bardzo szybkie w przygotowaniu. Wersja przedstawiona poniżej jest wręcz idealna na śniadanie. Zapraszam więc na jeden z moich ulubionych przepisów. Awokado faszerowane szynką i jajkiem Składniki: 1awokado 2 plastry szynki 2 jajka sól pieprz chili lub czosnek opcjonalnie koperek (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180-190 stopni Awokado przekrój, usuń pestkę. Jeśli dziura pozostała po wyjęciu(...)się wbite jajko. Resztę miąższu możesz wykorzystać jako dodatek z warzywami (ja po prostu zjadłam prosto z łyżeczki :-) Ułóż połówki awokado na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej polówki włóż plasterek szynki. Wbij jajko, tylko ostrożnie żeby białko się nie wylało. Posól, popieprz do smaku. Awokado przygotowane do pieczenia Ostrożnie umieść blachę w piekarniku
Marta próbujedzięki obsypce Bosforskiej od Skworcu jest bardzo aromatyczna. Uwielbiam domowe wędliny, zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu, polecam na święta lub inne uroczystości rodzinne. Składniki: 2 kilogramy szynki Zalewa: 3 litry wody 100 gram pektosoli 2 łyżki cukru 15 ziaren pieprzu 8 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 5 goździków 1 łyżka ziaren kolendry(...)czosnku. Szynkę wkładamy do zalewy, przykrywamy, na tydzień wstawiamy do lodówki, codziennie szynkę obracamy żeby równo się zapeklowała. Po tygodniu szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zakładamy siatkę, związujemy sznurkiem z obydwu stron. Smarujemy olejem i posypujemy obsypką Bosforską, lekko wcierając w szynkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez
Bajeczna Kuchniaszynki marynata: - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka delikatu czerwonego - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 płaska łyżeczka soli - szczypta gałki muszkatołowej - 3 łyżki octu balsamicznego - sok wyciśnięty z 2 cytryn Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 C przez
Zainspirowana w kuchniżadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :) W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń. Moja jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna. Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz(...)pieprz, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku Pierś z indyka zmielić razem z szynką, cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa wlać bulion, wsypać płatki, doprawić i wymieszać. Masę przełożyć do aluminiowej keksówki i odstawić do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec mięso przez około 60 minut (jeżeli zbyt mocno będzie się rumienić, to przykryć folią
Kraina Miodem Płynącakażdym pasku ułożyć szynkę ( plastry szynki przekroić wzdłuż na pół). Ciasto z szynką skręcić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć makiem i odrobiną soli wędzonej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec aż ciasto ładnie się zarumieni ok 15minut. Zamiast szynki można też użyć chudego boczku
Monia miesza i gotujeCzęsto piekę kawałek mięsa żeby użyć go potem jako wędliny do chleba bo szynki sklepowe nam po prostu nie smakują. Ale pieczeń to pieczeń . Może by tak mięso ugotować ? W sieci krąży mnóstwo przepisów na gotowane schaby, tzw. 5-cio minutowe, jednak ja miałam pod ręką łopatkę. No i dlatego właśnie łopatkę dzisiaj prezentuję. Ponieważ(...)mięso gotowane jest szare a szynka jak to szynka - raczej powinna być różowa - więc użyłam soli peklowej i moja wędlina jest bardzo apetyczna. W pobliskim sklepie można kupić podobną wędlinę pod nazwą "szynka biała", ale mój wyrób smakuje o wiele lepiej no i przynajmniej wiemy co jemy. Domowe wędliny można też przygotowywać w szynkowarze. Zobacz przepis na Łopatkę
Smaczna Pyzaszynka szwarcwaldzka w plastrach- 8 szt. * masło klarowane- 2 czubate łyżki * suszony majeranek- 2 łyżeczki Chleb pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Plastry szynki zwinąć w rulonik i piec około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Żurek wlać do garnuszka, dodać suszony majeranek, podgrzać i rozlać na talerze. Podawać z grzankami i chipsami
Kraina Miodem Płynącaszynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 150 g płatków kukurydzianych 2 ząbki czosnku zioła i przyprawy (tymianek, rozmaryn, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, sól, pieprz) 4 plasterki szynki drobiowej 2 ogórki kiszone Przygotowanie(...)odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Roladki możemy podać z sosem czosnkowym
Symfonia smakowaPyszna propozycja dla osób dbających o sylwetkę. Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać! Składniki 3 piersi z kurczaka 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej marchew korzeń pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej(...)mięsa (po stronie doprawionej tymiankiem) układamy po kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy w folię aluminiową tworząc "cukierki". Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego
Pyry na GazOdrobina włoskich klimatów na talerzu, czyli pizza- na cienkim cieście, z klasycznymi dla Włoch składnikami: rozpływającej się w ustach mozzarelli, chrupiącej szynki parmeńskiej, soczystymi pomidorami oraz świeżą bazylią. Oprócz dobrego ciasta drożdżowego oraz smacznych składników, tajemnicą dobrej pizzy jest również sos, który w tym wypadku nie bazuje na pomidorach, a na... kremowym serku! Użyłam serek Arla Apetina o smaku(...)100g * szynka parmeńska- 100 g * tarta mozzarella- około 50 g * bazylia- 1/2 doniczki Na wyrośniętym cieście wyłożyć warstwę sosu, posypać tartą mozzarellą, dodać pomidorki koktajlowe, plastry szynki parmeńskiej złożonej w 'kwiaty' i piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżą bazylią. Smacznego! :) * dosłownie szczypta, ponieważ serek jest odpowiednio doprawiony, a i szynka też jest dosyć słona! Przepis
Kraina Miodem Płynącaśniadanie jak i na kolację. POEZJA :) Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej 50 g parmezanu 2 garści młodej rukoli kilka pomidorków koktajlowych cukier do gotowania oliwa do pieczenia sól i pieprz Składniki na sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka sól(...)złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką. Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy pomidorki, które także skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w 200 stopniach c około
Bon Appetit Małgorzatyjednym z moich ulubionych ;) Idealna jako przekąska, POLECAM ! :) Składniki: 1 opakowanie szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz dodatkowo : serek almette szynka drobiowa lub łosoś Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy szpinak, czosnek pokrojony bardzo drobno oraz sól i pieprz do smaku - smażymy. Następnie odsączamy(...)całość na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190st C przez 15 min. Z upieczonego placka odrywamy papier do pieczenia i studzimy. Przestygnięte szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki lub łososia. Całość zwijamy, a następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki
charlotte gotujełyżeczki na osobę). Plasterki szynki układamy na blasze do pieczenia. Układamy również przekrojone na pół bułki. Pieczemy ok. 4 minuty w dobrze rozgrzanym piekarniku (najlepiej z funkcją grilla). Majonezem smarujemy obie połówki bułki, na spodzie układamy sałatę i plasterki pomidora. Na to kładziemy burgera, na niego ser, szynkę i przykrywamy górną połową bułki. Smacznego! I przepraszam za błędny
Marder&Marder Manufactureukładamy je na blaszce do pieczenia. Przykrywamy plasterkiem lub połową większego plasterka szynki, na środek, po skosie, układamy po 2 szparagi, pośrodku posypać tartym serem. Najpierw owijamy szynkę wokół szparagów, a następnie dokładnie zlepiamy ciasto pośrodku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15 minut do zrumienienia się ciasta
Smakowity Blog Kulinarnyinnej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: sos pomidorowy 100g tartej mozzarelli 1 gruszka (np. konferencja) 100g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzka) 50g sera z niebieską pleśnią (typu lazur) garść orzechów włoskich rukola Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić(...)oraz orzechy, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Na ok 2 minuty przed końcem pieczenia na pizzę wyłożyć plastry szynki. Po upieczeniu posypać rukolą. Pizzę można również upiec na kamieniu, który należy rozgrzewać w piekarniku przez ok godzinę. Smacznego
Obiad gotowy