ziemniakami i surówką zaspokoją apetyt na większą część dnia, świetnie smakują w towarzystwie sałatki z pomidorów i cebuli. składniki na 3-4 porcje 1,5 kg żeberek wieprzowych ( w pasku ) marynata 4 łyżki oleju 4 łyżki miodu 5 łyżek przyprawy typu maggi 1 szklanka coca coli ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka(...)zanurzamy w niej żeberka, po czym wstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Następnie kawałki żeberek wyjmujemy z marynaty i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu po czym zalewamy marynatą. Żeberka pieczemy w temp. 180 st C około 30 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 150 st C i pieczemy jeszcze 90 minut do miękkości. Co jakiś czas żeberka polewamy wytwarzajacym się sosem
Smakowite Daniakrólika ze śliwkami jadłam podczas zeszłorocznych świąt wielkanocnych u Cioci Stasi. Bardzo mi posmakował i oczywiście zapytałam o sposób wykonania. Dowiedziałam się, że Ciocia dodaje do niego wątróbkę wieprzową, którą wcześniej podsmaża na patelni z cebulką. Ponieważ te dwie rzeczy były inne od tych, które my robimy podczas przygotowania pasztetów, postanowiłam pomysły wcielić i w naszej kuchni. Po powrocie(...)niego wykwintny pasztet z królika , który można przygotować nie tylko na święta. Udostępnij Składniki na pasztet z królika ze śliwkami 1 królik 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 400 g suszonych śliwek 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 kawałek selera 3 średnie cebule 4 jajka wielkości L 3 kajzerki 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka
niecodziennikparytakim apetytem mięsa mielonego :) A skoro jej tak bardzo smakowało to wiem na pewno, że rolada ta na stałe zagości w naszym menu. Składniki: * 800 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 surowe jajko * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) Farsz: * 4 jajka ugotowane na twardo(...)jajko, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Na mięso wyłożyć farsz, pozostawiając kawałek wolnego miejsca od brzegu. Mięso zwinąć w roladę, owinąć folią. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec mięso zawinięte w folię około 30 minut, następnie zmniejszyć piekarnik do 150'C, mięso odwinąć z folii i piec kolejne 20-25 minut
Zrób to smacznietego, co wasze kubki smakowe lubią Tak więc nie jest to tradycyjny przepis , ale na pewno smaczny i oryginalny Składniki : 0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej 2-3 świeże ,kolorowe papryczki chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka(...)wiórowane i twarde , tylko soczyste . Wyrabiamy wszystko na gładka masę . Z mięsa formujemy podłużne cygara i nabijamy je na patyczki , mocno dociskają i spłaszczając . Układamy je na ruszcie do pieczenia , pod który wsuwamy blachę z wodą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tłuszcz będzie spadał na wodę , nie będzie się przypalał a dodatków podwyższona wilgotność korzystnie wpłynie na soczystość mięsa Wstawiamy
Ogrodnik w podróżymięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste. 500 g mięsa z golonki wieprzowej, 250 g kaszy gryczanej, 1 cebula, tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej), 1 – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, sól, cukier, świeżo mielony pieprz, Cebulę pokroić w kostkę(...)wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym. Następnie dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Z masy formawać kotleciki. Na patelni położyć (przycięty do kształtu dna patelni) papier do pieczenia, na nim położyć tłuszcz. Dzięki papierowi kotlety będę się lepiej smażyły, nie będą przywierały do dna. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kotlety, smazyć na niewielkim ogniu, z obu stron
królestwo garówSkładniki: * mięso mielone chude z szynki wieprzowej 500 g * ryż 200 g * kapusta biała 600 g * cebula * jajko * majeranek łyżeczka * sól * pieprz * pomidory przetarte w kartonie 500 g * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości. W misce wymieszać(...)ostatnią warstwę kapusty, która mieszam delikatnie z pomidorami. ( film poniżej prezentuje kolejność układania). Naczynie przykrywa. Jeśli użyjecie naczynia bez przykrywki użyjcie foli aluminiowej. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ostatnie 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuje pokrywkę. Smacznego! Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodyWażne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami(...)będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby i swawole
Kate's Kitchenświeżym pieczywie z masełkiem zadowoli każde głodne podniebienie i może własnie na niedzielnym śniadanku, w promieniach słońca i z ukochanymi wokół siebie. Smacznego. Składniki: 1 kg świeżej szynki wieprzowej 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 szczypta ostrej papryki 1 szczypta przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka(...)naczynia żaroodpornego ugotowane mięso, wysmarować je przygotowaną glazurą z sosu sojowego, octu balsamicznego i sosu Worcestetshire, obsypać jeszcze przyprawami i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 150 stopni. Kapitalna szynka na ciepło jak i na zimno
Wino Francja KuchniaPrzepraszam za jakość zdjęcia Skladniki: 700 dag.świerzych pieczarek 1 kg mięsa mielonego może być wieprzowe polecam również kurczęce 1 cebula 2 jajka 1 bułka sucha namoczona w mleku i wyciśnięta 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku natka pietruszki sól,pieprz do samku tarkowany ser zółty Sposób; Zaczynamy jak zawsze od mięsa ponieważ potrzebuje przejść przyprawami. Mięso wsadzamy do miski(...)Smarujemy blachę oliwą i nadziewamy naszym mięsnym farszem pieczaki, Do rozgrzanego piekarnika 200C wsadzamy blachę z pieczrkami na około 45 min. Następnie gdy będą juz zrumienione posypujemy serem i pieczemy około 10 min zmiejszając temperaturę piekarnika na 150C Smacznego
Viola cooks with passionJeśli robimy to ręcznie mąkę zalewamy wodą i mieszamy drewnianą łyżką, jak lekko przestygnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Nadzienie 500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część ) 2 łodygi trawy cytrynowej 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany 2 ząbki(...)Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam jak sklejać na różnych stronach np. tu Pierożki gotujemy na parze. Koszyk do gotowania na parze ( bambusowy, metalowy) wykładamy papierem do pieczenia, układamy na papierze pierożki i gotujemy ok 15 minut, przy gotującej się wodzie. Do pierożków możemy podać sos sojowy, z odrobiną oleju sezamowego i płatków chili razem
Kuchnia na wzgórzurazem coś prostego ale robiącego niesamowity wrażenie i efekt:D Wieprzowo- wołowy Burger podany z krążkami cebulowymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek(...)minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora i cebulę. Całość przykryć górą bułki. Gotowe krążki cebulowe, rozłożyć równomiernie na blasze. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku prze ok 15 min. Całość podawać razem z dodatkowymi sosami np. ketchupem, sosem czosnkowym, piri-piri. Najlepiej podawać z piwkiem :P Niesamowite
MarciochaKucharzytego składnika. I jeszcze jedno: na liście składników pulpetów nie ma jajka, czyli brakuje elementu wiążacego całość. Dlatego mięso trzeba bardo dobrze wyrobić, żeby kulki nie rozpadły się podczas pieczenia. Pulpety powinny być też sporej wielkości, najlepiej, jak piszemy w opisie przepisu, wielkości piłeczki do golfa. Przepis pochodzi z serwisu Jamieolivier.com Spróbujcie też przepisu Jamiego Oliviera na polpette(...)Brexitu, który osłabił funta, co podwyższyło koszty importu włoskich produktów. Wzrosły też koszty zatrudnienia w związku z ograniczeniem napływu imigrantów do UK. Składniki: Pulpety 500 g mielnego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g rodzynek (5 łyżek) Garść orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 100 g tartej bułki (1/2 szklanki) 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki) 3 łyżki octu balsamicznego 5 suszonych pomidorów
Niedzielny kucharztego składnika. I jeszcze jedno: na liście składników pulpetów nie ma jajka, czyli brakuje elementu wiążacego całość. Dlatego mięso trzeba bardo dobrze wyrobić, żeby kulki nie rozpadły się podczas pieczenia. Pulpety powinny być też sporej wielkości, najlepiej, jak piszemy w opisie przepisu, wielkości piłeczki do golfa. Przepis pochodzi z serwisu Jamieolivier.com Spróbujcie też przepisu Jamiego Oliviera na polpette(...)Brexitu, który osłabił funta, co podwyższyło koszty importu włoskich produktów. Wzrosły też koszty zatrudnienia w związku z ograniczeniem napływu imigrantów do UK. Składniki: Pulpety 500 g mielnego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g rodzynek (5 łyżek) Garść orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 100 g tartej bułki (1/2 szklanki) 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki) 3 łyżki octu balsamicznego 5 suszonych pomidorów
Niedzielny kucharzGrillowanie to nie tylko pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Raczej nie przepadam za tłustym mięsem i staram się go unikać, ale tym razem zrobiłam wyjątek i nie żałuje. Żeberka bardzo mi
KuchniaWeDwoje.plPrzepis jest już skorygowany. Co do farszu, to oczywiście możecie kombinować. U nas akurat był chcieizm na mięso mielone w sosie pomidorowym. Składniki: 3 kalarepy 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 300 ml passaty pomidorowej 1 szklanka wody szczypta mielonej chili (lub więcej) szczypta cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 gałązka natki(...)oczywiście wydrążoną część kalarepy dorzucić do sosu, ja ją zjadłam surową – taka smakuje mi najbardziej. Wydrążone połówki kalarepy gotujemy około 10 minut. Następnie faszerujemy je mięsnym sosem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut – do miękkości warzyw. Pozostałą część sosu (jeżeli Wam została), wyłóżcie na dno naczynia żaroodpornego (jak na zdjęciu). Ostatnie 10 minut można
Kardamonovysmalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby i swawole
Kate's KitchenPrzepis jest już skorygowany. Co do farszu, to oczywiście możecie kombinować. U nas akurat był chcieizm na mięso mielone w sosie pomidorowym. Składniki: 3 kalarepy 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 300 ml passaty pomidorowej 1 szklanka wody szczypta mielonej chili (lub więcej) szczypta cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 gałązka natki(...)oczywiście wydrążoną część kalarepy dorzucić do sosu, ja ją zjadłam surową – taka smakuje mi najbardziej. Wydrążone połówki kalarepy gotujemy około 10 minut. Następnie faszerujemy je mięsnym sosem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut – do miękkości warzyw. Pozostałą część sosu (jeżeli Wam została), wyłóżcie na dno naczynia żaroodpornego (jak na zdjęciu). Ostatnie 10 minut można
KardamonovyRolada szatańska Mięso mielone a w nim farsz z warzyw, owinięte ciastem francuskim Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · ½ brokuł · 1 duża marchewka · ½ opakowania groszku mrożonego · Ser feta(...)mięsa 5. Brzegi mięsa zawijamy tak żeby przykryć warzywa, następnie tak samo postępujemy z ciastem, żeby powstała nam rolada 6. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C 7. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy 8. Smacznego
Kulinarna Chwilaimprezie, goście na pewno będą zachwyceni. Składniki na bagietki zapiekane z mięsem mielonym: 3 półbagietki (może być też jedna czy dwie długie) 300 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 ml passaty pomidorowej 100 g sera żółtego (gouda) 100 g sera grana padano lub innego twardego spora cebula (biała czy inaczej czosnkowa) mały pęczek szczypiorku sól, pieprz, czosnek suszony(...)wykorzystać np. do panierowania kotletów). Bagietki napełniamy mięsem mielonym, na wierzchu układamy cebulę, całość posypujemy grana padano. Bagietki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy jakieś 15 minut (do momentu, aż ser się roztopi). Grzanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy. [caption id="attachment_8814" align="aligncenter" width="1024"] Bagietki zapiekane z mięsem mielonym
e-PrzepisyKulinarnesmalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka – pite oczywiście w zdecydowanym nadmiarze. Do tego tańce, wróżby i swawole
Kate's KitchenPrzepis jest już skorygowany. Co do farszu, to oczywiście możecie kombinować. U nas akurat był chcieizm na mięso mielone w sosie pomidorowym. Składniki: 3 kalarepy 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 300 ml passaty pomidorowej 1 szklanka wody szczypta mielonej chili (lub więcej) szczypta cynamonu 1 łyżeczka oregano 1 gałązka natki(...)Można oczywiście wydrążoną część kalarepy dorzucić do sosu, ja ją zjadłam surową - taka smakuje mi najbardziej. Wydrążone połówki kalarepy gotujemy około 10 minut. Następnie faszerujemy je mięsnym sosem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut - do miękkości warzyw. Pozostałą część sosu (jeżeli Wam została), wyłóżcie na dno naczynia żaroodpornego (jak na zdjęciu). Ostatnie 10 minut można piec
Kardamonovydodatek do pieczywa, ale również sam. Z podanych składników wyjdzie nam jedna tradycyjna foremka "keksówka" z pasztetem. Do gorącego bulionu w garnku dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso wieprzowe i wołowe umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Udko z kurczaka również umyć. Wszystko dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na 30 minut przed(...)sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki do ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Przygotować formę "keksówkę". Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę pasztetową przełożyć do formy i wyrównać. Piec przez godzinę. Wystudzić. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnikarkówki wieprzowej, sól, pieprz, mąka do obtaczania mięsa. Sos: 0,6 litra wody, 1 kostka rosołowa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, ostra i słodka papryka, pieprz cayenne lub czarny, ulubione zioła. Dodatkowo: 2 cebule do obłożenia mięsa. Takie przepisy uwielbiam. Przygotowuję składniki, układam wszystko(...)dobrze rozprowadzić, dodać cukier, przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować. Cebule pokroić na plastry. Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cebuli, zalać sosem. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 190°C (bez przykrycia), co jakiś czas przemieszać mięsko widelcem. Źródło: zcukrempudrem.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnipokrojonych suszonych śliwek 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki musztardy, np Develey 1 łyżeczka chrzanu, np. Develey 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 12% 1 polędwica wieprzowa miód olej ulubione przyprawy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i zmiksować mikserem, dodać musztardę, chrzan i słodką paprykę i miksować jeszcze chwilę. Puree(...)obtoczyć w ulubionych przyprawach. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Pod koniec pokroić w plastry i obsmażyć jeszcze krótko z każdej strony. Gotowe wyłożyć na brukselkę. Zapiekankę piec ok 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smaki idealnie się ze sobą łączą, całość rozpływa się w ustach. Zasmakuje nawet tym, co nie cierpią brukselki
Trufelkowoziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym(...)Buraczki tarte Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Gęsta jarzynowa z brukselką Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Surówka z marchewki z czarnuszką Surówka z marchewki z jabłkiem
Moja smaczna kuchniajest mega smaczna Składniki : 8 małych papryk białych ( lub innych ) 1 mała dynia , nie musi być dojrzała lub kawałek dużej ( około 300 g ) 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowej łopatki 2 łyżki ziaren ryżu ( nie gotowanych ) 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 kubek jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia , około 200 g 1 ząbek czosnku(...)papryki słodkiej , sól do smaku i całość wyrabiamy na gładka masę . Papryki myjemy , odcinamy górną część i pozbawiamy nasion . Tak przygotowane nabijamy ciasno farszem i układamy w naczyniu do pieczenia o głębszych brzegach . Pomidory z puszki blendujemy z 1 łyżeczką papryki słodkiej , 1 łyżeczką papryki ostrej , cynamonem , cukrem , solą do smaku i zalewamy nimi faszerowaną paprykę ( nie musi być
Ogrodnik w podróżymakaronem i posypane sezamem i posiekaną dymką. Polecam! Scroll down for recipe in English Klopsiki teriyaki (6-7 porcji) Składniki na klopsiki: 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duże jajko, roztrzepane 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco) ¾ szklanki(...)Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-18 minut. W międzyczasie umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj sos sojowy, wodę, imbir, czosnek, cukier i miód i dokładnie wymieszaj
karmelowymięso które idealnie nadaje się na obiad jak i później do kanapek. Sposób podobny jak przy szynce wieprzowej ale jednak inny. Składniki 1,2-1,5 kg schaba wieprzowego 1 l wody (jeśli mamy duży garnek to wody tak żeby przykryła mięso) 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 łyżki soli peklowej olej papryka słodka majeranek tymianek przyprawa(...)wrzenia. Wrzucamy schaba i gotujemy go na wolnym ogniu ok. 15-25 min. Po tym czasie wyciągamy schaba oblewamy go delikatnie olejem i nacieramy przyprawami, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 180 i pieczemy jeszcze 70 min. Po tym czasie rozcinamy folię
Piekielna Kuchnia Patiwieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;) Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 10 pomidorków koktajlowych 100ml śmietany 30% 10 dag żółtego sera 1 jajko 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej(...)Układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały por i paprykę. Jajko rozkłócamy, dodajemy śmietanę, przyprawy i keczup. Łączymy ze startym na drobnych oczkach serem żółtym i mieszanką zalewamy zapiekankę. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (aż ser ładnie się zrumieni
Kolorowy Przepisownikporcje (tortownica o średnicy 21 cm) : 100 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 450 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g makaronu penne 4 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g żółtego sera (użyłam sera Dziugas) 400 g pomidorów z puszki cukier sól, pieprz 1. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę, cebulę(...)sera wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z mięsem oraz jajkami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Tortownicę posmarować masłem. Przełożyć masę mięsną. Posypać resztą sera i piec przez 35 minut
Moja Galeria SmakuŚwięta,Sylwestra czy inne-dobrze trafiliście. Przepis ten pochodzi od mojej babci i ma bardzo długa tradycję w naszej rodzinie a do tego jest dziecinnie łatwy. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka(...)sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsałatka z pora , pasta jajeczna , którą napełniłam kurczaczka i pyszny domowy pasztet.Oczywiście nie mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka(...)sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ps. Danie bierze udział w konkursie, którego współorganizatorem jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl Ten i inne
Wielki apetyt