Pączki. Najlepszy przepis. 139smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby i swawole
Kate's Kitchen
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym 105Przepis jest już skorygowany. Co do farszu, to oczywiście możecie kombinować. U nas akurat był chcieizm na mięso mielone w sosie pomidorowym. Składniki: 3 kalarepy 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 300 ml passaty pomidorowej 1 szklanka wody szczypta mielonej chili (lub więcej) szczypta cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 gałązka natki(...)oczywiście wydrążoną część kalarepy dorzucić do sosu, ja ją zjadłam surową – taka smakuje mi najbardziej. Wydrążone połówki kalarepy gotujemy około 10 minut. Następnie faszerujemy je mięsnym sosem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut – do miękkości warzyw. Pozostałą część sosu (jeżeli Wam została), wyłóżcie na dno naczynia żaroodpornego (jak na zdjęciu). Ostatnie 10 minut można
Kardamonovy
Rolada szatańska 187Rolada szatańska Mięso mielone a w nim farsz z warzyw, owinięte ciastem francuskim Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · ½ brokuł · 1 duża marchewka · ½ opakowania groszku mrożonego · Ser feta(...)mięsa 5. Brzegi mięsa zawijamy tak żeby przykryć warzywa, następnie tak samo postępujemy z ciastem, żeby powstała nam rolada 6. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C 7. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy 8. Smacznego
Kulinarna Chwila
Bagietki zapiekane z mięsem mielonym 265imprezie, goście na pewno będą zachwyceni. Składniki na bagietki zapiekane z mięsem mielonym: 3 półbagietki (może być też jedna czy dwie długie) 300 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 ml passaty pomidorowej 100 g sera żółtego (gouda) 100 g sera grana padano lub innego twardego spora cebula (biała czy inaczej czosnkowa) mały pęczek szczypiorku sól, pieprz, czosnek suszony(...)wykorzystać np. do panierowania kotletów). Bagietki napełniamy mięsem mielonym, na wierzchu układamy cebulę, całość posypujemy grana padano. Bagietki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy jakieś 15 minut (do momentu, aż ser się roztopi). Grzanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy. [caption id="attachment_8814" align="aligncenter" width="1024"] Bagietki zapiekane z mięsem mielonym
e-PrzepisyKulinarne
Pączki. Najlepszy przepis. 171smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby i swawole
Kate's Kitchen
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym 149Przepis jest już skorygowany. Co do farszu, to oczywiście możecie kombinować. U nas akurat był chcieizm na mięso mielone w sosie pomidorowym. Składniki: 3 kalarepy 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 300 ml passaty pomidorowej 1 szklanka wody szczypta mielonej chili (lub więcej) szczypta cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 gałązka natki(...)Można oczywiście wydrążoną część kalarepy dorzucić do sosu, ja ją zjadłam surową - taka smakuje mi najbardziej. Wydrążone połówki kalarepy gotujemy około 10 minut. Następnie faszerujemy je mięsnym sosem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut - do miękkości warzyw. Pozostałą część sosu (jeżeli Wam została), wyłóżcie na dno naczynia żaroodpornego (jak na zdjęciu). Ostatnie 10 minut można piec
Kardamonovy
Pasztet z żurawiną 257dodatek do pieczywa, ale również sam. Z podanych składników wyjdzie nam jedna tradycyjna foremka "keksówka" z pasztetem. Do gorącego bulionu w garnku dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wieprzowe i wołowe umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Udko z kurczaka również umyć. Wszystko dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na 30 minut przed(...)sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki do ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Przygotować formę "keksówkę". Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę pasztetową przełożyć do formy i wyrównać. Piec przez godzinę. Wystudzić. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni
Karkówka zapiekana w sosie 477karkówki wieprzowej, sól, pieprz, mąka do obtaczania mięsa. Sos: 0,6 litra wody, 1 kostka rosołowa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, ostra i słodka papryka, pieprz cayenne lub czarny, ulubione zioła. Dodatkowo: 2 cebule do obłożenia mięsa. Takie przepisy uwielbiam. Przygotowuję składniki, układam wszystko(...)dobrze rozprowadzić, dodać cukier, przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować. Cebule pokroić na plastry. Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cebuli, zalać sosem. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 190°C (bez przykrycia), co jakiś czas przemieszać mięsko widelcem. Źródło: zcukrempudrem.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z brukselką i polędwicą 217pokrojonych suszonych śliwek 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki musztardy, np Develey 1 łyżeczka chrzanu, np. Develey 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 12% 1 polędwica wieprzowa miód olej ulubione przyprawy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i zmiksować mikserem, dodać musztardę, chrzan i słodką paprykę i miksować jeszcze chwilę. Puree(...)obtoczyć w ulubionych przyprawach. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Pod koniec pokroić w plastry i obsmażyć jeszcze krótko z każdej strony. Gotowe wyłożyć na brukselkę. Zapiekankę piec ok 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smaki idealnie się ze sobą łączą, całość rozpływa się w ustach. Zasmakuje nawet tym, co nie cierpią brukselki
Trufelkowo
37 najlepszych przepisów na listopad 195ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym(...)Buraczki tarte Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Gęsta jarzynowa z brukselką Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Surówka z marchewki z czarnuszką Surówka z marchewki z jabłkiem
Moja smaczna kuchnia
Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem 248jest mega smaczna Składniki : 8 małych papryk białych ( lub innych ) 1 mała dynia , nie musi być dojrzała lub kawałek dużej ( około 300 g ) 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowej łopatki 2 łyżki ziaren ryżu ( nie gotowanych ) 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 kubek jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia , około 200 g 1 ząbek czosnku(...)papryki słodkiej , sól do smaku i całość wyrabiamy na gładka masę . Papryki myjemy , odcinamy górną część i pozbawiamy nasion . Tak przygotowane nabijamy ciasno farszem i układamy w naczyniu do pieczenia o głębszych brzegach . Pomidory z puszki blendujemy z 1 łyżeczką papryki słodkiej , 1 łyżeczką papryki ostrej , cynamonem , cukrem , solą do smaku i zalewamy nimi faszerowaną paprykę ( nie musi być
Ogrodnik w podróży
Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs 282makaronem i posypane sezamem i posiekaną dymką. Polecam! Scroll down for recipe in English Klopsiki teriyaki (6-7 porcji) Składniki na klopsiki: 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duże jajko, roztrzepane 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco) ¾ szklanki(...)Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-18 minut. W międzyczasie umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj sos sojowy, wodę, imbir, czosnek, cukier i miód i dokładnie wymieszaj
karmelowy
Schab pieczony 192mięso które idealnie nadaje się na obiad jak i później do kanapek. Sposób podobny jak przy szynce wieprzowej ale jednak inny. Składniki 1,2-1,5 kg schaba wieprzowego 1 l wody (jeśli mamy duży garnek to wody tak żeby przykryła mięso) 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 łyżki soli peklowej olej papryka słodka majeranek tymianek przyprawa(...)wrzenia. Wrzucamy schaba i gotujemy go na wolnym ogniu ok. 15-25 min. Po tym czasie wyciągamy schaba oblewamy go delikatnie olejem i nacieramy przyprawami, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 180 i pieczemy jeszcze 70 min. Po tym czasie rozcinamy folię
Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową 347wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;) Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 10 pomidorków koktajlowych 100ml śmietany 30% 10 dag żółtego sera 1 jajko 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej(...)Układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały por i paprykę. Jajko rozkłócamy, dodajemy śmietanę, przyprawy i keczup. Łączymy ze startym na drobnych oczkach serem żółtym i mieszanką zalewamy zapiekankę. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (aż ser ładnie się zrumieni
Kolorowy Przepisownik
Tort makaronowy bolognese 202porcje (tortownica o średnicy 21 cm) : 100 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 450 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g makaronu penne 4 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g żółtego sera (użyłam sera Dziugas) 400 g pomidorów z puszki cukier sól, pieprz 1. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę, cebulę(...)sera wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z mięsem oraz jajkami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Tortownicę posmarować masłem. Przełożyć masę mięsną. Posypać resztą sera i piec przez 35 minut
Moja Galeria Smaku
Najlepszy pasztet domowy 168Święta,Sylwestra czy inne-dobrze trafiliście. Przepis ten pochodzi od mojej babci i ma bardzo długa tradycję w naszej rodzinie a do tego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka(...)sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Śniadanko wielkanocne 200sałatka z pora , pasta jajeczna , którą napełniłam kurczaczka i pyszny domowy pasztet.Oczywiście nie mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka(...)sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ps. Danie bierze udział w konkursie, którego współorganizatorem jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl Ten i inne
Wielki apetyt
Pasztet z gęsich wątróbek 245kupiony w sklepie może zaskoczyć nas swoim składem :( Jeśli chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami. Składniki : 40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymi duża cebula pieprz, sól, gałka muszkatołowa kilka suszonych grzybów 20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczaka ewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonych smalec gęsi, masło Przygotowanie(...)eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi. Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :) A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera , pyszny, że palce lizać
Proste Potrawy
Mięsny keks z mozarellą 161znudziły Wam się kotlety, pulpety i klopsiki, to śmiało możecie korzystać z tego przepisu, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. Składniki: – 500g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 duża cebula – 300g twardej mozarelli – pół pęczka pietruszki – pół pęczka koperku – 4 ząbki czosnku – 1 łyżka musztardy rosyjskiej – 1 łyżka musztardy miodowej(...)małe wgłębienie i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu gotowy keks zostawić na około 5-10 minut w keksówce, dopiero potem wyjmować na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego *Jeśli będziecie chcieli piec w zwykłej keksówce, to należy ją najpierw wyścielić papierem do pieczenia i papier posmarować oliwą. Mięsny
Smaki Armine
Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i… 178nasza, rodzima. Składniki 2 niepełne szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g żeberek wieprzowych 1 garść suszonych grzybów 1 litr bulionu warzywnego 100 g kaszy pęczak 100 g roladki sera koziego sól, pieprz Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże(...)łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, na środek układamy farsz, posypujemy pokruszonym serem. Ciasto z boków zbieramy, zamykamy farsz i lekko rozwałkowujemy. Układamy na blasze do pieczenia, pieczemy
R'n'G Kitchen
Polędwiczka z pieczarkami w cieście 161przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. • Cebulę(...)godzinę do lodówki. • Po tym czasie rozwinąć płat ciasta francuskiego i zawinąć w niego rulon z lodówki. Docisnąć, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia, i nakłuć widelcem na wierzchu. • Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
To co kocham
Pasztet z 3 gatunków mięs 225kilograma mięsa ( u mnie łopatka wieprzowa- ok. 60 dag, skoki królika i filet z kaczki) - 40 dag surowego brzucha wieprzowego ( surowy boczek) - 50 dag wątroby wieprzowej ( lub tyle samo drobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże marchewki lub 3 małe - 1 pietruszka - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego(...)namoczyć suche bułki. Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C. * jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut. ** dodatek surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklance
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 293mniejszych ilościach. ; Składniki : 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki wieprzowej b/k Marynata : 2 duże główki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól pieprz majeranek czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki Dodatkowo : laska(...)lodówki. Po 24 godzinach obróciłam mięso na drugą stronę i ponownie natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia. Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną
Gosia gotuje
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 184Pasztet z kaczki jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika. SKŁADNIKIkaczka ok 1
W kuchennym oknie Ewy
Faszerowany bakłażan z mozzarellą 200spełnią się prawie wszystkie warzywa. Pieczone warzywa także idealnie sprawdzają się jako gotowe do zabrania dania do podgrzania na przykład w pracy. Wspaniałym i bardzo smacznym pomysłem na takie pieczone warzywa jest wypełnienie ich ulubionymi przez Was produktami, czyli inaczej mówiąc jakimś smakowitym farszem. Jakie warzywa możemy faszerować? Mam wrażenie, że prawie wszystkie, ale ujmując rzecz dokładniej wszystkie(...)słowo jarskie powoli przechodzi do lamusa, a zastępuje go wegetariańskie i wegańskie?). Jeśli jesteśmy za opcją mięsną do przygotowania farszu najlepiej jest użyć mielonego mięsa. Może ono być wieprzowe, drobiowe lub wołowe, ale w tych dwóch ostatnich przypadkach warto pamiętać, aby dodać do niego nieco tłuszczu, ponieważ obydwa te gatunki są raczej gatunkami mało tłustymi i w związku
Kulinarne przygody Gatity
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorkami. 101Składniki : 2 polędwiczki wieprzowe Na marynatę : 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki miodu np wielokwiatowego około 3/4 łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 6 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo przygotuj : olej lub masło klarowane do smażenia(...)marynacie tak, aby całe było nią oblepione. Naczynie przykrywamy pokrywką , wkładany do lodówki na kilka kilkanaście godzin. Warto je od czasu do czasu obrócić parę razy. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony. Mięso ponownie wkładamy do żaroodpornego naczynia z marynatą przykrywamy pokrywką i pieczemy w nagrzanym
Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 132dużemu smakoszowi. Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami: 300 g makaronu świderki (lub innego ulubionego) średniej wielkości cebula 200 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) niewielka papryka czerwona 250 g pieczarek szklanka groszku (mrożony lub z puszki) 150 g sera żółtego 80 g koncentratu pomidorowego szklanka wody zioła prowansalskie, papryka wędzona, członek suszony, sól, pieprz(...)czasie makaron i mięso mielone z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Składniki mieszamy ze sobą. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy jakieś 20 minut. [caption id="attachment_8933" align="aligncenter" width="1200"] Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki z makaronem: Błyskawiczna Zapiekanka Z Makaronem I Pieczarkami
e-PrzepisyKulinarne
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 221Kosteczki obgryzione i wszystko zjedzone.:) Nie, sama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :) Polecam Wam również żeberka po amerykańsku inspiracja czasopismo Moje gotowanie Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 3 średnie cebule 3 łyżki smalcu 1 duże jabłko 5 plasterków boczku 500 g kapusty kiszonej sól pieprz 1 łyżka majeranku Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę(...)wody, a gdy jest bardzo kwaśna przepłukać zimną wodą i ułożyć na boczku. Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko. Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy mięso jest miękkie. żeberka duszone w kapuście kiszonej
O kuchni z uczuciem
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 251zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach cynamonu, goździków, przeplatany zapach śliwek, mięsa....ach jak tu wytrzymać. SKŁADNIKI: ok75 dag łopatki wieprzowej bez kości ok 35 dag śliwek węgierek 1 łyżka mąki 2-3 łyżki oleju 1 laskę cynamonu 5-7 goździków 3 liście laurowe 2 cebule czerwone(...)smażenia i zalewamy tym nasze mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tak dusimy ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną
Basia w kuchni
Cukinia z mięsnym farszem 231wszystkim. Chętnie bym je wyhodowała we własnym ogródku ! Muszę ususzyć nasionka :-) Cukinia z mięsnym farszem Składniki: 1 kg okrągłych cukinii 100 g cebuli 500 g mielonego mięsa wieprzowego, u mnie z łopatki 20 g czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukiniom odkrawamy kapelusiki, odkładamy je na bok. Następnie wydrążamy cukinie, zostawiając cienką ściankę. Pomagałam(...)smażymy około 10-15 minut. Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, warzywa przykrywamy kapelusikami i pieczemy już bez szklanej pokrywy
Kulinarne przygody Gatity
Schab z pieczarkami pod kruszonką 193Schab z pieczarkami pod kruszonką Schab z pieczarkami pod kruszonką , to genialny kawałek mięska . Banalnie prosty w wykonaniu , przełamuje nudę . Czasami trudno coś wymyślić z takiego
Ogrodnik w podróży
Giouvetsi zapiekanka z Grecji 111gdzie – giuvetch — oznacza naczynie, w którym danie jest przygotowywane. Historia Giouvetsi Historia giouvetsi sięga czasów starożytnej Grecji, gdzie używano glinianych naczyń do przygotowywania dań, które potem były pieczone w piecach ceramicznych. Podobnymi glinianymi naczyniami, nazywanymi — toukani -, posługiwali się także mieszkańcy Krety. Giouvetsi, tak jak i wiele innych greckich dań, swoje korzenie ma w tureckiej kuchni, która z czasem wpłynęła(...)obiad lub kolację, które sprawi, że poczujesz się jak w Grecji mój drogi czytelniku — podglądaczu. Na zakończenie, zapraszam na niezwykle pyszną zapiekankę z Grecji. Składniki Oliwa z oliwek Polędwiczki wieprzowe 500 gram Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Kmin Rzymski do smaku Cebula 1-2 sztuki Marchewka 1-2 sztuki Por 1 sztuka Liście laurowe Laska cynamonu Koncetrat
RafalCook
Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach i maśle 193Dziś mam przepis, który zagości u mnie na stałe. Wiedziałam, że polędwiczki wieprzowe zjedzą wszyscy, ale szukałam na nie nowego przepisu. Źródłem inspiracji był Pinterest i tam można znaleźć prawdziwe perełki, nie tylko kulinarne. Tak właśnie trafiłam na TEN przepis. Długi, wydawał się też skomplikowany, ale jak rozpisałam sobie na kartce, to wszystko stało się prostsze. Tam jest też(...)zasobów szafki z przyprawami. A jeśli szukacie innych przepisów na polędwiczki, to polecam również: polędwiczki miodowo-musztardowe polędwiczki w sosie kurkowym polędwiczki w boczku i sosie śliwkowym Te pieczone polędwiczki w folii podałam z ziemniakami i czerwoną kapustą. Jeśli zrobicie tych polędwiczek więcej i zostaną na drugi dzień, to wystarczy pokroić w plastry i podgrzać w tym samym sosie
bistro mama
Pasztet z żurawiną 244jedne ze świąt i dla przypomnienia odświeżam przepis przenosząc go z poprzedniego bloga. 500 g filetu z piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła(...)masy mięsnej wbić jajka,dodać przyprawy,1/2 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Żurawinę wypłukać w letniej wodzie i wymieszać z masą. Foremkę nasmarować masłem,włożyć masę mięsną i piec 50 minut w temp. 180 stopni. Z podanej proporcji wyszła 1 foremka o wym. 22/10 cm i 2 foremki babeczki o średnicy
Kolorowa kuchnia Elki
Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca 273poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna. Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną ) 25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku(...)pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować. Gdy marchewka będzie miękka zupa jest gotowa. Doprawić i podawać. Smacznego ! Inny przepis z ciecierzycą. Ciecierzyca pieczona – zdrowa przekąska Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca
Kuchnia na wzgórzu
Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem 343pieczarek 2 średniej wielkości cebulki 1 jajko sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 duża łyżka jogurtu greckiego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego – najlepiej z łopatki 1 łyżeczka soku z cytryny Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy , żeby nie ściemniały i były nadal(...)warstwę ziemniaków i przykrywamy odłożoną porcją utartych ziemniaków -lekko ugniatamy , smarujemy olejem . Wkładamy do piekarnika , przykrywamy górę folią i zapiekamy około 60 minut w temperaturze 160 C . Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię , żeby wierzch ładnie się zezłocił ( około 10 minut ) . Gotowe , wspaniała odsmażona na drugi dzień z patelni..z mizerią ..mniam Post Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem
Ogrodnik w podróży
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 264tylko! Przygotowana w czerwonym winie, nawet zimą jest daniem wyjątkowo pysznym. Naprawdę polecam wypróbowanie tej marynaty również do innych mięs; to gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki wieprzowej butelka (0,7l) czerwonego wytrawnego wina 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 łyżki soku z cytryny 3 duże ząbki czosnku Karkówkę płuczemy pod bieżącą(...)dookoła mięsa w naczyniu żaroodpornym, jednak ja wolałam ziemniaki ;)) i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy do niego karkówkę. W trakcie pieczenia polewamy mięso dość często pozostałością marynaty, w której leżakowała. Pieczeń delikatna i miękka powinna być po upływie półtorej godziny. Najlepiej smakuje z borówką lub żurawiną
Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlety mielone inaczej 336wersja powinna również podbić wasze podniebienia. Jeśli macie ochotę na mały eksperyment z kotletem mielonym to zapraszam na przepis. Kotlety mielone inaczej Składniki: 450 g mielonej szynki wieprzowej 1 mała cebula czerwona 1/3 szklanki bułki tartej ¼ szklanki tartego sera tupu parmezan (np. Corregio) 1 jajko około 7-8 plasterków szynki dojrzewającej (no. Serrano) około 7 pomidorów suszonych 3 średnie(...)parmezanem. Ja swoje kotlety piekę w piekarniku, dzięki temu są znacznie lżejsze i nie mają w sobie tyle tłuszczu. Oczywiście jeśli chcecie możecie usmażyć tradycyjnie. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy w niewielkich odstępach kotlety. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut, przykryte filią aluminiową lub papierem do pieczenia. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze
Mania Gotowania
Pasztet z królika babka 235Pasztet z królika babka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć(...)podgardle oraz bułki zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać do masy jajka, przyprawy, wymieszać. Wyrób masę, przełóż do dwóch form wysmarowanych tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec godzinę w temp. 180°C (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusi