Mini roladki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem prażonej cebulki. Farsz jest śmietankowy z podsmażonymi pieczarkami i szynką. Są bardzo proste i szybkie. Roladki to świetna przekąska, która sprawdzi się na wieczór ze znajomymi. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 32 sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 2 szklanki(...)mleka 2 jajka 6 łyżek cebuli prażonej 2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 300 g serka kanapkowego 200 g szynki drobiowej 200 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Usmażyć 4 – 5 grubych naleśników, przełożyć na talerz i wystudzić. Pieczarki
KuchniaWeDwoje.plczasowo. Trzeba też pamiętać o układaniu farszu na kilku warstwach ciasta - farsz nie wypływa przez ewentualne pęknięcia i dostajemy efekt charakterystycznego chrupiącego listkowania. Składniki (na 6 sakiewek): 400 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku mała cebula łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia 80 g startego twardego sera (cheddar, grana padano, parmezan) 3 płaty ciasta filo oliwa Pieczarki pokroić drobno(...)wrzucić na patelnię. Polać pieczarki łyżką oleju i smażyć na palniku o dużej mocy. Do pieczarek dodać szpinak i pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać. Smażyć całość do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Do schłodzonych pieczarek dodać starty ser. Wymieszać. Przygotować dużą formę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Płat ciasta filo posmarować oliwą. Ułożyć
Weekendy w domu i ogrodzieszczególnie wegańskiej. Sama temu wpływowi uległam, podając przepisy na jagielniki (ciasta z kaszy jaglanej). 20 lat temu danie, o którym niżej, było po prostu "miękkim tofu ze szparagami i pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański(...)jakie chleby zjadają zwykli śmiertelnicy na co dzień? No, poza chlebami mlecznymi i chlebami na miodzie, oczywiście. Ludzie! O opamiętanie proszę. A zatem zapraszam na tofu ze szparagami i pieczarkami, danie przez niektórych tofucznicą zwane. Składniki (na jedną porcję): ok. 70 g miękkiego tofu kilka zielonych szparagów 4 pieczarki mała cebulka łyżka sosu sojowego łyżka lub dwie oleju do smażenia
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo proste i smaczne drobiowe kotleciki z dodatkiem pieczarek. Możemy ugrillować je w ogrodzie na grillu, ale poza sezonem również je przygotujemy – na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. 500-700 g mielonego mięsa kurczaka 1 cebula 150-200 g pieczarek bułka tarta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa do grilla sól, pieprz Cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy olej lub masło i przesmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje. Odkładamy do przestudzenia. Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla (mniej więcej po 1 łyżeczce) oraz sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bułkę
Smaki Na Talerzusmakowite i aromatyczne pieczone klopsiki w sosie pomidorowym, inspirowanym włoską Marinarą ;) Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie mnóstwo smaku i ziołowego aromatu, a ponadto są niezwykle soczyste dzięki wmieszanym pieczarkom. Całość skąpana w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem pachnących ziół- pysznie, łatwo i szybko! Do klopsików podałam makaron, tworząc tym samym wariację na temat dania Meatball pasta , najlepiej znanego(...)Ameryce i Wielkiej Brytanii z mocno włoskimi korzeniami. Rolujcie klopsiki, to będzie naprawdę wspaniały i aromatyczny obiad! :D Pieczone klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym Potrzebujesz: Klopsiki: 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 małe jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepisów na zupę pieczarkową jest wiele. Dziś chciałabym zaproponować przepis na krem pieczarkowy - smaczny i sycący. Pieczarki są delikatne i same w sobie nieco mdłe, dlatego też dania z ich udziałem powinny być dobrze doprawione. Jednocześnie nie należy przesadzić, aby nie zabić smaku tych delikatnych grzybów. Na blogu możecie znaleźć już jeden przepis na zupę pieczarkową , ten jest jednak zupełnie(...)inny, a w planach mam jeszcze kilka do wypróbowania. Zupę - krem z pieczarek przygotowałam w związku z kulinarną akcją Mopsika - Pieczarkowy Tydzień . Składniki : 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 600-700g pieczarek 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka sok z połowy cytryny masło i oliwa do smażenia natka pietruszki Przygotowanie : W garnku rozgrzać
Codzienne GotowanieKolejna zupka z pieczarkami..tym razem z makaronem..posmakowała i mi i moim córkom..mąż już niestety się nie załapał na taką pyszną zupkę. 0,5 kg pieczarek marchewka kawałeczek selera, pietruszki około 20-30 dkg makaronu 2 łyżki masła śmietana 18% sól, pieprz listek, ziele koperek Pieczarki obrać, umyć i pokroić(...)garnku zagotować wodę, dodać pokrojone w kostkę warzywa, pieczarki [ pieczarki można wcześniej ciut poddusić] i przyprawy. Wszystko razem gotować . Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować do miękkości makaronu. Pod koniec dodać masło,śmietanę, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzeniepłaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko ------------------------- olej do smażenia pulpetów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Składniki sosu: 2 średnie cebule 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 250 ml bulionu (może być z kostki) 200 ml śmietany 30% sól pieprz duża garść siekanej natki pietruszki Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy(...)pulpety zdejmujemy z patelni. Wykonanie sosu: Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą solimy i podsmażamy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy, aż pieczarki przestaną puszczać wodę. W międzyczasie pieczarki pieprzymy i lekko solimy. Podczas podsmażania, pieczarki dość często mieszamy. Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażamy
Smak mojego domumnie czy przy takiej ilości warstw majonezu, nie będzie go zbyt dużo, ale wyszło pysznie…. idealnie wręcz. Z pewnością będę do niej wracać. Gorąco polecam! duży słoik marynowanych pieczarek (lub 3 małe) 3 marchewki 2 duże, lub 3 mniejsze ziemniaki 8-9 korniszonów (u mnie prawie cały słoik, ale ja lubię jak ogórków jest dużo) filet z kurczaka(...)wykładamy folią spożywczą. Ja przełożyłam na krzyż – najpierw kawałek na boki i dno, odcięłam folię i przełożyłam z drugiej strony zostawiając folię na rolce. Na dno tortownicy układamy pieczarki nóżkami do góry. Przerwy między pieczarkami posypujemy natką pietruszki i/lub koperkiem . Dodajemy marchewkę , lekko dociskamy dłonią. Posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozsmarowujemy łyżkę majonezu – najlepiej zrobić kilka małych
Smaki Na Talerzuszklanka lodowatego mleka do popicia. Tak mogłabym się zajadać co drugi dzień, na przemian z naleśnikami ze szpinakiem. Ale dziś wersja "na bogato", czyli efekt sprzątania lodówki z pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie(...)Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ). Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) 10-12 szt. średnich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki, świeży koperek 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy ok. 2 minut krócej niż
bistro mamakażdej możliwej postaci. No, po prostu lubię i już;) Dlatego już podczas przygotowywania tej sałatki czułam, że będę zadowolona. Oprócz jajek mamy tutaj jeszcze ser żółty, ogórki i pieczarki – wszystko starte na dużych oczkach tarki. Tarcie podgotowanych, miękkich pieczarek do najprzyjemniejszych zajęć nie należy, ale dla takiego smaku warto;) Następnym razem sałatkę przygotuję jednak ze szczypiorkiem, gdyż chyba(...)dodatek bardziej lubię w towarzystwie jajek. 7-8 jajek 125 g sera żółtego np ementaler 250 g pieczarek 6-7 korniszonów 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz pęczek koperku lub szczypiorku Oczyszczone pieczarki wrzucamy na około 15 minut na osolony wrzątek. Po tym czasie osączamy je, studzimy i trzemy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru
Smaki Na Talerzułososiem), con pollo (z kurczakiem), con frutti di mare (z owocami morza). Nazwa potrawy wiąże się z jej podobieństwem do pomarańczy. W języku włoskim arancia, to pomarańcza. Arancini z pieczarkami. Składniki na ok. 16 szt.: - 1,5 szklanki ryżu arborio-kleista odmiana ryżu do risotto (ja wykorzystałam pozostałość ryżu do temari sushi - 3 szklanki bulionu warzywnego - 1 cebula(...)łyżki oliwy - 3 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz (do smaku) - 1 jajko Farsz: - 250 g pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek startego żółtego sera - natka pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - oliwa/olej Do panierowania: - 2 jajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziły. Ponieważ
mojewypiekiinietylkoDzisiejszy prosty makaron z kiełbaską i pieczarkami, to propozycja na szybkie danie ze składników, które i Wy być może znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, jędrne pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego delikatny sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano. Często to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie(...)korzystam, gdy sytuacja jest podbramkowa. SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu świderki 1 łyżka oliwy 100 g kiełbasy dobrej jakości / np. lisieckiej, wiejskiej 1 mała cebula 100 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 100 g kukurydzy / mrożonej lub z puszki(odsączonej) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 pomidory 2 duże ząbki czosnku sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki świeżo
cool and mintyBryzol lub stek jak kto woli, to kawałek polędwicy wołowej obsmażony i podany z pieczarkami i cebulką. Pysznie, szybko i nie ma się tutaj co nie udać! Polędwica wołowa to mięso, które idealnie nadaje się do krótkiej obróbki. To ostatnie 2 kawałki zdobycznej polędwicy wołowej i zamieniłam je w danie, które panowało w niemal każdej restauracji w czasach(...)batatami pieczonymi w piekarniku. Te słodkie ziemniaki wyjątkowo dobrze smakują ze smażoną wołowiną. Obiad lub kolacja pierwsza klasa! Składniki: 2 plastry polędwicy wołowej pieprz 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula sól papryka słodka 2-3 bataty Wykonanie: dwa 1,5-2 cm grubości plastry polędwicy wołowej dokładnie wymasować z olejem, następnie oprószyć pieprzem bataty obrać, pokroić na mniejsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domu. Może być "kołem ratunkowym" w dni, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu/ochoty na gotowanie. Wegański sos pieczarkowy Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: 10-12 średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mleka sojowego naturalnego (opcjonalnie) ok. 300-350 ml wody(...)Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy na płasko nożem i również drobno siekamy. Wrzucamy je do garnka na rozgrzany olej, odrobinę solimy i chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy w talarki lub w kostkę - dorzucamy do garnka. Ponownie solimy do smaku. Dodajemy także pieprz, kurkumę, słodką paprykę, bazylię oraz sos sojowy i całość gotujemy na małym ogniu
Bananowe Pole