stoi na moim zlewozmywaku. Zestaw Electrolux E6KK4106 można zakupić tutaj. Sprey nadaje się do usuwania zabrudzeń oraz odcisków palców z sprzętu wykonanego z stali szlachetnej. Możemy stosować do pieców, baterii zarówno w umywalkach jak i w zlewozmywakach oraz do mikrofalówki. Posiada substancję zapobiegającą pozostawianiu tłustych śladów. Nie tylko pozwala ona usunąć zabrudzenia, zacieki ale również nie rysuje powierzchni(...)podgrzać do temperatury 200-250 st, schłodzić i umyć piekarnik wodą. Mleczko rozpuszcza tłuszcz i przypalone resztki jedzenia. Możemy czyścić nie tylko piekarnik ale również grille i blachy do pieczenia. Trzecim produktem jest środek do czyszczenia lodówki, chłodziarki i zamrażarki. Nie tylko usuwa zabrudzenia ale również zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Stosowanie spreyu jest bardzo proste, wystarczy spryskać lodówkę
Ala piecze i gotujestronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc można ich używać do pieczenia a także do dań i wypieków bez pieczenia. Są łatwe w myciu a potrawy możemy podać bezpośrednio w naczyniach. Zapraszam również na ich profil na facebooku . Składniki: 200 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 100 g cukru
Ala piecze i gotujełyżki crunchy z pomarańcza i czekoladą 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka Wszystkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przekładamy do misy robota, wlewamy olej i dodajemy 3 żółtka, wyrabiamy ciasto hakiem robota, można też zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej(...)dwie części, oba kawałki ciasta przekładamy do folii spożywczej i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało, będzie wtedy łatwiej ścierać je na tarce o dużych oczkach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy jedną część ciasta przeznaczoną na spód i ścieramy je na tarce jarzynowej. Podpiekamy je ok. 10 minut. Ciasto lekko studzimy. Gdy ciasto się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięładnie opaść. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale aby uniknąć różnorakich pęknięć, na spód piekarnika wstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą wodą. Dzięki tworzacej się parze wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu. Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate , mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam(...)lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp. do 180°C i pieczemy przez
Mia Cucina Sofietasztywną, błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku(...)łyżce budyń i ucieramy mikserem. Pod koniec dodajemy rum. Beza kokosowa: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy papier. Składanie: Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam
Mia Cucina Sofietacałe jajo 2 żółtka kostka masła (200g) 200 g cukru pudru (według uznania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajo i żółtka, następnie masło i cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne(...)zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy ciastka o różnych kształtach. Pomoc taty jak zwykle niezastąpiona! Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia (każdy piekarnik jest inny) i zaglądać przez szybkę, wyjąć gdy ciastka będą złociste
Symfonia Smakówtrzykrotnie twarogu tłustego lub półtłustego (ewentualnie już zmielony, w wiaderku) ok. 50 g kaszy mannej 5 jaj aromat waniliowy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 230- 250 g cukru Przygotowanie Masło ucieramy w misce z cukrem, żółtkami i aromatem. Następnie do utartej, puszystej maślanej masy dodajemy kaszę manną, skrobię, proszek do pieczenia(...)twaróg ciągle miksując do uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do sera, dokładnie mieszając. Tak przygotowany sernik wylewamy na podpieczony spód z gruszkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 155 stopni i pieczemy ok. 70-90 minut (zależy od piekarnika, sernik powinien zarumienić się). Upieczony
Symfonia Smakówsłodzidła) pasek gorzkiej czekolady (o dowolnej zawartości kakao) Przygotowanie: Fasolę należy dokładnie wypłukać na sitku i wraz z bananem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kakao, jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wiórki kokosowe(...)otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki, lub innej, dowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Ciasto piekłam ok. 40 minut, ale jak wszyscy wiemy czas pieczenia zależy od piekarnika... tak więc sprawdzamy patyczkiem i pieczemy do momentu aż po wbiciu w ciasto patyczek będzie suchy. Studzimy i posypujemy cukrem
Symfonia Smakówzastąpi domowego pieczywa... Dlatego staram się często piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki brązowego cukru, czubata łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 300g masła, 4 jajka, 3 łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki suszonej żurawiny, 1/4 szklanki mleka, cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę
Z miłości do słodkościschab w naczyniu zaroodpornym nasmarowanym tluszczem. Dodajemy posiekana cebulke. Przez pierwsze 10 minut pieczemy je w temperaturze 200°C, a nastepnie zmiejszamy do 180°C i pieczemy okolo 90 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mieso woda. Na 10 minut przed koncem pieczenia wyciagamy schab i smarujemy go 2 lyzkami podgrzanej lekko konfitury morelowej wymieszanej z reszta kminku(...)papryki. Posypujemy tez uprazonymi platkami migdalowymi. Wkladamy do piekarnika i dopiekamy. Schab przekladamy na platere, a wywar z pieczeni mieszamy z 1 lyzka konfitury i z kilkoma pokrojonymi suszonymi morelami. Powstanie w ten sposob sos, ktorym polewamy plastry schabu. Smacznego
Przysmaki Karolki350g borowek (u mnie troche mniej) wykonanie: Maslo ucieramy na pulchna mase z cukrem i cukrem cynamonowym. Dodajemy po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola. Na koncu dodajemy mleko. Ciasto przekladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na ciasto ukladamy borowki lekko wciskajac je w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem cynamonowym. Smacznego
Przysmaki Karolkicukier puder kilka lyzeczek zaparzonej kawy wykonanie: Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso. Foremke do babek lub keksowke nalezy wysmarowac maslem(...)nastepnie napelniamy ja castem. Najpierw wykladamy warstwe z kakao, a nastepnie porcje ciasta z kawa. Za pomoca widelca mozemy przemieszac ciasto . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C. Jesli pieczemy babke w keksowce to pieczemy ja okolo 50 minut, jesli jest to foremka z kominem to pieczemy ja krocej. Babke po upieczeniu i wystudzeniu wyciagamy z foremki i ozdabiamy lukrem
Przysmaki Karolkipodpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut. Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy oliwe i Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Calosc energicznie mieszamy. Foremke keksowke wykladamy papierem do pieczenia i wykladamy do niej czesc ciasta. Na ciasto kladziemy czesc rabarbaru i przykrywamy reszta ciasta. Na wierzch(...)kladziemy reszte owocu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy ciasto kolejne 30 minut. Sprawdzamy za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie upieklo. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem
Przysmaki Karolkipiecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodajemy płatki masła oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je - najlepiej zrobić
Przysmaki Karolki