pieczarki - 22435 przepisów (strona:159/1496)

Domowe zapiekanki 164

wyhodowała miłego pluszaka na produktach spożywczych. Żeby umyć lodówkę, też oznacza wyniesienie wszystkiego. Nagle widzimy, że tu mamy 3 plasterki sera, tam nadgryzioną szynkę a w szufladzie mieszkają cztery pieczarki i cebula. Gdybyśmy byli na studiach, to tym wykarmilibyśmy cały akademik. Moje kompulsywne działania obejmują mycie lodówki i od razu sprzątanie spiżarki. I tam też cuda znajduję. Podczas takich porządków(...)zapiekanki. DOMOWE ZAPIEKANKI „CZYSZCZENIE LODÓWKI” Przepis na 4 zapiekanki z bagietki: 2 bagietki 300 g kiełbasy swojskiej lub dowolnej wędliny, którą akurat macie 100 g boczku wędzonego 500 g pieczarek 1 średnia cebula 5 suszonych pomidorów kilka oliwek łyżka kaparów szczypiorek lub dymka płatki chilli lutenica lub harissa 200 g ulubionego żółtego sera 30 g sera pleśniowego niebieski Lazur sól

ladykitchen
Jajko zapiekane z pieczarkami w kremowym sosie 118

Jajko zapiekane z pieczarkami w kremowym sosie  Kolejny przepis z serii: Oeufs cocottes  ! Tym razem zapiekane jajka z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszne! Proporcje na dwie kokilki: Składniki: 2 jajka z wolnego wybiegu od szczęśliwych kurek 100 g świeżych pieczarek 2 łyżki  Crème fraîche épaisse légère 15% (albo kwaśnej śmietany) 2 dymki cebuli 1 mała(...)szczypiorku sól naturalna morska 2 szczypty czerwonego pieprzu 2 szczypty suszonego tymianku 2 łyżeczki masła  Wykonanie: Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną dymkę cebuli, podsmażyć i dorzucić pokrojone pieczarki. Po ich podsmażeniu dodać przyprawy, dwie łyżki śmietany i mieszając dusić około trzech minut.  Do wysmarowanych kokilek masłem przelać pieczarki w sosie, wybić do każdej kokilki po jednym jajku

Wino Francja Kuchnia
Boeuf Strogonow 158

window.adsbygoogle || []).push({}); Strogonow to nic innego jak pewnego rodzaju gulasz z wołowiny, którego głównym składnikiem jest polędwica, którą kroi się w paski. Obowiązkowo pojawia się tutaj także cebula u pieczarki, a w co niektórych przepisach ogórki kiszone (u mnie również one się pojawiają, gdyż moim zdaniem fajnie podkreślają smak dania). Tak jak wcześniej wspomniałam w tradycyjnej wersji Boeuf Stroganow przyrządzany(...)Boeuf Stroganow – Składniki: ok. 600 g wołowiny (oryginalnie polędwica wołowa, ale może być też rostbef, ligawa, łopatka lub udziec) 500 ml bulionu (wołowego, drobiowego lub warzywnego) 250 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 180 g 1 duża papryka – ok. 300 g 4 średnie ogórki kiszone – ok. 360 g 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mielonej

Kulinarne Przeboje
Jarmarczna zapiekanka 112

duży , wielkości 1 dużego ziemniaka ) 1 małe ,świeże chilli 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól do smaku 6 średnich ziemniaków 6 pieczarek 1/2 szklanki słodkiej śmietany , najlepiej kremówki kilka kawałków masła Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki na mandolinie do warzyw . Pieczarki także tniemy w plastry . Pozostałe warzywa , siekamy w drobną(...)kostkę . Na patelni podsmażamy najpierw cebulę , następnie dorzucamy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa i odsączoną z zalewy kukurydzę . Ziemniaki i pieczarki zostawiamy w spokoju Smażymy do czasu aż zrobią się miękkie . Następnie dodajemy mielone mięso , garam masalę, brązowy cukier , sól do smaku , ponownie smażymy , cały czas mieszając . Jak mięso przestanie być surowe wlewamy passatę , pastę z pieczonych warzyw i doprowadzamy

Ogrodnik w podróży
Pizza farmera - dla mięsożerców 128

Kolejna odsłona domowej pizzy - tym razem wersja "farmera", czyli nadziana pieczarkami, cebulką, kukurydzą, ogórkiem małosolnym, wędzonym, surowym boczkiem i wędliną. Aby dodać jej lekkiej ostrości - wierzch pizzy możecie posypać pieprzem cayenne.  Spód pizzy posmarowałam sosem pomidorowym przygotowanym na bazie koncentratu pomidorowego.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: ciasto na pizzę (przepis TUTAJ ) kilkanaście plasterków wędliny (cienko pokrojonej(...)plastrów wędzonego, surowego boczku 1 mała puszka kukurydzy 1 duży ogórek małosolny 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 1 garść rukoli 200 g żółtego sera (startego na tarce o średnich oczkach) zioła prowansalskie pieprz cayenne sos pomidorowy 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka łyżek wody sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie

Ugotować
Jednogarnkowe danie z ryżem i pieczarkami 114

bałaganu. Po skończeniu tego dania do umycia będzie jedynie deska do krojenia, nóż, naczynie po bulionie i patelnia. Do tego danie jest szybkie i smaczne. Jedyny minus? Dania z pieczarkami i ryżem nie są zbyt zachęcające kolorystycznie. Ale np jako piątkowe danie bez mięsa, taka potrawka spisze się bardzo fajnie. 500 g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku(...)łyżki masła 200 g ryżu 1 l bulionu warzywnego 1/2 puszki kukurydzy 1 cukinia 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, curry Cebule kroimy w kostkę lub w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy na ćwiartki. Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę. Stopniowo dodajemy pieczarki. Gdy wszystkie pieczarki będą zrumienione, wsypujemy opłukany na sicie

Smaki Na Talerzu
Wegetariański sos gulaszowy 181

Sosy potrafią świetnie dopełnić danie, a także być jednym z głównych składników – tak, jak sos gulaszowy. Mam dla Was przepis na wegetariański sos gulaszowy z pieczarkami, ciecierzycą i warzywami. Smakuje bardzo dobrze, idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, a także do placków ziemniaczanych i wielu innych dań! W daniach wegetariańskich bardzo ważną rolę odgrywają przyprawy i zioła(...)gulaszowy Via Gusto Sosy potrafią świetnie dopełnić danie, a także być jednym z głównych składników – tak, jak sos gulaszowy. Mam dla Was przepis na wegetariański sos gulaszowy z pieczarkami, ciecierzycą i warzywami.… Drukuj Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia/gotowania: 20 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 150 g pieczarek 1 cebula

Via Gusto
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 151

uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego są przyprawy i dodatki, bo bez nich byłby on mdły w smaku. Dlatego u mnie w przepisie, oprócz soli(...)sojowy oraz sok z cytryny. Sos jest pyszny - kremowy i gęsty - taki lubimy najbardziej. Jeżeli lubicie rzadsze sosy to po prostu nie zagęszczajcie go mąką 😉  Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ryżowej

Kuchnia MagdaLeny
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 151

uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego są przyprawy i dodatki, bo bez nich byłby on mdły w smaku. Dlatego u mnie w przepisie, oprócz soli(...)sojowy oraz sok z cytryny. Sos jest pyszny - kremowy i gęsty - taki lubimy najbardziej. Jeżeli lubicie rzadsze sosy to po prostu nie zagęszczajcie go mąką 😉  Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ryżowej

Kuchnia MagdaLeny
Krokieciki ryżowe z pieczarkami i serem 114

ugotowane jajka. Na blogu prezentowałam już ryżowe kotleciki z grzybami, tyle, że były to suszone borowiki, dziś przedstawiam przepis na równie pyszne, o ile nie smaczniejsze kotleciki z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Przygotujecie je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną wszystkie z talerza. Polecam podać je z sosem pieczarkowym, koperkowym czy nawet pomidorowym. 200 g ryżu, u mnie biały 250g(...)pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 2 łyżki masła sól, pieprz 2 jaja 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cząstki. Na patelni lub w dużym rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę

Smaki Na Talerzu
Gulasz z indyka z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem 172

Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - gulasz z indyka w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem pieczarek, kukurydzy, papryki i groszku. Taki gulasz świetnie smakuje, gdy jest podany z ugotowanym ryżem. Danie lekkie i aromatyczne w smaku. Polecam. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa z indyka, np. udźca 150 g pieczarek 1 szalotka 1 puszka pomidorów krojonych(...)smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć szalotkę. Gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć, aż do zarumienienia się pieczarek

Ugotować
Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie dyniowym 220

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie dyniowym to pomysł na sycący oraz smaczny obiad. Wbrew pozorom, poniższe danie jest jest szybkie do przygotowania. Sos dyniowy idealnie komponuje się z mięsem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 2 polędwiczki wieprzowe (wagowo około 0,7 kg) 2 szklanki bulionu warzywnego 300 g upieczonej dyni, np. hokkaido 300 g pieczarek 1 szalotka(...)cienkie!), lekko rozbić za pomocą dłoni i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie szalotkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć, aż do zarumienienia się pieczarek. Przesmażone warzywa przełożyć

Ugotować
Pyszna i prosta pizza z salami i pieczarkami + film 119

Pyszna i prosta pizza z salami i pieczarkami to świetne rozwiązanie, gdy nie mamy ochoty i czasu gotować. Domowa pizza nie jest gorsza a często wręcz smaczniejsza i tańsza ponieważ można ją przygotować wspólnie z dziećmi ze składników aktualnie znajdujących się w naszej lodówce.     składniki na 1 pizzę 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 torebka(...)drożdży instant ( 7 g) 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy kilka plastrów salami 4-5 pieczarek 1 czerwona cebula 150 g startego żółtego sera kilka liści świeżej bazylii sos do pizzy przepis tutaj przepis W ciepłej wodzie rozpuszczamy suszone drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę oraz rozpuszczone drożdże, wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie

Smakowite Dania
ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 125

ziemniakami i dodatkiem kaszy jęczmiennej. Wersji zupy pieczarkowej jest bardzo dużo i długo szukałam swojej ulubionej. Najlepszą okazała się ta najprostsza, zaledwie z kilku składników i dużą ilością pieczarek oraz bez dużej ilości śmietany. Zupka jest rewelacyjna! - mocno pieczarkowa, o intensywnym smaku i aromacie. Dodatek ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej sprawia, że jest również treściwa. Gdy mamy gotowy bulion jej wykonanie(...)zajmuje niecałe 30 minut. Dzięki temu, że pieczarki są dostępne przez cały rok to można się taką zupką rozkoszować o każdej porze roku 😉 Składniki: ok. 700-800 g pieczarek 1 cebula 5 ziemniaków 2 litry bulionu 2 łyżki kaszy jęczmiennej 1/4 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulę

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY PIECZARKOWE Z WAFLI 112

tortowe w domu... Wystarczy parę zwykłych składników, aby w kilka chwil wyczarować niebanalny obiad, który zadziwi Twoich domowników. Tym razem u mnie prosty i szybki do wykonania farsz... z pieczarek i cebuli oraz dodatkiem sosu sojowego. W 30 minut obiad był gotowy! W sam raz do czerwonego barszczu... Składniki: 1 kg pieczarek 2-3 cebule 1-2 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym i smażymy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania