wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na zimno, dlatego świetnie nadają się do zapakowania dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Gorąco polecam! Składniki: 300g mąki pszennej 80g parmezanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru szklanka kefiru 2 jajka 60ml oliwy z oliwek 100g szynki sól zioła prowansalskie Mąkę przesiać(...)pieczenia i sodą. Wymieszać ze szczyptą cukru, solą, ziołami i drobno startym parmezanem. Kefir wymieszać z jajkami i oliwą. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Szybko połączyć wszystkie składniki, poprostu mieszając łyżką. Nałożyć do muffinkowych foremek i piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni
kuchnia doskirogaliki z szynką i serem. Miękkie ciasto z leciutko chrupiącą skórką, wypełnione mięsno-serowym farszem idealnie sprawdzi się jako przekąska np. podczas sylwestrowego szaleństwa :) Rogaliki najsmaczniejsze są na ciepło, gdy roztopiony ser jest ciągnący, a ciasto bardzo mięciutkie. Jeśli chcecie je podać na ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce, a przed samym pieczeniem posmarujcie(...)łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 200 g szynki 150 g żółtego sera 1 jajko Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko Wykonanie: Nadzienie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli używamy wędliny w kawałku) lub na cienkie, niezbyt długie paski (jeśli mamy wędlinę w plasterkach). Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę i ser umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko
MyCookBook.pllodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy szynkę do worka do pieczenia, zawiązujemy, wkładamy do blaszki i do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę a potem rozcinamy worek i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kroimy szynkę gdy będzie całkiem zimna
słodkie i nie tylko historie kulinarneoliwek Masło 75g 3 plastry szynki parmeńskiej 40g Tarty ser parmigiano regiano 30g Ryż arborio 200g Bulion wołowy ok 500-750ml Drobno posiekana 1 mała cebula Mix sałat z roszponką Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy szeroką patelnię, dodajemy część masła i oliwę z oliwek. Szynkę broimy w słupki i umieszczamy na papierze do pieczenia w piekarniku na 180 stopni(...)ryż będzie już półtwardy dodajemy pokrojoną truflę i oliwę truflową. Dobrze mieszamy. 5/ Gdy ryż już jest miękki posypujemy wszystko serem, mieszamy i ściągamy z kuchenki. Z pieca wyjmujemy chipsy ze słupków szynki parmeńskiej 6/ Układamy na talerzu mix sałat z oliwą, risotto oraz chipsy z szynki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnalitra wody 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 łyżki soli peklującej Dodatkowo: półtora kilograma szynki surowej wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 woreczek do pieczenia Wykonanie: 1. Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Następnie zalewę dokładnie(...)zamykamy i z wierzchu nacinamy w kilku miejscach. Układamy w formie do pieczenia. 4. Następnie pieczemy półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia woreczek rozcinamy i pieczemy kilka minut, aż szynka się ładnie zrumieni. 5. Gotową szynkę studzimy, kroimy w plasterki. Podajemy. 6. Smacznego. Rady: Szynkę zważyłam przed i po upieczeniu. Po upieczeniu ważyła
IzabelawkuchniWyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku , 1/2 łyżki 1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki(...)szynki posypujemy zmiażdżonym , czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku papryki, nie dodajemy jej do środka. Na szynkę układamy rozbity filet z indyka i rolujemy. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń
W kuchennym oknie Ewykolację, imprezę czy do piwka! Na 12 dużych muffinek potrzebujemy: 225 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 200 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 5 plastrów sera żółtego 5 plastrów szynki - ja użyłam polędwicy z indyka 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka chili i odrobina suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy(...), W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach. Polecam podawać te muffiny w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu - smakują wyśmienicie ;) Jeżeli spodobał Ci się
Kolejny blog o gotowaniudanie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie, że może istnieć coś pyszniejszego. Były cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone. Kiedy już(...)robienia makaronu i wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, gdy ciasto zacznie się delikatnie rumienić, wyjmujemy je i na dnie wykładamy plasterki mozzarelli, figi i szynki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kilka minut, tak aby mozzarella się rozpuściła, szynka delikatnie podpiekła, a ciasto się nie spaliło ;) Wyjmujemy, posypujemy świeżym tymiankiem i jemy cieplutkie
Quinoa Raz!niej wrócicie. Potrzebujemy: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki kefiru zimna woda bułka tarta ser żółty szynka w plasterkach olej Jajka łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kefirem. Wsypujemy mąkę, dolewamy wodę by ciasto było lejące i odstawiamy na 10 minut. Bułkę tartą łączymy z odrobiną oleju. Na rozgrzany(...)olej wsypujemy bułkę tartą, na nią lejemy porcję ciasta, na to ser i szynka i znowu porcja ciasta. Jeszcze tylko na wierzch trochę bułki tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. I tak postępujemy do wyczerpania składników. Z tej porcji wychodzą 3 placki. Smacznego
Tylko pyszniekanapkę. Piekłam niezbyt duży kawałek, ale Wy możecie zrobić z większej porcji i do marynowania użyć ulubionych przypraw. 800-900g szynki wieprzowej (może być większy kawałek) 1-1,5 łyżki przyprawy pieczystej do mięs (użyłam z firmy Rafex ) sól (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu (czubata) 200 ml piwa Dodatkowo: rękaw/worek do pieczenia Umyte(...)czosnku. Wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie szynkę delikatnie posmarować miodem. (Tak, aby nie zetrzeć przypraw. Dodatkowo mięso wsadziłam w siatkę do wędlin,) Mięso włożyć do rękawa i zalać piwem. (Rękaw/worek dokładnie zawiązać.) Piec około 2 godzin w 180 stopniach. Ostatnie 30 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie. Po upieczeniu odczekać
Di gotujewody 10 g świeżych drożdży 30 g oliwy z oliwek 8 g soli Nadzienie: 500 g pulpy pomidorowej 350 g mozzarelli szynka bazylia Drożdże rozpuść w wodzie. Mąkę wsyp do miski dodaj rozpuszczone drożdże i bardzo szybko wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto by było jednolite, elastyczne i sprężyste(...) blachę. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie mozzarelle pokrój w plastry. Po wskazanym czasie połóż plastry mozzarelli oraz szynkę na pizzy i piecz przez kolejne 7-10 minut. Pizze wyjmij z piekarnika i podawaj z listkami bazylii. Smacznego
Kuchnia bezglutenowakruche? Najprościej… zrobić soczystą plecionkę z polędwiczki. Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 800g - sól - świeżo mielony pieprz - wędzona papryka - 100g suszonej wędzonej szynki w plastrach - worek do pieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką wędzoną. Środkowy pasek owjamy plastrami(...)suszonej wędzonej szynki. Z pasków zaplatamy warkocz. Koniec związujemy mocną nicią. Polędwiczkę dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do worka do pieczenia. Worek szczelnie zamykamy (można użyć gumki recepturki) usuwając powietrze. Na zamknięty worek dodatkowo nakładamy kilka recepturek. Zapobiegnie to ewentualnemu jego napowietrzeniu. Tak przygotowaną polędwiczkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą – odstawiamy w chłodne miejsce
mojewypiekiinietylkokrojone 200 g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki przecieru pomidorowego bazylia oregano Reszta składników: ser żółty Tylżycki 100 g (najmniej kaloryczny spośród serów żółtych) szynka 5 plasterków (cienkie) 5 średniej wielkości pieczarek garść zielonych oliwek kilka słupków papryki żółtej (może być też czerwona, ilość dowolna) pół garści rukoli (jak najbardziej można użyć więcej) Mąki przesiać(...)oraz przyprawy wedle uznania. My zawsze dodajemy dosyć sporo ziół. Rozwałkowane ciasto położyć na blasze na papierze do pieczenia. Na ciasto kolejno nałożyć sos, pieczarki, szynkę, oliwki (połówki), paprykę i utarty ser. Piec 10 - 11 minut w temperaturze 250 stopni. Najlepiej sprawdzać, patrząc na stopień wypieczenia spodu pizzy. Na koniec posypać rukolą. Po wyciągnięciu z piekarnika, wersja jeszcze
Karola gotujeEleganckie, owinięte szynką dojrzewającą, roladki z kurczaka, skrywające w swoim wnętrzu czosnkowo-pietruszkowe masełko, pieczoną paprykę oraz mozzarellę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g szynki dojrzewającej (np prosciutto) 2 łyżki masła pół natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 125 g mozzarelli w zalewie sól, pieprz Paprykę myjemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. Plastry szynki dzielimy na połowę i rozkładamy w taki sposób, by delikatnie na siebie nachodziły. Układamy na nich przygotowane mięso. Smarujemy masełkiem czosnkowo-pietruszkowym. Z jednej strony rozkładamy paprykę oraz mozzarellę. Zwijamy w roladę. Mięso podsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy na około
Smaki Na Talerzutrudnego, polecam :) W dzień powszedni i od święta! 2,5 kg schabu i szynki 2 l wody 2 łyżki soli peklującej 4 kulki ziela ang. 2 listki laurowe Do pieczenia: olej majeranek czosnek granulki papryka słodka W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam do dużego słoika lub naczynia kamionkowego(...)czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą. Szynkę obwiązuję nicią bawełnianą, schab zostawiam bez obwiązywania. Przyprawy mieszam z olejem, nacieram nim mięsa, piekę półtorej godziny w 180 st. C. szynka peklowana szynka peklowana
Takie tam pichcenie