family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Po prostu, takie z grzybami. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g łopatki wieprzowej 1 pęczek natki pietruszki 300 g mrożonych borowików 250 g ryżu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)natką. Ryż łączymy z mięsem i grzybami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy a brzegu każdego liścia, ciasno zawijając. Układamy w brytfance, zalewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy pod przykryciem 90 min. w 180°C. Podajemy z ulubionym sosem
R'n'G Kitchenjeden z jego warunków. Jednakże takie rozwiązanie jest również bardzo wygodne i pozwoliło mi zaoszczędzić wiele czasu. Bo czasami trzeba sobie ułatwiać życie ;-) SKŁADNIKI 600 g mięsa mielonego wieprzowego oliwa 200 g kaszy jęczmiennej 1 kostka rosołowa drobiowa 4 duże czerwone papryki 1 sos Boloński Łowicz 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego WYKONANIE Do garnka wlać 2 litry(...)naczynia żaroodpornego i nalać do naczynia wody z gotowania kaszy, tak aby zanurzona była 1/4 papryki. Pozostałą część papryki posmarować pędzelkiem olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Uwagi: Aby wierzch się za bardzo nie przypalił, to po około 20 minutach, można ułożyć na wierzchu każdej papryki kawałek folii aluminiowej
Passions hobbies lifeProsty przepis na wykwintny obiad. Delikatne mięso, wyraziste kurki i śmietankowy sos… trzy elementy, które gwarantują pyszny posiłek. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g) 300 g kurek 2 łyżki masła klarowanego Jedna duża biała cebula kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie bulion) 200 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry(...)minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty. Polędwiczki podawać w towarzystwie ulubionych warzyw i pieczonych ziemniaczków
Pyry na GazBardzo syta zapiekanka z makaronem spaghetti, mielonym mięsem i szpinakiem. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula ½ puszki kukurydzy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wody Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 150 g makaronu spaghetti 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 100 g żółtego sera(...)Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę mięsa, sera oraz szpinaku. Tak samo robimy z drugą warstwą. Gotową zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20 minut
VioletoweKucharzenieglazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat. Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :) SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki(...)około 2 godziny. Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego! Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki
Moje Kuchenne Rewelacjepełną foremkę keksówkę. Proponuję poeksperymentować i użyć swoich ulubionych dodatków do podkreślenia smaku. Proszę, oto mój sprawdzony przepis. Składniki: chude mięso 860g (ja użyłam chudej szynki wieprzowej) wątróbka wieprzowa 260g włoszczyzna bez kapusty 400g świeża papryka plus pieczarki łącznie 100g czosnek 4 ząbki po garści świeżej natki pietruszki i koperku suchy chleb/bułka 100g 4 jaja łuska babki lancetowatej(...)taka ilość mięsa musi być porządnie doprawiona. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wywaru z duszenia. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej olejem rzepakowym keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 40 minut. Gotowe! Smacznego! Wartość kaloryczna porcji 120g Pasztetu Wiosennego = około 167 kcal
IzaGotujeOd jakiegoś czasu nastała moda by robić sałatki w pojemnikach lub słoikach i zabierać ze sobą na wyjazdy lub do pracy. Uważam, że jest to świetny
Ala piecze i gotujearomatyczne a dodatek małych pieczarek dopełnia smak całego dania. Roladki w smaku przypominają domowe gołąbki, tylko bez kapusty. Polecam na rodzinny obiad! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 70 g ugotowanego ryżu 4 jajka 1 biała cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Czosnek granulowany Mąka ryżowa(...)większe pokrojone w ćwiartki. Wodę mieszamy z przecierem pomidorowym. Wsypujemy mąkę oraz dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie mieszamy. Zalewą zalewamy mięso. Roladki pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze
VioletoweKucharzeniemięso świetnie komponuje się z miodem, pomidorami, sosem sojowym oraz cebulą i czosnkiem. Takie żeberka pokochają wszyscy miłośnicy mięsnych dań. składniki na 3 porcje 1 kg żeberek wieprzowych ( w pasku ) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia 2 łyżki octu winnego 3-4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 150 g koncentratu pomidorowego czarny pieprz sól(...)sojowy, miód oraz koncentrat pomidorowy i wszystko dusimy około 5 minut. Tak przygotowany sos rozprowadzamy na żeberkach a następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st C. i pieczemy około 1-1,5 godz. Artykuł Żeberka w miodzie + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaocet balsamiczny. Jeśli nie lubisz szałwii możesz dodać listki tymianku, kolendry bądź czosnku niedźwiedziego. Polędwiczkę obierz z otaczającej ją delikatnej błony. Podziel na porcje i zalej marynatą. Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso, dlatego nie musisz go marynować zbyt długo. wystarczy około 1 godzina przed smażeniem. Nie powinno być dłużej marynowane niż 24 godziny. Polędwiczki zamarynowane owijam folią(...)soczystego mięsa w środku. Każdy kawałek mięsa smażymy po jeden raz z każdej strony. Mięso powinno mieć piękny jasno brązowo- złoty kolor. Gotowe! Tak przygotowane polędwiczki zazwyczaj podaję z pieczonymi ziemniakami w foli, z odrobiną masła i soli morskiej. Pycha
SMYKWKUCHNIniestety mięsa u nas je się dosyć dużo. Tak więc u mnie propozycja dla miłośników włoskiego jedzenia i dla mięsożerców. Składniki: makaron lasagne 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ząbki czosnku mieszanka przyprawy śródziemnomorskiej 400 g pomidorów w puszce dwie łyżeczki przecieru pomidorowego pół szklanki wody pieprz sól sos beszamel 3/4 l mleka 70 g masła(...)minutki. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno sos mięsno-pomidorowy, płaty makaronu, sos mięsno-pomidorowy, sos beszamel, płaty makaronu itd. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamel posypany parmezanem. Piec w 180°C około 35 minut
Pysznie & Pięknieprzepis powinien każdemu smakować kto lubi dania z makaronu i mięsa:). Będziemy potrzebować: 500 g makaronu spaghetti lub innego na klopsiki: 500 g mięsa mielonego - ( użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego) 2 jajka 50 g bułki tartej (około 5 łyżek) 70 g sera żółtego 2 łyżki usiekanej natki pietruszki sól , pieprz na sos: 700 g przecieru pomidorowego(...)przygotowanej masy formuję w dłoniach klopsiki o wielkości orzecha włoskiego. Biorę w dłonie troszkę mięsa ( masy ) i turlając w dłoniach formuję kulkę , uformowane układam na tace (desce , papierze do pieczenia ) później dodam je do gotującego się sosu. Klopsiki mam uformowane teraz przygotuję sos: Sos z klopsikami możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam
Uwaga Babcia Gotujeżeby odpowiedzieć: PIWO. Tę golonkę przyrządzałam dla specjalnego gościa. Dodałam do niej miód, bo to typowy składnik mojej kuchni :) Nie może być inaczej, skoro jestem córką pszczelarza ;) Składniki: golonka wieprzowa 0,5 litra piwa (wzięłam ciemne, bo moim zdaniem ma bogatszy smak) 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 duże marchewki ćwiartka selera korzeniowego cebula pieprz(...)garnka. Wierzchnią część skóry i mięsa posmarować lub polać połową łyżki miodu. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut. Obrócić mięso i posmarować połową łyżki miodu. Piec pod przykryciem dalsze 20-30 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości i "młodości" golonki). Po upieczeniu golonka powinna odchodzić od kości
Weekendy w domu i ogrodzieprostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach. Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym go pomylić z bardzo delikatnym, mięsem wieprzowym- wybaczcie porównanie, gotuję z zamiłowania i to pierwsze przyszło mi na myśl :) Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią(...)średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i polewamy niewielką ilością sosu (tak aby powstała glazura). Tak przygotowanego tuńczyka podałam z ryżem i pieczonymi warzywami. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaszklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo(...)grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże). 9. Na ciasto dodać : sos, pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, mięso. Całość posypać startym serem. 10. Piec w temperaturze
A Ty Smakuj Mniekolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)papryki przygotowaną masą mięsno-ryżową i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy „czapeczkami” z odkrojonej części i spryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem. Papryki możemy nadziać wcześniej
Poezja smakuwykładamy do piekarnika/ Takie pieczenie zapobiega spływaniu boków ciasta. Pieczemy około 10 - 15 minut, następnie zdejmujemy papier i jeszcze chwilę dopiekamy do uzyskania złocistego koloru. Jeśli jest to tarta do zapiekania należy wystudzić przed nałożeniem nadzienia. Ciasto kruche piecze się w dobrze nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia dużych placów wynosi około 30 minut, a drobnych ciasteczek(...)odchodziło od maku należy przed pieczeniem owinąć je w papier do pieczenia. Zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu, a w konsekwencji opadnięcia ciasta drożdżowego. Poza tym nasz wypiek nie będzie miał dziur. 5. jak obrać i uprażyć orzechy laskowe Nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.. Rozsyp orzechy na blasze
Ciastka - domowe słodkościpaszteciki z mięsem mielonym Przepis na kruche paszteciki z mięsem jest prosty, ale efekt końcowy jest imponujący. Oto, co będziesz potrzebować: 500 g mięsa mielonego (możesz użyć mięsa wołowego, wieprzowego lub mieszanki obu) 1 cebulę, drobno posiekaną 2 ząbki czosnku, przeciśnięte 1 marchewkę, startą na tarce 1 łyżkę oleju roślinnego 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki ½ łyżeczki tymianku(...)farszu mięsnego. Złóż ciasto na pół, tworząc półksiężyc. Następnie przytnij brzegi pasztecika widelcem, aby je dokładnie zamknąć. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz paszteciki przez około 20-25 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Gotowe paszteciki z mięsem podawaj ciepłe lub letnie. Możesz je również schłodzić
Ania i Marcin gotują800g podgardla wieprzowego 600g wątróbki drobiowej 5 jajek 2 kostki rosołowe 2 marchewki 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 bulka kajzerka Gałka muszkatołowe Sól Pieprz Bułka tarta Łyżka masła 2 foremki keksówki o wymiarach 11x25cm Pasztet z królika – przepis Przygotowanie: Tuszkę z królika dzielimy na części, wkładamy do dużego garnka, dodajemy również podgardle wieprzowe bez skóry(...)gęsta wtedy możemy podlać bulionem. Keksówki wewnątrz smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą po czym napełniamy masą mięsną. Z powyższych składników wychodzą dwie dosyć pełne foremki o wymiarach 11x25cm Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C przez 1godz. (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo – obiegu) Upieczony pasztet wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Pasztet
Księga-Smakuaromatyczne cytrusy i przyprawy korzenne, w łapce lampka wina a za oknem świat otulony białą kołderką....a na talerzu szyneczka :D Zapraszam :) Szynka bardzo świąteczna - 1,2 kg szynki wieprzowej - goździki - 1 duża pomarańcz - 1 duża cytryna - 50-100 ml wina czerwonego wytrawnego - 2 łyżki oleju orzechowego Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy i na całej powierzchni wciskamy w mięso goździki. Dalej(...)strony , przekładamy do naczynia żaroodpornego ( ja przełożyłam też cytrusy z marynaty dla lepszego efektu ale już nie jest to konieczne) przykrywamy naczynie folią aluminiową lub przykryciem firmowym naczynia i pieczemy w 180C przez 1 i 15 min po czym zdejmujemy przykrycie i dopiekamy
Kuchnia Pełna EmocjiProste ,ale efektowne danie, na codzienny, jak i świąteczny obiad. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do obsmażenia polędwicy 1 jajko Wykonanie: Polędwicę umyć, oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błon. Doprawić solą, pieprzem świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso obsmażyć z każdej strony(...)nagrzewamy do 190 oC .Wyjętą z lodówki polędwicę smarujemy pozostałą częścią jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Podczas pieczenia, nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy. Jako jarzynkę proponuję
Kulinarny karnet Christophera