łazanek, a nie samego bigosu. Na dziś tyle, wracam do kuchni, póki mój dzisiejszy obłęd trwa. Do następnego, cześć. Składniki: pół główki małej białej kapusty 300-350 g kabanosów wieprzowych lub cienkich kiełbas 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 szklanka wody (lub więcej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)mnie to trwało około 40 minut). Jeżeli woda za bardzo odparowała, można dolać jej więcej. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Bigos staropolski Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem Bigos z młodej kapusty i kiełbasy Bigos z cukinią i kurczakiem Bigos z wieprzowiną Artykuł Bigos ze słodkiej kapusty
Kardamonovyjakim jest polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2sztuki) 18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej tymianek sól pieprz oliwa Farsz groszkowy: 260g mrożonego zielonego groszku Hortex 50g liści świeżej natki z pietruszki 1 ząbek czosnku 80ml oliwy z oliwek(...)zielony groszek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Polędwiczki nafaszerować groszkowym farszem, a następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrami szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4. Gotowe polędwiczki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. Wiosna już za rogiem. Przywołaj
Szalona Kuchnia Ewelinysmakowite sakiewki na obiad. Żałuję tylko jednego, tego że tak długo ten przepis był przeze mnie nie wykorzystany. Polędwiczki z warzywami w sakiewce mrożone ciasto filo 500 g polędwiczek wieprzowych 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szkl groszku marchewka 3 średnie ziemniaki 2 pomidory 200 g sera feta 1 łyżka suszonego oregano i rozmarynu 1/2 cytryny(...)cebuli, troszkę groszku i kilka plasterków marchewki. Na wierchu ułożyć plaster pomidora i fety. Zawinąć w sakiewkę albo paczuszkę, natłuścić ciasto masłem. Przenieść delikatnie pakunek na blachę wyłożona pergaminem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 min. Artykuł Polędwiczki z warzywami w sakiewce pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaochoty. Ponieważ temperatura trochę spadła to i ja weszłam w szybsze obroty i postanowiłam zrobić na obiad lasagne bolognese. Przepis 4 porcje. Składniki na farsz mięsny: 600 g mięsa wieprzowego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek gotowego sosu bolognese. łyżka oleju 2 cebule pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę 3 listki drobno pokrojonej bazylii(...)czas energicznie mieszając wlać mleko. Gotować cały czas na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Dno naczynia w którym będziemy piec lasagne, wysmarować małą ilością oleju a następnie ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Wierzch płatów wysmarować sosem beszamelowym, na to wyłożyć cienką warstwę farszu mięsnego. Na farsz mięsny położyć część startego
Na słodko lub wytrawnieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które pojawia się w każdym domu. Mięso mielone, zazwyczaj wieprzowe formowane jest w kulki, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. Tym razem przygotowałam dla Was mielone w nieco innej wersji, a mianowicie kotlety mielone pod pieczarkową kołderką. Brzmi ciekawie prawda? A jak smakuje! Jak zrobić(...)Przepis na mielone pod pieczarkową kołderką jest naprawdę łatwy, dlatego też powinien udać się każdemu z Was. Sekretem idealnych kotlecików jest oczywiście dobrej jakości mięso. Może to być mięso wieprzowe lub drobiowe. Kotlety mielone pod pieczarkową pierzynką to idealny pomysł na smaczny, domowy obiad. W naszym domu wszyscy uwielbiają to danie, dlatego też pojawia się ono u nas bardzo często
Przepiski.plGołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka Składniki: 20 dużych liści kapusty (1 większa kapusta) 500 g kaszy jęczmiennej 3 cebule 100 g słoniny 600 g żeberek wieprzowych, 100 g grzybów suszonych 1 jajko sól i pieprz dodatkowo do rosołu z żeberek proponuję marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu Żeberka wkładamy do garnka z zimną(...)surowe jajko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w przygotowane liście, układamy ciasno w brytfance wyłożonej pozostałymi liśćmi i zalewamy wywarem z grzybów wymieszanym z rosołem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez 1,5 godziny. Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka Po więcej regionalnych przepisów na gołąbki i inne dania zapraszam
Trzeci talerzsobie pozwolić na kawałecze tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka, zaprasz am :) Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 2 cebule 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera 2 ząbki czosnku 6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego smalec/olej do smażenia mielona czerwona papryka kminek sól, pieprz Wykonanie(...)pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni
magiczna kuchnia Kasimogą być pomidory w puszce drobno pokrojone) szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki bazylii Klopsiki: 1 łyżka masła 1/2 cebuli 250 dkg mięsa mielonego (mieszanka mięsa wołowego z wieprzowym) 1/4 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 5 łyżek bułki tartej 100 ml mleka 1 jako olej do smażenia Klopsiki: Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę(...)misce roztrzepać jajka, dodać do nich ser, śmietanę, sos pomidorowy, sól, pieprz oraz bazylię. Wymieszać. Po upływie godziny ciasto na tartę wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć ciastem naczynie do pieczenia. Na wierzch ciasta połozyć papier a następnie wysypać groch bądż inne nasionka, ktore obciażą nam papier. Ciasto piec prze 15 min w 200 stopniach Celsjusza. Po 15 min wyja
mecookswypróbowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie! RYŻ ZAPIEKANY Z POLĘDWICĄ WIEPRZOWĄ I MARCHEWKĄ. Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu parboiled 500 g polędwiczki wieprzowej około 10 cm kawałek białej części pora 3 marchewki 1 l bulionu 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz ziołowy 3 łyżki oliwy z oliwek(...)krążki. Zawartość patelni przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać surowy ryż, marchewkę i por, przemieszać. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec 40 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze około 20 minut. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychspecjalną okrągłą łyżeczkę, która ma cienkie i ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej. Zapiekana cukinia z mielonym mięsem Składniki: 4 średnie cukinie 500 g zmielonej w domu łopatki wieprzowej 200 g cebuli 1 jako 3 ząbki posiekanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 4 - 5 łyżek świeżo startego parmezanu olej(...)dobrze mieszamy i powstałą masą wypełniamy wydrążone cukinie i posypujemy 2 łyżkami parmezanu. Cukinie następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia
Kulinarne przygody Gatityszklanki / 220 g cukru pudru ¼ szklanki / 60 ml wody (co najmniej) 2–3 krople soku z cytryny POZOSTAŁE 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 1 l smalcu wieprzowego, topionego, lub oleju roślinnego (zob. WSKAZÓWKA) powidła śliwkowe do nadziewania PRZYGOTOWANIE PRZYGOTOWANIE ZACZYNU: Do średniej miski wsyp drożdże*, cukier, wlej maślankę i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę(...)zostaw na w temperaturze pokojowej na mniej więcej 1½ godziny, aż dwukrotnie zwiększy objętość (może to zająć nieco dłużej w zależności od temperatury otoczenia). Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj papier olejem. Kiedy ciasto urośnie, uderz je pięścią i kilka razy ugnieć. Rozwałkuj je na prostokąt lub okrąg o grubości ok. 1½ cm. Foremką do ciastek o średnicy
Nerds Kitchensię zbyt mdła. Lekko pikantny farsz nadaje wyrazu i sprawia, że całość jest pyszna. Składniki na cukinię faszerowaną po meksykańsku: 5 niewielkich, młodych cukinii 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka) papryka czerwona 2 czerwone papryczki pepperoni (lub chili) puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej cebula szklanka passaty pomidorowej 250 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól, pieprz czarny, oregano(...)Dodajemy również cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy przez około 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy. Wydrążone cukinie układamy na dużej blaszce do pieczenia od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je olejem lub oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmujemy
e-PrzepisyKulinarneDzisiejsza propozycja to totalny misz masz. Ale jaki pyszny. Połączenie makaronu, mięsa i sosu. Zapraszam na obiadek. Co nam trzeba? 300 g makaronu spaghetti polędwiczka wieprzowa- ok 300g świeży szpinak-opakowanie z popularnych sklepów olej rzepakowy do smażenia ser mozzarella w wiórkach 200g przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka 2 czubate łyżki sosu pomidorowego sos: 200ml ciepłego mleka(...)połowę makaronu, układamy na tym połowę szpinaku i posypujemy połową sera mozzarella (100g) Układamy drugą warstwę, polewamy sosem do końca jak został w misce z makaronem, posypujemy serem i pieczemy ok 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydompewnością, częściej będziecie sięgać po ten przepis GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ: 1 główka kapusty pekińskiej 200g kaszy gryczanej 400g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa wieprzowego z łopatki) 1 cebula 200g pieczarek 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz i papryka czerwona słodka. Przygotowanie naszych gołąbków zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)jakie pyszne. Gotowe już zawinięte gołębie, układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno wcześniej zostało wyłożone nie wykorzystanymi liśćmi kapusty. Całość zalewamy ok 1/2 szklanki bulionu lub wody, nakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzanie góra-dół przez ok 50-60min. Gotowe Tak przygotowane gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i kaszą gryczaną, idealnie będą się komponować
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiitego problemu, na 3 osoby blacha starcza na 1 obiad :) pół blachy zjadam ja drugie pół Karolina z Fabianem :) No to lecimy z tym przepisem. Skład: 800g łopatki wieprzowej 400g makaronu do lasagne 400g pomidorów w puszcze 150g tartej mozzarelli 400ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek(...)przywarł do naczynia i kolejno 1/3 surowe płaty makaronu, na to 1/3 beszamelu i 1/3 sosu mięsnego. Czynność powtarzamy 3-krotnie a na samej górze sypiemy mozzarellę. Do pieca na 45-60 min 180/190 ° C opcja termoobieg. Makaron ma w pełni zmięknąć, można wbijać nóż aby sprawdzić. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy lasagnię jeszcze
Smacznie Pysznie Kaloryczniegarnek na prąd, jednakże od zwykłego "garnka na prąd" wyróżniają go temperatury gotowania - niska, wysoka i podtrzymywanie ciepła. Niska temperatura około 70*C służy do powolnego, długiego gotowania. Mięso pieczone w tej temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura ok. 120*C do szybszego duszenia(...)pojemności 3,5 litra jest idealny do przygotowania obiadu dla czteroosobowej rodziny czy też zapasu mięsa do tortilli na imprezę. Bez problemu upiekłam w nim 2,5kg łopatę wieprzową i po 12 godzinach wolnego gotowania, idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego
Gotowanie i blogowanieczegoś nie zmieniła i nie zrobiła po swojemu :) Polecam jako inne wydanie szyneczki z piekarnika. A jakie kanapki pyszne z taką szyneczką własnej produkcji :) Składniki 1,5 kg szynki wieprzowej 5 łyżek musztardy dijon 1-2 ząbki czosnku (u mnie 1 olbrzymi bo szynka w zalewie leżała 5 dni z 2 ząbkami czosnku) 1,5- 2 łyżki majeranku(...)użyciu pędzla mieszankę z musztardy i przypraw. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy 75-80 min w zależności jaki kawałek mięsa mamy (w oryginale była mała kulka ok kilograma ja miałam 1,6 kg dość płaskiej szynki nie kulkę dlatego wydłużyłam czas pieczenie). Po tym czasie podlewamy odrobiną wody tak żeby 0,5-1 cm był
Piekielna Kuchnia PatiKiedy nie chce się gotować, a masz wielkiego głoda i potrzebę chwili wytchnienia od ciężkiej pracy i miejskiego zgiełku - jest miejsce blisko Warszawy gdzie nie dość
Kuchnia po mojemuDomowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka(...)koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce
Symfonia smakowaszklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie(...)każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem
W poszukiwaniu inspiracjipokusiłam się o własne wykonanie. Pasztet jest bardzo smaczny i myślę, że już czas pokazać go publicznie. Składniki: królik w całości, ok 1.5 kg 40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej 20-25 dag surowej słoniny 50 dag karkówki 2 czerstwe bułki lub 3 kromki chleba gałka muszkatołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu. 4. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, słoninę kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i wierzch pasztetu. Pasztet zapiekamy ok. 90 minut przez 160-170 C. Przed krojeniem pozwalamy, aby pasztet ostygł
Apetyczna babeczka