miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili sobie moi goście na urodzinach, jednak nie zdążyłam go wcześniej opublikować. Mam nadzieję, ze narobiłam Ci smaku i zrobisz go dla swojej(...)solanki. W dniu pieczenia wyjmij boczek z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika i piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia odwróć mięso, polej
Anioszek w kuchniświąteczne już z chrupiącymi kawałeczkami wędzonej kiełbasy czy bekonu, bo one po prostu idealnie łączą się z takimi gruszkami i dla mnie są niezastąpione. Gruszka z rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim - to elegancka przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje
Sztuka gotowania w/g Samirywyłożyć na blachę. Keczup wymieszać z koncentratem pomidorowym w stosunku 1:1 i wyłożyć na ciasto. Na sos dodać uduszone pieczarki z cebulą, to posypać ziołami, następnie dodać szynkę kukurydzę. Piec w dużej temperaturze ok 15 minut. Po wyłączeniu piekarnika posypać serem i zamknąć piekarnik na minutę
Pychotkaaadodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także
Kulinarna Pokusabiałko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne(...)kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane
Codzienne Gotowanieżółtko z łyżką wody i smarujemy mieszaniną ową ramkę. Rozsmarowujemy wewnątrz ramki pesto i rozkładamy połówki pomidorów. Posypujemy całość siekanymi: świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz oliwkami. Wykładamy też plastry szynki szwarcwaldzkiej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie posypujemy tartę świeżą bazylią i kropimy oliwą. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuWielkanocnym stole królują m.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem(...)królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego
Smaczne Zdroweszpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka z papryką i marchewką
Ala piecze i gotujeobiecałam dzisiaj prezentuje drugie pudełko śniadaniowe Córci. Tak jak i pierwsze zdziwiło, bo nie szynka a pieczona karkówka w ziołach i jeszcze sałata... chleb domowy Fiński żytni, Mini babeczka bananowo migdałowa i ogórek :) Jak na razie zakończyłam blogowe zmiany. Uważacie, że są korzystne? macie jakieś uwagi? z chęcią przeczytam Wasze opinie i sugestie
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki) 15 dag szynki (w plastrach) 15 dag żółtego sera (w plastrach) puszka ananasów 4 kromki pieczywa tostowego 330 g kremówki 2 jajka tłuszcz do smażenia sól, pieprz gałka muszkatałowa Sposób przygotowania: Pory dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy w piórka. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Podsmażamy na tłuszczu do czas aż zmiękną(...)Szynkę kroimy w cienkie paseczki. To samo robimy z serem. Plastry ananasa przekrawamy na pół. Z chleba robimy tosty i kroimy w kostkę. Wyciągamy zapiekankę z pieca. Na por wykładamy kolejno szynkę, ananasy i grzanki. Przykrywamy grzankami. Opruszamy solą i pieprzem. Pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Ilość porcji: 4 Czas wykonania
Pobite gary Barbaryukładamy na blasze do pieczenia gniazdem nasiennym do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz dobrze ze sobą mieszamy. Rukolę i miętę układamy na talerzach i polewamy częścią dressingu. Brzoskwinie kroimy na cząstki i układamy na rukoli. Mozzarellę kroimy w kostkę, szynkę rwiemy na kawałki(...)również układamy. Całość przykrywamy listkami rukoli oraz mięty i polewamy resztą dressingu. Smacznego! Artykuł Sałatka z pieczoną brzoskwinią i szynką parmeńską pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongTaki klops, że palce lizać! Pomysłów na kloplsa, czyli pieczeń rzymską jest tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka(...)środku, wzdłuż układamy pomidory, na pomidory plastry sera i kolejną warstwę pomidorów. Zbieramy boki nakrywając farsz z boku i góry. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i plastrami szynki. Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu
KucharzycaZobaczcie jakie to proste. Przepis na 4-5 osób. Polędwiczki z pieczonymi pomidorami – składniki 1kg polędwiczki wieprzowej 300g pomidorków koktajlowych 1 słoiczek czarnych oliwek 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Polędwiczki z pieczonymi pomidorami – przepis Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry ok. 1-1,5 cm. Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy wzdłuż, a następnie zawijamy w nią polędwiczki, spinając(...)góry wykałaczką. Podsmażamy ja na rozgrzanym oleju z każdej strony ok. 2 minuty, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Oliwki, pomidorki kroimy na połówki i posypujemy nimi polędwiczki. Całość pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 30 minut. Tak przygotowany obiad możemy podać z pyszną sałatką z roszponką – przepis znajdziecie TUTAJ (ale bez dodatku kurczaka). Smacznego! Post Polędwiczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jestem zwolenniczką domowych pieczeni , wędlin, dlatego często coś piekę. Potwierdzam w ten sposób powiedzenie, że wiem, co jem. Prezentuję dzisiaj szyneczkę pieczoną ,soczystą i pyszną w smaku. SKŁADNIKI: ok 1kg. szynki wieprzowej olej do obsmażenia szynki na marynatę: pół szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz , papryka słodka, tymianek majeranek, czosnek ok 4 ząbki, liść(...)laurowy , ziele angielskie WYKONANIE: Szynkę myjemy , osuszamy. składniki marynaty mieszamy ze sobą i obtaczamy nimi bardzo dokładnie szynkę. Można miejscami nakłuć nożem lub widelcem, w tedy marynata dokładnie wejdzie do środka mięsa. Szynkę zostawić w marancie przynajmniej na kilka godzin. Przed pieczeniem rozgrzać na patelni olej . Na bardzo gorący położyć szynkę i opiec z obu stron. taki sposób sprawi
W kuchennym oknie EwyNastępnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym włożyłam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 220 stopni i piekłam 10 minut Po tym czasie wyjęłam szynkę, temperaturę w piecyku zmniejszyłam do 150 stopni, a mięso przykryłam papierem do pieczenia (można folią aluminiową, ale ja jej nie używam)... ... i włożyłam z powrotem(...)piekarnika. Piekłam 2 godziny To jest "piętka" szynki :) Bardzo soczysta Tutaj są plasterki ukrojone ze środka szynki. Soczysta ale zwarta. Doskonale kroi się na krajalnicy. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com