pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:197/291)

Rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami 105

Polędwiczka wieprzowa zwijana z ryżem i wiśniami - rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami i tymiankiem. Polędwiczka wieprzowa 500 – 600 g, 500 g wiśni ze słoika  lub mrożonych, 100 ml ryżu, 1 łyżka siekanego świeżego tymianku, sól, 3 łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżki oleju, Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę masła(...)prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić. Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ryż z wiśniami. Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Mięso posmarować olejem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby „odpoczęło”. Można polędwiczkę po zwinięciu obsmażyć na maśle

królestwo garów
Duszone żeberka  114

żeberek polubił je tak bardzo, że tez musze je przygotowywać przynajmniej raz w miesiącu Wydaje mi się, że to najlepsza rekomendacja! Duszone żeberka Składniki: około 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych 2-3 łyżki smalcu/oleju gałązka rozmarynu 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 większa papryczka chilli (może być suszona) pieprz sól Najpierw dzielimy żeberka na małe mniej więcej takie(...)Podczas duszenia mięso cały czas musi mieć trochę wody na dnie patelni, więc sprawdzajcie czy nie wyparowała i w razie potrzeby dolewajcie. Gotowe najlepiej smakują z kiszoną kapustą i pieczonymi ziemniaczkami lub leniwymi. Smacznego Artykuł Duszone żeberka pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
PIECZEŃ Z ŁOPATKI W AROMATYCZNYM SOSIE Z WARZYW I CZERWONEJ CEBULI 247

możemy podać z kaszą, z kopytkami, ziemniakami lub z czym tylko sobie wymarzymy. Aromatyczny sos, pachnący cebulą, warzywami i nutą czosnku jest tutaj dopełnieniem dania ...  Zapraszam 😍 Składniki: łopatka wieprzowa - u mnie około 1.20 kg 5 czerwonych cebul 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie sól pieprz papryka słodka majeranek czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki musztardy olej 2 marchewki 2 łodygi(...)Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (ja 1.5 h). Następnie mięso wyjmujemy, usuwamy liście laurowe, ziele angielskie, a resztę sosu blendujemy (wraz z warzywami).  Przed podaniem pieczeń kroimy na plastry i polewamy naszym sosem

Walijskie Pichcenie
Żeberka z kiszoną kapustą (z naczynia żaroodpornego) 224

pokazałam Wam przepis na żeberka z szybkowara (przepis TUTAJ ), a dzisiaj prezentuję wersję dla osób, które nie posiadają takiego garnka.  Składniki na 2 porcje: 0,5 kg żeberek wieprzowych 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki 1 szalotka 1 szklanka wody odrobina oleju 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Żeberka umyć, osuszyć, pokroić(...)wlać wodę. Smażyć kilka minut, aż do wyparowaniu wody. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę kapusty kiszonej, następnie ułożyć na niej żeberka i przykryć je pozostałą kapustą kiszoną. Całość piec w 180ºC pod przykryciem, aż do zarumienienia wierzchu dania (piekłam 65 minut). Podawać na ciepło

Ugotować
Zapiekana karkówka po flisacku 471

wielu umiejętności kulinarnych, także jest wspaniałym przepisem dla osób, które nie są biegłe w kuchni. Spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Prosty gulasz wieprzowy Przepis na karkówkę po flisacku Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g karkówki czubata łyżka musztardy miodowej łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku olej do smażenia(...)paprykę w kostkę - kładziemy składniki na warzywa (poszczególne warstwy widoczne na zdjęciach). 4 Całość podlewamy bulionem i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy naczynie żaroodporne, pokrywką lub folią aluminiową. 5 Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę/folię, podkręcamy temperaturę do 180 stopni, aby składniki się przyrumieniły i pieczemy jeszcze około 10 minut

Kuchnia Bazylii
Pieczeń drobiowo-wieprzowa z majonezem 128

duet to wyjątkowo udane połączenie – schab wieprzowy i filety z piersi kurczaka, zapieczone z pachnącą, podsmażoną cebulką. Dodatek majonezu powoduje, że mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Inspirację znalazłam w starej gazetce z przepisami. Składniki: • 4 plastry schabu • 2 piersi kurczaka • 3 cebule • 100 g masła(...)rozłożyć na cebuli. • Wierzch posmarować resztą majonezu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut. • Następnie posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści. Ja użyłam okrągłej formy do zapiekania i kroiłam pieczeń jak tort

To co kocham
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 130

naczynia weszło 9 pulpecików, ale jeśli macie większe naczynie, można zrobić odpowiednio więcej… lub mniej, czego nie polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: • 9 plastrów polędwiczki wieprzowej ok. 2 cm wysokości • 250 g mięsa mielonego z cielęciny • 1 jajko • 1/2 kajzerki • 1/2 cebuli • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz(...)plastrze polędwiczki, dociskając do siebie tworząc kopczyki. • Do naczynia między pulpety wlać śmietanę, ale nie oblewać nią mięsa tylko przestrzenie pomiędzy kopczykami. Nakryć folią aluminową. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 45 minut. • Mozzarellę pokroić na 9 małych plasterków, położyć na kopczykach upieczonego mięsa i zapiec jeszcze przez 3 minuty

To co kocham
Polędwiczka w cieście francuskim 243

przygotowaną polędwiczkę możemy podać na uroczysty obiad, oprócz fantastycznego smaku, po całym pokoju rozniesie się zapach wędzonego boczku i żurawiny. Polędwiczka w cieście francuskim – składniki ok. 450g polędwiczki wieprzowej ciasto francuskie 8 plastrów surowego boczku cebula 3 łyżki żurawiny 1 łyżka musztardy delikatesowej majeranku sól pieprz żółtko Polędwiczka w cieście francuskim – przepis Cebulę kroimy w drobną kosteczkę(...)ciasta francuskiego i zwijamy tak, aby powstała rolada. Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry i wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy polędwiczkę na ok. 6 minut, aby mięso chwilę „odpoczęło”. Smacznego! Post Polędwiczka w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marynowana polędwiczka nadziewana porem 188

duża zaleta. Nie lubię pojemników, na których już po pierwszym użyciu robią się ciemne zacieki od ich zawartości. Marynowana polędwiczka nadziewana porem 2 porcje Polędwiczka: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 1 por - biała jego część (długości mniej więcej polędwiczki) 1 łyżka tartego żółtego sera sól, pieprz Marynata: 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oleju 1 ząbek(...)obtoczyć w marynacie, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na min. 30 minut w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 200°C , polędwiczkę nasiąkniętą marynatą włożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia 45 minut

Posadzone i zjedzone
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 299

konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa(...)patelnię po smażeniu wlewam szklankę gorącej wody przepłukuję ją, zeskrobuję pozostałe w niej przyprawy i przelewam do naczynia z mięsem.) Rolady piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam

Kuchnia z widokiem na ogród
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 110

taki obiad a pozostały sos zjada na kolację maczając w nim chleb. Tylko chwila naszej pracy a resztę to już wykona za nas piekarnik :) Składniki: * około 500 g karkówki wieprzowej (u mnie było 5 plastrów) * 2 średnie cebule * 6 pieczarek * pół czerwonej papryki * 2 płaty czerwonej konserwowej papryki (użyłam  Moryń ) * 3 łyżki mąki * olej do smażenia * sól, pieprz czarny(...)piórka. Wszystkie warzywa rozłożyć na mięsie.  Teraz pora na zalewę. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Całość wylać na mięso z warzywami. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso pod przykryciem około 1,5 godziny

Zrób to smacznie
Rolada mięsna z jajecznicą 100

jajecznicą Jedliście taką roladę? Mięso mielone faszerowane jajecznicą, warto wypróbować. 8 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        1 cebula ·        1 łyżeczka majeranku ·        Sól(...)kilka małych. 6.    Po usmażeniu placki z jajek wykładamy na ser. 7.    Wszystko razem zwijamy robiąc roladę i zawijamy w folię. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 ° C. 8.    Roladę przed podaniem kroimy w plastry 2 cm. 9.    Gotowe

Kulinarna Chwila
Riggatoni faszerowane mięsem mielonym pod serowo-śmietankową pierzynką 141

dobry na wszystko, a w takim wydaniu to już szczególnie. Makaron cudownie wilgotny od śmietanki, dobrze doprawione mięsko mielone, a do tego wszystkiego przepysznie zapieczone sery. 400 g łopatki wieprzowej 250 g makaronu riggatoni 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 3 trójkątne serki topione 100 g sera mozzarella 150 g sera gouda 200 g śmietanki 30% sól i pieprz(...)wcześniej układamy drugą warstwę. Wszystko zasypujemy serami. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej serki topione, do śmietanki dodajemy sól i pieprz, a następnie równomiernie polewamy nasz makaron. Zapiekankę pieczemy przez 45 minut w 180 s C. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w sosie curry i nutą słodkich bananów 144

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznego sosu curry, który idealnie komponuje  się z dodatkiem słodkich bananów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 1kg polędwiczek wieprzowych 6 dojrzałych  bananów sól pieprz olej do smażenia i wysmarowania naczynia Sos curry: 330g śmietany 12% 250g śmietany 18% 1/2 szklanka wody 10 łyżek ketchupu 4 łyżki przyprawy curry(...)rozgrzanym oleju z każdej strony. 4. Plastry polędwiczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, dodać pokrojone banany i zalać sosem curry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut. 5. Gotowe polędwiczki w curry podawać w towarzystwie ryżu lub kasz

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) 319

wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości mięsa i jego rozpadania (przez ok. 2 godziny mięso wieprzowe, a mięso wołowe 3-4 godziny). W połowie gotowania dodajemy słoninę. Następnie mięso, słoninę oraz warzywa wyciągamy z wywaru i studzimy (ok. 2-3 szklanki wywaru pozostawiamy na namoczenie(...)połowy foremek i w każdej z nich za pomocą łyżki wyżłabiamy środek tak aby w to miejsce włożyć jajka. Foremki wypełniamy do końca masą tak aby całkowicie zakryć jajka. Pieczemy ok. 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości foremek) w 160 stopniach.   Moje posty

Słodka Strona
Patisony faszerowane mięsem i kaszą kuskus 204

posmakowały bardzo, mi zresztą również dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem. Składniki: 7-8 średnich patisonów 30 dag łopatki wieprzowej 5 pieczarek 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kaszy kuskus 10 dag sera żółtego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie ostra papryka olej do smażenia(...)przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy patisony, posypujemyy po wierzchu startym serem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 20 minut

Cynamonowe szczęście
Żeberka w sosie cebulowym. 243

figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami(...)podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Rillettes wieprzowe 262

Rillettes  to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika

NaKońcuJęzyka
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym 131

Wszystko w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleka kokosowego. Zapieczone w piekarniku. Proste, smaczne i jakże inne. Składniki: mięso mielone: 300 g z piersi indyka + 300 g z szynki wieprzowej duża cebula 3-4 czosnku przeciśniętego przez praskę 2 marchewki pół kapusty pekińskiej ( około 400- 450 g) woreczek ugotowanego na sypko ryżu 2 jajka olej do smażenia sól pieprz zioła(...)przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety przełożyć do naczynie żaroodpornego.  Bulion zagotować z koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym, doprawić do smaku pieprzem oraz ziołami. Zalać kotlety. Piec w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

na moim stole...
Żeberka w sosie miodowo jabłkowym 111

zasmakowanie ich w pysznym, słodko kwaskowatym sosie z domieszką aromatycznego cynamonu. W podobny sposób można też zamarynować inne rodzaje mięsa, np. udka z kurczaka. Składniki: ok. 15 żeberek wieprzowych 200 ml kwaśnego soku jabłkowego (najlepiej z miąższem) 3 łyżki miodu (jeśli wolisz, możesz zamienić go syropem klonowym) 2 łyżki oleju roślinnego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego kilka nieobranych(...)przez około 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu się nieco ocieplić. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Żeberka przełóż do naczynia do pieczenia, wstaw do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze mniej więcej godzinę. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i kleiste. Na koniec

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim 268

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki ·        1 całe jajko ·        Sól ·        1 łyżeczka papryki ostrej(...)górę, przykrywając mięso tak żeby wyszła nam rolada. 6.                Owijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 ° C . 7.                Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy rozgrzanym

Kulinarna Chwila
Gołąbki Drobiowe z Pieczarkami 123

window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym i pieczarkami. Zapraszamy na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym, pieczarkami i oczywiście ryżem. Zazwyczaj domowe gołąbki przygotowuje się z mięsem wieprzowym, jednak te również wychodzą przepyszne, sprawdźcie sami! Składniki: główka kapusty, 200 g ryżu, 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, 30 dag pieczarek, 2 cebule, pieprz, sól, czosnek granulowany(...)Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym wycinamy twarde części liści. Na każdy z liści nakładamy  odpowiednią porcję farszu i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem i pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez godzinę lub dłużej, aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gołąbki Drobiowe z Pieczarkami pochodzi z serwisu

Przepiski.pl
Zapiekane rożki z tortilli 50279

Wyszło pysznie. Rożki podałam razem z sosem czosnkowym, ale myślę, że nawet ketchup się nada. 1 op. tortilli (5-6 sztuk) około 700-800 g mielonego mięsa (drobiowe lub wieprzowe) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka kukurydzy około 250 g tartej mozzarelli zioła prowansalskie sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy na plasterki(...)części, tak jak to pokazane na zdjęciu poniżej. Każdy kawałek zawijamy w rożek. Na dno sypiemy trochę tartego sera. Wypełniamy mięsnym nadzieniem. Rożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, łączeniem do dołu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec czasu pieczenia rożki ostrożnie napełniamy kolejną porcją mozzarelli*. Zapiekamy dalej

Smaki Na Talerzu
Tarta z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim 122

cieście francuskim. Zapiekłam ją z mieszanką z delikatnego twarogu z jajkami i mozarellą i wyszło przepysznie. Spróbujcie Składniki: – 1 op ciasta francuskiego – 400g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) – 1 por – 60g oliwek czarnych – 60g ulubionego sera żółtego (u mnie cheddar) – 1 op mini mozarelli (125g) – 200g naturalnego twarogu delikatnego – 3 jajka – zioła(...)boki formy, ponakłuwać. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wyłożyć na spód, następnie wyłożyć nadzienie mięsne, na mięsie równomiernie rozprowadzić mieszankę jajeczną, na wierzch wyłożyć mozarellę. Piec tartę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45-50 minut. Smacznego Tarta z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim Tarta z mięsem mielonym, porem i oliwkami

Smaki Armine
NAJLEPSZA KARKÓWKA W CEBULI - to jest to! 3280

gronie najbliższych? Ta karkówka zaskoczy wszystkich. Skorzystaj z przepisu i odkryj sekret tej pysznej i łatwej w przygotowaniu potrawy! :) Ślicznie pozdrawiam :) K.K.  SKŁADNIKI : ok. 8 kotletów z karkówki wieprzowej, lekko rozbitych 8 cebul pokrojonych w piórka 1 marchew pokrojona w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę kawałek selera, pokrojony w kostkę 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie(...)paprykę (ewentualnie), podduszamy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem - wlewamy całość do karkówki. Krok 4. Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 2 godziny i gotowe. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Papryki faszerowane 203

farsz - na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, by szybciej zmiękła do smażenia można dodać szczyptę soli, a następnie wrzucamy nasze mięsko. Ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej zmieszanego z wołowym, ale w zasadzie każde się nadaje :) Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, niewielką ilością czerwonej słodkiej papryki oraz ziołami i czekamy, aż całość się usmaży. W tym czasie(...)piekarnik do 200 st. C, nasze papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniamy je wodą tak na ok. 2 cm i całość pieczemy ok. 30-40 minut. W tym czasie ścieramy ser i na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy nim papryki. Gdy się rozpuści można zajadać :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Polędwiczki faszerowane mięsem mielonym i grzybami leśnymi 221

sposobów! Dzisiejsze będą z farszem mięsno-grzybowym. Myślę, że dobrym dodatkiem będzie marchewka kandyzowana z prażonymi migdałami czy po prostu młoda fasolka z masełkiem i bułką. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe(około 600-800g) 500g chudej karkówki 200g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 3 g grzybów suszonych przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek,czosnek, cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 jajko(...)dużych oczkach maszynki, połączyć z farszem mięsnym, dodać jajko, dobrze wyrobić, rozłożyć prostokąty polędwiczki, nałożyć farsz, zwinąć, zamknąć wykałaczkami, folię aluminiową wysmarować olejem, włożyć zwinięte polędwiczki, zawinąć,  piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 min., otworzyć z folii i piec około 10 min, do zrumienienia, podawać z  sosem grzybowym

Kuchnia Beaty
Makaron zapiekany z mięsem mielonym 147

Sposób na pyszny obiad, choć muszę przyznać, że bardzo kaloryczny. Mięso mielone z makaronem zapiekane pod żółtym serem… Skusicie się ?:) 1 godzina składniki: 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 g makaronu (u mnie muszelki z pszenicy durum) 2 cebule 2 ząbki czosnku około 200 g kukurydzy (użyłam słodkiej kukurydzy Dawtona ) pomidory w puszce słodka papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, następnie mięso i pozostały makaron. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć, oprószyć serem żółtym i piec kolejne 10 minut. Smacznego

Ania i Marcin gotują
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 226

wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych.   Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego świeżo mielony pieprz(...)krążki ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Stawiamy je "po chińsku" falbanką do góry. Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Papier wcześniej nacinamy w kilku miejscach, aby para mogła się przedostać do pierogów. Przygotowujemy sos- mieszamy wszystkie składniki. Pierożki jemy pałeczkami lub palcami, uprzednio maczając je w przygotowanym sosie

Smakowity Blog Kulinarny
Tradycyjny schab ze śliwką 209

Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić(...)kilka śliwek, można również wykorzystać je do obłożenia mięsa. Całość zalewamy bulionem i zamykamy naczynie. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości mięsa (około godziny). W czasie pieczenia należy mięso w naczyniu kilka razy przewrócić. Podajemy pokrojone w plastry na półmisku, przykładowo z ulubionym sosem i surówką o raz frytkami

Kuchenna Kontrrewolucya
Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 177

zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią(...)masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Dip do roladek: Jogurt doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane listki mięty

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet domowy a'la wątróbka. 167

Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego  ( łopatka,karkówka ) 60 dkg wątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki  (mogą być suche) 2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat sól 3 ząbki czosnku pieprz majeranek olej kminek  cały do posypania Sposób wykonania : Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć(...)smaku,pieprz,sól,jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Gotową masę wkładamy do wąskich  foremek aluminiowych lub do blaszek keksówek. Posypujemy kminkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 C. Jest pyszny,zrobiłem go kilka dni temu. Polecam !  Rada : Można do masy pasztetowej dodać trochę całego lub mielonego kminku, będzie miał ładny

Przepisy i porady kulinarne