tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż - i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec(...)Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Po upieczeniu wyjąć na metalowa kratkę do ostudzenia
Grunt to przepis!Przepis na kruche ciasto w babeczkach bazuje na moim przepisie na Mini jabłeczniki. Jabłek mamy w tym roku pod dostatkiem, więc przygotowuję z nich na okrągło jakieś przetwory, piekę ciasta lub inne słodkości. To kolejna moja słodka propozycja do kawy z dodatkiem jabłek . Tym razem upiekłam kruche babeczki z jabłkami z krzyżykiem i cukrem pudrem. Te urocze mini jabłeczniki(...)przepis na kruche babeczki z jabłkami / Mini jabłeczniki: Składniki na około 16 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 jajka 4 duże jabłka – papierówki 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto(...)patyczkiem (powinien być suchy). Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami
prawdziwe jedzeniecukier brązowy. Ależ te produkty różnią się jakością i aromatem od wcześniej używanych przeze mnie. Już teraz wiem , gdzie zaopatrywać się w podobne artykuły :) Foremka : średnica 23 cm Czas pieczenia : 15 min + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Spód : 400 g herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów(...)blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać na jednolita masę. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki. Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie. Posypać
Słodkości i nie tylkopieczenie ..Mam nadzieję, że tym razem będzie nas więcej...W ten weekend pieczemy marlenkę..pomysł na takie ciasto podsunęła Jola i z jej bloga cytuję przepis.Ja swoje ciasto piekłam wczoraj..a dziś już oddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę jakąś fotkę haha(...)stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar blaszki 25x25cm). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty można wyrównać odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta należy później zmielić
Moje domowe kucharzeniesię na wszelkie uroczystości. Na wspólne jej pieczenie umówiłyśmy się m.in. z grupą wielkopolskich blogerek z okazji Dnia Dziecka, hasłem dnia było: pieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:) W akcji wspólnego pieczenia bezy brały udział oprócz mnie następujące blogerki: Małgosia - Smaki Alzacji Agnieszka - Studnia Smaków Agnieszka – Rustykalna Kuchnia Ania - Everyday Flavours Łucja - Fabryka Kulinarnych(...)szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze do pieczenia. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę. Do tego(...)mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła lub margaryny do pieczenia -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru – olej do posmarowania miski Podgrzewamy w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu, ale z mąki pszenno-żytniej. Przepis ten przeznaczam dla tych, którzy nie mają dostępu do żytniej mąki chlebowej. Polecam też chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. A wystarczy poświęcić(...)czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. Te bagietki mają ok. 5 cm szerokości a długość formy do pieczenia. Z ciasta robimy gruby wałek, który dzielimy na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie . Układamy bagietki na papierze do pieczenia obsypanym mąką. Uformowane bagietki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój. Ponieważ upiekłam pyszne, idealne(...)Przepis na 11-12 sztuk: 250 g twarogu waniliowego półtłustego OSM Czarnków 62,5 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru 40 dag mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera ręcznego ( ja mam mikser ręczny Russell Hobbs o mocy 350 Wat), dodajemy miękkie masło, ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlepiej wchłonięty przez masło a całość będzie bardziej puszysta. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, nadal miksując. Czas na mąkę, ją również dodajemy małymi partiami. Kolej na proszek do pieczenia. Jako ostatnie dodajemy mleko, miksujemy do momentu gdy wszystkie składniki się połączą. Wyjmujemy z zamrażarki ciasteczkowy rdzeń babeczek. Babeczkową masą napełniamy formę(...)mniej wiecej do 2/3 wysokości. Następnie w środek każdej babeczki wciskamy zamrożony ciasteczkowy rdzeń*. Pieczemy około 20 - 25 minut (babeczki mają upiec się na złoty kolor). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. * niewykorzystany do babeczek "rdzeń" możemy ułożyć na blasze do pieczenia i piec w 170 stopniach (przez okolo 10-12 minut). Otrzymamy w ten sposób
W mojej holenderskiej kuchniSkładniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 130 g Kasi 8 łyżek cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły) 1 łyżka cukru waniliowego (domowego) 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1/2 kg śliwek cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Umyte śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Ułożyć skórką
Sto kolorów kuchnijest przepyszne i już piekłam je ze cztery razy. Raz nawet wymieszałam składniki jak leci ( bo miałam spisane tylko składniki na karteczce) nie dzieląc ich na suche i mokre i również ciasto się udało. składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)szklanki oleju 600 g brzoskwiń 2-3 garście płatków migdałowych W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszać składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunać petki i pokroić na małe kawałki
Monia miesza i gotujesmakowało. Mi smakowało na pewno. Do powtórzenia. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 16 g domowego cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru(...)części (60 i 40 %). Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę. Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie. Ręką ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy
Sto kolorów kuchniprzed pieczeniem i włożyć do pieca.. :) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, następnie posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy wzory foremkami, wierzch ciastek można posypać cynamonem lub cukrem pudrem, układamy ciasteczka na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)piec 15-20 min lub na oko, aż będą złociste. :) Dziurki do przewleczenia wstążki lub nitki można zrobić za pomocą słomki do napoi. Gotowe do spożycia małe, złociste, pyszności... :) LUKIER: Wystarczy wsypać cukier puder do szklanki, dodać sok z cytryny, dolewać wrzątek stopniowo i mieszać
Zainspiruj się kuchniąPrzygotowanie: Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na kawałki, wkładamy do miseczki. Przesiewamy do mniejszej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączone(...)cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać
Moja smaczna kuchnia