kanapki. Smaczna, aromatyczna mięciutka, soczysta, ponieważ mięso piecze się we własnym wytworzonym sosie i nie wysycha. Natarta przyprawami, marynowała się kilka godzin i wyszła wręcz idealna :) Składniki: * ok. 1 kg szynki wieprzowej * 5-6 łyżek oleju * przyprawa pomidory z chili i oregano Skworcu * sól do smaku * rękaw do pieczenia Wykonanie: Szynkę wieprzową posmarować olejem, delikatnie oprószyć
Zrób to smacznieinne. Kolejne są pasztety i smarowidła do kanapek gdzie znajdziemy przepisy na różne pasztety, pasty i terriny. Pieczenie na ciepło i zimno to pieczone schaby, szynka, karkówka czy mostek. Rolady i pieczenie oj tutaj kolorowe i bardzo apetyczne rolady do przygotowania w domu. Przechodzimy do mięs panierowanych i szaszłyków gdzie znajdziemy przepisy na kotlety, kawałki kurczaka
kruche babeczkiPiekłam już wieprzowinę z marchewką i muszę przyznać, ze bardzo nam te zestawienie smaków pasuje. Ostatnio odkryłam, że marchew fantastycznie smakuje doprawiona tymiankiem. Postanowiłam wrócić do
Buniabaje w kuchnichipsami z szynki parmeńskiej. Jest łatwy w przygotowaniu, a do tego zaskakująco pyszny. makaron z pieczonym kalafiorem Składniki: – 250 g makaronu pełnoziarnistego – 5 dużych pomidorów – pół kalafiora – 1 szklanka drylowanych oliwek (najlepiej kalamata) – 6-8 plastrów szynki parmeńskiej – pół dużej cebuli – 100 ml wody – 10 ząbków czosnku – 1 papryczka(...)przez 20 minut. Na 8 minut przed końcem pieczenia wyjmij kalafiora, przesuń go trochę na blasze, aby zrobić miejsce na szynkę parmeńską. Połóż plastry szynki i wstaw do piekarnika na ostatnie 8 minut. W czasie pieczenia drobno posiekaj cebulę i pozostałe ząbki czosnku. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli
nietylkopasta.pldelikatne” łakomstwo i podpinanie guzików w spodniach. Spacery w zimowe, mroźne grudniowe dni sprzyjają zwiększeniu kalorii konkretnym obiadem. Moja rodzina poza słodkościami uwielbia jeszcze wszelkiego rodzaju mięsa. Pieczeń z szynki i mięsa wołowego(...)idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Dodatek suszonych grzybów oraz śliwek nadaje pieczeni niezwykłego smaku i aromatu. Majeranek dodatkowo podkręca ten smak. U mnie w rodzinie robi się różnego rodzaju roladki pieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami rodzice wędzą swojskie szynki. Uwielbiam ten zapach i smak. Świąteczny czas to taki wyjątkowy czas
VioletoweKucharzeniepeklowana szynka długo pieczona Dziś pragnę przedstawić kolejny sposób, na zrobienie domowej wędliny bez wędzenia. Szynka wykonana według tego przepisu jest soczysta i niezwykle krucha. Tak naprawdę wykonanie tej szynki, nie jest zbyt pracochłonne, warto więc zabrać się do jej przygotowania już dziś, by móc cieszyć się w nadchodzące święta, wybornym smakiem własnoręcznie zrobionej wędliny. składniki(...)ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynkę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pięć, sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia, przełożyć mięso. Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z kamionki, lekko płuczemy, układamy na desce i wiążemy ją mocnym sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna
Miód i pieprzczłowiek całe życie się uczy! Składniki: • szynka wieprzowa ok. 1,5 kg • 2 cebule • po 8 ziaren jałowca i ziela angielskiego • 5 liści laurowych • 1 łyżka soli Marynata • 3/4 szklanki soku jabłkowego • 3 łyżki miodu • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu Wykonanie: • Szynkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej ładny „szynkowy” kształt. • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną(...)zagotować wodę. • Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia. • Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut, podlewająć marynatą. • Kroić
To co kochammega prosty. Każdy kto potrafi zrobić zasmażkę, ugotuje również sos enchilada. Nas, po wypróbowaniu różnych przepisów, najbardziej przekonała receptura z bloga Cookie and Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka) 1 cebula Olej
Niedzielny kucharzTakie kostki można przygotować samemu jeśli tylko w tym momencie pieczemy mięso. Piekłam chudą szynkę w przyprawie ziołowej , a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik. Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku. Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie
Proste PotrawyOgonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut. owijamy gruszki w szynkę przed pieczeniem mini tarty z gruszką i gorgonzolą
Bon Appetit Małgorzatywykwintny bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny(...)kwaśna, należy wypłukać w gorącej wodzie -cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na maśle w garnku, w którym będzie robiony bigos. -grzyby ugotować w 3 szklankach rosołu -szynkę pokroić w kostkę lub paseczki -pieczoną wieprzowinę pokroić w większą kostkę -kiełbasę pokroić w plastry -mięsa podzielić na mniejsze kawałki -zrobić zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki Krok
Moja Książka KucharskaWielkanocnych, kiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek(...)drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi
Kulinarne Inspiracjepotraw ląduje w piekarniku na różne sposoby! Składniki: szynka tzw. kulka (u mnie były 2 szt, o masie około 3kg) pieczarki (dowolna ilość, najlepiej małe) śmietanka 18% (może być też 30%) czosnek granulowany majeranek papryka słodka kminek mielony sól pieprz 2-3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia rękaw do pieczenia Przygotowanie: Szynkę umyć i osuszyć. Ze wszystkich stron posypać przyprawami: czosnkiem, majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły i nie wypływał z niej sok podczas pieczenia) i przekładamy do rękawa. Zamknięty
Dieta Rozdzielna i Zdrowieszczypiorku - 100 g sera żółtego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - sól - pieprz - majeranek - tymianek Sposób przygotowania 1. - Do miski dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodać szynkę pieczarki i ser pokrojone w kostkę ,jajka szczypiorek przyprawić przyprawami wlać mleko śmietanę wszystko dobrze wymieszać przełożyć do foremek posmarowanych olejem piec 180 stopni
W królestwie smaków Beatypodsmażony boczek. Wierzch przed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam! Muffiny wytrawne Składniki na 12 sztuk: 200g mąki pszennej 2 jajka 2/3 szklanki mleka pół szklanki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki bazylii 6 plastrów szynki wieprzowej, pokrojonej w drobną kostkę 1/4 papryki czerwonej(...)sera 3 suszone pomidory, drobno posiekane 12 kostek sera feta Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i bazylią. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i koncentrat pomidorowy. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Do masy dodajemy szynkę, paprykę, pomidory, mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Masę nakładamy do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch
Smak mojej kuchni