Składniki : 50 dag tłustego boczku 50 dag wątróbki wieprzowej 50 dag fileta z kurczaka 4 jajka kilka łyżek kaszy manny lub bułki tartej płaska łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku mały pęczek koperku i szczypiorku 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Boczek i mięso z kurczaka ugotować do lekkiej miękkości w wodzie z dodatkiem soli, liścia laurowego, kilku ziaren czarnego(...)solą, pieprzem - wyrobić Jeśli masa jest zbyt sucha dolać do niej wywaru z gotowania mięs i ponownie wyrobić dokładnie (dodawać ostrożnie by nie przeholować ) Masę przełożyć do 2 foremek, piec ok. 60 min. w temp. ok.170*C Moje foremki miały
Proste Potrawyłyżki sake 1 łyżeczka oleju sezamowego Dodatki kiełki fasoli mung pędy bambusa pęczek cebulki dymki makaron ramen Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy żeberka, porcję rosołową oraz łopatkę wieprzową. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki, następnie kroimy w grube plastry i wrzucamy do garnka. Marchewkę obieramy, opłukujemy, następnie kroimy w większe kawałki i dorzucamy do garnka razem z obranym czosnkiem. Cebulkę(...)gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen stawiamy na ogniu i ponownie gotujemy. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodajemy sos sojowy, sake oraz oraz olej sezamowy. Mieszamy
Mostek w kuchniłyżki sake 1 łyżeczka oleju sezamowego Dodatki kiełki fasoli mung pędy bambusa pęczek cebulki dymki makaron ramen Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy żeberka, porcję rosołową oraz łopatkę wieprzową. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki, następnie kroimy w grube plastry i wrzucamy do garnka. Marchewkę obieramy, opłukujemy, następnie kroimy w większe kawałki i dorzucamy do garnka razem z obranym czosnkiem. Cebulkę(...)gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen stawiamy na ogniu i ponownie gotujemy. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodajemy sos sojowy, sake oraz oraz olej sezamowy. Mieszamy
Mostek w kuchniKotlety ” Karczmarza „ Kotlety ” Karczmarza ” , to wieprzowe kotlety z karkówki , zapiekane z papryką i serem . Rozpustne danie jak na karczmę przystało , pod piwko , syte, pikantne i treściwe Potrawa wybitnie męska , tak więc moja brygada była wniebowzięta Niekłopotliwy przepis , smaczny i prosty. Zawsze się udaje i smakuje Składniki na 4 osoby : 4 plastry karkówki ( chudej ) o grubości około(...)smaku sól do smaku Plastry karkówki nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , solą i mielonym kminkiem . Odstawiamy na godzinę do lodówki , a najlepiej na całą noc . Następnie układamy na blaszce do pieczenia , posypujemy wędzona papryką . Na każdym kotlecie ,układamy pociętą cieniutko , na mandolinie do warzyw paprykę i cebulę. Solimy do smaku . Posypujemy siekanym drobniutko chilli i całość przykrywamy grubą warstwą majonezu
Ogrodnik w podróżywiele, wiele innych propozycji z wykorzystaniem tego daru lata;) Składniki na 4 porcje: 2 średnie lub 4 małe cukinie 100-150 gram żółtego sera farsz: 500 gram mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu białego 1 cebula majeranek suszony sól, pieprz ziołowy odrobina oleju 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej Przygotowanie: Na dużej patelni na oleju(...)około 2 cm brzeg. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C ustawiając grzałkę góra - dół. Powstałym farszem wypełniamy cukinię z taką dość obfitą górką. Posypujemy serem tartym lub w plasterkach. Pieczemy 25 minut
Życie zaczyna się w kuchnijodowana 15-17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg -gorczyca mielona 2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 4-5 g/kg -woda 100 mil -jelita wieprzowe 26-28 Wykonanie: Z kupionego mięsa wykrawamy wszystkie błony, ścięgna. Uzyskane mięso solimy i chowamy do lodówki na 12 godz.w trzech pojemnikach. Pierwszy pojemnik mięso z łopatki 1 klasa. Drugi pojemnik(...)wyrabiamy do kleistości. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki o długości 12-15 cm. Kiełbaski wędzimy w temp 50 stopni do momentu uzyskania koloru jaki nas zadowala. Studzimy i pieczemy na ognisku. Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wieprzowa jest mięsem delikatnym, soczystym i niezwykle prostym w przygotowaniu. Moja dzisiejsza propozycja jest niezwykle aromatyczna i pachnąca za zasługą ziół prowansalskich, przypraw oraz suszonych pomidorów. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa pomidory suszone na słońcu 2 plasterki sera brie 3 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka słodka papryka zioła prowansalskie olej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Polędwiczkę(...)sól, pieprz, sporą ilość słodkiej papryki oraz ziół prowansalskich. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy ją do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu kroimy w plastry. Smacznego
Taste TherapySkładniki zagniatamy na jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce minimum godzinę, chociaż u mnie leżakowało cały dzień, bo chciałam przygotować je wcześniej. mięsny farsz 50-60 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku płaska łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka majeranki natka pietruszki Cebulę(...)palcami i nakładamy po łyżeczce lub po 1,5 łyżeczki ostygniętego farszy, po czym sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Pieczemy do zezłocenia w 180 st C.. U mnie podczas pieczenia chyba z mięsa wytopił się tłuszcz, ale wszystko pięknie wyszło, więc jeśli i wam się to przydarzy, to się nie przejmujcie. Smacznego
Gotuj z AgnesDziś proponuję wieprzowy pasztet, z różnych rodzai mięs, który czyni go wyjątkowo smacznym. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 80 dag chudej karkówki 30 dag wątróbki wieprzowej 50 dag boczku wieprzowego 4 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 2 bułki czerstwe sól pieprz gałka muształowa liście laurowe- 5 sztuk ziele ang- 6 ziaren pieprz ziarnisty- 6 sztuk 15 plastrów boczku wędzonego(...)wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wlewamy szklankę rosołu, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy ok godziny
Z Majeczką w kuchniskładników wyszły mi dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 sproszkowane listki laurowe 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 jajka(...)pasztet i ułożyć jajka, przykryć górną warstwą, tak, aby jajka były zakryte, a nad nimi było też około 3 cm mięsnej masy. Pozostałą część umieścić w drugiej foremce. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 170 C przez 35-40 minut. Podawać na zimno z ulubionymi dodatkami...u mnie biały chrzan z jajkiem i domowym majonezem. Smacznego
Gosia gotujepapryki 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 woreczek ugotowanego ryżu 3 łyżki ketchupu cebula sól pieprz zioła prowansalskie słodka papryka 0,5 l bulionu 20 dag żółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako(...)Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik na grzanie dolne. 5 minut przed końcem pieczenia, farsz w paprykach posypać startym żółtym serem i dokończyć pieczenie. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem(...)oprószamy przyprawami i dociskamy je nożem. Na jeden bok płatu z schabu wykładamy ricottę i zawijamy. Przekrawamy na dwie równe części. Zakręcamy w folię spożywczą lub obwiązujemy sznurkiem wędlinarskim. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Roladę serwujemy na zimno, jako dodatek do kanapek lub jako danie głowne polane olejem z orzechów laskowych
Kuchnia ŁukaszaMięsno-ryżowe kotlety w sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone, ta propozycja będzie dla
Słodkie okruszkiSkładniki : 60 dag wątróbki wieprzowej 60 dag tłustego, surowego boczku 2-3 jajka 1 duża cebula mały pęczek szczypiorku lub koperku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion Przygotowanie: Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również Boczek zmielić Wątróbkę i cebulę przesmażyć(...)dodać kilka łyżek bulionu Do wysmarowanej smalcem lub wyłożonej papierem foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć przygotowaną masę Wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego (180*C ) piekarnika, piec ok. 50 min. Po wystudzeniu wyjąć pieczeń z foremki. Moje uwagi: Surowy boczek mielić na grubszych oczkach, a wątróbkę na małych. Przypominam, że nastała pora przygotowywania ogórków
Proste Potrawyjest trudniejsze od naszych polskich pierożków i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Ciasto pierogowe jest praktycznie takie samo, różni się tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia polega na wmieszaniu w mięso rosołu lub domowego bulionu, który uwolni się podczas gotowania pierożków i efektem otrzymujemy sakiewkę wypełnioną rosołem(...)doprawiłam świetną mieszanką soli morskiej z dodatkiem suszonego selera którą możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata -doskonale podkreśla smak mięs, sosów czy gulaszy. A jak smakują pieczone z ogniska ziemniaki z masełkiem i tą solą…pychota. Wypróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI NA 4 PORCJE/ Ciasto: ½ kg mąki pszennej tortowej Ok. 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli
Wanilia i KardamonSkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)plastry szynki i jajka, które ponownie przykrywamy szynką (owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii kształtny walec. 3. Ukształtowaną pieczeń ponownie wkładamy do keksówki i posypujemy ziołami. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być nagrzany) i pieczemy około 40 - 50 minut w 200 stopniach. 4. Po upieczeniu zlewamy tłuszcz i odstawiamy
NA MOIM TALERZUSkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)plastry szynki i jajka, które ponownie przykrywamy szynką (owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii kształtny walec. 3. Ukształtowaną pieczeń ponownie wkładamy do keksówki i posypujemy ziołami. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być nagrzany) i pieczemy około 40 - 50 minut w 200 stopniach. 4. Po upieczeniu zlewamy tłuszcz i odstawiamy
Na moim talerzumoja propozycja sałatki na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy. Myślę, że u Was jest podobnie Zazwyczaj piekę dwa do trzech ciast, robię przekąski, jakieś danie gorące i jedną albo dwie sałatki. Jeśli zapraszam rodzinę to ilości przygotowanego jedzenia zwiększaja się wprostproporcjonalnie do liczby zaproszonych gości. Na nadchodzące(...)Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki na sałatkę mięsną z kabanosa. 4 jajka ugotowane na twardo 130 gr kukurydzy z puszki 180 gr kabanosa (użyłam klasycznego wieprzowego) 4 połówki papryki marynowanej 3 średnie ogórki kiszone 70 gr grubo tartego sera żółtego Sos: szczypta pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki majonezu świeżo krojony
mecookssłone i kwaśne. Posilajcie się kaszami, one zadbają o ciepło naszego żołądka, rozgrzeją organizm i podniosą odporność. A więc……na zdrowie!!! Składniki (około 4 porcje): 1 kg żeberek wieprzowych 600 g kapusty kiszonej 400 ml soku jabłkowego 3 cebule 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej 5 liści laurowych 5 ziaren angielskich 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu(...)dodajemy liście i ziele angielskie, doprawiamy papryką wędzoną, dusimy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak przygotowaną kapustę, przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, umieszczamy na wierzchu podsmażone żeberka. Pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temp 180ºC. Serwujemy z kaszą jęczmienną, ugotowaną według instrukcji na opakowaniu. Artykuł Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
Kierunekuchniaświeżą bagietką i grillowanymi kolbami kukurydzy. Polecam przepis na kotlety mielone z grilla. Czas przygotowania : 30 minut Liczba sztuk: 8 SKŁADNIKI: 250g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej) 4 filety z sardeli 1 łyżka kaparów 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 średnie cebule 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki(...)przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy natkę pietruszki, chili, sól oraz pieprz - dokładnie wyrabiamy, doprawiamy ewentualnie do smaku. Krok 4. Z masy mięsnej formujemy 8 kotletów - kotlety pieczemy z każdej strony przez około 5 minut. Po każdym odwróceniu smarujemy je niewielką ilością oleju. Smacznego
Moja Książka Kucharskaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g żeberek wieprzowych (pojedynczych kostek) składniki na marynatę: 125 ml przecieru pomidorowego 1 – 2 łyżeczki tabasco 2 – 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej żeberka(...)lodówki na minimum 60 min. Następnie wyciągamy żeberka z marynaty i grillujemy nag gorącymi węglami przez 10 -15 min. Następnie przesuwamy je na mniej rozgrzaną część grill i pieczemy przez kolejne 15-20 min. od czasu do czasu odwracając je i smarując pozostałą marynatą. Upieczone żeberka podajemy z ulubionymi sałatami, surówkami
Domowy Smak Jedzeniasera cheddar. Po prostu musicie spróbować to połączenie - u mnie niebawem powtórka tej zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego(...)kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku ok. 7 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika podajemy od razu z zupką
Aga w kuchnirobiłam na początku moich pierwszych kulinarnych zmagań. Dziś często wracam do tego przepisu. Proporcje należy dostosować do swoich upodobań - jedni wolą słodsze mięso, inni - mniej. plastry surowego boczku wieprzowego suszone morele (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia) suszone śliwki (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia) przyprawy wg gustu Śliwki i morele zalać(...)potrzeby spiąć wykałaczką) i ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Całość zalać wodą i owcami, które uprzednio się moczyły. Przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie). Piec ok 1 h w temperaturze 180-190 stopni. Pod koniec pieczenia zdjąć całkowicie folię, aby mięso odrobinę się zarumieniło
Di gotujeWojciech Młynarski reszta bez komentarza... PASZTET oddaje stan mojego samopoczucia. Zmielona 3 krotnie…. Składniki 300 g boczku surowego ok. 8 plastrów boczku wędzonego 500 g podgardla 300 g wątroby wieprzowej 2 duże cebule 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren owoców jałowca 1/2 bułki 100 g masła gałązka rozmarynu 3 jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)razy, dodając na przemian masło, kawałki bułki oraz listki rozmarynu. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Formę wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej formy nakładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Przed krojeniem studzimy
Bon Appetit Małgorzatysoczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów laskowych 2 jaja 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 2 łyżki klarowanego masła 3 duże twarde(...)jajami i bułką tartą. Przygotowaną masą oblepić polędwiczki. Piec ok. 15 minut w 180°C. Jabłka przekroić tak, aby wyciąć ze środka plaster z ogonkiem. Z pozostałych części usunąć gniazda nasienne, a później pokroić na mniejsze części. Jabłka podsmażyć chwilę na patelni po mięsie, wymieszać z resztą miodu. W połowie pieczenia dołożyć do mięsa. Przed podaniem polędwiczki na chwilę
Pełny talerzcukru - 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych - 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku) - 1 łyżeczka soli morskiej dodatkowo - jako do smarowania - sezam - do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam - rukole - szalotkę - płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu - paprykę czerwona świeżą - ketchup domowej roboty SPOSÓB WYKONANIA BUŁEK - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą(...)sakiewkę zwijając ciasto w dół - każdą bułkę delikatnie przygniotłam dłonią - przykryłam blaszkę ponownie ściereczką na ok 30 min to ponownego wyrośnięcia - wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut. - bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Basia w kuchni