pomidorowy: 150 g przecieru pomidorowego 5-6 łyżek wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 40 dag startej mozzarelli lub żółtego sera 50 g krojonego salami 100-150 g krojonej szynki szwarcwaldzkiej 30 dag pieczarek 1 duża cebula 3-4 garści świeżej rukoli oregano lub bazylia do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą(...)ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nich kolejno dodatki: cebulę, ser, salami, szynkę i pieczarki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 17-20 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą rukolą
Ze smakiem i z pasjąIdealne śniadanie powinno być sycące, kolorowe i pyszne, dodawać energii na rozpoczęcie dnia. Znudziły Wam się zwykłe kanapki z szynką ? Polecam roladki! Z piersi pieczonego indyka, serkiem kanapkowym, papryką i sałatą, zapewnicie sobie nimi pozytywne rozpoczęcie dnia. Urzekają prostotą w przygotowaniu a zachwycają smakiem. Polecam podawać z chrupiącą bułeczką i kubkiem gorącej herbaty. Tak niewiele
Wanilia i Kardamonorkiszową i ukochanym granatem. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty - 150 ml jogurtu
SMYKWKUCHNIodcedzoną fasolę. Mieszam. Przekładam na ciasto. Paprykę myję i kroję w plasterki. Szynkę drobno siekam. Mozzarellę kruszę na mniejsze kawałki. Ciasto posypuję serem, następnie dodaję szynkę i układam plastry papryki. Piekę ok 35 min w 180 stopniach. Podaję od razu z ulubionym sosem
Gotowanie Patkipolecam. Składniki: 1 puszka ananasów krojonych w kostkę 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 słoiczek 330 ml selera 200 g sera żółtego pikantnego 250 g pieczonego schabu ( może być również szynka) 4 średnie konserwowe ogórki 300 ml majonezu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do dużej miski wrzucić odciśnięte z zalewy kukurydzę, groszek, ananasa i selera. Dodać
Gosia gotujeprzez chwilę aż seler zmięknie i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę, jogurt, sól, pieprz kurkumę i jajko. Mieszamy razem i wkładamy do foremek do szynki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarnetartej 100g szynki konserwowej 5 dużych pieczarek pieprz, bazylia, o regano, czosnek granulowany 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojon e: szynkę, pieczarki i cebulę. 3. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchnikażdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy
Smakołyki Asismaku, Pani liczyła na uzyskanie efektu „wow”? To nie jest odosobniony przypadek. Pulled pork: „Użyłam chudej szynki do i rano po pieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam chleb(...)żeby wiedzieć co i jak wyszło, albo dlaczego wyszedł ‘zakalec na palec’. Sama bardzo długo nie piekłam, szukałam tylko lepszych i lepszych cukierni, torty i ciasta na imprezy zawsze przynosili znajomi. Wszystko się zmieniło gdy w kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu przyjemnie satysfakcjonujące. Nie wymyślisz niczego nowego w przepisie
Karo in the Kitchentypu Philadelphia i serem feta. 50 min 2 składniki: ciasto francuskie 4 duże garści świeżego szpinaku czosnek 100 dag sera feta 100 dag serka kremowego typu Philadelphia 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 plasterki pomidora jajko sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić(...)tarty (u nas tym razem malutka wersja, wystarczy zwiększyć dwukrotnie składniki aby zrobić większą porcję dania), dodać i rozprowadzić nadzienie z masy szpinakowej. Na wierzchu ułożyć szynkę parmeńską oraz plasterki pomidorów. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut ☺ Smacznego Ania
Ania i Marcin gotująPoniżej podaję moje przykładowe przepisy z produktami firmy Rafex. Z biegiem czasy będzie ich więcej i więcej... Kapuśniak (z kiszonej kapusty) Kulebiak z kapustą i grzybami Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych
Di gotujeplasterki szynki 2 jajka szczypiorek sól, pieprz masło do wysmarowania formy 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 2. Formę do zapiekana posmarować masłem. 3. Z ciasta francuskiego wyciąć koło, trochę większe niż forma do zapiekania. Ciasto przełożyć do foremki, dokładnie dociskając brzegi. 4. Na ciasto wyłożyć pokrojoną szynkę. Wbić jajko. Posolić. 5. Piec w piekarniku przez 12-15 minut
Moja Galeria Smakupierwszy rzut oka wydaje się bardziej skomplikowane do przygotowania. Może też być podane jako ciepła przekąska, która na pewno znajdzie swoich amatorów. Połączenie smaków jajka, szynki parmeńskiej, koziego sera i pieczonej papryki daje interesującą kompozycję, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem z dodatkiem dobrego masła
Milion Smakówsałatkę zamierzamy wziąć do pracy, to polecam sos przygotować w osobnym pojemniczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Mięsożercy mogą do niej dorzucić, np. kawałki pieczonego kurczaka lub kawałki chudej szynki. Składniki: Mix sałat z roszponką – 150g Kukurydza konserwowa – 285g Ogórek świeży – 270g Pomidorki koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona
Kulinarne Przebojeweekend i nie chcę mi się walczyć z jego przyrządzaniem ;) Składniki: 2 jajka 6 szparagów 6-8 plastrów surowej szynki odrobina oliwy Sposób przygotowania: Szparagi umyć i oderwać zdrętwiałe końcówki. Następnie owinąć w szynkę, położyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec 12-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. W tym czasie ugotować jajka
W kuchni wieczorem