piernik polewamy czekoladą albo lukrem. Ozdabiamy wedle uznania. Piernik wykładamy do foremki na grubość 3-4 cm (2 blachy). Czas pieczenia: 50-60 min.- temp. 180st.C) Polecam ten przepis każdemu kto uwielbia smak prawdziwego piernika. :) Pierniczki z tego przepisu znajdziecie tutaj

tojestpyszne.blogspot.com
Mięsa 211

pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną(...)Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka z papryką i marchewką

Ala piecze i gotuje
Tort węgierski 185

nalewki) migdały w całości lub płatki migdałów do dekoracji   Wykonanie Ciasto Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu]. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie(...)formy (¿ 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy silikonowej, gdyż nie trzeba jej smarować, a ciasto jest łatwe do wyciągnięcia. Jednak równie dobrze można użyć formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30-35 minut. Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem

Pyry na Gaz
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 129

Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka(...)kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego

Pyry na Gaz
"Czerwone diamenty" czyli jagody goji 136

słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy 4-5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 40-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Na końcu dodajemy jagody goji i słonecznik. Z ciasta formujemy walec o średnicy(...)Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 4 0-50 minut. Kroimy w plastry i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Owsianka na zdrowie Składniki (na jedną porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych łyżka posiekanych orzechów włoskich łyżka ziaren słonecznika łyżka siemienia lnianego łyżka

Pyry na Gaz
Domowe wyroby 247

Szynka peklowana z szynkowara Szynka z indyka z szynkowara Szynka wieprzowa w marynacie Schab z gorczycą i kolendrą Pieczeń z kukurydzą i marchewką Szynka wieprzowa Pieczeń z cukinią i bobem Pasztet domowy Schab z jabłkami i pomarańczą

Ala piecze i gotuje
Muffinki czekoladowo bananowe 158

mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Banany rozdrobnić widelcem. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną,  cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, kakao. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, mleko, jajko, rozgniecione banany(...)Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.   Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach.  Natłuszczam je margaryną  i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec  w temperaturze 190ºC przez około 20  minut . Smacznego

Na słodko lub wytrawnie