pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:204/291)

Domowa szynka parzona 221

Domowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsza szarpana wieprzowina. Rozpływa się w ustach! PRZEPIS na pulled pork 147

miękka, że wręcz rozpływa się w ustach. Brzmi jak idealna szarpana wieprzowina? Ta właśnie taka jest. Przepis na szarpaną wieprzowinę Składniki: 1,2 kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki papryki wędzonej w proszku (jeśli nie macie, można użyć zwykłej), 3 łyżki dobrego keczupu lub przecieru pomidorowego wymieszanego z łyżą octu i łyżeczką cukru(...)wyparowała, aby wszystko się nie przypaliło. Teraz zawartość patelni przełóż do brytfanki. Za pomocą dwóch widelców porwij mięso na włókna. Połącz ketchup, musztardę i sos sojowy, wymieszaj z mięsem. Piecz pod przykryciem w temp. 190 stopni przez godzinę, następnie bez przykrycia kolejne pół godziny. Rada: Mięso podczas gotowania można także podlewać piwem. Szarpaną wieprzowinę najbardziej lubimy w chlebkach pita

Kulinarna Polska
Pieczeń z polędwiczką 302

bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na świątecznym, uroczystym obiedzie. Szczególnie jeżeli chcemy zaskoczyć gości i podać im coś wyjątkowego. 1 polędwiczka wieprzowa 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko do moczenia bułki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny 300 g boczku wędzonego 1 łyżka miodu(...)zawijać w plasterki boczku, tak aby zachodziły jeden za drugi. Przygotowaną roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 45 min. Przed końcem pieczenia , za pomocą pędzelka posmarować boczek miodem. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń powinna odczekać ok 10 min. wtedy można pokroić na plastry. Smacznego :) Pieczeń będzie ładnie się prezentować

https:KKuchniaMniam
Cukinia faszerowana 243

sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!     Składniki: 4 młode cukinie średniej wielkości 300g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 10 dkg żółtego sera SOS: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1,5 łyżki koncentratu 200ml bulionu     *** Cukinie(...)zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Cukinie polewamy sosem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C *** *** Po około 40 minutach pieczenia cukinie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym żółtym serem *** *** Całość zapiekamy jeszcze przez około 15 minut, już bez przykrycia, w temperaturze 180’C *** *** Do cukinii polecam podać pieczone

Blog z Apetytem
Pasztet z golonki indyka ze śliwką 282

smaczny. Ten pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz czarny(...)wysmarować dokładnie masłem i wykładać warstwy masy, układając pomiędzy nimi połówki suszonych śliwek. Przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 45 min. Pasztet wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Pieczywo , Przystawki i przekąski Tagged: bakalie , golonka , podroby

https:KKuchniaMniam
Warkocze z polędwiczki wieprzowej w sosie serowo – pieczarkowym 194

pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety w tym roku grzybów już nie posiadam, więc muszę zadowolić się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej ok. 50 ml 1 ½  łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki soli(...)Dodajemy do polędwiczek. Całość zapiekamy w piekarniku około 45 minut w temp. 185 o  C pod przykryciem. Po tym czasie do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy zlany sos z pieczenia, gotujemy aby zredukować płyn i na koniec dodajemy rozdrobniony ser. Całość chwilkę gotujemy mieszając. Polędwiczki podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 2092

krytyka kulinarnego :) Taka zapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia.  Smacznego! Składniki: 8 ziemniaków 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek) sól, pieprz 2 cebule 200 ml śmietany 18% 20 dag żółtego sera 1 jajko szczypta chili zioła prowansalskie szczypta gałki muszkatołowej(...)wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut

Pasja Smaku
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 322

idealna propozycją, jeśli chcemy podać coś wyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam do wypróbowania. Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym   Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g boczku w plasterkach 3 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek(...)dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki

Mania Gotowania
Bigos ze słodkiej kapusty z kabanosami 149

łazanek, a nie samego bigosu. Na dziś tyle, wracam do kuchni, póki mój dzisiejszy obłęd trwa. Do następnego, cześć. Składniki: pół główki małej białej kapusty 300-350 g kabanosów wieprzowych lub cienkich kiełbas 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 szklanka wody (lub więcej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)mnie to trwało około 40 minut). Jeżeli woda za bardzo odparowała, można dolać jej więcej. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Bigos staropolski Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem Bigos z młodej kapusty i kiełbasy Bigos z cukinią i kurczakiem Bigos z wieprzowiną Artykuł Bigos ze słodkiej kapusty

Kardamonovy
Polędwiczka nadziewana pesto z zielonego groszku 227

jakim jest polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych  (2sztuki) 18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej tymianek sól pieprz oliwa Farsz groszkowy: 260g mrożonego zielonego groszku Hortex 50g liści świeżej natki z pietruszki 1 ząbek czosnku 80ml oliwy z oliwek(...)zielony groszek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Polędwiczki nafaszerować groszkowym farszem, a następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrami szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4. Gotowe polędwiczki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. Wiosna już za rogiem. Przywołaj

Szalona Kuchnia Eweliny
Polędwiczki z warzywami w sakiewce 129

smakowite sakiewki na obiad. Żałuję tylko jednego, tego że tak długo ten przepis był przeze mnie nie wykorzystany. Polędwiczki z warzywami w sakiewce mrożone ciasto filo 500 g polędwiczek wieprzowych 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szkl groszku marchewka 3 średnie ziemniaki 2 pomidory 200 g sera feta 1 łyżka suszonego oregano i rozmarynu 1/2 cytryny(...)cebuli, troszkę groszku i kilka plasterków marchewki. Na wierchu ułożyć plaster pomidora i fety. Zawinąć w sakiewkę albo paczuszkę, natłuścić ciasto masłem. Przenieść delikatnie pakunek na blachę wyłożona pergaminem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30 min. Artykuł Polędwiczki z warzywami w sakiewce pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Lasagne bolognese 257

ochoty. Ponieważ temperatura trochę spadła to i ja weszłam w szybsze obroty i postanowiłam zrobić na obiad lasagne bolognese. Przepis 4 porcje. Składniki na farsz mięsny: 600 g mięsa wieprzowego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek gotowego sosu bolognese. łyżka oleju 2 cebule pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę 3 listki drobno pokrojonej bazylii(...)czas energicznie mieszając wlać mleko. Gotować cały czas na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Dno naczynia w którym będziemy piec lasagne, wysmarować małą ilością oleju a następnie ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Wierzch płatów wysmarować sosem beszamelowym, na to wyłożyć cienką warstwę farszu mięsnego. Na farsz mięsny położyć część startego

Na słodko lub wytrawnie
Kotlety Mielone Pod Pieczarkową Kołderką 134

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które pojawia się w każdym domu. Mięso mielone, zazwyczaj wieprzowe formowane jest w kulki, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. Tym razem przygotowałam dla Was mielone w nieco innej wersji, a mianowicie kotlety mielone pod pieczarkową kołderką. Brzmi ciekawie prawda? A jak smakuje! Jak zrobić(...)Przepis na mielone pod pieczarkową kołderką jest naprawdę łatwy, dlatego też powinien udać się każdemu z Was. Sekretem idealnych kotlecików jest oczywiście dobrej jakości mięso. Może to być mięso wieprzowe lub drobiowe. Kotlety mielone pod pieczarkową pierzynką to idealny pomysł na smaczny, domowy obiad. W naszym domu wszyscy uwielbiają to danie, dlatego też pojawia się ono u nas bardzo często

Przepiski.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka 291

Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka  Składniki: 20 dużych liści kapusty (1 większa kapusta) 500 g kaszy jęczmiennej 3 cebule 100 g słoniny 600 g żeberek wieprzowych, 100 g grzybów suszonych 1 jajko sól i pieprz dodatkowo do rosołu z żeberek proponuję marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu Żeberka wkładamy do garnka z zimną(...)surowe jajko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w przygotowane liście, układamy ciasno w brytfance wyłożonej pozostałymi liśćmi i zalewamy wywarem z grzybów wymieszanym z rosołem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez 1,5 godziny. Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka  Po więcej regionalnych przepisów na gołąbki i inne dania zapraszam

Trzeci talerz
Golonka na kapuście 198

sobie pozwolić na kawałecze tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka, zaprasz am :) Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 2 cebule  3 marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera 2 ząbki czosnku 6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego smalec/olej do smażenia mielona czerwona papryka kminek sól, pieprz Wykonanie(...)pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni

magiczna kuchnia Kasi
Tarta pomidorowa z klopsikami 249

mogą być pomidory w puszce drobno pokrojone) szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki bazylii Klopsiki: 1 łyżka masła 1/2 cebuli 250 dkg mięsa mielonego (mieszanka mięsa wołowego z wieprzowym) 1/4 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 5 łyżek bułki tartej 100 ml mleka 1 jako olej do smażenia Klopsiki: Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę(...)misce roztrzepać jajka, dodać do nich ser, śmietanę, sos pomidorowy, sól, pieprz oraz bazylię. Wymieszać. Po upływie godziny ciasto na tartę wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć ciastem naczynie do pieczenia. Na wierzch ciasta połozyć papier a następnie wysypać groch bądż inne nasionka, ktore obciażą nam papier. Ciasto piec prze 15 min w 200 stopniach Celsjusza. Po 15 min wyja

mecooks
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 287

specjalną okrągłą łyżeczkę, która ma cienkie i ostre brzegi, widoczną na zdjęciu poniżej. Zapiekana  cukinia z mielonym mięsem Składniki: 4 średnie cukinie 500 g zmielonej w domu łopatki wieprzowej 200 g cebuli 1 jako 3 ząbki posiekanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 4 - 5 łyżek świeżo startego parmezanu olej(...)dobrze mieszamy i powstałą masą wypełniamy wydrążone cukinie i posypujemy 2 łyżkami parmezanu. Cukinie następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, cukinie posypujemy resztką parmezanu i pieczemy bez przykrycia

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z powidłami śliwkowymi i bekonową posypką – Wiedźmin 127

szklanki / 220 g cukru pudru ¼ szklanki / 60 ml wody (co najmniej) 2–3 krople soku z cytryny POZOSTAŁE 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 1 l smalcu wieprzowego, topionego, lub oleju roślinnego (zob. WSKAZÓWKA) powidła śliwkowe do nadziewania PRZYGOTOWANIE PRZYGOTOWANIE ZACZYNU: Do średniej miski wsyp drożdże*, cukier, wlej maślankę i wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę(...)zostaw na w temperaturze pokojowej na mniej więcej 1½ godziny, aż dwukrotnie zwiększy objętość (może to zająć nieco dłużej w zależności od temperatury otoczenia). Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj papier olejem. Kiedy ciasto urośnie, uderz je pięścią i kilka razy ugnieć. Rozwałkuj je na prostokąt lub okrąg o grubości ok. 1½ cm. Foremką do ciastek o średnicy

Nerds Kitchen
Cukinia faszerowana po meksykańsku – danie z charakterem 99

się zbyt mdła. Lekko pikantny farsz nadaje wyrazu i sprawia, że całość jest pyszna. Składniki na cukinię faszerowaną po meksykańsku: 5 niewielkich, młodych cukinii 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka) papryka czerwona 2 czerwone papryczki pepperoni (lub chili) puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej cebula szklanka passaty pomidorowej 250 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól, pieprz czarny, oregano(...)Dodajemy również cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy przez około 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy. Wydrążone cukinie układamy na dużej blaszce do pieczenia od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je olejem lub oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmujemy

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka spaghetti z polędwiczką i szpinakem 190

Dzisiejsza propozycja to totalny misz masz. Ale jaki pyszny. Połączenie makaronu, mięsa i sosu. Zapraszam na obiadek. Co nam trzeba? 300 g makaronu spaghetti polędwiczka wieprzowa- ok 300g świeży szpinak-opakowanie z popularnych sklepów olej rzepakowy do smażenia ser mozzarella w wiórkach 200g przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka 2 czubate łyżki sosu pomidorowego sos: 200ml ciepłego mleka(...)połowę makaronu, układamy na tym połowę szpinaku i posypujemy połową sera mozzarella (100g) Układamy drugą warstwę, polewamy sosem do końca jak został w misce z makaronem, posypujemy serem i pieczemy ok 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares

Latosiowydom
Lasagne 178

tego problemu, na 3 osoby blacha starcza na 1 obiad :) pół blachy zjadam ja drugie pół Karolina z Fabianem :)  No to lecimy z tym przepisem. Skład: 800g łopatki wieprzowej  400g makaronu do lasagne 400g pomidorów w puszcze 150g tartej mozzarelli 400ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek(...)przywarł do naczynia i kolejno 1/3 surowe płaty makaronu, na to 1/3 beszamelu i 1/3 sosu mięsnego. Czynność powtarzamy 3-krotnie a na samej górze sypiemy mozzarellę. Do pieca na 45-60 min 180/190 ° C opcja termoobieg. Makaron ma w pełni zmięknąć, można wbijać nóż aby sprawdzić. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy lasagnię jeszcze

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 445

garnek na prąd, jednakże od zwykłego "garnka na prąd" wyróżniają go temperatury gotowania - niska, wysoka i podtrzymywanie ciepła. Niska temperatura około 70*C służy do powolnego, długiego gotowania. Mięso pieczone w tej temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura ok. 120*C do szybszego duszenia(...)pojemności 3,5 litra jest idealny do przygotowania obiadu dla czteroosobowej rodziny czy też zapasu mięsa do tortilli na imprezę. Bez problemu upiekłam w nim 2,5kg łopatę wieprzową i po 12 godzinach wolnego gotowania, idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego

Gotowanie i blogowanie
Szynka pod pierzynką z musztardy z piekarnika 251

czegoś nie zmieniła i nie zrobiła po swojemu :) Polecam jako inne wydanie szyneczki z piekarnika. A jakie kanapki pyszne z taką szyneczką własnej produkcji :) Składniki 1,5 kg szynki wieprzowej 5 łyżek musztardy dijon 1-2 ząbki czosnku (u mnie 1 olbrzymi bo szynka w zalewie leżała 5 dni z 2 ząbkami czosnku) 1,5- 2 łyżki majeranku(...)użyciu pędzla mieszankę z musztardy i przypraw. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy 75-80 min w zależności jaki kawałek mięsa mamy (w oryginale była mała kulka ok kilograma ja miałam 1,6 kg dość płaskiej szynki nie kulkę dlatego wydłużyłam czas pieczenie). Po tym czasie podlewamy odrobiną wody tak żeby 0,5-1 cm był

Piekielna Kuchnia Pati
Gdzie zabrać rodzinkę na obiad? Łowisko Piorunów. Warto zjechać z trasy 276

Kiedy nie chce się gotować, a masz wielkiego głoda i potrzebę chwili wytchnienia od ciężkiej pracy i miejskiego zgiełku - jest miejsce blisko Warszawy gdzie nie dość

Kuchnia po mojemu
Domowy pasztet. 171

Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej   800 g piersi z kurczaka   400 g surowego boczku   400 g wątróbki   łyżka masła   1 marchewka   1 pietruszka   5 jaj   2 cebule   1 bułka kajzerka(...)koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce

Symfonia smakowa
Calzone z mięsem mielonym 245

szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie(...)każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem

W poszukiwaniu inspiracji
Pasztet z królika Babci Anieli 254

pokusiłam się o własne wykonanie. Pasztet jest bardzo smaczny i myślę, że już czas pokazać go publicznie. Składniki: królik w całości, ok 1.5 kg  40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej 20-25 dag surowej słoniny 50 dag karkówki 2 czerstwe bułki lub 3 kromki chleba gałka muszkatołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.  Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu. 4. Foremki  wykładamy papierem do pieczenia, słoninę kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i wierzch pasztetu. Pasztet zapiekamy ok. 90 minut przez 160-170 C. Przed krojeniem pozwalamy, aby pasztet ostygł

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania