pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:185/291)

Pieczeń z wątróbką 132

Składniki : 60 dag wątróbki wieprzowej 60 dag tłustego, surowego boczku 2-3 jajka 1 duża cebula mały pęczek szczypiorku lub koperku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion Przygotowanie: Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również Boczek zmielić Wątróbkę i cebulę przesmażyć(...)dodać kilka łyżek bulionu Do wysmarowanej smalcem lub wyłożonej papierem foremki o wymiarach  30 x 12 cm wyłożyć przygotowaną masę Wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego (180*C ) piekarnika, piec ok. 50 min.  Po wystudzeniu wyjąć pieczeń z foremki. Moje uwagi: Surowy boczek mielić na grubszych oczkach, a wątróbkę na małych. Przypominam, że nastała pora przygotowywania ogórków

Proste Potrawy
Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem 201

jest trudniejsze od naszych polskich pierożków i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Ciasto pierogowe jest praktycznie takie samo, różni się tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia   polega na wmieszaniu w mięso rosołu lub domowego bulionu, który uwolni się podczas gotowania pierożków i efektem otrzymujemy sakiewkę wypełnioną rosołem(...)doprawiłam świetną   mieszanką soli morskiej z dodatkiem suszonego selera którą możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata -doskonale podkreśla smak mięs, sosów   czy gulaszy.   A jak smakują pieczone z ogniska ziemniaki z masełkiem i tą solą…pychota. Wypróbujcie koniecznie!  SKŁADNIKI NA 4 PORCJE/ Ciasto:   ½ kg mąki pszennej tortowej Ok. 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli

Wanilia i Kardamon
Pieczeń rzymska z jajkiem 141

Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw:  łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki  łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)plastry szynki i jajka, które ponownie przykrywamy szynką (owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii kształtny walec. 3. Ukształtowaną pieczeń ponownie wkładamy do keksówki i posypujemy ziołami. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być nagrzany) i pieczemy około 40 - 50 minut w 200 stopniach. 4. Po upieczeniu zlewamy tłuszcz i odstawiamy

NA MOIM TALERZU
Pieczeń rzymska z jajkiem 143

Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw:  łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki  łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)plastry szynki i jajka, które ponownie przykrywamy szynką (owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii kształtny walec. 3. Ukształtowaną pieczeń ponownie wkładamy do keksówki i posypujemy ziołami. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być nagrzany) i pieczemy około 40 - 50 minut w 200 stopniach. 4. Po upieczeniu zlewamy tłuszcz i odstawiamy

Na moim talerzu
Sałatka z kabanosa 190

moja propozycja sałatki na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy. Myślę, że u Was jest podobnie Zazwyczaj piekę dwa do trzech ciast, robię przekąski, jakieś danie gorące i jedną albo dwie sałatki. Jeśli zapraszam rodzinę to ilości przygotowanego jedzenia zwiększaja się wprostproporcjonalnie do liczby zaproszonych gości. Na nadchodzące(...)Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki na sałatkę mięsną z kabanosa. 4 jajka ugotowane na twardo 130 gr kukurydzy z puszki 180 gr kabanosa (użyłam klasycznego wieprzowego) 4 połówki papryki marynowanej 3 średnie ogórki kiszone 70 gr grubo tartego sera żółtego Sos: szczypta pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki majonezu świeżo krojony

mecooks
Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową 208

słone i kwaśne. Posilajcie się kaszami, one zadbają o ciepło naszego żołądka, rozgrzeją organizm i podniosą odporność. A więc……na zdrowie!!! Składniki (około 4 porcje): 1 kg żeberek wieprzowych 600 g kapusty kiszonej 400 ml soku jabłkowego 3 cebule 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej 5 liści laurowych 5 ziaren angielskich 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu(...)dodajemy liście i ziele angielskie, doprawiamy papryką wędzoną, dusimy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania. Tak przygotowaną kapustę, przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, umieszczamy na wierzchu podsmażone żeberka. Pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temp 180ºC. Serwujemy z kaszą jęczmienną, ugotowaną według instrukcji na opakowaniu. Artykuł Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia
KOTLETY MIELONE Z GRILLA 88

świeżą bagietką i grillowanymi kolbami kukurydzy.  Polecam przepis na kotlety mielone z grilla.   Czas przygotowania : 30 minut Liczba sztuk: 8 SKŁADNIKI: 250g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej) 4 filety z sardeli 1 łyżka kaparów 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 średnie cebule 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki(...)przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy natkę pietruszki, chili, sól oraz pieprz - dokładnie wyrabiamy, doprawiamy ewentualnie do smaku. Krok 4. Z masy mięsnej formujemy 8 kotletów - kotlety pieczemy z każdej strony przez około 5 minut. Po każdym odwróceniu smarujemy je niewielką ilością oleju. Smacznego

Moja Książka Kucharska
grillowane żeberka wieprzowe 142

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g żeberek wieprzowych (pojedynczych kostek) składniki na marynatę: 125 ml przecieru pomidorowego 1 – 2 łyżeczki tabasco 2 – 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej żeberka(...)lodówki na minimum 60 min. Następnie wyciągamy żeberka z marynaty i grillujemy nag gorącymi węglami przez 10 -15 min. Następnie przesuwamy je na mniej rozgrzaną część grill i pieczemy przez kolejne 15-20 min. od czasu do czasu odwracając je i smarując pozostałą marynatą. Upieczone żeberka podajemy z ulubionymi sałatami, surówkami

Domowy Smak Jedzenia
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 181

sera cheddar. Po prostu musicie spróbować to połączenie - u mnie niebawem powtórka tej zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła,  2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego(...)kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku ok. 7 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika podajemy od razu z zupką

Aga w kuchni
Roladki z boczku z suszonymi śliwkami i morelami 151

robiłam na początku moich pierwszych kulinarnych zmagań. Dziś często wracam do tego przepisu.  Proporcje należy dostosować do swoich upodobań - jedni wolą słodsze mięso, inni - mniej. plastry surowego boczku wieprzowego suszone morele (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia) suszone śliwki (po 1 sztuce na plaster boczku + kilka do namoczenia) przyprawy wg gustu   Śliwki i morele zalać(...)potrzeby spiąć wykałaczką) i ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Całość zalać wodą i owcami, które uprzednio się moczyły. Przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie). Piec ok 1 h w temperaturze 180-190 stopni. Pod koniec pieczenia zdjąć całkowicie folię, aby mięso odrobinę się zarumieniło

Di gotuje
Pasztet wieprzowy. Tani, prosty i smaczny 154

Wojciech Młynarski reszta bez komentarza... PASZTET oddaje stan mojego samopoczucia. Zmielona 3 krotnie…. Składniki 300 g boczku surowego ok. 8 plastrów boczku wędzonego 500 g podgardla 300 g wątroby wieprzowej 2 duże cebule 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren owoców jałowca 1/2 bułki 100 g masła gałązka rozmarynu 3 jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)razy, dodając na przemian masło, kawałki bułki oraz listki rozmarynu. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Formę wykładamy plastrami boczku.  Do tak przygotowanej formy nakładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Przed krojeniem studzimy

Bon Appetit Małgorzaty
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 155

soczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów laskowych 2 jaja 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 2 łyżki klarowanego masła 3 duże twarde(...)jajami i bułką tartą. Przygotowaną masą oblepić polędwiczki. Piec ok. 15 minut w 180°C. Jabłka przekroić tak, aby wyciąć ze środka plaster z ogonkiem. Z pozostałych części usunąć gniazda nasienne, a później pokroić na mniejsze części. Jabłka podsmażyć chwilę na patelni po mięsie, wymieszać z resztą miodu. W połowie pieczenia dołożyć do mięsa. Przed podaniem polędwiczki na chwilę

Pełny talerz
Mini hamburgery 175

cukru - 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych - 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku) - 1 łyżeczka soli morskiej  dodatkowo - jako do smarowania - sezam - do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam - rukole - szalotkę - płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu -  paprykę czerwona świeżą - ketchup domowej roboty SPOSÓB WYKONANIA BUŁEK  - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą(...)sakiewkę zwijając ciasto w dół - każdą bułkę delikatnie przygniotłam dłonią - przykryłam blaszkę ponownie ściereczką na ok 30 min to ponownego wyrośnięcia - wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut. - bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Basia w kuchni
Keftedes. Aromatyczne greckie klopsiki 85

meze, czyli talerz z przekąskami, jestem pewna, że obok chlebka pita, oliwek, sera feta i tzatziki, zobaczycie też keftedes. Te obłędnie pyszne pulpeciki przygotowuje się tradycyjnie z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego bądź z jagnięciny. W mojej lekko „odchudzonej” wersji pojawia się jednak mielone mięso z indyka. Potrawa traci tylko kalorie, ale nie smak. Ten pozostaje bez zmian(...)jednak wprowadziłam kolejną po zmianie rodzaju mięsa modyfikację i keftedes upiekłam. Do tej pory jadłam tylko wersję z patelni, ale po zjedzeniu tej z piekarnika wiem, że zostanę przy pieczeniu. Smak jest tak samo pyszny, a brzuch nieco lżejszy. Z czym podawać keftedes? Keftedes może pojawić się jako jeden z elementów talerza przystawek (meze). Można go wtedy skubać jako

Na-talerzu.pl
Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym 162

idealne na niedzielny rodzinny obiad. Zawijane zrazy z karkówki z pewnością podbiją wasze kubki smakowe. https://youtu.be/TB8hAHb-5qg Składniki na roladki z karkówki w sosie: około 800 g karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ogórki konserwowe (lub kiszone) 2 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka wody około pół szklanki mąki sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster(...)mieszamy z wodą i resztą cebuli, której nie zużyliśmy na faszerowanie roladek oraz solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy roladki. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez godzinę z funkcją termoobiegu. Co jakieś 20 minut wierzch roladek oblewamy sosem, w którym się pieką. [caption id="attachment_8775" align="aligncenter" width="1024"] Roladki z karkówki zapiekane

e-PrzepisyKulinarne
Menu na tydzień: 5 dań z maks 5 składników 151

ryżem, potem zielone curry. Przygotowanie każdego z dań wymaga 15 minut pracy. Kiedy curry się gotowało, zaczęliśmy nagrzewać piekarnik na 200 stopni. Do piekarnika trafił kalafior i polędwiczki. Czas pieczenia 25 minut. W międzyczasie nastawiliśmy sos pomidorowy do spaghetti, ugotowaliśmy makaron, usmażyliśmy filety po francusku. Po półtorej godzinie wszystko było gotowe. Do zamrażalnika spakowaliśmy: curry, spaghetti (makaron dobrze się(...)jeśli Wam nie odpowiada też piszcie i komentujcie:) Lista zakupowa Mięso/owoce morza Surowe krewetki 250-300 g Podwójna pierś z kurczaka 2 polędwiczki z indyka 2 małe polędwiczki wieprzowe Warzywa/owoce Mała cukinia Mały słodki ziemniak Szklanka mrożonego groszku Główka czosnku Mała cebula Szpinak 200 g Kalafior Kolendra Bazylia Limonka Cytryna Makaron/ryż ½ opakowania spaghetti 1/2 opakowania makaronu ryżowego Szklanka

Niedzielny kucharz
Polędwiczki nadziewane w młodej kapustce 133

Polędwiczki nadziewane w młodej kapustce Wszystko co z młodą kapustą jest smaczne. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Cebula ·        Olej do smażenia ·        ½ główki kapusty młodej ·          3 Marchewki(...)mięsa i zawijamy w roladę. 10.                     Wkładamy w woreczek do pieczenia. 11.                     Pieczemy 30 minut

Kulinarna Chwila
Meksykańska pizza na kalafiorowym spodzie 140

polecamy przepyszne ciasto z kalafiora, któremu nie sposób się oprzeć. Gwarantujemy jeśli spróbujecie raz, będziecie chcieli więcej. Meksykańska pizza na kalafiorowym spodzie SKŁADNIKI: - 1 kalafior - 200g sera mozzarella - 400g wieprzowego mięsa mielonego - 400g pomidorów z puszki - 240g czerwonej fasoli - 200g kukurydzy - 2 papryczki chilli - 2 cebule czerwone - pieprz, sól, chilli, bazylia i oregano do smaku Kalafiora obieramy z liści(...)równomiernie warstw naszej pizzy. Na kalafior kładziemy 100g sera mozzarella, przyprawę oregano, pomidory z puszki, mięso mielone, kukurydze, fasole, krążki cebuli, pozostały ser mozzarella oraz krążki papryczek chilli. Całość pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwaga - im więcej chilli, tym ostrzejsze pizza. Czas przygotowania: około 50 minut   SMACZNEGO

Związek na patelni
Polędwiczka w boczku z sosem grzybowym, marynowana w Martini cukinia i puree z musztardą francuską 134

miłości, miłości i jezcze raz miłości. Na wikipedii przeczytałam, że podobno nadaje sens naszemu życiu.   Składniki na 2 porcje: Polędwiczka wieprzowa w boczku 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 250- 300 g) 6-7 cienkich plastrów boczku  łyżka oleju rzepakowego i masła do smażenia  sól, pieprz  świeży tymianek  rozgneciony ząbek czosnku  Sos grzybowy(...)solą i pieprzem i owijam boczkiem. Na patelni rozgrzewam tłuszcz z dodatkiem czosnku i tymianku. Smażę na nim polędwiczkę do zarumienienia z każdej strony. Następnie przekładam na blaszkę do pieczenia i piekę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na 20 minut. Grzyby moczę w szklance wrzątku przez godzinę. Na tej samej patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam szalotkę, tymianek

Mango Papaja
Klopsiki mięsno-ryżowe w sosie paprykowo-bazyliowym 160

białej kapusty według przepisu mojej teściowej, pasuje do wszystkiego :) Do sklepu po produkty marsz i jutro macie już problem z obiadem z głowy.  Składniki: - 600g mielonej szynki wieprzowej - 300g ryżu - 2 jajka - 2 marchewki - 400ml bulionu warzywnego - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - pół papryki - garść świeżych liści bazylii - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz, czosnek granulowany  Ryż gotujemy na sypko(...)garnku z bulionem dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojona w kostkę paprykę oraz liście bazylii - miksujemy blenderem na gładki sos   Zalewamy klopsiki sosem, przykrywamy naczynie folia aluminiową i do pieca   Piekarnik 180 ° C opcja termoobieg pieczemy 30 minut Po tym czasie zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze około 10 minut   Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana

Smacznie Pysznie Kalorycznie
zapiekanka gyros z ryżem 379

koniecznie musicie. Smakowała na świeżo a na drugi dzień po odgrzaniu była wcale nie gorsza. Zróbcie dużo, bo na pewno poproszą o dokładki. Składniki: 500 g mielonego z szynki wieprzowej szklanka ryżu 1/2 puszki kukurydzy czerwona i żółta papryka 3-4 ogórki kiszone 2 cebule 1/2 szklanki ketchupu 2 łyżki majonezu  5-6 plastrów żółtego sera lub mozzarelli sól(...)smażyć chwilę . Wymieszać z ryżem. Połowę wyłożyć do naczynia do zapiekanek, posmarować majonezem i wyłożyć drugą połowę. Na wierzchu ułożyć ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się zarumieni. Można podać z sosem czosnkowym i lekką sałatą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piersi z kurczaka w sosie kurkowym 213

podane z sosem kurkowym i ugotowanym ryżem basmati. Idealne połączenie smaków! Nie będę ukrywać - uwielbiam kurki 😄 Jeżeli macie ochotę na inne dania to zachęcam do przygotowaniu schabu lub polędwiczek wieprzowych wraz z dodatkiem sosu kurkowego.  Składniki na 2-3 porcje: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo około 0,4-0,5 kg) 200 g kurek 2 małe(...)kurczaka (tylko do ścięcia mięsa!). Podsmażone piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 15 minut w 180°C. Podpieczone piersi od razu wyjąć z naczynia żaroodpornego i lekko ostudzić (filety powinny być lekko soczyste w środku). Podczas pieczenia mięsa, na tą sama patelnię wsypać cebulkę. Chwilę smażyć. Gdy lekko się zeszkli dodać kurki. Całość

Ugotować
Boczek z praski/szynkowara 161

poczynaniach z domowymi wyrobami. Osobiście posiadam zestaw Singiel , który w pełni spełnił moje oczekiwania. Z przypraw dołączanych do zestawu również jestem zadowolona.  ( Szynkowar o pojemności 900g ) 850g boczku wieprzowego ze skórą 7g soli 7g peklosoli   Przyprawy: 5 ząbków czosnku 5 ziarenek jałowca 1 łyżka majeranku 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (słodkiej) 1 szczypta tymianku (solidna) 1 szczypta(...)płat włożyć skórą do dołu, równomiernie posypać żelatyną i przykryć drugim kawałkiem - ułożonym skórą do góry.  (Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem . Ja wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - uprzednio rozciętym na dwie części.)  Praskę/szynkowar zamknąć i zabezpieczyć klamrą dociskową. Całość odstawić do lodówki na kolejne 48 godzin.   Następnie dno dużego garnka włożyć metalową kratkę

Di gotuje
Kiełbasa w słojach. 118

Składniki : 5 kg mięsa wieprzowego 1 kg świeżej słoniny 0,75 l ( 750 ml ) zimnej wody 7-8 ząbków czosnku około 10 dkg soli 5-7 dkg mielonego pieprzu Sposób wykonania :   M ięso i słoninę mielimy w maszynce o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, wodę ,  pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy(...)trzymały. Gumkę dokładnie dopasowujemy do brzegów słoja, kładziemy pokrywkę i zaciskamy sprężynką. Sprężynki powinny mocno dociskać pokrywkę do gumki. Gotowe słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika około 130 C i pieczemy około 2 godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 5-6 miesięcy

Przepisy i porady kulinarne