pieczenia - 22046 przepisów (strona:157/1470)

Sernik czekoladowy z granatem 144

dobra, w sumie to nie wiem, czy dam. Ale się postaram. Bo pasch się u nas nie jadało, tak samo jak mazurków zresztą. Były babki wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą(...)czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny dodatkowo: 1 owoc granatu Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić w lodówce 20-30 minut. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić a kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka utrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 181

Zdecydowanie do powtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej   pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka   mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki  kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)waniliową i pozostałe przyprawy, mieszamy. Z otrzymanej masy odlewamy pół szklanki, wykorzystamy ją później na polewę.  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do mąki dodajemy masę dyniową i żółtka. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wylewamy na tortownicę i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 228

utrzeć z żółtakami (w misce) i dodać do mąki - połączyć rękoma Dodać do tego śmietanę i mokrymi rękoma zarobić lekko ciasto Ciasto rozwałkować według okrągłej formy i przełożyć do pieczenia Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez  około 20 min Moje kruche piekłam w prodiżu około 30 min - do lekkiego zarumienienia Można wokół ciasta kruchego wycisnąć wąski(...)blachę 16 kulek wielkości łyżeczki od herbaty lub 10 kulek wielkości łyżeczki deserowej ciasta ptysiowego Wykładać je należy 5 cm od siebie, aby miały miejsce rosnąć Małe ptysie pieczemy około 20 min., większe przez 35 min. lub do momentu aż wyrosną, zarumienią się i staną się SUCHE Aby to sprawdzić nacinamy ptysie z boków ostrym nożem, aby wypuścić parę, jeśli

Proste Potrawy
Jagodowe ciasto - najprostsze 167

super smaczne :) Składniki : 5 średniej wielkości jaj 1 szklanka mąki pszennej zwykłej i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag jagód szczypta soli 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Białka ubić na pianę, w trakcie dodawać cukier i pojedynczo żółtka, utrzeć dokładnie by nie było czuć cukru Jagody umyć, osączyć(...)Podobne ciasto piekłam z rabarbarem. W tym przypadku dałam tylko 10 dag jagód, ale wydaje mi się, że można spokojnie dać 15- 20 dag owoców. To ciasto powinno udać się wszystkim, nawet tym którzy mają "lewe ręce" w sprawach kulinarnych :) Połowa sukcesu do upieczenia tego ciasta to świeżość jaj, a tak w ogóle to w przypadku pieczenia każdego ciasta

Proste Potrawy
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 193

Podobno dlatego toskański chleb ( pane toscano ) nie zawiera soli, choć bardziej prawdopodobna wydaje się hipoteza głosząca, że w średniowieczu sól była zbyt droga dla florenckich piekarzy, więc nauczyli się piec bez niej. Tak czy siak chleb bez soli bardzo szybko czerstwieje, a florenckie gospodynie musiały znaleźć sposób na spożytkowanie jego dużej  ilości. I wymyśliły panzanellę, rewelacyjny sposób na zużycie(...)przepisie czerstwy chleb jest lekko namaczany w wodzie i następnie odciskany. Dzięki temu staje się delikatny i miękki, ale nie rozmięknięty. W mojej sałatce nie namaczamy chleba, lecz najpierw pieczemy go w piekarniku, a następnie dokładnie mieszamy rękoma upieczone grzanki z pozostałymi składnikami, miażdżąc chleb i pomidory. Chleb mięknie, wchłaniając cudowny sałatkowy sos i sok z pomidorów. Staje się aromatyczny

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik z żurawiną i białą czekoladą 166

ciastek zbożowych (np.Digestive) 2 łyżeczki kakao 50 g masła roztopionego Ciastka wrzucić do blendera i pokruszyć, dodać kakao i masło. Ma powstać mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 400 g twarogu 2 krotnie zmielonego(...)resztę żurawiny. Piec w kąpieli wodnej. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec w 180°C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić czas pieczenia. Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki, a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki

Blondynka Gotuje
Porzeczkowiec 209

Wszystkie składniki razem połączyć i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do ostygnięcia. krok drugi: 5 jajek pół szklanki cukru pudru 1.5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania(...)dodać cukier a następnie żółtka. Ubić na kremową piankę. Następnie dodajemy wystudzoną masę z kroku pierwszego i mieszamy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (samo dno). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  Masa serkowa: 500 gram

Krakowskie smaki Ani
Murzynek 118

Masło rozpuścić, ostudzić.W misce ucieramy rozpuszczone masło z cukrem. Następnie dodajemy 3 łyżki kakao i mieszamy tylko do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy masę aż składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu

Krakowskie smaki Ani
Chleb mleczny na zakwasie 132

wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy bochenki roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i posypujemy sezamem, makiem bądź innymi nasionkami. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź podsypujemy mąką i energicznie ale delikatnie przekładamy bochenki z koszyczków na tą właśnie blaszkę. Jeżeli mamy zamiar piec bochenki w foremce wtedy wkładamy je w foremce do nagrzanego piekarnika(...)Bochenki pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 240 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu głuchy dźwięk. Moje bochenki wyrastały w koszyku

Krakowskie smaki Ani
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 159

szczypty soli 3 szklanki mąki  100 ml ciepłej wody Wykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.  Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół(...)czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Anyżkowe ciasteczka z maszynki 432

Składniki:  350 gramów mąki pszennej  150 gramów cukru pudru  2 łyżki zmiażdżonego anyżu  łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 100 gram masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki soku z cytryny  Wykonanie: Nasiona anyżu rozdrobnić. Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą mąkę, sól(...)jajka, cukier, miękkie masło, skórkę  oraz sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę,  piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;)  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Warzywne chipsy 146

zrobię domowe chipsy warzywne, moim największym zaskoczeniem smakowym okazały się chipsy ze szpinaku. Piekę je w głębokim tłuszczu przez ok 1 minuty są chrupiące, mają cudowny zielony kolor jak zjem jeden to zaraz sięgam po następny. Chipsy z buraka i marchwi są słodkawe ale podczas pieczenia z rozmarynem i odrobiną oliwy w piekarniku .....pychota. Jak przygotowywałam chipsy do zdjęcia(...)małych porcjach odwracając je po chwili, po upieczeniu odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu, - lub pokrojone skrapiamy oliwą, możemy posypać świeżym rozmarynem, rozkładamy pojedynczo na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na grzanego do 180 stopni. Pamiętając, aby je obrócić. Czas pieczenia zależy od grubości plastra warzywa. - po upieczeniu posypuję odrobiną soli gruboziarnistej i można

Basia w kuchni
Ciasto jogurtowe 501

składników będzie kubeczek po jogurcie Składniki: -1 mały kubek jogurtu naturalnego -3 kubki mąki pszennej -1,5 kubka cukru -1 kubek oleju roślinnego -3 jajka -1,5 proszku do pieczenia -kropla aromatu np. cytrynowego lub waniliowego Wykonanie: Do naczynia wlewamy jogurt, dodajemy kubek(...)jogurcie) oleju, wbijamy całe jajka i mieszamy drewnianą łyżką. Umytym i osuszonym kubeczkiem do osobnego naczynia nabieramy mąkę - 3 kubeczki. Do mąki wsypujemy odpowiednią ilość cukru, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Składniki płynne wlewamy do składników sypkich i mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec można dodać aromat. Ciasto wykładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

KasiekGotuje
kruszonkowy gruszkojabłkowiec... 145

łyżeczka, gruszki 5 średnie, jabłka 5 średnie, cukier 1 łyżka, przyprawa do piernika 2 łyżeczki, budyń śmietankowy 1 sztuka, cukier puder - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier, proszek do pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać(...)skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce resztę ciasta rozsypać na owocach jako kruszonkę piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak wystygnie ciasto posypać pudrem cukrem i można ze smakiem zajadać.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Omleciki 113

obiad  szczególnie wtedy gdy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś innego :)   Składniki : 1 cukier waniliowy 8 jajek 6 łyżek mąki 6 łyżek mleka szczypta proszku do pieczenia ( tylko wtedy gdy pieczemy w piekarniku , jeśli chcecie usmażyć na patelni to już nie dodajecie proszku ) 3 łyżki cukru dodatek do omlecików:  truskawki zmiksowane  deser mleczno ryżowy Wykonanie(...)rodzince . Smażone na patelni : Patelnię rozgrzej , dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści  , nakładaj porcję omlecików . Smażymy na złoty kolor z obu stron .  Pieczone w piekarniku;  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcję ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Omleciki podałam ze zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z deserem mleczno ryżowym . Wy swoje placuszki

Sama słodycz i szczypta chili