Idealna baza pod najróżniejsze dodatki. Składniki: półtorej szklanki mleka , 3 jajka , półtorej szklanki mąki , 2 łyżki cukru , duża szczypta soli , 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia , 1/5 kostki masła . Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło - dokładnie wszystko połączyć(...)odstawić na kilka minut. Placuszki pieczemy na suchej patelni, najlepiej na teflonowej. Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy do czasu wystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy. Ja lubię bardziej...hmmm...rumiane ;) Pancakes podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem; albo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Można również przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennaWiele lat uczyłam się piec serniki. Nie wychodziły. Pękały, osiadały i ogólnie były jakieś nie takie. Zniechęciłam się na jakiś czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi. Składniki spodu: 2 paczki herbatników(...)trochu zmielony twaróg. Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę i dokładnie połączyć. Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut. Polewa: 2 czubate łyżki brązowego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisów do tej pory na moją listę idealnego pieczywa trafiły wieniec serowy z ziołami i wieniec cynamonowy. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję. Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM . Te bułki(...)drożdży , 1,5 łyżeczki soli , 70 g miękkiego masła , 100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem
Codzienna kuchnia niecodziennasię zdaje, że większość osób nie lubiących kuchni, musiała sparzyć się na takich własnie przepisach, które zajmują "pół życia". Ja gotować lubię, piec też, ale nie koniecznie spędzać cały dzień w kuchni. Zresztą, chyba sami widzicie, że moje przepisy do specjalnie skomplikowanych nie należą ;) No ale wracajmy do kajzerek ;) Gotowi? zaczynamy(...)wałku (z ciasta), zawijając oba końce pod spód. Po prostu trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód :) Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować śmietaną z jajkiem i posypać ulubioną posypką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia , 2 łyżki zimnej wody . Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier. Proszek do pieczenia wymieszać z wodą i połączyć z żółtkami - dodać do ubitych białek i wymieszać. Można mikserem na małych obrotach. Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać do jajek(...)delikatnie wymieszać. Przelać do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki cukru , 2 łyżki płynnego miodu , 1 łyżka sody , 1 jajko , 120 g miękkiego masła , 150 ml kwaśnej śmietany . Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczka sody , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 2 łyżeczki cynamonu , 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu , 3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy . Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła dużo soku i dodać. Po wymieszaniu, na samym końcu dodać mąkę i dokładnie wszystko połączyć. Ciasto(...)przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Piekłam to ciasto pierwszy raz, jednak zastanawiam się nad dodawaniem proszku i sody. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie
Codzienna kuchnia niecodziennajuż pojawił się na blogu ponad rok temu. Ciasto jogurtowe jest jednak tak pyszne i przede wszystkim proste do przygotowania, że warto o nim przypomnieć :) Półtora roku temu piekłam je z jagodami ze słoiczka >klik!< , dzisiaj ze śliwkami. Jakby nie patrzeć, mamy jesień, a śliwka to jeden z głównych jej owoców. Grzechem byłoby nie wykorzystać(...)obaw podać - niewiele traci na swojej świeżości :) Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru , 1/2 szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Całe jajka lekko ubić z cukrem. Wlać jogurt, olej - połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników, delikatnie mieszając i wylać
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki rodzynek garść suszonych moreli, pokrojonych na kawałki Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, nadal ucierając. W osobnej misie wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki. Powoli dodać je do jajecznej masy, cały czas miksując. Do masy dodać następnie startą marchew, orzechy, rodzynki, ananasy i morele. Wszystko wymieszać dokładnie(...)łyżką i wlać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. W przypadku babeczek masę wlać do 3/4 wysokości papilotek o średnicy 4-5 cm i piec około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Polewa: 50 g masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru
Food Squarekwasku cytrynowego Do wrzącego syropu wkładamy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając. Wyciągamy i studzimy. Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu.. Jabłka stygną a my zagniatamy kruche ciasto. Do miski wsypujemy: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)skórki pojawia się czapeczka wykonana z ciasta. W środku jabłka jest śliwka lub dżem. Oczy i nosek naszego ludzika robimy z goździków. Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek. Forma ozdobienia i podania
Maminek kulinarnyśliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść). Dokładamy rodzynki i żurawiny. Oprószamy mąką i mieszamy. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnym pęknięciom ciasta podczas pieczenia ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. a oto efekt: Smacznego
Maminek kulinarny-szczypta soli Składniki na wypełnienie: -1 litr jogurtu brzoskwiniowego -0,5 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy -20 dkg wiórków kokosowych -4 białka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka. Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy połowę(...)kruszonki. Resztę wstawiamy do lodówki. Ubijamy pianę z białek.To jest jedyna czynność, do której potrzebujemy mikser. Do jogurtu dodajemy cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy a na koniec dodajemy pianę z białek. Po wymieszaniu przekładamy masę jogurtową na kruszonkę i przykrywamy pozostałą kruszonką
Maminek kulinarnyjest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka Buffalo są smażone na głębokim tłuszczu i obtaczane w sosie, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo(...)powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Śliwkowy sos BBQ: Ze śliwek
Smakowity Blog Kulinarnysię teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :) Wymiary foremki : 29 x 11 cm Czas pieczenia: 50 - 55 minut Temp. pieczenia : 175 C Składniki: 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki(...)mleko i roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy
Słodkości i nie tylkoktóry podaję poniżej, jest naprawdę niezły. Minusem z pewnością jest lepkość ciasta - zagniotłam je wczoraj wieczorem, piekłam dziś w okolicach siódmej rano. Bliska byłam rzucenia wszystkiego, kiedy kolejne gwiazdki z wielkim oporem opuszczały foremkę. Z dobrych rad: wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinać foremką zanurzą w zimnej wodzie - zdecydowanie ułatwia to pracę. Ciasteczka są smaczne, choć(...)ubić, wsypać suche składniki i zagnieść ciasto - będzie bardzo lepkie. Włożyć do lodówki na przynajmniej godziny, można na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Wycinać gwiazdki (foremkę można zanurzyć w zimnej wodzie - ciasto nie będzie się tak bardzo kleiło), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Glazura
Pożeraczka, czyli raz adobrzedwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto już się kłaść, skoro C. zaraz wróci z pracy i mnie obudzi. Cóż(...)wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto. Piec w 180 st. C. 12-14 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! W sobotę w nocy, poza pieczeniem ciastek, zabrałam się za jeszcze jedną rzecz. Zainspirowana wpisem Truskawkowej Ani , wykorzystując fakt, że znów musiałam się spakować, też
Pożeraczka, czyli raz adobrze