pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:29/265)

BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 186

jeszcze wcześniej z pesto. Dziś mam dla Was golaski! Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy. Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie! UWAGA! Przepis bez laktozy! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 225 g * mąka kukurydziana – 110 g * suszone drożdże – 4 g * sól – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Bażant pieczony 167

pionowo w dół, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a bażant będzie wspaniale soczysty. Masło które zostanie przestudzić. Podważyć dłonią skórę bażanta na piersi i włożyć pod nią masło. Rozmasować, aby nie było grudek, a masło pokrywało równo całą pierś. Przykryć bażanta plasterkami szynki. Bażanta ułożyć w naczyniu(...)zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70 - 80 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Gdy bażant będzie już prawie gotowy, zdjąć szynkę, aby ładnie się przyrumienił. Podałam z pieczonymi ziemniakami. zastawa

królestwo garów
Szybka tarta ze szpinakiem i wędzoną szynką 308

szpinakiem i wędzoną szynką. Dlaczego szybką, a dlatego, że nie trzeba podpiekać spodu. W większości przepisach na tarty, najpierw trzeba podpiec ciasto obciążone na przykład grochem, a potem dopiero nałożyć wypełnienie. W tym przepisie jest inaczej. Rozkładamy ciasto, wypełniamy i pieczemy wszystko za jednym razem, ale od początku. Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła lub margaryny 250 ml mleka 30 g wędzonej szynki 2 cebule 300 g szpinaku (najlepiej świeżego) 3 jajka 150 g potartego sera 2 łyżki skrobi (może być mączka ziemniaczana) gałka muszkatołowa olej do smażenia sól i pieprz Szynkę można śmiało zastąpić wędzonym boczkiem. Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, pół łyżeczki soli i 125 ml mleka, mieszamy

KasiaiKrzysiu.pl
SZYNKA W COLI wg NIGELLI 184

natnijcie w kratkę, powtykajcie gozdziki. Posmarujcie szynkę delikatnie, uważając aby nie powypadały gozdziki, melasą/miodem, następnie musztardą i posypcie cukrem.  Pieczcie około 10-20 minut (do czasu aż się zarumieni), jeśli szynka była zupełnie zimna, zwiększcie czas pieczenia do 30-40 minut (przez kilka minut w niższej temperaturze, pod koniec pieczenia zwiększcie).  Po upieczeniu pozwólcie przez

OliveandThyme
Ciasto na pizzę- najlepszy przepis 180

czasie podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec z ulubionymi dodatkami. U mnie ciasto posmarowałam sosem pomidorowym i posypałam pieczarkami, szynką, papryką  oraz serem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez ok 20 min. A do pizzy najlepszy jest sos czosnkowy. Przepis na sos czosnkowy znajdziesz tutaj --> https://olgapieczeigotuje.blogspot.com/2017/11/najlepszy-sos-czosnkowy.html?m=1

Olga Piecze i Gotuje
Pizza ze szparagami, szynką serrano i jajkiem 202

sera gorgonzola Składniki – dodatki: pęczek zielonych szparagów 1 mała czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz kilka plasterków szynki serrano 2-4 jajka Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw. Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć(...)pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szparagi, cebulę i szynkę serrano. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Na 2 – 3 minuty przed końcem, wbij jajka na środek pizzy. Od tego momentu obserwuj pizzę – jajko musi

Moja pasja smaku
Muffinki do piwa z szynką, cebulką i serem 224

szynki (lub kiełbasy) – 2 średnie cebule – 120 g masła – 2 jajka – 250 ml mleka – garść posiekanego szczypiorku Przygotowanie Cebulę posiekaj w drobną kostkę, podsmaż i ostudź. Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na tarce, szynkę (lub kiełbasę) pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj starty ser, szynkę, szalotki (lub cebule) i posiekany szczypiorek. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z jajkami i dodaj do miski z pozostałymi składnikami razem z rozpuszczonym masłem. Wszystko zmieszaj. Nakładaj do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek do muffinek do 3/4 wysokości (u mnie zajmowały całe foremki ;)). Piecz około 30 minut

Kocham Czekoladę
Wytrawne muffiny z szynką i serem 169

wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na zimno, dlatego świetnie nadają się do zapakowania dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Gorąco polecam! Składniki: 300g mąki pszennej 80g parmezanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru szklanka kefiru 2 jajka 60ml oliwy z oliwek 100g szynki sól zioła prowansalskie Mąkę przesiać(...)pieczenia i sodą. Wymieszać ze szczyptą cukru, solą, ziołami i drobno startym parmezanem. Kefir wymieszać z jajkami i oliwą. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Szybko połączyć wszystkie składniki, poprostu mieszając łyżką. Nałożyć do muffinkowych foremek i piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni

kuchnia doski
Rogaliki z szynką i serem 185

rogaliki z szynką i serem. Miękkie ciasto z leciutko chrupiącą skórką, wypełnione mięsno-serowym farszem idealnie sprawdzi się jako przekąska np. podczas sylwestrowego szaleństwa :) Rogaliki najsmaczniejsze są na ciepło, gdy roztopiony ser jest ciągnący, a ciasto bardzo mięciutkie. Jeśli chcecie je podać na ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce, a przed samym pieczeniem posmarujcie(...)łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 200 g szynki 150 g żółtego sera 1 jajko Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko Wykonanie: Nadzienie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli używamy wędliny w kawałku) lub na cienkie, niezbyt długie paski (jeśli mamy wędlinę w plasterkach). Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę i ser umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko

MyCookBook.pl
Pieczona szynka w piekarniku. 199

litra wody 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 łyżki soli peklującej Dodatkowo: półtora kilograma szynki surowej wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 woreczek do pieczenia Wykonanie: 1. Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Następnie zalewę dokładnie(...)zamykamy i z wierzchu nacinamy w kilku miejscach. Układamy w formie do pieczenia. 4. Następnie pieczemy półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia woreczek rozcinamy i pieczemy kilka minut, aż szynka się ładnie zrumieni. 5. Gotową szynkę studzimy, kroimy w plasterki. Podajemy. 6. Smacznego. Rady:  Szynkę zważyłam przed i po upieczeniu. Po upieczeniu ważyła

Izabelawkuchni
Szynka rolowana 221

Wyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku ,  1/2 łyżki  1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki(...)szynki posypujemy zmiażdżonym , czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku papryki, nie dodajemy jej do środka. Na szynkę układamy rozbity filet z indyka i rolujemy. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń

W kuchennym oknie Ewy
Muffinki z serem i szynką 216

kolację, imprezę czy do piwka! Na 12 dużych muffinek potrzebujemy: 225 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 200 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 5 plastrów sera żółtego 5 plastrów szynki - ja użyłam polędwicy z indyka 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka chili i odrobina suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy(...), W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach. Polecam podawać te muffiny w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu - smakują wyśmienicie ;) Jeżeli spodobał Ci się

Kolejny blog o gotowaniu
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 207

danie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie, że może istnieć coś pyszniejszego. Były cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone.     Kiedy już(...)robienia makaronu i wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, gdy ciasto zacznie się delikatnie rumienić, wyjmujemy je i na dnie wykładamy plasterki mozzarelli, figi i szynki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kilka minut, tak aby mozzarella się rozpuściła, szynka delikatnie podpiekła, a ciasto się nie spaliło ;) Wyjmujemy, posypujemy świeżym tymiankiem i jemy cieplutkie

Quinoa Raz!
Nadziewany placek naleśnikowy - propozycja na kolację 174

niej wrócicie. Potrzebujemy: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki kefiru zimna woda bułka tarta ser żółty szynka w plasterkach olej Jajka łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kefirem. Wsypujemy mąkę, dolewamy wodę by ciasto było lejące i odstawiamy na 10 minut. Bułkę tartą łączymy z odrobiną oleju. Na rozgrzany(...)olej wsypujemy bułkę tartą, na nią lejemy porcję ciasta, na to ser i szynka i znowu porcja ciasta. Jeszcze tylko na wierzch trochę bułki tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. I tak postępujemy do wyczerpania składników. Z tej porcji wychodzą 3 placki. Smacznego

Tylko pysznie
Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) 204

kanapkę. Piekłam niezbyt duży kawałek, ale Wy możecie zrobić z większej porcji i do marynowania użyć ulubionych przypraw. 800-900g szynki wieprzowej (może być większy kawałek) 1-1,5 łyżki przyprawy pieczystej do mięs (użyłam z firmy Rafex ) sól (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu (czubata) 200 ml piwa Dodatkowo: rękaw/worek do pieczenia Umyte(...)czosnku. Wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie szynkę delikatnie posmarować miodem. (Tak, aby nie zetrzeć przypraw. Dodatkowo mięso wsadziłam w siatkę do wędlin,) Mięso włożyć do rękawa i zalać piwem. (Rękaw/worek dokładnie zawiązać.) Piec około 2 godzin w 180 stopniach. Ostatnie 30 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie. Po upieczeniu odczekać

Di gotuje